• Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

II Sesja Keisarnoud

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2611220030

Wasze Ekscelencje,
    Szanowni,

Ogłaszam rozpoczęcie II Sesji Kesiarnoud, która ma na celu przede wszystkim uczynić nasze państwo państwem prawa. Nasze prawie dwuletnie państwo stoi przed problemem, który spotyka wszystkie narody w bliższym czy też dalszym okresie. Dlatego postanawiam, abyśmy razem zjednoczeni usiedli do prac nad Ustawą Zasadniczą naszego kraju. Niech charakter Neoaleksandryjskiego Imperium wybrzmi na cały Pollin!

Na początku chciałbym rozpocząć naszą Sesję (nan. Astulda) od wydarzenia na miarę historycznego, którym będzie określenie trzech składowych prowincji naszego państwa, którymi będzie;

• Prowincja Starobrodryjska
    • Prowincja Nandyjska
    • Prowincja Nowoordyjska

Każdą z tych prowincji za wyjątkiem Nowoordyjskiej będzie zarządzał Namiestnik Imperialny, który będzie dłonią Imperatora w tych miejscach naszego państwa. Nowa Orda jak dobrze wszyscy pamiętamy działa na innych zasadach dlatego jej władcą pozostanie dalej Biały Chan @Andrzej Ordyński. Poza prowincjami pozostaje kwestia:

• Stolicy - co robimy? Wydzielamy Prowincję Stołeczną, której sam byłbym zwolennikiem, czy pozostawiamy pomiędzy dwiema prowincjami miasto, które nie będzie miało przynależności. (W sumie wyjdzie na jedno i to samo)
    • Anxi - co robimy? Jak dobrze pamiętamy Reza I Pahlavi został w Bastionie? Co robimy z tym lennem? 

Zapraszam do dyskusji i kawałek po kawałku zaczniemy pisać naszą Ustawę Zasadniczą.

@Obywatel Nan Di

• Lubię to 2

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
    Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga
    II Prezydent IV Republiki Muratyki
    Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Wasza Imperatorska Mość!
    Wasze Ekscelencje!

Jeżeli chodzi o podział administracyjny, to ogólnie zgadzam się z zaproponowaną przez Jego Imperatorską Mość koncepcją. Dla podkreślenia szczególnego statusu Nowej Ordy, możnaby uznać, iż jest to prowincja autonomiczna - w hierarchii administracyjnej funkcjonująca jak zwykła prowincja, ale różniąca się tym, że ma Chana zamiast Namiestnika.

Kwestię nowej stolicy rozwiązałbym w ten sposób, że uznałbym, iż Miasto Stołeczne Alelsanark Romanaavkud funkcjonuje na prawach prowincji, ergo nie jest częścią żadnej z pozostałych prowincji.

Co się zaś tyczy Anxi, to jego ewentualne dalsze funkcjonowanie widziałbym na prawach zwykłego lenna - takiego jakie mam ja (Hipshangu) lub ewentualnie protektoratu. Proponuję przy tym, by zaniechać lokalizowania Anxi w Starobrodrii, a zamiast tego, zlokalizować Anxi w północno-wschodnim Nan Di - w okolicach miasta Lihe, Beihe lub Xiwan. Tamte okolice są niezagospodarowane i z pewnością skorzystałyby na działalności Anxi. Poza tym, zdecydowanie bardziej odpowiadałyby one perskiej narracji niż Starobrodria, która jest regionem chłodnym, przypominającym raczej realową Pskowszczyznę lub rejony Petersburga. Również w przypadku gdyby doszło do ewentualnego mandżurskiego osadnictwa, tamte tereny wydają się najlepszym wyborem z fabularnego punktu widzenia.

Oczywiście wszelkie rozważania na temat ewentualnej nowej lokalizacji Anxi, zależą od gotowości JE Rezy I Pahlaviego do trwałego powrotu do Nan Di.

• Lubię to 1

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipshangu (Nan Di)

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

spacer.png

Opublikowano

Wasza Imperatorska Mość,
    Czcigodni, 

3 godziny temu, Peetri Romanaav napisał:

Na początku chciałbym rozpocząć naszą Sesję (nan. Astulda) od wydarzenia na miarę historycznego, którym będzie określenie trzech składowych prowincji naszego państwa, którymi będzie;

• Prowincja Nandyjska
    • Prowincja Nowoordyjska

Oczywiście popieram powyższy podział terytorialny, aczkolwiek ja bym poszedł trochę dalej w narrację, a mianowicie rozwinął koncepcję Ekscelencji Zamyckiego. Zamiast prowincji stworzyłbym Księstwo Starobrodryjskie, oczywiście Chanat Nowej Ordy, co do Nan Di to może Szogunat? Niech to wszystko wyraźnie się od siebie odróżnia. 

4 godziny temu, Peetri Romanaav napisał:

Stolicy - co robimy? Wydzielamy Prowincję Stołeczną, której sam byłbym zwolennikiem, czy pozostawiamy pomiędzy dwiema prowincjami miasto, które nie będzie miało przynależności. (W sumie wyjdzie na jedno i to samo)

W mojej opinii najbardziej logicznie będzie stworzyć miasto wydzielone, w którym będą się znajdować wszystkie budynki administracyjneNowa Orda pogodzi się z drobnymi stratami terytorialnymi? 😆

4 godziny temu, Peetri Romanaav napisał:

Anxi - co robimy? Jak dobrze pamiętamy Reza I Pahlavi został w Bastionie? Co robimy z tym lennem? 

