Tarsycjusz Operar 210 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Kancelaria Prezydenta Ludowej Republiki Magnifikatu Kancelaria Prezydenta Ludowej Republiki Magnifikatu znajduje się w Pałacu Prezydenckim. Jest ona jednostką organizacyjną Pałacu, której zadaniem przekazywanie oświadczeń, komunikatów, deklaracji i innego rodzaju publicznych wystąpień Prezydenta LRM kierowanych bezpośrednio do krajowej i międzynarodowej opinii publicznej.
Tarsycjusz Operar 210 Opublikowano 1 Czerwca Autor Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) Oświadczenie W związku z Komunikatem Prezydenta II Federacji Nordackiej dotyczącym mojego udziału w zaprzysiężeniu Prezydenta IV Republiki Muratyki przedstawiam stanowisko Ludowej Republiki Magnifikatu. Celem delegacji była reprezentacja Magnifikatu na uroczystościach zaprzysiężenia starego-nowego Prezydenta Muratyki w odpowiedzi na zaproszenie, które otrzymałem w Pałacu Prezydenckim. Dziwię się, że tę kwestię muszę dodatkowo tłumaczyć, ponieważ jest ona zrozumiała mając na uwadze – jak podejrzewam – obopólną chęć uregulowania stosunków magnifikacko-muratykich nie tylko po 12 maja 2026 roku tj. opuszczeniu struktur II Federacji Nordackiej przez IV Republikę Muratyki, ale przede wszystkim po specjalnej operacji „Busola”, która jest największym dramatem w relacji z naszym południowym sąsiadem. Idea odnowienia stosunków lub ich poprawy znajduje swoje odzwierciedlenie bardziej lub mniej bezpośrednio zarówno w expose muratyckiego prezydenta, jak i w mojej przemowie okolicznościowej. Niestety publikacja takiej formy wspomnianego Komunikatu nie uwzględniła wyżej zarysowanej sytuacji; jasnego stanowiska i skutecznego urzeczywistniania przyjaznych stosunków magnifikacko-nordackich trwale potwierdzonych odpowiednimi umowami i innymi dokumentami oraz innych okolicznościowych działań takich jak np. wymienienie szeregu osób związanych z kierownictwem II FN w bialeńskim konkursie na Osobowość Nordaty. To oczywiście wybrane elementy, ponieważ symboliczne pomniki relacji magnifikacko-nordackich powstają co kilka miesięcy. Dla krótkiej dygresji warto wspomnieć, że na liście osób wobec których, żywię uznanie wymieniłem samego autora omawianego Komunikatu Pana Augusta de la Sparasana, jak sam zostałem zarekomendowany przez przedstawiciela II FN. Z niedowierzaniem przeczytałem Komunikat Prezydenta II Federacji Nordackiej z 31 maja 2026 roku. Jego lektura zmusiła mnie do odniesienia się do spraw, które wymagają wyjaśnienia, a które są skierowane pod adresem Ludowej Republiki Magnifikatu, czego podstawą jest umieszczone w Komunikacie stwierdzenie, że znalazły się tam (tj. w Muratyce) mikronacje deklarujące „wolę utrzymywania przyjaznych stosunków z II Federacją Nordacką”. Prezydent August de la Sparasan w swoim Komunikacie stwierdził, że: - mój udział razem z przedstawicielami innych mikronacji w zaprzysiężeniu oznacza „(…) aktywne przyzwolenie dla prowadzonej przez Muratykę jawnie wrogiej i agresywnej polityki, wspieranej działaniami dywersyjnymi [?]”. - mój udział razem z przedstawicielami innych mikronacji może „być uzasadnieniem dla kontynuowania bądź eskalacji nikczemnego postępowania ze strony IV RM, skoro zamiast potępienia i tak spotyka się ona ostatecznie z oklaskami reprezentantów innych państw”. - udział sojuszników II FN w zaprzysiężeniu „[n]iewątpliwie też obniża to zaufanie Nordaty do swych sprzymierzeńców - jak bowiem wierzyć komuś, kto jednego dnia zapewnia o przyjaźni z naszym państwem, aby niedługo potem przyklaskiwać przywódcy państwa prowadzącego zbójecką politykę i jawnie deklarującego swą wrogość wobec samej idei pannordatyzmu? Przyjaźń z Nordatą to nie tylko słowa, ale i idące za nimi czyny. Nordata powierzyła w Was zaufanie, które na tą chwilę zostało wystawione na ciężką próbę”. Komunikat Prezydenta II Federacji Nordackiej z 31 maja 2026 roku niestety odbił się rykoszetem. Ludowa Republika Magnifikatu z najwyższym zaniepokojeniem przyjęła treść Komunikatu, w którym pod adresem delegacji naszego państwa sformułowano szereg - jak się okazuje - bezpodstawnych oskarżeń, insynuacji i sugestii podważających dobre imię Magnifikatu. Za szczególnie niepokojącą uznajemy próbę przedstawienia udziału Prezydenta Ludowej Republiki Magnifikatu w oficjalnej uroczystości państwowej jako rzekomego aktu poparcia dla wrogości wobec II Federacji Nordackiej. Tego rodzaju interpretacja nie znajduje żadnego uzasadnienia ani w działaniach (zarówno z ostatnich dni, jak i ogólnie w naszej wspólnej historii), ani w treści wygłoszonego przemówienia. Jest ona wyłącznie polityczną projekcją, której celem wydaje się być zdyskredytowanie niezależnej polityki zagranicznej Magnifikatu. Kwestionowanie transparentnych, czystych i jednomyślnych intencji kierownictwa LRM oraz publiczne przypisywanie im przyzwolenia na działania, których nigdy nie popierały – a nawet były ich ofiarą –, nosi znamiona oszczerstwa i stanowi próbę wywarcia politycznej presji na suwerenne podmioty. Takie praktyki nie przystają do standardów odpowiedzialnej dyplomacji. Magnifikat zawsze był i będzie państwem otwartym na współpracę ze wszystkimi partnerami, jeśli taka wola występuje po obu stronach. Nie można pozostawić bez odpowiedzi wypowiedzi, które godzą w naszą reputację oraz opierają się na zniesławiających sugestiach i błędnych interpretacjach zamiast na faktach, których nie trzeba nawet daleko szukać. Relacje między mikronacjami powinny być budowane na wzajemnym szacunku, a nie na próbach stawiania partnerów przed politycznym wyborem lojalności. Skala i ciężar sformułowanych pod adresem Ludowej Republiki Magnifikatu zarzutów wymienionych w Komunikacie Prezydenta II Federacji Nordackiej sprawiają, że sprawa nie może zostać pozostawiona bez dalszego rozpatrzenia, oraz szerszej i szczegółowej analizy. (-) dr net. Tarsycjusz Operar Prezydent Ludowej Republiki Magnifikatu Edytowano 2 czerwca 2026 w celu usunięcia rozpoczętego i niedokończonego zdania. Edytowane 2 Czerwca przez Tarsycjusz Operar Edytowano 2 czerwca 2026 w celu usunięcia rozpoczętego i niedokończonego zdania. 1
Rekomendowane odpowiedzi