• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Demostat - quasi-referendum ustrojowe

Kamiljan de Harlin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Kongres odrzucił propozycję przeprowadzenia referendum ustrojowego. W zamian za to, demostat zamierza prywatnie przeprowadzić sondaż z identycznymi pytaniam i zasadami jak wspomniane referendum. Głosowanie będzie dwuturowe dla pytań, w których żadna opcja nie uzyska 50+% głosów. 

Zachęcam do potraktowania tego wątku jako wątku pseudo-kampanijnego, to znaczy, że możecie w nim prowadzić kampanię referendalną, przekonywać ludzi do określonym opcji albo mówić, dlaczego popieracie takie rozwiązania.

Poniżej znajduje się lista pytań oraz lista odpowiedzi na nie. Pogrubione zostały te odpowiedzi, które opisują obecny stan prawny.

Pytanie 1: Czy do Kongresu powinny dalej odbywać się wybory?

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak, aby tak jak dotychczas wybory określały skład osobowy Kongresu.
    • Nie - każdy chętny Obywatel powinien móc zgłosić się na Kongresmena i objąć mandat bez wyborów.
    • Tak, ale w celu określenia sił głosów Kongresmenów, a nie samego składu osobowego, który to skład powinien obejmować każdego chętnego Obywatela.

Pytanie 2: Czy w Kongresie powinny obowiązywać siły głosów?

Dostępne odpowiedzi:
    • Nie. Każdy Kongresmen ma zawsze jeden głos.
    • Tak. Kongresmen może mieć kilka głosów.

Pytanie 3: Jeśli ustanowimy siły głosów w Kongresie, to ile powinna wynosić suma sił głosów całego Kongresu?

Dostępne odpowiedzi:
    • 5
    • 7
    • 9
    • 11
    • 108

Pytanie 4: Jaką metodą mandaty powinny być rozdzielane pomiędzy listy kandydatów?

Dostępne odpowiedzi:
    • Metodą d'Hondta.
    • Metodą Sainte-Laguë.
    • Metodą największych reszt.

Pytanie 5: W jaki sposób mandaty danej listy powinny być rozdzielane pomiędzy jej kandydatów?

Dostępne odpowiedzi:
    • Wyłącznie na podstawie liczby głosów zebranych przez każdego z kandydatów.
    • Wyłącznie na podstawie pozycji kandydata na liście.
    • Zarówno na podstawie zebranych głosów jak i pozycji na liście.
    • Podział powinien być dokonywany przez lidera danej listy.

Pytanie 6: Ile osób powinien liczyć Kongres?

Dostępne odpowiedzi:
    • 3 osoby
    • 5 osób
    • Ćwierć liczby obywateli
    • Trzecia część liczby aktywnych obywateli
    • Tyle, ile kandydatów przekroczy próg wyborczy lub tyle, ile kandydatów się zgłosi

Pytanie 7: Czy kadencja Kongresu powinna być powiązana z kadencją Prezydenta, to jest wybory prezydenckie i parlamentarne odbywać się równocześnie?

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak
    • Nie

Pytanie 8: Ile powinna trwać kadencja Kongresu?

Dostępne odpowiedzi:
    • 1 miesiąc
    • 2 miesiące
    • 3 miesiące
    • 4 miesiące
    • 5 miesięcy
    • 6 miesięcy

Pytanie 9: Czy powinien obowiązywać próg wyborczy dla komitetów wyborczych?

Dostępne odpowiedzi:
    • Nie.
    • Tak, na poziomie 3% w skali całej federacji.
    • Tak, na poziomie 5% w skali całej federacji.

Pytanie 10: Czy powinien obowiązywać parytet narodowości na listach kandydatów, który zakazywałby startu w wyborach komitetom składającym się z co najmniej 3 kandydatów, spośród których wszyscy zameldowani są w tym samym regionie?

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak
    • Nie

Pytanie 11: Czy urząd Premiera powinien zostać zniesiony, a wszystkie jego obowiązki przeniesione na Prezydenta

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak.
    • Nie

Pytanie 12: Czy Prezydent powinien być wybierany w wyborach powszechnych, czy przez Kongres?

Dostępne odpowiedzi:
    • Prezydent powinien dalej być wybierany w wyborach powszechnych.
    • Prezydenta powinien wybierać Kongres.

Pytanie 13: Jakiego rodzaju głosowanie powinno obowiązywać w wyborach prezydenckich? (Pytanie wielokrotnego wyboru).

Dostępne odpowiedzi:
    • Głosowanie rankingowe, gdzie głosujący szereguje kandydatów. Jeśli nikt nie wygra większością >50%, to najsłabszy odpada, a jego głosy przechodzą na drugie wybory jego wyborców. Jedno głosowanie, wiele "tur" do obliczania wyniku.
    • Głosowanie dwuturowe. Prezydentem zostaje osoba, która uzyska większość głosów. Jeśli w I turze żaden kandydat nie uzyska >50% głosów, to do II tury przechodzi dwójka kandydatów z najwyższym wynikiem. Remis rozstrzygany jest stażem obywatelskim kandydata.
    • Kolegium elektorskie. Głosujący najpierw wybierają elektorów, którzy sami w głosowaniu wieloturowym obierają Prezydenta. Elektorzy reprezentują danego kandydata i muszą go popierać w każdej turze, w której ten kandydat jest obecny. Jeśli ich kandydat odpadnie w którejś z tur, to mogą swobodnie głosować na innych kandydatów. Elektorzy mogą być wybierani w poszczególnych regionach w osobnych głosowaniach regionalnych albo w głosowaniu ogólnokrajowym.
    • Głosowanie punktowe. Głosującemu przypisuje z osobna ocenę od 0 do 9, gdzie 0 oznacza całkowity brak poparcia, a 9 oznacza pełne poparcie. O wyniku kandydata decyduje ŚREDNIA/MEDIANA ocen. Wybory wygrywa kandydat z najwyższą medianą/średnią ocen. Jedna tura, jedno głosowanie.

Pytanie 14: Czy Prezydent powinien posiadać prawo weta, jeśli nie zlikwidujemy urzędu Premiera?

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak, powinien je utrzymać.
    • Tak, ale tylko w stosunku do nowelizacji Konstytucji.
    • Nie, powinien je utracić.

Pytanie 15: Czy Prezydent powinien posiadać prawo weta, jeśli zlikwidujemy urząd Premiera?

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak, powinien je utrzymać.
    • Tak, ale tylko w stosunku do nowelizacji Konstytucji.
    • Nie, powinien je utracić.

Pytanie 16: Co w przypadku, gdy w wyborach do Kongresu nie wystartuje wystarczająca liczba kandydatów, aby obsadzić wszystkie mandaty?

Dostępne odpowiedzi:
    • Kadencja dotychczasowego Kongresu zostaje przedłużona.
    • Rząd przejmuje uprawnienia ustawodawcze na czas kryzysu poprzez wydawanie dekretów.
    • Automatycznie uruchamiana jest procedura Kongresu Otwartego, w którym każdy chętny Obywatel ma prawo głosu.
    • Mandaty obejmują wszyscy kandydaci oraz przeprowadzane jest w niedługim okresie głosowanie uzupełniające na wakaty.

Pytanie 17: Czy jesteś za ustanowieniem narracyjnych wyborów do Senatu Komarchii Nordackiej w oparciu o roleplay i symulację społeczeństwa prowadzoną przez Mistrza Gry, który samodzielnie określa wyniki wyborów i ocenia skutki działań graczy na podstawie narracji?

Dostępne odpowiedzi:
    • Tak
    • Nie

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

@Obywatel Federacji zapraszam do głosowania, którego data zakończenia została przeniesiona na 24 kwietnia 2026, 18:00. Zachęcam do zagłosowania dopiero po głębszej refleksji i przeaanalizowaniu kampanii referendalnej. 

https://nordata.org/glos/glosowanie?id=54

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano

Moim zdaniem potrzebna jest gruntowna fabularyzacja Komarchii Nordackiej, a wprowadzenie do niej takiego roleplayu politycznego byłoby wstępem do ożywienia regionu. To rzecz, która szczególnie przydałaby się po oszczupleniu się składu terytorialnego II Federacji Nordackiej. Niech Komarchia nie straszy pustkami!

Prawo prezydenckiego weta jest zbyt potężne i będzie paraliżować państwo. Jeśli odejdziemy od systemu polskiego do systemu prezydenckiego, to będzie to zbyt autokratyczne rozwiązanie. Prezydent nie dość że będzie posiadać władzę wykonawczą, to jeszcze w dodatku de facto władzę ustawodawczą. Prezydenckie prawo bytu ma sens tylko wtedy, jeśli Prezydent i Premier to osobne urzędy.

Grono Kongresmenów jest zdecydowanie zbyt wąskie. 3 osoby to parodia parlamentu. Większość specjalna jest równa konstytucyjnej w trzyosobowym parlamencie, a trzecie partie nie mają szans na mandat. Zdobycie większości specjalnej graniczy z cudem i zdarza się tylko jeśli zwycięski komitet trzykrotnie przebije wynik drugiego najlepszego komitetu albo opozycja prześpi wybory i nie zgłosi swoich kandydatów. 

Definitywnie za podział mandatów przypadniętych danej liście pomiędzy jej kandydatów nie powinnna odpowiadać jedna osoba. To będzie skrajnie niedemokratyczne, żeby lider listy mógł autokratycznie asmodzielnie dokonywać podziału mandatów. Moim zdaniem kolejność obierania mandatów przez kandydatów danej listy powinna zależeć od poparcia tegoż kandydata. To najbardziej uczciwe, sprawiedliwe i demokratyczne rozwiązanie. 

Wiele osób zastanawia się, po co nam urząd Prezydenta? Wiele uprawnień prezydenckich i rządowych jest zbudlowane. Pojawia się rozproszenie odpowiedzialności, konflikty interesów między rządem a Prezydentem i inne problemy. Czemu by nie uczynić Premiera Prezydentem? Mniej stołków do obsadzenia i mniej niedopowiedzeń. 

• Lubię to 1

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Teraz, Burek napisał:

Za dużo pytań

Za dużo pytań za mało nabojów?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Za dużo pytań za mało nabojów?

Za mało betonówki. Na trzeźwo się nie da przejść przez wszystkie pytania.

• Kocham to! 2

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

•   Zaimki: nijakie

Jak mam niby głosować jak mam jakies zdanie w niektórych pytaniach, a w innych nie. Mam losowo zaznaczać?

Opublikowano

43 minuty temu, Burek napisał:

Jak mam niby głosować jak mam jakies zdanie w niektórych pytaniach, a w innych nie. Mam losowo zaznaczać?

Chyba są nieobowiązkowe odpowiedzi, powinny byx̌. A jak nie ma to muszę poprawić 

• Lubię to 1

Opublikowano

Szanowni Państwo,

Nie będę tu zachęcać do głosowania za bądź przeciw danej opcji. Stwierdzę tylko, iż choć nie jest to oczywiście oficjalne referendum, wraz z Rządem weźmiemy pod uwagę jego wyniki przy wdrażaniu nadchodzących reform ustrojowych.

NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

Opublikowano

W dniu 16.04.2026 o 16:38, Severin Senile-Decay napisał:

Trzeba szukać pozytywów i cieszyć się, że ma się prawo głosu.

A jakbyś mógł głosować, to co byś najchętniej wprowadził?