• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Dyskusja o symbolach narodowych

Burek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Obecnie symbole państwowe alias narodowe są określone tym dekretem z 2022 roku, przy czym nie chcę poruszać tutaj kwestii hymnu i flagi - ale kwestię herbu (herbów). Obecnie herbem Związku Winkulijskiego jest wedle ustawy "orzeł czarny patrzący w prawo [nie trzeba tego określać, bo to domyślna pozycja-B.] na tarczy czerwonej, godłem [herbem] Volkianu nakryty. Nad tarczą herbową korona królewska. Tarcza herbowa otoczona wieńcem złotym [w rzeczywistości nie jest to "wieniec" tylko łańcuch realnego orderu Złotego Runa], umieszczona na gronostaju królewskim [płaszczu]. Nad herbem korona królewska identyczna do tej nad tarczą herbową." [Generalnie blazonowanie jest do poprawy.]

Oprócz tego mamy dekret określa herb samej Winkulii - pozbawiony sercowej tarczy volkiańskiej. Chociaż pojawia się czasem bez miecza, na przykład tu, nie wiem czemu.

Herb - W polu czerwonym orzeł czarny dzierżący w prawicy miecz złoty [orężny i dziobaty w złoto] jest już symbolem bardzo starym i utartym. Za Uchastoka mieliśmy już emblazoment tego herbu, chociaż składający się z jakiegoś clipartu z google i rozdzielczość pięciu pikseli na krzyż [miecz też był w innej pozycji] - tak prezentował się w całej okazałości [korona i wieniec to już elementy dodane później]. W 2022 ta przaśna grafika została zastąpiona, w ramach tego właśnie dekretu, obecnym emblazomentem autorstwa Alfreda (z lekką pomocą moją) - wpisując się w generalny trend estetyzacji i profesjonalizacji czasów alfrediańskich.

Postśredniowieczna galanteria typu płaszcze etc., nie odpowiada osobiście mojemu gustowi estetycznemu (wolę prostsze formy). No ale nie ma co do zasady w tym nic zdrożnego, zawsze może funkcjonować wersja wielka i mniejsze herbu (jak dzisiaj dekretowy Herb Winkulii) No i wypadałoby usunać to Złote Runo, które jest tu całkiem bez sensu. Być może warto by pomyśleć nad opracowaniem heraldycznego przedstawienia Korony Świętego Szymona, żeby nadać zwieńczeniu własny-swój charakter. No i pomyśleć nad tym czy może przyjąć dla Winkulii jakiś klejnot (nawet jeśli nie będzie on widoczny na większości przedstawień - vide Polska w Grand Armorial équestre de la Toison d’or).

Natomiast problematyczny wydaje się mi się inescutcheon z herbem Volkianu. Zastanawiam się czy państwo winkulijskie ma w ogóle prawo do takiego eksponowania tego herbu - który ma przecież odrębnego właściciela - Socjalistyczną Republikę Volkianu (której zresztą zwiazek ze Związkiem jest dość specyficzny). Taki inescutcheon najcześciej też oznaczał osobisty herb panującego umieszczany nad właściwym herbem jego władztwa. Więc mogłoby to wyglądać tak, że Volkian czy jego władze sprawują władzę nad całym państwem winkulijskim. Tutaj jednak można by wysunąć kontrprzykład, który być może bardziej odpowiadał by sytuacji Volkianu w związku z Winkulią - czyli praktyka z angielskiej tradycji, gdzie mężczyzna żonaty z dziedziczką heraldyczną umieszczał jej herb na swoim w tarczy sercowej właśnie (escutcheon of pretence).

Ale największym chyba problemem jest dla mnie ideologiczna wymowa tego herbu. Symbole używane przez państwo stanowią przecież pewną deklarację ideową. Są również naszą chyba najważniejszą wizytówką (choćby ikonka na działach forum). A nasz herb sprawia wrażenie, że jesteśmy państwem komunistycznym. Tak jak władze centralne nie narzucają ideologii czy ustroju Socjalistycznej Republice Volkianu, tak samo Volkian nie powinien narzucać idei komunistycznej całemu państwu. Dlatego myślę, że trzeba będzie tego elementu się po prostu pozbawić. Tak samo nie ma, moim zdaniem, sensu rozróżnianie między herbem Związku a herbem Winkulii. Herbem państwa winkulijskiego powinien być po prostu herb (króla) Winkulii.

Edytowane przez Burek
    • Lubię to 1
    • Kocham to! 2

Na razie tylko zaznaczę, że jestem całkowicie otwarty na modyfikację. Warto zauważyć, że za czasów "alfrediańskich", nie byliśmy Związkiem Winkulijskim, tylko Związkiem Winkulii i Volkianu, a dopiero później przyjęliśmy skróconą nazwę, powoli (moim zdaniem niesłusznie) spychając Volkian z roli równorzędnego partnera. Być może blazonowanie, jak i sam wygląd herbu nie odpowiada standardom, heraldyka nie jest moją specjalnością. 

Również nie widzę szerszego powodu do tego, aby rozdzielać w tym momencie herb na Związku Winkulijskiego i Winkulii, to w pewnym stopniu relikt czasów i warto byłoby się pochylić nad zmianami dostosowanymi do czasów współczesnych. Niemniej, nie widzę jakoś szczególnie nawiązań komunistycznych poza tarczą sercową. Może jestem na to za mało wrażliwy bądź niewystarczająco świadomy. Jestem zdecydowanie ZA zmianami, ale bądźmy w tym zakresie też powściągliwi. Niech nie będzie to całkowicie nowy herb, a coś oparte o tradycję którą mamy już od czasów Uchastoka.

I na marginesie, cała reforma alfrediańska dotycząca symboli była związana głównie z tym niskiej jakości herbem z czasów Uchastoka. Nawet nie wiesz, ile pierdolenia się było z tym, żeby znaleźć dobre elementy do złożenia tego w całość, o samym składaniu nie wspominam.  Niemniej tak, jestem pewny, że osoba która się na tym zna, zrobiłaby to lepiej ode mnie i jestem przekonany, że w perspektywie najbliższych miesięcy do takich zmian faktycznie dojdzie.

Co do szczegółów, na razie poczekam na opinie i wypowiedzi innych, i będę się odnosił na bieżąco. 

• Lubię to 1

Opublikowano

W dniu 6.12.2025 o 16:17, Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał:

Warto zauważyć, że za czasów "alfrediańskich", nie byliśmy Związkiem Winkulijskim, tylko Związkiem Winkulii i Volkianu, a dopiero później przyjęliśmy skróconą nazwę, powoli (moim zdaniem niesłusznie) spychając Volkian z roli równorzędnego partnera. Być może blazonowanie, jak i sam wygląd herbu nie odpowiada standardom, heraldyka nie jest moją specjalnością.

No nie byliśmy. Czasy alfrediańskie pamiętam dość dobrze, pełną nazwą państwa przez cały ten okres był "Związek Winkulijski". Ta poprzednia nazwa została zniesiona jeszcze w 2020 roku.

W dniu 6.12.2025 o 16:17, Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał:

Również nie widzę szerszego powodu do tego, aby rozdzielać w tym momencie herb na Związku Winkulijskiego i Winkulii, to w pewnym stopniu relikt czasów i warto byłoby się pochylić nad zmianami dostosowanymi do czasów współczesnych. Niemniej, nie widzę jakoś szczególnie nawiązań komunistycznych poza tarczą sercową. Może jestem na to za mało wrażliwy bądź niewystarczająco świadomy. Jestem zdecydowanie ZA zmianami, ale bądźmy w tym zakresie też powściągliwi. Niech nie będzie to całkowicie nowy herb, a coś oparte o tradycję którą mamy już od czasów Uchastoka.

Nawiązania komunistyczne sprowadzają się tylko do herbu Volkianu, co oczywiście ma całkowity  sens w zwiazku z deklarowną tam ideologią. Problem w tym, że nie można tej ideologii odnieść to całości państwa winkulijskiego.

Oczywiście herb jako taki pozostanie ten sam, nikt chyba nie postuluje jakiejś całkowitej wymiany wszystkiego.