• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

[PRZYJĘTO] Projekt uchwały Kongresu ws. impeachmentu VII Prezydenta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2709210001

Wysoki Kongresie,

przechodzimy do kolejnego punktu porządku dziennego obrad, tj. debaty nad projektem uchwały Kongresu ws. impeachmentu VII Prezydenta:

P R O J E K T

1739126751_Godo_Nordata.png.6ec18e81b5e50e8a7570572b76a94a3a.png

U C H W A Ł A
    K O N G R E S U

ws. impeachmentu VII Prezydenta

Artykuł 1
    Na podstawie punktu c artykułu 54 Konstytucji II Federacji Nordackiej, ze względu na rażące złamanie punktów 1, 6 i 7 artykułu 44 Konstytucji, stwierdza się, że:

Odwołuje się z funkcji Prezydenta II Federacji Nordackiej Bolesława Kirianóo von Hohenburga.

Artykuł 2
    Powierza się przeprowadzenie wyborów na VIII Prezydenta II Federacji Nordackiej Federalnej Komisji Wyborczej w myśl przepisów Ordynacji Wyborczej.

Artykuł 3
    Niniejsza uchwała wchodzi w życie w dzień opublikowania w DP.

Debata potrwa 48h, do dnia 20 marca 2026 roku g. 17:00. @Członek Kongresu @Prezydent Federacji

Edytowane przez Waksman
    • Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

Wysoki Kongresie,

stoimy tu dzisiaj w chwili ważnej i historycznej. W ostatnich dniach II Federacją Nordacką wstrząsnęły wydarzenia wyrwane jakby z najgorszego sennego koszmaru. Władze Autonomii Kiryjskiej w osobie Bolesława Kirianóo von Hohenburga, który jednocześnie sprawuje urząd jako VII Prezydent II Federacji Nordackiej przeprowadziły wczoraj referendum nad bytnością Kirianii w II FN.

To nie był zwykły incydent polityczny ani kolejny spór kompetencyjny. Było to działanie godzące w podstawy naszego porządku ustrojowego, w stabilność państwa i w autorytet urzędu Prezydenta. Osoba stojąca ma czele II Federacji nie może brać udziału w działaniach, które podważają trwałość Federacji, a następnie oczekiwać, że Kongres przejdzie nad tym do porządku dziennego. Konstytucja jasno określa obowiązki Prezydenta. Artykuł 44 stanowi, że Prezydent dba o dobre imię i wizerunek II FN, stoi na straży trwałości i stabilności kraju oraz czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji, praw człowieka i praw obywatela. W tej sprawie doszło do rażącego naruszenia każdego z tych obowiązków. Zamiast chronić jedność państwa, dopuszczono do działań, które tę jedność podważały. Zamiast strzec stabillności kraju, doprowadzono do kryzysu.

Nie jest to sprawa osobista ani partyjna. Nie pracujemy dziś nad sympatiami, urazami czy politycznymi kalkulacjami. Pracujemy nad odpowiedzialnością konstytucyjną osoby, która objęła najwyższy urząd w państwie, i która ten urząd obciążyła działaniami wymierzonymi w samo państwo. Kongres nie może udawać, że nic się nie stało. Gdy głowa państwa przestaje być gwarantem stabilności, a staje się źródłem zagrożenia dla porządku ustrojowego, reakcja nie jest wyborem politycznym, lecz obowiązkiem. Tego wymaga powaga Konstytucji, tego wymaga szacunek wobec obywateli, tego wymaga odpowiedzialność za przyszłość II Federacji Nordackiej.

Zanim jednak zacznę apelować o poparcie tej uchwały chciałbym usłyszeć jakiekolwiek wytłumaczenie od samego Prezydenta @Bolesław Kirianóo von Hohenburg. Przydałoby się wyjaśnić Wysokiemu Kongresowi takie działanie.

• Lubię to 2
    • Nie lubię tego! 1

były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Opublikowano

Wysoki Kongresie,

nie zabiorę Wam dużo czasu, nie będę też pisać skomplikowanych wywodów, bo fakty bronią się same. Rząd bezprawnie ograniczył prawa jednego z naszych regionów, mojego regionu - Monarchii Kiryjskiej. Postawiłem twarde żądania rządowi grożąc wyjściem Monarchii, co podziałało - II Federacja zamiast sprzeciwić się swoim podstawowym wartościom równości i sprawiedliwości. Nie stowrzyłem kryzysu - stworzył go Rząd, przepychając bezprawną Uchwałę, z CZEGO SAM SIĘ WYCOFAŁ wczoraj, PRZYZNAJĄC SIĘ DO BŁĘDU. A dziś oskarża mnie o winę w tym, co sam uznał za własny błąd. Absurd.

