• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Exposé Ministra Sprawiedliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

•   Zaimki: męskie

Szanowny Panie Premierze, Koledzy Ministrowie, Drodzy Obywatele Federacji Nordackiej!

Na samym początku chciałbym bardzo podziękować Panu Premierowi Bolesławowi Kirianóo von Hohenburgowi za miłe słowa w jego exposé oraz za zaufanie, jakim mnie obdarzył powołując moją osobę na urząd Ministra Sprawiedliwości. Jestem w pełni świadomy odpowiedzialności, jaka wiąże się z objęciem tego stanowiska i zrobię wszystko, aby spełnić pokładane we mnie nadzieje oraz godnie reprezentować Radę Ministrów.

Jak już wspomniał Pan Premier podczas tej kadencji czeka nas bardzo dużo pracy na różnych płaszczyznach. Nie jest inaczej i w kwestiach, które są w gestii Ministerstwa Sprawiedliwości. Na chwilę obecną priorytetem jest uporządkowanie sytuacji związanej z sądownictwem. Bardzo ważne jest znalezienie osoby kompetentnej na stanowisko sędziego Najwyższego Sądu Federalnego. Niestety obecne przepisy to dość znacznie utrudniają, co w efekcie uniemożliwia przywrócenie ładu prawnego w tej sferze państwa. Dlatego podjąłem już wstępne rozmowy z Premierem w tej sprawie i dość szybko doszliśmy do kluczowych wniosków, o których Szanowni Państwo dowiecie się niebawem. Wszystkie te działania będą częścią szeroko zakrojonej reformy wymiaru sprawiedliwości, o której Premier także wspomniał w swoim przemówieniu.

Drugim moim celem jest zorganizowanie szeregu inicjatyw, angażujących obywateli w tworzenie prawa, które jest dobrem wspólnym nas wszystkich. Jako, że chciałbym, aby nasz rząd był rządem proobywatelskim, mam zamiar zorganizować przedsięwzięcie polegające na wysłuchaniu propozycji wszystkich obywateli odnośnie zmian w prawie. Drugą akcją, będzie edukacyjna zabawa polegająca na napisaniu Kodeksu Obywatelskiego, gdzie każdy będzie mógł dopisać własny artykuł, paragraf, ustęp czy punkt, a także dyskutować o poprzednich sugestiach.

Na chwilę obecną to tyle albo aż tyle. Najważniejsza jest praca u podstaw i zadbanie o fundamentalne kwestie w państwie. Jestem przekonany, że wspólnymi siłami pokonamy wszystkie przeszkody. Dziękuję.

• Kocham to! 6

(-) Maarik Vettari