• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Co zapamiętamy z 2025 roku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Które wydarzenia z 2025 roku zapamiętamy najdłużej? Zachęcam do przedstawienia swoich subiektywnych wyborów.

• Stowarzyszenie Imperium Nandyjskiego z FN - plot twist, którego jeszcze kilka miesięcy wcześniej trudno byłoby się spodziewać. Relacja chwilami burzliwa, ale bez wątpienia ożywczo wpływająca na Kontynent.
    • Otwarcie się Nowalu na Nordatę i discorda - Karol i Edward (choć ten drugi trochę niediscordowy, niestety) to chyba największe towarzyskie odkrycia kończącego się roku, a SOKN to najaktywniejsze i najbardziej regularne medium w mirkoświecie.
    • Klapy reaktywacyjne - Arcadia, Brodria, Dżamahirija. Liczne dowody na to, że na reaktywację trzeba mieć dużo pomysłów i jeszcze więcej samozaparcia. Bez tego szkoda czasu. 
    • Harlinobójstwo - Może sam się zabił, może mu pomogli, a może dalej żyje. Prezydentura Harlina i kończący ją foch dla postronnego obserwatora były niezbyt zrozumiałym widowiskiem, ale Nordaciarze związani z nim od dawna z jakiegoś powodu bardzo to przeżywali. 
    • Powstanie NUI - względne równouprawnienie FN, Nan Di i Winkulii w ramach systemów informatycznych póki co jest głównie postulatywne, bo Technicy średnio współpracują z Radą, ale jest to niewątpliwie obiecująca inicjatywa.

O czymś ważnym zapomniałem?

Edytowane przez Andrzej Ordyński
    • Lubię to 2

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Opublikowano

• NIO: 2611220030

W sumie jedyne co zapamiętam z tego roku to powrót na Nordatę po realiozie. Nie wiem czy coś pozytywnego na tyle się stało w tym roku co bym chciał jakoś pamiętać jeżeli chodzi o nasz v-świat. W sumie to najbardziej chyba zapamiętam odejście naszego Harlina. Kiedy Gieroj, chciał być Super Gierojem i popełnia patetyczne samobójstwo, aby obudzić się w Sarmacji... Jak to mawiają. Życie. 😉 

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

11 minut temu, Peetri Romanaav napisał:

W sumie jedyne co zapamiętam z tego roku to powrót na Nordatę po realiozie. Nie wiem czy coś pozytywnego na tyle się stało w tym roku co bym chciał jakoś pamiętać jeżeli chodzi o nasz v-świat. W sumie to najbardziej chyba zapamiętam odejście naszego Harlina. Kiedy Gieroj, chciał być Super Gierojem i popełnia patetyczne samobójstwo, aby obudzić się w Sarmacji... Jak to mawiają. Życie. 😉 

Moim skromnym zdaniem takie podsumowanie całego roku a zwłaszcza patrząc na to w jakim miejscu dziś się znajdujemy powinno odnosić się przede wszystkim do całej Nordaty a szczególnie do naszych instytucji i ich realnych działań a niekoniecznie powinno się ono koncentrować wyłącznie na aktywności pojedynczych osób. Oczywiście nie sposób zaprzeczyć że konkretni ludzie w dużym stopniu przyczynili się do rozkwitu naszej wirtualnej wspólnoty jednak z perspektywy którą sam przyjmuję i nazwijmy ją... raczej postmodernistyczną trudno sprowadzać całą historię mikroświata do jednostkowych narracji zwłaszcza że obecny stan demograficzny jest nam wszystkim dobrze znany. Nie chcę też psuć noworocznej atmosfery, bo każdy ma już chyba dość mojego gadania ale wydaje mi się że hasłem przewodnim przyszłorocznego mikroświata powinna być przede wszystkim nadzieja. Zresztą technicznie rzecz biorąc jestem Ministrem Promocji i Rozwoju a moje ministerstwo w rozsądnym czasie przedstawi dwa raporty dotyczące tych kwestii więc nie ma sensu żebym teraz nadmiernie się rozpisywał. Niemniej uważam, że to, co zaobserwowałem w ciągu tego roku nawet w swoim wolnym czasie rzeczywiście zasługuje na jakąś głębszą refleksję. Dochodząc jednak do meritum: nie sądzę, aby na obecnym etapie należało w jakikolwiek sposób zrażać ludzi do mikroświata a w szczególności tylko dlatego że zdecydowali się działać w innym kraju niż się po nich pierwotnie spodziewano. W ten sposób wyrażam po prostu pewną solidarność z tymi osobami. Nie ukrywajmy też że samej Sarmacji w tym roku bardzo się poszczęściło jeśli chodzi o powrót starych baridajskich wyjadaczy którzy czy tego chcemy czy nie wpłyną na kształt przyszłego mikroświata. W pewnym sensie mentalnie cofniemy się do roku 2020 i czasu "wielkiego obudzenia" Sarmacji. Niewiele możemy z tym faktem zrobić ale jedno jest pewne: nie będzie to łatwy rok ani dla Nordaty ani dla całego mikroświata.

