• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Wielkie Muzeum Brodryjskie - prace koncepcyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

W czasie wizyty w Porcie Dostojewsk, zrealizowanej w ramach cyklu „Chengxiang Express”, zapowiedziałem stworzenie Wielkiego Muzeum Brodryjskiego. Dziś nadszedł moment, by przejść od zapowiedzi do działania. Nie chodzi tu o kolejny wątek na forum, lecz o przestrzeń symboliczną, która pomieści pamięć, tożsamość i przyszłość Brodryjczyków. Diaspora brodryjska w Imperium, choć rozproszona, ma dwa wyraźne ośrodki: Port Dostojewsk w Cesarstwie Nandyjskim oraz Sankt Michajłow w Starobrodrii. To właśnie tam mogłyby powstać dwa oddziały muzeum.

Wielkie Muzeum Brodryjskie powinno być przestrzenią narracyjną, naukową i twórczą. Miejscem, w którym opowieść o Brodryjczykach nie tylko się przechowuje, ale też współtworzy. Powinny się tam znaleźć artefakty historyczne, dokumenty ustrojowe, osobiste świadectwa, ale także plany dotyzące przyszłości Brodrii. Muzeum ma nie tylko dokumentować, ale też inicjować – być laboratorium pamięci i przyszłości, miejscem spotkań, debat, rekonstrukcji i wspólnego projektowania.

Niech to muzeum nie będzie tylko budynkiem. Niech stanie się opowieścią, którą piszemy razem. Zapraszam do burzy mózgów: co powinno się tam znaleźć, jakie wątki są dla Was kluczowe, jak opowiadać o Brodrii w sposób żywy, dostępny i wielowarstwowy? Czas wspólnie zaprojektować to miejsce!

@Obywatel Nan Di

• Lubię to 1
    • Kocham to! 2

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Opublikowano

Od strony technicznej, widziałbym Wielkie Muzeum Brodryjskie jako odrębny dział. Moglibyśmy nawet rozważyć stworzenie trzech poddziałów - Historia przedinternetowa, Historia internetowa, Współczesność.

Jeżeli chodzi o treści, które moglibyśmy tam umieszczać, to przede wszystkim mogłoby to być miejsce służące luźnemu wrzucaniu tego dorobku Brodrii, który miał to szczęście, że nie zniknął wraz z kolejnymi zmianami forów - celem jego zachowania, a być może nawet usystematyzowania. Może okazać się, że z historii Brodrii zachowało się więcej, niż by się komukolwiek wydawało! 😉

Z rzeczy, które przychodzą mi do głowy w pierwszej kolejności, mogłyby to być np. opracowania dotyczące historii przedinternetowej, archiwalne mapy, przewodniki, linki do starych forów i działów.

Co się zaś tyczy współczesności, to moglibyśmy się pokusić np. o analizy demograficzne brodryjskiej mniejszości w Nan Di, jakieś krótkie artykuły, opisy ciekawostek, może nawet dyskusje na jakieś kontrowersyjne tematy związane z Brodrią?

• Lubię to 1
    • Kocham to! 2

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

spacer.png

• 2 tygodnie później...
    Opublikowano

OK, wątek trochę nam przymarł w nawale spraw międzynarodowych.

Czy @Borys Zamyckijako były Car Brodrii chciałby zostać koordynatorem Wielkiego Muzeum Brodryjskiego? Ja oczywiście z radością włączę się do działania, ale nie chciałbym brać na siebie kolejną inicjatywę do koordynacji. 

• Lubię to 1

Opublikowano

Tak, jestem gotowy objąć funkcję koordynatora muzeum

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

spacer.png

Opublikowano

5 godzin temu, Borys Zamycki napisał:

Tak, jestem gotowy objąć funkcję koordynatora muzeum

Super. Jak w środę będę miał dostęp do komputera, to oficjalnie Cię powołam. 🙂

• 2 tygodnie później...
    Opublikowano

• NIO: 2611220030

5 godzin temu, Andrzej Ordyński napisał:

@Peetri RomanaavMoże zainteresuje Cię ten wątek. 😉 

Oczywiście, że interesuje i bardzo chętnie się nim zajmę po powrocie z Rodecji. Port Dostojewsk zawsze był blisko w moim sercu i chętnie będę wspierał mniejszość Brodryjską, a także Seklenandyjczyków.

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Opublikowano

Wracając Szanowny,
    Proszę o wybaczenie, że tak odpowiedź pod odpowiedzią. Tak jak już zapowiedziałem mimo, że koronowany jestem Imperatorem Imperium Nan DI, ale i dalej tytułuję się Imperatorem Brodrii uważam, że moją świętą misją jest zarówno przewodzić nandyjczykami, ale także kultywować tradycje brodryjskie. Gdy tylko powrócę do naszego kraju z podróży do Federacji Rodecji natychmiast przystąpię do następujących prac:

• Moniter Imperaterkud - jako informator Imperatora na temat jego działań w kraju, a także może zrobić się to czymś na wzór gazety dworu panującego. Będą opisane zdarzenia pozytywne, negatywne. Zobaczymy, w którą stronę to pójdzie.
    • Zbudujemy Muzeum Historii Brodryjskiej w Porcie Dostojewsk, a także Muzeum Kultury Brodryjskiej w Sankt Michajłow (chociaż wolałbym te nazwę bardziej zrusyfikować i napisać Michaiłow). Podzielimy eksponaty na dwie części żeby łatwiej było szukać.

Tak to widzę. Głównie, że skupię się na Brodryjskiej części Imperium nie będzie to taki zapomniany kawał naszej historii. 

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan