• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Porozumienie marcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

•   Zaimki: dowolne

Redakcja Zrzędnika i innych lokalnych stacji oblega od dwóch godziny gmach Rady Ministrów. Komarchia Nordacka pełna jest niepokoju, o czym opowiadają reporterom Zrzędnika tutejsi mieszkańcy:

- Atmosfera jest tak napięta, że obawiam się wybuchu wojny domowej. Jak ta cała afera z rządem i Monarchią Kiryjską się nie rozwiąże do wieczora, to uciekam z Achkova razem z córkami - powiedziała do mikrofonu starsza kobieta. 

- Nie wiem o co chodzi, ale koledzy z pracy mi opowiadali, że widzieli po drodze do Achkova, a jadą tutaj bo mieszkają na przedmieściach, wiadomo, nie stać ich na mieszkanie w samej stolicy, ale tutaj mają pracę, co nie... eee.. o czym ja to mówiłem... A! No to widzieli masę żołnierzy przy drogach wyjazdowych. To chyba Zjednoczone Siły. Myślicie, że będzie jakaś inwazja? - Zapytał się jeden z ankietowanych przechodniów.

Nagle na pasku kanału telewizyjnego ZrzędnikNews pojawił się wielki napis na czerwonym tle: "Lamlive novinky!"

- Tymoteusz Sralin, ZrzędnikNews. Właśnie jesteśmy pod gmachem Rady Ministrów. Z nieoficjalnych źródeł wiemy, że ma niebawem dojść do podpisania porozumienia między Imperatorem Kirów Bolesławem Kirianóo von Hohenburg a Premierem II Federacji Nordackiej Damiano Robingrenem. [Kurwa, nareszcie - słychać było cichy głos przechodnia za plecami Sralina.] Jesteśmy na miejscu i relacjonujemy wydarzenie na żywo, dlatego przepraszamy za hałas w tle. 

• Lubię to 1
    • Kocham to! 4

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Drodzy Obywatele, mieszkańcy Achkova, Komarchii Nordackiej i całej naszej wspólnoty,

stoję tu dziś przed Wami z ciężkim sercem, ale i z nadzieją. Przez ostatnie godziny, a tak naprawdę przez ostatnie tygodnie, atmosfera w stolicy była tak napięta, że wielu z Was jak ta starsza pani, którą słyszeliśmy przed chwilą, poważnie myślało o wyjeździe. Słyszałem też o żołnierzach przy drogach, o plotkach o inwazji, o lęku przed wojną domową. To wszystko jest naszą wspólną porażką. I za to, jako szef rządu biorę pełną odpowiedzialność.

W imieniu całego Rządu II Federacji Nordackiej oficjalnie przyznajemy się do winy. Pogwałciliśmy podmiotowość Monarchii Kiryjskiej. Nasze ostatnie decyzje oraz uchwalenie chyba najbardziej kontrowersyjnej uchwały, były błędem. Zagroziliśmy bezpieczeństwu i godności Obywateli Monarchii, a tym samym całej Federacji. Za to szczerze i bez ogródek przepraszamy. Nie było to działanie w złej wierze, ale było działaniem pochopnym i zdecydowanie niegodnym naszej wspólnej historii.

Dziś to naprawiamy.

Zgodnie z porozumieniem, które za chwilę podpiszę razem z Jego Wysokością Imperatorem Bolesławem Kirianóo von Hohenburgiem:

1. Monarchia Kiryjska wycofuje się z planów secesji,
    2. Kongres zobowiązuje się uchylić uchwałę oraz artykuł 83,
    3. Rząd Federacji przeprasza, tak jak właśnie to zrobiłem,
    4. Imperator, w geście dobrej woli, przeprasza za ostrą, momentami zbyt agresywną retorykę, uznając, że nie była to najlepsza odpowiedź.

To nie jest zwycięstwo jednej strony nad drugą. To jest zwycięstwo rozsądku nad emocjami, a w zasadzie dialogu nad podziałem.

Chcę też podziękować wszystkim, którzy w tych trudnych godzinach zachowali zimną krew, czyli przede wszystkim żołnierzom Zjednoczonych Sił, którzy pilnowali porządku, a nie prowokowali, reporterom Zrzędnika, którzy relacjonowali uczciwie, i Wam, zwykłym mieszkańcom. Dziękuję!

Edytowane przez Damiano Robingren
    • Lubię to 2
    • Kocham to! 3

Opublikowano

Szanowni Państwo, dołączam się do przeprosin. Możliwe, że istotnie nasz rząd w pogoni za realnymi zmianami posunął się nazbyt daleko, obie strony zresztą tak zrobiły. Cieszę się, że mogę dziś być przy tym momencie, który udowadnia, że pomimo takich różnic, obywatele II Federacji Nordackiej nadal są w stanie się porozumieć. Dziękuję.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 2
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

Opublikowano

• NIO: 2709210001

25 minut temu, Damiano Robingren napisał:

Drodzy Obywatele, mieszkańcy Achkova, Komarchii Nordackiej i całej naszej wspólnoty,

stoję tu dziś przed Wami z ciężkim sercem, ale i z nadzieją. Przez ostatnie godziny, a tak naprawdę przez ostatnie tygodnie, atmosfera w stolicy była tak napięta, że wielu z Was jak ta starsza pani, którą słyszeliśmy przed chwilą, poważnie myślało o wyjeździe. Słyszałem też o żołnierzach przy drogach, o plotkach o inwazji, o lęku przed wojną domową. To wszystko jest naszą wspólną porażką. I za to, jako szef rządu biorę pełną odpowiedzialność.

W imieniu całego Rządu II Federacji Nordackiej oficjalnie przyznajemy się do winy. Pogwałciliśmy podmiotowość Monarchii Kiryjskiej. Nasze ostatnie decyzje oraz uchwalenie chyba najbardziej kontrowersyjnej uchwały, były błędem. Zagroziliśmy bezpieczeństwu i godności Obywateli Monarchii, a tym samym całej Federacji. Za to szczerze i bez ogródek przepraszamy. Nie było to działanie w złej wierze, ale było działaniem pochopnym i zdecydowanie niegodnym naszej wspólnej historii.

Dziś to naprawiamy.

Zgodnie z porozumieniem, które za chwilę podpiszę razem z Jego Wysokością Imperatorem Bolesławem Kirianóo von Hohenburgiem:

1. Monarchia Kiryjska wycofuje się z planów secesji,
    2. Kongres zobowiązuje się uchylić uchwałę oraz artykuł 83,
    3. Rząd Federacji przeprasza, tak jak właśnie to zrobiłem,
    4. Imperator, w geście dobrej woli, przeprasza za ostrą, momentami zbyt agresywną retorykę, uznając, że nie była to najlepsza odpowiedź.

To nie jest zwycięstwo jednej strony nad drugą. To jest zwycięstwo rozsądku nad emocjami, a w zasadzie dialogu nad podziałem.

Chcę też podziękować wszystkim, którzy w tych trudnych godzinach zachowali zimną krew, czyli przede wszystkim żołnierzom Zjednoczonych Sił, którzy pilnowali porządku, a nie prowokowali, reporterom Zrzędnika, którzy relacjonowali uczciwie, i Wam, zwykłym mieszkańcom. Dziękuję!

Vivat Nordata (państwo)!

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

Szanowni,
    potwierdzam wolę podpisania niniejszego porozumienia. Cieszę się, że rząd zrozumiał naszą perspektywę i przystał na nasze postulaty, które zapewnią regionom bezpieczną przyszłość. Duże podziękowania należą się tu również kol. Harlinowi, którego pomoc w osiągnięciu tego porozumienia pozostaje nieocenioną. 

Chociaż sytuacja była poważna, a nasze obawy uzasadnionymi, przyznaję, że moje działania w kwestii dialogu z rządem były zbyt porywcz, agresywne i generalizujące, zwłaszcza jeśli chodzi o same wczorajsze negocjacje - gdyby nie to, być może osiągnelibyśmy porozumienie wcześniej. W każdym razie pozostaje cieszyć się, że dochodzi do niego teraz.

Bravo Monarchia! Bravo Federacja! Bravo Nordata (państwo)!

• Kocham to! 5

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Jako były premier,  cieszę się że doszło do porozumienia. 

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1
    • Haha 2

101005704499836104.png

Minister Spraw Zagranicznych Związku Winkulijskiego

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

101005704499831609.png

Opublikowano

33 minuty temu, Tarsycjusz Operar napisał:

Pięknie. Czy zobowiązania określone w porozumieniu zostały już w pełni zrealizowane?

image.png.be22672b5de0144b667a95b216fd9f0c.png

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png