• Lubię to 3

Opublikowano

Dla mnie osobiście, bardzo ważnym wydarzeniem 2025 roku - choć chyba lepiej byłoby tu mówić o procesie - są prace nad językiem nandyjskim i pierwsze ważne ustalenia oraz owoce tych prac.

Przyjęliśmy trwały, unikalny kierunek ugrofińsko-środkowoazjatycki z lekkimi domieszkami wschodniosłowiańskimi i germańskimi. Postawiliśmy na desinizację - nie tylko języka jako takiego, ale również nazw geograficznych. Doszliśmy do porozumienia w kwestii stosowania znaków specjalnych. Zaczęliśmy wprowadzać elementy języka nandyjskiego do prawa. Z Peetrim stworzyliśmy nawet pierwszą piosenkę po nandyjsku!

Język nandyjski nadaje naszej kulturze nowy wymiar.

Edytowane przez Borys Zamycki
    • Lubię to 1
    • Kocham to! 3

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

spacer.png

Opublikowano

32 minuty temu, Damiano Robingren napisał:

nie będzie to łatwy rok ani dla Nordaty ani dla całego mikroświata.

Myślę, że to zależy od naszego podejścia. Nordata ma spory potencjał demograficzny i aktywnościowy, więc jeśli sami nie będziemy obrzydzać sobie zabawy, FN i cała NUI może nieźle prosperować. Klimat dekadentyzmu i wiecznego kryzysu działają demotywująco, a próby zmieniania natury mikroświata na siłę tylko zniechęcają. 

2025 rok oceniam całkiem pozytywnie i subiektywnie nie widzę powodu, by następny rok miał być gorszy. Jest grupa ludzi, którzy mają ochotę na bardziej lub mniej aktywne uczestnictwo w naszej niszowej zabawie.  Od czasu do czasu dzieje się coś ciekawego lub przynajmniej zabawnego. Społeczność nordacka powoli się dociera, może 2026 rok pozwoli na nieco przychylniejsze spojrzenie na sąsiadów zza miedzy. 

A co do roli jednostki w historii, w mikroświecie ta rola zawsze była duża, a ostatnio stała się jeszcze większa. Pojedyncze osoby zdecydowanie robią różnicę, dlatego, jakkolwiek banalnie to nie zabrzmi, warto rozmawiać i słuchać się nawzajem. Jeżeli mikroświat coś na przestrzeni lat utracił, to jest to chęć do dyskusji. Trollowanie, memowanie i fochy mają swój urok, są bardzo nordackie, ale stanowią raczej pikantną przyprawę, a nie samodzielną potrawę. Byłoby fajnie, gdyby 2026 przyniósł częściowe odrodzenie dyskusji na forum, które nie kończą się tradycyjnym "nie zesraj się". To byłaby  spora przewaga Nordaty nad mikronacjami opierającymi swoją aktywność na mechanicznej produkcji postów i chacikowej narracji. 

• Lubię to 3

Opublikowano

Nie zesraj się Andrzej! 😄

Poważnie mówiąc, to najważniejszym zdarzeniem nordackim jest NUI, zmieniająca rzeczywistość informatyczną.

Drugim torem patrząc, akces Nan Di i Winkulii pogłębiony do czynnego udziału, doceńcie to wreszcie. 

Nowal był, jest i pozostanie raczej na obrzeżach mikro, taki mamy klimat, komentując jeden punkt....

Opublikowano

3 godziny temu, Borys Zamycki napisał:

Dla mnie osobiście, bardzo ważnym wydarzeniem 2025 roku - choć chyba lepiej byłoby tu mówić o procesie - są prace nad językiem nandyjskim i pierwsze ważne ustalenia oraz owoce tych prac.

Ciężko się nie zgodzić, że to jest chyba jedna z najciekawszych inicjatyw od dłuższego czasu. Zamiast czczego gadania o polityce zaczęliśmy tworzyć tożsamość narodową zbliżoną do tych realowych. Wierzę, że w 2026 roku dopracujemy język do tego stopnia, że będziemy w stanie prowadzić dyskusje, a może wykreujemy własną oryginalną kulturę? 

1 godzinę temu, karol flibustier keane napisał:

Nowal był, jest i pozostanie raczej na obrzeżach mikro, taki mamy klimat, komentując jeden punkt....

Mimo to, że jesteście na obrzeżach mikro to Wasza obecność w naszym regionie to bardzo ważna sprawa. Mam nadzieję, że będziemy przełamywać coraz więcej dzielących nas barier i w niedługiej przyszłości nasze kraje zostaną partnerami. 😉

• Lubię to 2
    • Kocham to! 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

13 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał:
    • Harlinobójstwo - Może sam się zabił, może mu pomogli, a może dalej żyje. Prezydentura Harlina i kończący ją foch dla postronnego obserwatora były niezbyt zrozumiałym widowiskiem, ale Nordaciarze związani z nim od dawna z jakiegoś powodu bardzo to przeżywali. 

