Skocz do zawartości
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czcigodny Kongresie,

po konsultacjach społecznych przedstawiam projekt małej nowelizacji ustawy specjalnej - ordynacji wyborczej. Jedyne co zmienia, to zawęża grono osób uprawnionych do głosowania do Obywateli - efektywnie pozbawia czynnego prawa wyborczego rezydentów ORAZ zwiększa zależność siły głosu od aktywności (dotychczas marginalna).

Art. 1.

Niniejsza ustawa nowelizuje ustawę specjalną - ordynację wyborczą z dnia 2 listopada 2023 roku.

Art. 2.

Artykuł 1. ustęp 1. o treści "Prawo wybierania (czynne prawo wyborcze) posiada każdy mieszkaniec II Federacji Nordackiej z wyłączeniem klonów." przyjmuje brzmienie "Czynne prawo wyborcze, czyli prawo do głosowania w wyborach i referendach, posiada każdy obywatel II Federacji Nordackiej."

Art. 3.

Artykuł 5. ustęp 2. o treści:

"Siła głosu głosującego to pierwiastek czwartego stopnia liczby postów napisanych przez głosującego i jego oficjalne klony w przeciągu ostatnich 92 dni sprzed dnia otwarcia lokali wyborczych. Jeśli głosujący jest nieobywatelem, od wyniku dodatkowo odejmuje się 1 i dzieli się go na 4. Przy wyliczaniu liczby postów wyklucza się posty napisane w działach należących wyłącznie do innych państw niż II FN."

przyjmuje brzmienie:

"Siła głosu wyborcy równa jest pierwiastkowi drugiego stopnia liczby postów napisanych przez głosującego i jego oficjalne klony w przeciągu ostatnich 92 dni sprzed dnia otwarcia lokali wyborczych. Przy wyliczaniu liczby postów wyklucza się posty napisane w działach należących wyłącznie do innych państw niż II FN."

Art. 4.

Nowelizacja jest skuteczna wraz z ogłoszeniem w Dzienniku Prawnym.

Rozpoczynam dwudniową debatę. @Członek Kongresu

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

Szanowni Państwo,

Czy zmiana w ustępie 1 artykułu 1 oznacza, iż teraz klony zyskają prawo głosu?

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej 

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Opublikowano

Wycofuję projekt w związku ze złożeniem wcześniej analogicznej nowelizacji przez @Bolesław Kirianóo von Hohenburg.

• Lubię to 1

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...