• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Straż Krucjaty

Rekomendowane odpowiedzi

Straż Krucjaty to oficjalna organizacja paramilitarna Rządu Monarchii Kiryjskiej i Imperatora Kiriów przy pełnomocnictwym kierownictwem Głównodowodzącej Straży Krucjaty (mnie). Nieformalnie są to zawodowe siły zbrojne Monarchii Kiryjskiej. Ich zadaniem jest ochrona interesów i terytorium Monarchii Kiryjskiej, obrona Rządu, obrona jej mieszkańców, zasobów naturalnych, mienia i tego wszystkiego. Według pozwolenia (które zabiegamy rozszerzyć) SK może liczyć:

• 5000 aktywnego personelu,
  • Indywidualne wyposażenie piechoty w broń krótką i długą dla wszystkich członków aktywnego personelu nie uwzględniając broni przeciwlotniczej i przeciwpancernej piechoty
  • do 750 sztuk nieuzbrojonych pojazdów transportowych w tym latających i pływających.
  • do 100 sztuk pojazdów uzbrojonych w broń nisko kalibrową

Charakterystyka

Ze względu na olbrzymie terytorium i małą ilość aktywnego personelu zdecydowałam się postawić na hybrydowe rozwiązanie dotyczące naszych sił. Nie możemy w każdym regionie postawić garnizonów Straży Krucjaty. Lokalna policja nadal będzie dźwigać pierwsze chwile potencjalnego zagrożenia. Kompromis będzie polegać na szerokim rozstawieniu naszych sił ale jednocześnie postawieniu na możliwej szybkiej reakcji w przypadku zagrożenia. Nasze jednostki będą bardzo szybko przechodzić w stan gotowości bojowej, szybko się przemieszczać, będą miały zabezpieczoną logistykę w przypadku przemieszczenia się w dowolne miejsce w możliwie jak najszybszym czasie. W przyszłości planujemy rozszerzyć SK jednak obecnie większość personelu będzie stacjonować w Kirianoopolu.

Organizacja

Kirianopol - 3500 żołnieży - 1. Imperatorska Lekka Brygada Szybkiego Reagowania im. ... (coś kiryjskiego wprost)

Westland (Los Alexos) - 500 żołnierzy - 2. Samodzialny Lekki Batalion im. (coś związanego z Westlandem)

Doctrina (nie wiem jaka jest stolica tej wyspy) - 500 żołnierzy - 3. Samodzielny Lekki Batalion im.  (coś związanego z Doctriną)

Norwegland (też nie wiem) - 500 żołnierzy - 4. Samodzielny Lekki Batalionim.  ... (coś związanego z Norweglandem)

Proszę mieszkańców Kirii o danie swoich pomysłów na cześć czego/kogo te jednostki mają być nazwane!

Uzbrojenie

Chciałam w WSG produkować, ale jest ono teraz zamknięte. Ale w Westlandzie jest stare bialeńskie ale nadal dobre uzbrojenie armii post-westlandzko-insulijskiej. Musimy zrobić jednak przetarg na samoloty transportowe, śmigłowce transportowe, oraz lekkich okrętów/ kutrów (transportowych) bez broni pokładowej (ale lekkie kutry mogą być idealne do misji specjalnych na potencjalnej wyspie gdzieś na północno-zachodniej Nordacie.)

Edytowane przez Ewe Novak
  • Kocham to! 1

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2709210001

• NIO: 2709210001
    30 minut temu, Ewe Novak napisał:

nie wiem jaka jest stolica tej wyspy

Miasto Gaudium, o ile się nie mylę @Kamiljan de Harlin

30 minut temu, Ewe Novak napisał:

(coś kiryjskiego wprost)

im. Nieskończonej kadencji Premiera von Kirianóo.

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

Tak Gaudium jest stolicą Doctriny.

Natomiast mam kluczowe pytanie @Ewe Novak. A co z Destroyerami Szynowymi?

Edytowane przez Leszek Ebe

Opublikowano

2 godziny temu, Ewe Novak napisał:

Doctrina (nie wiem jaka jest stolica tej wyspy) [...] Norwegland (też nie wiem) 

Stolice to Gaudium i Churchilgrad.

2 godziny temu, Ewe Novak napisał:

Kirianopol - 3500 żołnieży - 1. Imperatorska Lekka Brygada Szybkiego Reagowania im. ... (coś kiryjskiego wprost)

Westland (Los Alexos) - 500 żołnierzy - 2. Samodzialny Lekki Batalion im. (coś związanego z Westlandem)

Doctrina (nie wiem jaka jest stolica tej wyspy) - 500 żołnierzy - 3. Samodzielny Lekki Batalion im.  (coś związanego z Doctriną)

Norwegland (też nie wiem) - 500 żołnierzy - 4. Samodzielny Lekki Batalionim.  ... (coś związanego z Norweglandem)

Moje propozycje: Kirianopol - im. Patriarchy Aaranoka II/Helmuta Cezara, Los Alexos - im. Aleksandra Novaka, Doctrina - im. Kamiljana I lub II, Norwegland - im. Cesarza Jakuba I.

2 godziny temu, Waksman napisał:

im. Nieskończonej kadencji Premiera von Kirianóo.

A Panu tylko Centrala w głowie... Doceniam, ale średnio kiryjski motyw.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

17 godzin temu, Ewe Novak napisał:

co to jest

Pojazdy z działem atomowym, pomysłodawcą Destryoerów Szynowych jest Henryk Wespucci.

• 3 tygodnie później...
    Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

•   Zaimki: dowolne
    W dniu 6.08.2025 o 18:25, Ewe Novak napisał:

co to jest

Destrojery szynowe to opancerzone pociągi przemieszczające się po torach kolejowych wyposażone w wielkie działa artyleryjskie. Służą głównie do zrównywania miast z ziemią po protestach robotników.

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

101005704499822879.png