Waksman 1 651 Opublikowano 6 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2025 Przed Volkshose IV Republiki zebrały się tłumy obywateli Muratyki. Już za chwilę ma się rozpocząć zaprzysiężenie VII Prezydenta - Kaspara Venira Waksmana-Detera. Prezydent-elekt czeka już na Sali Plenarnej na poprzedniego Prezydenta, który lada moment przekaże władzę w jego ręce. Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 206 Opublikowano 6 Listopada 2025 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2025 (edytowane) W sali obrad Volkshose , wypełnionej przedstawicielami władz, delegatami oraz obywatelami zgromadzonymi na galeriach, panowała podniosła cisza przerywana jedynie szeptami między zgromadzonymi. Na centralnym podium stanął Albert Fryderyk de Espada - ustępujący Prezydent Senior IV Republiki Muratyki. W dłoni trzymał oprawiony w skórę egzemplarz Konstytucji. Gdy orkiestra zakończyła uroczysty wstęp, Albert de Espada podszedł do mównicy. Jego głos, spokojny i pewny, wypełnił całą salę: Albert Fryderyk de Espada Prezydent Senior IV Republiki Obywatele IV Republiki Muratyki, czcigodni delegaci, szanowni goście. Dziś kończy się moja kadencja jako Prezydenta Seniora. Miałem zaszczyt służyć Republice i dziś z całkowitą pewnością i dumą mogę przekazać ster państwa w ręce mojego następcy, któremu naród powierzył mandat zaufania. Po tych słowach wskazał na stojącego obok prezydenta–elekta. Ten krok naprzód, symboliczny, wywołał pojedyncze oklaski, które szybko przerodziły się w pełne uznania brawa. Albert de Espada uniósł rękę, a sala ponownie ucichła. Albert Fryderyk de Espada Prezydent Senior IV Republiki Zgodnie z wolą narodu i przepisami Konstytucji Muratyki przystępujemy do aktu zaprzysiężenia. Proszę Prezydenta–elekta o złożenie przysięgi przed Republiką i powtarzać za mną: "„Ja, Kaspar Venir Waksman-Dëter, ślubuję wierność IV Republice Muratyki, obiecując wszystkim tu zebranym oraz wszystkim narodom IV Republiki, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę stał na straży sprawiedliwości oraz bezpieczeństwa państwa muratyckiego, a także bezpieczeństwa wszystkich obywateli i mieszkańców Muratyki, których to dobro będzie dla mnie najważniejsze.” Następnie przekazał nowemu Prezydentowi insygnia urzędu: sygnet republikański oraz pieczęć prezydencką. Na sali rozległy się fanfary, a delegaci powstali z miejsc. Albert de Espada cofnął się o krok i ustąpił z podium oddając tą chwilę nowemu prezydentowi. Edytowane 6 Listopada 2025 przez Albert Fryderyk de Espada AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 651 Opublikowano 6 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2025 Waksman położył prawą dłoń na Konstytucji, i wyrecytował treść przysięgi: Kaspar Venir Waksman-Dëter VII Prezydent IV Republiki Muratyki Ja, Kaspar Venir Waksman-Dëter, ślubuję wierność IV Republice Muratyki, obiecując wszystkim tu zebranym oraz wszystkim narodom IV Republiki, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę stał na straży sprawiedliwości oraz bezpieczeństwa państwa muratyckiego, a także bezpieczeństwa wszystkich obywateli i mieszkańców Muratyki, których to dobro będzie dla mnie najważniejsze. Po otrzymaniu insygniów nowy Prezydent stanął przed tłumem zebranym na Sali Plenarnej i oddał się chwili. Po ustaniu braw odłożył insygnia na bok i stanął na mównicy. Spojrzał się powoli od prawej, do lewej i rozpoczął przemówienie. Kaspar Venir Waksman-Dëter VII Prezydent IV Republiki Muratyki Drodzy obywatele, Szanowny Panie Prezydencie-Seniorze, zebrani goście, jestem niezmiernie szczęśliwy, że mogę znów przemawiać do was jako Prezydent IV Republiki. Ster tego państwa był u wielu różnych ludzi, którzy kierowali nas w różne strony. Jedni płynęli na wody spokojne, inni burzowe, a jeszcze inni próbowali zarysować naszą burtę o górę lodową. Teraz IV Republika zmierza na wody stanowcze, szybkie i klarowne. Chcę, aby moja prezydentura była owocna w nowe technologie i mechanizmy które sprawią, że IV Republika stanie się miejscem dynamicznym i atrakcyjnym dla zagranicznych inwestorów. Chcę, żeby była też czasem, w którym Muratyka odnajdzie na nowo swoją zdolność do marzeń. Naród, który przestaje marzyć, zamienia się w archiwum własnych lęków. Dlatego mówię jasno - nie wracamy do przeszłości, nawet tej, którą wspominamy z dumą. Nie tkwimy w teraźniejszości, nawet tej, którą uważamy za wygodną. My budujemy przyszłość, i robimy to świadomie, odpowiedzialnie i z myślą o pokoleniach, które przyjdą po nas. Dzisiaj rozpoczyna się lepszy czas dla Muratyki. Pora na pracę, rozwój i nowe perspektywy! 2 Kaspar Venir Waksman-Dëter Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edward Teague 21 Opublikowano 7 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2025 Gratulacje z Antyli Nowalskich! Piękna mowa Panie Prezydencie! Dobrych wiatrów! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano 7 Listopada 2025 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2025 Nowal składa serdeczne życzenia Prezydentowi! Niech ten uroczysty dzień będzie początkiem samych świetlanych dat! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi