• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Wniosek o stwierdzenie wygaśnięcia misji tworzenia rządu w pierwszym kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Działając w trosce o przestrzeganie prawa w II Federacji Nordackiej, wnoszę o:

1. Stwierdzenie wygaśnięcia misji tworzenia rządu przez desygnowanego Premiera, Pana Franciszka von Hohenburg-Karandzieja, z powodu rażącego niedopełnienia obowiązku nałożonego przez Regulamin Kongresu,
    2. Zobligowanie Spikera Kongresu do niezwłocznego uruchomienia drugiego kroku wyboru rządu zgodnie z art. 6 ust. 2 Regulaminu Kongresu.

Uzasadnienie

W dniu 14 lutego 2026 roku wydana została Decyzja Prezydenta ws. desygnowania Premiera, na mocy której misję sformowania rządu powierzono Panu Franciszkowi von Hohenburg-Karandziejowi.

Zgodnie z wyraźnym brzmieniem Art. 5 ust. 2 Regulaminu Kongresu, "Desygnowany Premier w ciągu 48 godzin od desygnacji wygłasza przemówienie, w którym przedstawia skład Rady Ministrów.". Termin ten rozpoczął się w momencie ogłoszenia decyzji o desygnacji i nieodwołalnie upłynął on w dniu 16 lutego 2026 roku.

Desygnowany Premier nie dopełnił tego obowiązku, a utrzymywanie obecnego stanu prawnego paraliżuje prace nad powołaniem rządu. Choć art. 5 ust. 1 Regulaminu mówi o tym, że wybór rządu następuje "po zakończeniu procedury wyboru Prezydium Kongresu" , to Prezydent wydał decyzję o desygnacji jeszcze przed oficjalnym ukonstytuowaniem się Kongresu. Termin 48 godzin liczony jest jednak expressis verbis od momentu desygnacji, a nie od momentu wyboru Spikera.

W związku z tym krok pierwszy tworzenia rządu uległ wyczerpaniu ze względu na uchybienie terminu, które uniemożliwia podjęcie debaty określonej w art. 5 ust. 3 Regulaminu Kongresu i głosowania nad wotum zaufania uregulowanego w art. 5 ust. 4 Regulaminu Kongresu. Zastosowanie musi mieć zatem odpowiednio art. 6 Regulaminu Kongresu, który nakazuje rozpoczęcie drugiego kroku wyboru rządu.

Wobec powyższego, wnoszę jak na wstępie.

Z poważaniem,
    Damiano Robingren

• Haha 1

Opublikowano

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

• Lubię to 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Szacowni Sędziowie,

Szanowny Prezydencie,

Drodzy Kongresmeni i Obywatele,

Mam deja vu. Ponadto śmiechłem.

Z poważaniem,

August van Hagsen de la Sparasan de Harlin

• Kocham to! 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

•   Zaimki: dowolne

Dura lex, sed durex.

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

100505667931998453.png

Velke Mesto Achkov, dnia 19 lutego 2026 roku

P O S T A N O W I E N I E

Postanawiam odmówić wszczęcia postępowania z uwagi na prawomocny wyrok Najwyższego Sądu Federalnego o sygnaturze SK 2/25, odnoszący się do wątpliwości zgłoszonych przez wnioskodawcę.

U Z A S A D N I E N I E

Wniosek dotyczy kwestii rozstrzygniętych w wyroku Najwyższego Sądu Federalnego o sygnaturze SK 2/25. Zgodnie z jego sentencją wymagania Regulaminu Kongresu stoją w sprzeczności z Konstytucją, przez co "Premier desygnowany zgodnie z Konstytucją nie może zostać pozbawiony statusu z powodu niemożności spełnienia wymogu Regulaminu Kongresu, który jest aktem niższego rzędu.". Wobec braku nowych okoliczności i przesłanek, postępowanie w sprawie jest zbędne.

(-) Piotr Jankowski

Sędzia Najwyższy NSF

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1
    • Wow 1

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png