• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Przemowa Imperatora w Sali Czarnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Dziś w Sali Czarnej w Pałacu z Bursztynu i Miedzi Imperator Kiriów, Boleslav II wygłosił przemówienie do Ludu Kiriów.

101005704499837102.png

Nordaciarze (kiryjscy)!

Gdy wprowadzałem Kirianię do powstającej II Federacji Nordackiej w lipciu 2023, postawiłem sobie jedno założenie: dopóki nasze wolności będą szanowane - zostajemy, niezależnie od prywatnych sukcesów czy porażek Kiriańczyków w życiu wspólnego państwa nordackiego. I przez długie dwa i pół lat tak właśnie było, również gdy połączyliśmy się z Westlandem i utworzyliśmy Monarchię Kiryjską, najludniejszy, najaktywniejszy, najpotężniejszy i cieszący się największą autonomią region Federacji. Kiriowie budowali tę Federację własnymi rękami, kładąc podstawy pod system prawny i polityczny, inicjując zbawienną w skutkach politykę wielu prędkości integracji i ciesząc się wszystkimi wolnościami właściwymi dla regionu tego rozmiaru i znaczenia. Ta sytuacja, "nordacki sen" samorządów skończył się jednak wczoraj.

Po przejęciu władzy w efeńskiej centrali przez Ligę Innowacji Strategicznych, jej polityk, Spiker Kongresu i znany zwolennik jak największej centralizacji i autorytaryzacji, Kaspar Waksman złożył projekt uchwały parlamentu, która pozbawi Monarchię Kiryjską jej przydanych praw do prowadzenia polityki zagranicznej, ze względu na to, że, uwaga, cytuję: "polityka zagraniczna prowadzona przez władze Monarchii Kiryjskiej rażąco godzi w interesy II Federacji Nordackiej, a także jest niezgodna z retoryką federalną". Oczywiście, polityka zagraniczna Monarchii jest w pełni zgodna z interesami II Federacji Nordackiej, a główny zarzut przeciw temu faktowi to sugestia, że władze Monarchii miały coś do czynienia z wyborami w Winkulii (nie miały, to jakaś dziwna zemsta na grupie prywatnych osób za to, że w dalekiej Winkulii nie wygrali koledzy obecnego nordackiego rządu). Mimo oczywistej absurdalności, uchwała parę minut temu przeszła przez Kongres i stała się obowiązującym "prawem".

To ekstremalnie poważna sytuacja. To już nie polityczne przepychanki w Achkovie, bo polityka efeńska przeniknęła do regionów, do naszych małych ojczyzn, miejsc, w których dotąd znajdowaliśmy wytchnienie od bagna konfliktów w centrali. To pierwszy moment w historii II Federacji, kiedy rządzący wprost wracają się przeciwko regionom, i to (jakpotwierdza Pan Premier na Ptašku), z powodów personalno-politycznych, jako "kara" za odwołanie Premiera z apolitycznej funkcji Technika NUI (zarządzona ze względu na uskutecznianie przez niego praktyki usuwania postów oponentów politycznych). To nie jest Federacja, do której się zapisywaliśmy.

W związku z tym, mając na uwadze również moje od dawna wygłaszane deklaracje, że będę optować za pozostawaniem Monarchii Kiryjskiej w strukturach FN tak długo, jak długo jej autonomia będzie szanowana, postanowiłem przed chwilą o zarządzaniu referendum ws. ogłoszenia przez MK niepodległości, które odbędzie się w dniach 17-18 marca. 
    Jest to działanie podyktowane koniecznością: skoro Rząd LISu przekracza świętą barierę centrala-regiony i bezzasadnie próbuje ograniczyć nasze prawa, nic nie stoi mu na przeszkodzie, żeby w przyszłości zmienić prawo i odebrać nam również prawo do secesji. Trzeba więc skorzystać, póki jeszcze możemy i zdystansować się od tego bajzlu. 
    Nie jest to oczywiście sytuacja docelowa, bo kocham Nordatę (państwo) całym sercem i mam nadzieję powrócić do niej z z Monarchią tak szybko, jak będzie możliwe - najpierw jednak Premier Robingren musi się opamiętać, usiąść do stołu negocjacyjnego, wycofać się z swoich działań I zagwarantować nam nasze prawa tak, by taka sytuacja nie mogła się już powtórzyć.

Niech wolno mi będzie powtórzyć: wychodzimy (tymczasowo, oby na jak najkrócej) z FN z powodu ograniczania naszych praw, a nie utraty władzy przez osoby związane z Monarchią. Przegraną polityczną przeżyć możemy i przeżyjemy, ale pogwałcenia praw Matki Naszej Monarchii - nigdy. Chcę, żeby to mocno wybrzmiało, bo moje słowa zapewne zostaną przeinaczone i usłyszycie, że zły Bolesław wkurzył się po utracie władzy, więc rozwala FN. Nie, nie wkurzyłem się po utracie władzy, i nie, nie chcę rozwalać FN. Jestem i zawsze będę nordackim patriotą, zamierzam się na ten czas rozłąki udzielać i w MK i w FN, walcząc o wolną Nordatę. Jestem pannordatczykiem z krwi i kości i dlatego właśnie muszę podjąć teraz tę decyzję - nie tylko ze względu na moją małą ojczyznę, Kraj Jahwe, ale i dobro całej wspólnoty nordackiej. Rząd Robingrena musi zrozumieć, że jego działania są niedopuszczalne, a taka sytuacja nigdy nie może się powtórzyć.

Niech żyją Kiriowie! Niech żyje ich Monarchia!
    Niech żyją Kiriowie! Niech żyje ich Federacja!

Za wolność Waszą i Naszą!

Nie ma Boga poza Jahwe, a Moehil był Jego Ofiarnikiem, a Spirytusow był Powiernikiem Boga.

(-) Boleslav II
    Z Bożej Łaski a woli Ludu Imperator Kiriów

• Nie lubię tego! 1
    • Kocham to! 5

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
  • NIO: 1609230033

• NIO: 1609230033

Vivat Boleslaus Imperator! 

• Kocham to! 2

Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski 

Spiker Kongresu II Federacji Nordackiej 

Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

101005704499835679_t.png.bc071a3c5ce1755f8295c1aadb75cf4c.png

1260.png

Opublikowano

Niech Żyje Imperator ! Niech Żyje Monarchia Kiryjska! NIECH ŻYJE WOLNA NORDATA!

#PLEJAKiWAKSMAN1984

• Kocham to! 2

101005704499836104.png

Minister Spraw Zagranicznych Związku Winkulijskiego

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

101005704499831609.png

Opublikowano

• NIO: 2709210001

• NIO: 2709210001

To jest jawna destabilizacja II Federacji Nordackiej. Zarzucaliście nam straszenie secesją, a teraz przy niewygodnych dla was decyzjach na szczeblu federalnych wy straszycie tym samym. Przez 2 lata było dobrze jak kontrolowaliście cały kraj. Imperium Nordacko-Kiryjskie było spoko? Myślałem, że dorośliście do współpracy, ale chyba niestety nie do końca. Po co trwaliście więc w Federacji? Strata czasu i brak jajców, tyle ode mnie.

• Nie lubię tego! 3
    • Smuteczek 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Minister Spraw Państwowych w Rządzie Damiano Robingrena
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Zdruzgotany ostatnimi zdarzeniami napisałem wiersz, który przelewa moje żale w słowa.

• Kocham to! 1
    • Wow 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Teraz, Kamiljan de Harlin napisał:

Zdruzgotany ostatnimi zdarzeniami napisałem wiersz, który przelewa moje żale w słowa.

Bravo Poezja. Rośnie nam noffy Jacek Insulina?

• Kocham to! 2
    • Wow 1

Podjęte przez Monarchię Kiryjską działania mogą zostać zakwalifikowane jako próba destabilizacji państwa i naruszenie integralności terytorialnej II Federacji Nordackiej. Prawo federalne przewiduje jasno określone procedury rozwiązywania sporów politycznych. Żadne jednostronne działania nie mogą ich zastępować. Każda próba obejścia przepisów federalnych, w tym nieautoryzowane referendum, spotka się z pełną reakcją wymiaru sprawiedliwości. Nie ma i nie będzie taryfy ulgowej dla regionów, które próbują podporządkować prawo własnym interesom politycznym. Praworządność to fundament Federacji bez niej nie istnieje żadne państwo. Nie możemy pozwolić, aby prywatne ambicje polityczne zdominowały prawo. Jako Minister Sprawiedliwości zobowiązuję się do dopilnowania, by wszelkie działania Monarchii Kiryjskiej podlegały pełnej kontroli prawnej, a odpowiedzialni za łamanie prawa zostali pociągnięci do odpowiedzialności.

Edytowane przez Piotr Suworow
    • Nie lubię tego! 3
    • Kocham to! 1

Opublikowano

12 minut temu, Piotr Suworow napisał:

Podjęte przez Monarchię Kiryjską działania mogą zostać zakwalifikowane jako próba destabilizacji państwa i naruszenie integralności terytorialnej II Federacji Nordackiej. Prawo federalne przewiduje jasno określone procedury rozwiązywania sporów politycznych. Żadne jednostronne działania nie mogą ich zastępować. Każda próba obejścia przepisów federalnych, w tym nieautoryzowane referendum, spotka się z pełną reakcją wymiaru sprawiedliwości. Nie ma i nie będzie taryfy ulgowej dla regionów, które próbują podporządkować prawo własnym interesom politycznym. Praworządność to fundament Federacji bez niej nie istnieje żadne państwo. Nie możemy pozwolić, aby prywatne ambicje polityczne zdominowały prawo. Jako Minister Sprawiedliwości zobowiązuję się do dopilnowania, by wszelkie działania Monarchii Kiryjskiej podlegały pełnej kontroli prawnej, a odpowiedzialni za łamanie prawa zostali pociągnięci do odpowiedzialności.

lol debil

• Kocham to! 1

Opublikowano

14 minut temu, Piotr Suworow napisał:

Fajny ten wasz miniSSter... czytałeś Konstytucję Nordaty chociaż raz?

• Lubię to 1

99792411588297495.png

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

6 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Takie słowa nie przystają Imperatorowi Kirów, nawet jeśli kierowane są w stronę przeciwnika.

Dla Szanownego Pana Ministra Sprawiedliwości  @Piotr Suworow serwuję cytat z Konstytucji II Federacji Nordackiej:

image.png

• Smuteczek 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Opublikowano

6 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Niestety chyba czacikowi się coś przekręciło.

• Smuteczek 1

Opublikowano

Dziś w Sali Czarnej w Pałacu z Bursztynu i Miedzi Imperator Kiriów, Boleslav II wygłosił przemówienie do Ludu Kiriów.

101005704499837102.png

Nordaciarze (kiryjscy)!

Udało się - zwyciężyliśmy. Gdy w tej samej Sali ogłaszałem nasze działania w obronie własnych praw przed rządem federalnym, przewidywałem, że po paru dniach, najwyżej tygodniach ugnie się on przed naszymi żądaniami i zrozumie naszą perspektywę, a my będziemy mogli wrócić do Nordaty Zwycięskiej. W najgłębszych jednak czeluściach snu tej jednej nocy, która od owych wydarzeń minęła nie zdołałem sobie wyśnić, że nastąpi to tak szybko. 

Chwalebni Kiriowie: dzisiaj, parę godzin temu Rząd II FN i Imperatorat Kiriów zawarły Porozumienie Marcowe, w wyniku którego krzywdząca nas Uchwała Kongresu zostanie uchylona, podobnie jak legendarny już teraz Artykuł Osiemdziesiąty Trzeci Konstytucji II Federacji Nordackiej, pozwalający rządowi federalnemu na okresowe odbieranie wspólnotom autonomicznym ich praw do prowadzenia polityki zagranicznej, wczoraj użyty, by tamtą Uchwałę uzasadnić. Rząd Robingrena oficjalnie przeprosił i przyznał się do błędu. W związku z tym okres ucisku Monarchii Kiryjskiej i jej nieuzasadnionego ograniczania dobiegł końca. Bravo Kiriowie!

Ponieważ - jak wielokrotnie wczoraj potwierdzałem - kiryjskie dążenie do secesji było koniecznością z uwagi na okoliczności, a nie wyborem, zważywszy na to, że okoliczności się zmieniły, Monarchia Kiryjska porzuca swój proces wyswabadzania się z struktur federalnych. Referendum będzie trwać prawnie ustalony czas, gdyż jest on wyrazem woli Ludu i nie mam mocy go przed czasem kończyć, jednak jego wyniki nie zostaną przedłożone Prezydentowi i Kongresowi FN i nie rozpoczniemy okresu przejściowego, po którym uzyskalibyśmy niepodległość. Nasza przyszłość w ramach II Federacji została zabezpieczona - możemy z dumą i radością wrócić do Jednej Nordackiej Rodziny, którą budowaliśmy i do której przynależeć po wieki chcemy. 

Tak więc to koniec, szczęśliwy koniec. Dziękuję wszystkim wspaniałym Obywatelom Monarchii, którzy wczoraj i dziś odpowiedzieli na moje wołanie, prezentując będącą godną najwyższych pochwał postawę patriotyzmu i gotowości poświęcenia chwilowego komfortu dla większej sprawy Wolności i Sprawiedliwości. Referendum, choć jeszcze trwa, zostanie rozstrzygnięte prawdopodobnie prawie jednogłośnie na rzecz Kiryjskiego Exodusu. Niech to będzie przypomnienie dla Rządu - nie, że nie zależy nam na II Federacji, ale, że zależy nam tak bardzo, że zdzierżyć nie możemy chwiania jej fundamentami. Kiriowie zdecydowali, że lepiej mieć słuszność samemu, niż być w błędzie w tłumie i wynik tego prawdziwego, duchowego referendum sumień pozostanie z nami na zawsze.

Pozostaje mi życzyć zarówno stronie naszej, ojczyźnianej, kiryjskiej, jak i federalnej na czele z Rządem wolnego od trosk dalszego wspólnego życia, a nade wszystko dobrej woli i skłonności do współpracy. Ostatecznie to nasza wspólna Nordata (państwo)!

Niech żyją Kiriowie! Niech żyje ich Monarchia!
    Niech żyją Kiriowie! Niech żyje ich Federacja!

Za jedność Waszą i Naszą!

Nie ma Boga poza Jahwe, a Moehil był Jego Ofiarnikiem, a Spirytusow był Powiernikiem Boga.

(-) Boleslav II
    Z Bożej Łaski a woli Ludu Imperator Kiriów

• Lubię to 1
    • Kocham to! 3

99792411588297495.png

Opublikowano

716.png

• Kocham to! 1

Gość
    Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Udostępnij