To ja wypełniałem swoje konstytucyjne zobowiązania, dbając, żeby Nordata pozostała wierna swoim wartościom. Gdybym tego nie zrobił, dalej bylibyście na swojej drodze do niesienia politycznej zemsty w każdy zakątek naszego państwa, ostatecznie wyrzekając się jednocześnie tego wszystkiego, czego powinniście jako rządzący strzec, na czele z przestrzeganiem prawa. Wy go nie przestrzegaliście, byliście w błędzie, zostaliście z niego wyprowadzeni, przeprosiliście a teraz oskarżonym jestem ja. To Premier powinien dziś tu stać, w czasie debaty nad odwołaniem go przez Kongres.

To tyle, dziękuję.

@Obywatel Federacji@Obywatel Federacji - bez prawa wyborczego

• Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Wysoka Izbo,

1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Rząd bezprawnie ograniczył prawa jednego z naszych regionów

Nie zostało to zrobione bezprawnie, bo mamy stuprocentowe umocowanie w obowiązującym prawie. Nie wiem, czy Pan Prezydent tylko zgrywa głupiego, czy tylko udaje, ale artykuł 83 dalej istnieje i ma się dobrze, i to jego właśnie przepisy zostały wykorzystane do działań, jakie zostały przeprowadzone. Wcale też nie bezprawnie, bo powstała uzasadniona obawa ingerowania władz kiriańskich w sprawy innych niezawisłych państw.

3 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Postawiłem twarde żądania rządowi grożąc wyjściem Monarchii, co podziałało - II Federacja zamiast sprzeciwić się swoim podstawowym wartościom równości i sprawiedliwości.

Żądania wyssane z palca i wytarte kałem z ostatniej podcierki. Jedynym słusznym punktem tych żądań było wycofanie się z uchwalonej wcześniej uchwały i nic poza tym. Reszta była zwykłą próbą umocowania kiryjskiej władzy na szczeblu federalnym, na co przyzwolenia tego Rządu nie ma i nie będzie.

4 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Nie stowrzyłem kryzysu - stworzył go Rząd, przepychając bezprawną Uchwałę

Zakładam, że rozmawiam z osobą inteligentną i umiejącą czytać ze zrozumieniem - jak więc zrozumie Pan Prezydent obecny kryzys? Rząd wprowadza prawo LEGALNE i ZGODNE z Konstytucją. Region autonomiczny, tj. jego władca, zamiast wykorzystać jakiekolwiek narzędzia jakie zapewnia mu Konstytucja, co robi? Ogłasza referendum niepodległościowe! I kto to robi? Robi to jednoczesny władca prowincji i II Federacja. Czego w "stoi na straży trwałości i stabilności kraju" Pan Prezydent nie rozumie? To jest KRYZYS STWORZONY PRZEZ KIRIANIĘ, NADZOROWANY PRZEZ BOLESŁAWA KIRIANÓO i rozwiązany przez szybkie i sprawne działanie Rady Ministrów, nikogo innego. To, że nie doszło do secesji jest przykładem tego, że nawet najwięksi radykałowie potrafią sięgnąć po rozum do głowy. A co do bezprawości Uchwały - to już wyjaśniliśmy.

8 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

To ja wypełniałem swoje konstytucyjne zobowiązania, dbając, żeby Nordata pozostała wierna swoim wartościom.

To chyba najśmieszniejsza rzecz jaką przeczytałem od dawien dawna. Bolesław Kirianóo von Hohenburg i prowadzenie kraju tak, żeby pozostał wierny swoim DEMOKRATYCZNYM wartościom? Gdzie była demokracja jak Pan Prezydent desygnował na Premiera 5-cio dniowego obywatela bez doświadczenia? Gdzie była demokracja, jak Pan Prezydent działając w "zgodzie" z Konstytucją naraził na rozpad i trwałe szkody wizerunkowe? To co Pan mówi jest haniebne i śmieszne zarazem. NIGDY nie wypełnił Pan swoich konstytucyjnych zobowiązań. NIGDY nie bronił Pan demokracji federalnej, tylko układu kiriańskiego, który Pan wprowadził.

11 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Gdybym tego nie zrobił, dalej bylibyście na swojej drodze do niesienia politycznej zemsty w każdy zakątek naszego państwa, ostatecznie wyrzekając się jednocześnie tego wszystkiego, czego powinniście jako rządzący strzec, na czele z przestrzeganiem prawa.

Tak? A Pan w ramach swojej politycznej kariery w jakimkolwiek punkcie zadziałał dla dobra całej naszej wspólnoty, bez oglądania się na swoją klikę? To, co Pan robił z II Federacją przez ostatnie 2 lata zakrawa o pomstę do nieba. Ostoja demokracji, jedyne takie państwo w Mikroświecie, zostało zdominowane przez kiryjskich terrorystów, którzy za nic mają sobie zasady demokracji i współżycia w demokracji. Chcielibyście wiedzieć wszystko i decydować o wszystkim - niedoczekanie! Ten kryzys udowodnił, co miał udowodnić, i odwracanie kota ogonem wcale Panu Prezydentowi nie pomaga.

13 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Wy go nie przestrzegaliście, byliście w błędzie, zostaliście z niego wyprowadzeni, przeprosiliście a teraz oskarżonym jestem ja. To Premier powinien dziś tu stać, w czasie debaty nad odwołaniem go przez Kongres.

Przestrzegaliśmy, nie byliśmy w błędzie, przeprosiliśmy bo sięgnęliśmy po zbyt mocne środki - my się do tego przyznać potrafimy. Pan Imperator zaś kreuje się na postać krystalicznie czystą i niewinną. Spójrzmy tymczasem prawdzie w oczy - TO PAN JEST GŁÓWNYM PROWODYREM TYCH WYDARZEŃ. Gdyby nie kiryjskie próby ingerencji w wybory w Winkulii sprawy by nie było. Tymczasem faktycznie, to jednak nie Pan Premier tu stoi, tylko Pan, i to na tem temat proponuję rozmawiać, bo Kongres debatuje o rzeczywistości teraźniejszej, a nie o abstrakcyjnej wizji alternatywnej przeszłości.

• Nie lubię tego! 1

Opublikowano

5 minut temu, Waksman napisał:

Przestrzegaliśmy, nie byliśmy w błędzie, przeprosiliśmy bo sięgnęliśmy po zbyt mocne środki - my się do tego przyznać potrafimy. Pan Imperator zaś kreuje się na postać krystalicznie czystą i niewinną. Spójrzmy tymczasem prawdzie w oczy - TO PAN JEST GŁÓWNYM PROWODYREM TYCH WYDARZEŃ. Gdyby nie kiryjskie próby ingerencji w wybory w Winkulii sprawy by nie było. 

obraz.png

No to tyle jeśli chodzi o incydent w Winkulii jako przyczynę waszych działań.

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

obraz.png

No to tyle jeśli chodzi o incydent w Winkulii jako przyczynę waszych działań.

Wydarzenia w Winkulii utwierdziły nas tylko w tym, że robimy dobrze. Proszę nie odwracać kota ogonem i odnieść się do zarzutów, naprawdę. Pan nie jest szarym obywatelem - Pan piastuje NAJWYŻSZY urząd II Federacji Nordackiej. Tak Panu zależy na jego utrzymaniu?

Opublikowano

26 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Wysoki Kongresie,

nie zabiorę Wam dużo czasu, nie będę też pisać skomplikowanych wywodów, bo fakty bronią się same. Rząd bezprawnie ograniczył prawa jednego z naszych regionów, mojego regionu - Monarchii Kiryjskiej. Postawiłem twarde żądania rządowi grożąc wyjściem Monarchii, co podziałało - II Federacja zamiast sprzeciwić się swoim podstawowym wartościom równości i sprawiedliwości. Nie stowrzyłem kryzysu - stworzył go Rząd, przepychając bezprawną Uchwałę, z CZEGO SAM SIĘ WYCOFAŁ wczoraj, PRZYZNAJĄC SIĘ DO BŁĘDU. A dziś oskarża mnie o winę w tym, co sam uznał za własny błąd. Absurd.

To ja wypełniałem swoje konstytucyjne zobowiązania, dbając, żeby Nordata pozostała wierna swoim wartościom. Gdybym tego nie zrobił, dalej bylibyście na swojej drodze do niesienia politycznej zemsty w każdy zakątek naszego państwa, ostatecznie wyrzekając się jednocześnie tego wszystkiego, czego powinniście jako rządzący strzec, na czele z przestrzeganiem prawa. Wy go nie przestrzegaliście, byliście w błędzie, zostaliście z niego wyprowadzeni, przeprosiliście a teraz oskarżonym jestem ja. To Premier powinien dziś tu stać, w czasie debaty nad odwołaniem go przez Kongres.

To tyle, dziękuję.

@Obywatel Federacji@Obywatel Federacji - bez prawa wyborczego

Panie Prezydencie,

w imieniu Rządu oraz własnym chciałbym zabrać głos w toczącej się obecnie debacie nad projektem uchwały Kongresu w sprawie Pańskiego impeachmentu.

Ostatnie wydarzenia wokół Monarchii Kiryjskiej i zorganizowanego przez Pana referendum nad jej bytnością w Federacji wstrząsnęły całym naszym państwem. To nie był zwykły spór ani polityczna różnica zdań. Jako Prezydent II Federacji Nordackiej, jest Pan głowa całego państwa. Samodzielnie, bez żadnej konsultacji podjął Pan działania, które bezpośrednio godziły w trwałość i jedność Federacji, naruszając przy tym w sposób rażący punkty 1, 6 i 7 artykułu 44 Konstytucji. Zamiast stać na straży stabilności kraju i dbać o jego dobre imię, zdecydował się Pan nadzorować i legitymizować proces, który mógł doprowadzić do rozpadu całego kraju, którego przysięgał Pan chronić.

Rozumiem kontekst Pańskich żądań i fakt, że Rząd w pewnym momencie sięgnął po środki, które później wspólnie uznaliśmy za zbyt daleko idące, przez co publicznie przeprosiliśmy i zobowiązaliśmy się do wycofania się z uchwały. Kompromis w tej sprawie nadal obowiązuje. Nie kwestionujemy tego, że udało się uniknąć najgorszego scenariusza i że pewne kwestie zostały wyjaśnione. Niestety jednak kompromis nie oznacza bezkarności.

Organizowanie referendum niepodległościowego przez osobę sprawującą najwyższy urząd w państwie to działanie, które nie może pozostać bez konsekwencji. Niezależnie od intencji, niezależnie od tego, kto to wszystko zaczął i kto się wycofał, kara niestety musi być.

Nie jest to żadna zemsta ani żadna polityczna gra. To wymóg pewnej odpowiedzialności konstytucyjnej, ponieważ według opinii naszego rządu osoba, która pełni funkcję Prezydenta całej Federacji i bierze udział w działaniach podważających jej istnienie, musi doświadczyć konsekwencji swoich czynów. W każdym innym wypadku Konstytucja staje się zwyczajnie pustym dokumentem, a urząd Prezydenta zwykłym narzędziem do realizacji interesów jednej autonomii kosztem całej Nordaty.

Liczę zatem, że Kongres poprze tę uchwałę dla obrony zasad, na których zbudowana jest II Federacja Nordacka.

/-/ Damiano Robingren
    Premier II Federacji Nordackiej

Edytowane przez Damiano Robingren
    • Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 1

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Czy rząd używa czacikagpt do pisania? Bo ciągle leci w ich wypowiedziach "to nie jest X, to jest Y"...

• Kocham to! 2

Opublikowano

2 minuty temu, Burek napisał:

Czy rząd używa czacikagpt do pisania? Bo ciągle leci w ich wypowiedziach "to nie jest X, to jest Y"...

Używał kolega kiedyś "logicznego myślenia"? Jak tak, to myślę, że znajdzie się powód, dla którego rozmówca używa formuły "to nie jest X, to jest Y" XD. Porównanie, coś ci to mówi?

Opublikowano

1 minutę temu, Waksman napisał:

Używał kolega kiedyś "logicznego myślenia"? Jak tak, to myślę, że znajdzie się powód, dla którego rozmówca używa formuły "to nie jest X, to jest Y" XD. Porównanie, coś ci to mówi?