Harlin umarł! Harlin nie żyje! Myśmy go zabili!

12 godzin temu, Damiano Robingren napisał:

Moim skromnym zdaniem takie podsumowanie całego roku a zwłaszcza patrząc na to w jakim miejscu dziś się znajdujemy powinno odnosić się przede wszystkim do całej Nordaty a szczególnie do naszych instytucji i ich realnych działań a niekoniecznie powinno się ono koncentrować wyłącznie na aktywności pojedynczych osób. Oczywiście nie sposób zaprzeczyć że konkretni ludzie w dużym stopniu przyczynili się do rozkwitu naszej wirtualnej wspólnoty jednak z perspektywy którą sam przyjmuję i nazwijmy ją... raczej postmodernistyczną trudno sprowadzać całą historię mikroświata do jednostkowych narracji zwłaszcza że obecny stan demograficzny jest nam wszystkim dobrze znany. Nie chcę też psuć noworocznej atmosfery, bo każdy ma już chyba dość mojego gadania ale wydaje mi się że hasłem przewodnim przyszłorocznego mikroświata powinna być przede wszystkim nadzieja. Zresztą technicznie rzecz biorąc jestem Ministrem Promocji i Rozwoju a moje ministerstwo w rozsądnym czasie przedstawi dwa raporty dotyczące tych kwestii więc nie ma sensu żebym teraz nadmiernie się rozpisywał. Niemniej uważam, że to, co zaobserwowałem w ciągu tego roku nawet w swoim wolnym czasie rzeczywiście zasługuje na jakąś głębszą refleksję. Dochodząc jednak do meritum: nie sądzę, aby na obecnym etapie należało w jakikolwiek sposób zrażać ludzi do mikroświata a w szczególności tylko dlatego że zdecydowali się działać w innym kraju niż się po nich pierwotnie spodziewano. W ten sposób wyrażam po prostu pewną solidarność z tymi osobami. Nie ukrywajmy też że samej Sarmacji w tym roku bardzo się poszczęściło jeśli chodzi o powrót starych baridajskich wyjadaczy którzy czy tego chcemy czy nie wpłyną na kształt przyszłego mikroświata. W pewnym sensie mentalnie cofniemy się do roku 2020 i czasu "wielkiego obudzenia" Sarmacji. Niewiele możemy z tym faktem zrobić ale jedno jest pewne: nie będzie to łatwy rok ani dla Nordaty ani dla całego mikroświata.

saul-goodman-has-an-unfortunate-outburst

• Kocham to! 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

10 godzin temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał:

Harlin umarł! Harlin nie żyje! Myśmy go zabili!

Dobrze, że się przyznałeś, wolne sondy będą mogły Cię skazać. 

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

•   Zaimki: nijakie

kiedy Utopia SA przywróciła Harlina do życia w formie Harlinatora-WSGTech-1984AI - mogłem tylko zastanawiać się czemu nie zrobiono tego wcześniej

Edytowane przez Burek
    • Lubię to 1

Opublikowano

8 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał:

Dobrze, że się przyznałeś, wolne sondy będą mogły Cię skazać. 

A to kiedyś tutaj sądy były wolne? 😂

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

3 godziny temu, Peetri Romanaav napisał:

A to kiedyś tutaj sądy były wolne? 😂

Cóż, raczej wolne być muszą, bo szybkie, z całym szacunkiem, to one nie są.

• Kocham to! 1
    • Haha 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Opublikowano

46 minut temu, August de la Sparasan napisał:

Cóż, raczej wolne być muszą, bo szybkie, z całym szacunkiem, to one nie są.

Suche ale dobre. 😜

• Lubię to 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

18 minut temu, Peetri Romanaav napisał:

Suche ale dobre. 😜

No tak, suche, suche, ale prawdziwe. A tak poważnie, to życzę Jego Ekscelencji Sędziemu Najwyższemu (jesli nas teraz czyta, jeśli nie czyta, to też) powrotu z krainy realiozy.

NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Odrodzenie Rotrii i konkordat przede wszystkim. 

• Lubię to 1

Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI 

Arcybiskup achkovski 

Prymas II Federacji Nordackiej

Wicepremier II Federacji Nordackiej 

Kongresman VIII Kadencji 

Minister sprawiedliwości 

Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

heniu_prymas.png.5434ce5e4e8a4edfff1bd20fd1f908be.png

1260.png

Opublikowano

1 minutę temu, Markus Wettin napisał:

Kryzys przysięgowy w moim wykonaniu, że już nigdy nie wrócę do mikro, a jednak jestem tu z Wami xD

Nie przysięgaj. Nie warto. Wydaje mi się, że jakby więcej było takich co przysięgali i by wrócili to nawet Bialenię byśmy wskrzesili. XD 

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan