Skocz do zawartości
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wysoki Sądzie!

Spiker Kongresu Damiano Robingren w wtorek 24 lutego zapowiedział pierwsze posiedzenie Kongresu IX kadencji na 26 lutego (dzisiaj) na 16:00. Na posiedzeniu miały być procedowane cztery projekty, według kolejności podanej przez Spikera: o ochronie ekosystemów (Robingrena), o Narodowym Programie Odnawialnych Źródeł Energii (Robingrena), o Protokole Zmian do Traktatu NUI (Robingrena) i Nowelizacja Regulaminu Kongresu II Federacji Nordackiej - Rozejm z Konstytucją (moja).

obraz.png

Następnie jednak, już 26 lutego, a przed posiedzeniem Kongresu sam Spiker Robingren złożył własną, "konkurencyjną" nowelizację Regulaminu, a potem "mając na uwadze wagę zaproponowanych zmian w funkcjonowaniu Kongresu oraz potrzebę sprawnego rozpoczęcia prac nad sprawami merytorycznymi" przesunął rozpoczęcie posiedzenia na 25 lutego (wczoraj) na 18:30, czyli za zaledwie 18 MINUT od ogłoszenia. 

obraz.png

Żeby tego było mało, ogłosił, że przesuwa własną, zgłoszoną później nowelizację przed moją, zgłoszoną wcześniej i to jeszcze przy użyciu prezydenckiej inicjatywy ustawodawczej. Tym samym posunął się do czynu, który jeszcze nie przytrafił się żadnemu Spikerowi w historii II FN.

Posiedzenie zaczęło się o 18:31, o 18:38 przedłożono projekt owej spikerowej nowelizacji, o 18:43 skrócono debatę i rozpoczęto głosowanie, o 18:49 skrócono głosowanie i przedłożono mi do podpisania gorszą wersję mojej nowelizacji, która nawiasem mówiąc dalej nie doczekała się swojej procedury. Ten proces legislacyjny trwał kolejne 18 minut. Łącznie jest to 36 minut dla wszystkich Kongresmenów, Prezydenta, Rządu, opinii publicznej i całej Nordaty na zareagowanie, skomentowanie, zaproponowanie poprawek, cokolwiek. Jest to w mojej opinii rażące wykorzystanie swoich uprawnień do de facto oddemokratyzowywania Kongresu. Nie wiem też, jaki status ma taka wyłączona spod porządku obrad ustawa. Proszę o ocenę.

Dodatkowo proszę o ocenę, czy można uchwaloną jednostronnie tzw. Kartę Zmian zmienić umowę międzynarodową (Traktat NUI) bez zgody jego sygnitariuszy.

Pozdrawiam z nadzieją na dotarcie do Prawdy,

(-) Bolesław Kirianóo von Hohenburg
VII Prezydent II Federacji Nordackiej

• Lubię to 1
  • Wow 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano (edytowane)

100505667931998453.png

Velke Mesto Achkov, dnia 26 lutego 2026 roku

Z A R Z Ą D Z E N I E

Zarządzam, co następuje:

1. Na wniosek Prezydenta II Federacji Nordackiej Pana Bolesława Kirianóo von Hohenburga, wszczynam postępowanie w sprawie  kontroli zgodności z Konstytucją i innymi obowiązującymi przepisami II Federacji Nordackiej wskazanych decyzji Spikera Kongresu II Federacji Nordackiej.
  2. Wątpliwość dotyczy zgodności z prawem wykorzystania uprawnień Spikera do przesunięcia w porządku obrad i znaczącego skrócenia czasu debaty i głosowania nad projektem.

3. Nadaję sprawie następującą sygnaturę: SK 2/26.

4. Wyznacza się SN Piotra Jankowskiego na Przewodniczącego składu orzekającego.

DW: @Bolesław Kirianóo von Hohenburg@Damiano Robingren

(-) Piotr Jankowski,

Sędzia Najwyższy II FN

Edytowane przez Kamiljan de Harlin
formatowanie
  • Lubię to 1

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png