Ale takie frazy lecą ciągle w wypowiedziach zarówno pana jak i pana Plejaka. To już się robi sus, bo czacik lubi tak formułować zdania.

Edytowane przez Burek
    • Nie lubię tego! 1

Opublikowano

2 minuty temu, Waksman napisał:

używanie długiego myślnika: O MÓJ BOŻE ON UŻYWA CZATA OBALIĆ PREMIRA

używanie wciąż i wciąż tego jednego sformułowania typowego dla czacika: emm no i o co chodzi?

• Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 1

99792411588297495.png

Opublikowano

Teraz, Burek napisał:

Ale takie frazy lecą ciągle w wypowiedziach zarówno pana jak i pana Plejaka. To już się robi sus, bo czacik lubi tak formułować zdania.

Sąd stoi otworem. Śmieszne jednak, że nie potraficie przyjąć swojej własnej ofensywy i odnosić się do naszych słusznych argumentów, niż wpaść na swoje XD

• Nie lubię tego! 1

Opublikowano

1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

używanie długiego myślnika: O MÓJ BOŻE ON UŻYWA CZATA OBALIĆ PREMIRA

używanie wciąż i wciąż tego jednego sformułowania typowego dla czacika: emm no i o co chodzi?

Różnica między długimi myślnikami, a używaniem jednego sformułowania jest taka, że długie myślniki zrobić samemu trudno, a tego samego sformułowania używać człowiek może całe życie bez problemu, no ale dobra XD

Jeśli tak stawiamy sprawę - wnioskuję o skrócenie debaty i przejście do głosowania. Ten człowiek pokazał nam właśnie, że nie nadaje się do żadnego sprawowania władzy. @Członek Kongresu

Edytowane przez Waksman
    • Nie lubię tego! 2

Opublikowano

Szanowni Państwo,

Ostatnie miesiące zdecydowanie nie były najlepszym czasem dla II Federacji Nordackiej. Długo się od tego odżegnywałem, ale trzeba to niestety prsyznać, gdyż jest to jasne i już wcześniej dostrzegli to obecni tu panowie Kongresmeni. Przez ostatnie miesiące polityka wewnętrzna i zagraniczna zawidziły na każdym polu, a rządy upadały jeden po drugim. Kryzys zimowy zadał naszej republice dotkliwy cios. Teraz musimy się wreszcie po nim podnieść i ruszyć dalej, naprzód, w lepszą przyszłość.

Zmierzając tam, pozbyć musimy się obciążających nas hamulców. Niestety rotację rządów jasno wykazały, że Główny hamulcowy jest zarazem maszynistą. Panie prezydencie, nie mogę się odnieść do tego, co tak usilnie próbuje pan tutaj udowodnić, gdyż będąc członkiem Kongresu, sługą obywateli Nordaty, którzy wybrali mnie, abym ich reprezentował, patrzeć muszę na czyny, a te wskazują jasno. Brak tu miejsca na domniemanie niewinności. Niekorzystna dla pana prawda jest jasno widoczna w świetle rzuconym przez moich kolegów z ław tej szlachetnej instytucji. Opadają wymówki i wytłumaczenia, aż widoczna jest tylko jedna, jasna konsekwencja - prawda.

Prezydent musi odejść.

• Kocham to! 1
    • Wow 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

Opublikowano

W związku z zebraniem dwóch wniosków - skracam debatę i rozpoczynam głosowanie. Głos oddajemy w module Kongresu. Głosowanie potrwa 24h do dn. 19 marca 2026 g. 19:50.

DW: @Członek Kongresu

• Nie lubię tego! 1

Opublikowano

Kończę głosowanie. Głosowało 3 z 3 Kongresmenów - wszyscy byli za. Wobec tego ogłaszam, że Kongres uchwałę przyjął.

• Kocham to! 2
    • Zły 1

Opublikowano

przypominam szanownym kongresmenom, ze dla kongresmenów Mont Car oferuje znizke w wysokości 10 nordow na dowolny samochod naszej marki. wystarczy odezwac sie w dowolnym salonie montu, a znalezc takowy mozna po wpisaniu "Salon Mont" w wyszukiwarke forum. serdecznie zapraszamy, samochod jest wazny aby moc dojechac do kongresu i zaglosowac

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1
    • Haha 1

I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

1213.png

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com