Skoro wrócił @Reza I Pahlavi, to dobrze by było, aby to on zabrał głos. Zwłaszcza, że mamy teraz mały problem natury administracyjnej. Starobrodrią planowaliśmy zastąpić nieaktywne Anxi i przywrócić temu terytorium jej dawny brodryjski klimat. Jednak skoro Ekscelencja Pahlavi jest znowu z nami i chciałby dalej rozwijać Anxi, to również proponuję to samo co poprzednik. Będzie najbardziej spójnie narracyjnie. Co do statusu Anxi w Nan Di, to również dobrze by było, aby wypowiedział się Szanowny Pahlavi, jakby chciał żeby to wyglądało. Póki jesteśmy na etapie wstępnego planowania, to wszystko możemy dostosować, aby każdy był zadowolony.

(-) Maarik Vettari

15 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Wasza Imperatorska Mość,
    Czcigodni, 

Oczywiście popieram powyższy podział terytorialny, aczkolwiek ja bym poszedł trochę dalej w narrację, a mianowicie rozwinął koncepcję Ekscelencji Zamyckiego. Zamiast prowincji stworzyłbym Księstwo Starobrodryjskie, oczywiście Chanat Nowej Ordy, co do Nan Di to może Szogunat? Niech to wszystko wyraźnie się od siebie odróżnia. 

W mojej opinii najbardziej logicznie będzie stworzyć miasto wydzielone, w którym będą się znajdować wszystkie budynki administracyjneNowa Orda pogodzi się z drobnymi stratami terytorialnymi? 😆

Skoro wrócił @Reza I Pahlavi, to dobrze by było, aby to on zabrał głos. Zwłaszcza, że mamy teraz mały problem natury administracyjnej. Starobrodrią planowaliśmy zastąpić nieaktywne Anxi i przywrócić temu terytorium jej dawny brodryjski klimat. Jednak skoro Ekscelencja Pahlavi jest znowu z nami i chciałby dalej rozwijać Anxi, to również proponuję to samo co poprzednik. Będzie najbardziej spójnie narracyjnie. Co do statusu Anxi w Nan Di, to również dobrze by było, aby wypowiedział się Szanowny Pahlavi, jakby chciał żeby to wyglądało. Póki jesteśmy na etapie wstępnego planowania, to wszystko możemy dostosować, aby każdy był zadowolony.

Witam i przepraszam, że tak późno odpowiadam. Potwierdzam, że Imperium Anxi jest znowu aktywne i że w mojej stolicy, Shemiran, znów jestem osiągalny oraz mam nad wszystkim kontrolę jako Shahanshah.Nie za bardzo wiem, jak stoimy po naszej przeprowadzce z mapami kraju i czy nie zaczynamy od początku... Utworzę w Anxi ponownie wątek stolicy. Co do mojego statusu, to zawsze jestem otwarty na propozycje, o jego polepszeniu i zwiększeniu władzy nie wspomnę 😉

Ogólnie, to z tego co pamiętam wywołany do tablicy, to jestem wasalem Niebiańskiego Cesarza i zaprowadzam na podległym mi terytorium porządek, żeby nie zapanował w nim chaos i dzicy, np. sąsiedni bolszewicy 😂

Opublikowano

Wasza Ekscelencjo,

Przede wszystkim w naszych debatach na temat przyszłości Państwa Nandyjskiego zależy nam na tym, aby utworzyć porządek. Po namyśle nad kształtem naszych ziem postanowiliśmy, aby trochę zmienić kształt naszego kraju i tak jak wyżej to napisałem chciałbym, aby kraj składał się z trzech części. Jeżeli Waszmościowi nie koliduje to z planami mógłbym zaproponować Anxi w ramach lenna, które byłoby bezpośrednio w Nan Di albo Nowej Ordzie (jeżeli zgodę wyrazi @Andrzej Ordyński) w tytule hrabiego. Nie zależy mi na tym oczywiście, aby wiele zmieniać, nie mniej po rozmowie z Jego Ekscelencją Zamyckim zrozumiałem, że jednak Starobrodria jest dla nas kluczowym elementem, gdyż ziemie na których Anxi zostało "zwasalizowane" nie ma całkowicie żadnego sensu, gdyż jest to serce dawnego Imperium Brodryjskiego.

Ekscelencje,

Dziękuję za sprawną odpowiedź w sprawie stolicy. Czekamy jeszcze na odzew Białego Chana i zaczniemy finalizować sprawę naszej nowej prowincji stołecznej. Tutaj też jestem otwarty na propozycje nazwy, sam w głowie na ten moment mam "Specjalny Dystrykt Stołeczny ..." albo "Prowincja Stołeczna..." może macie coś lepszego? 

• Lubię to 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

17 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

Wasza Ekscelencjo,

Przede wszystkim w naszych debatach na temat przyszłości Państwa Nandyjskiego zależy nam na tym, aby utworzyć porządek. Po namyśle nad kształtem naszych ziem postanowiliśmy, aby trochę zmienić kształt naszego kraju i tak jak wyżej to napisałem chciałbym, aby kraj składał się z trzech części. Jeżeli Waszmościowi nie koliduje to z planami mógłbym zaproponować Anxi w ramach lenna, które byłoby bezpośrednio w Nan Di albo Nowej Ordzie (jeżeli zgodę wyrazi @Andrzej Ordyński) w tytule hrabiego. Nie zależy mi na tym oczywiście, aby wiele zmieniać, nie mniej po rozmowie z Jego Ekscelencją Zamyckim zrozumiałem, że jednak Starobrodria jest dla nas kluczowym elementem, gdyż ziemie na których Anxi zostało "zwasalizowane" nie ma całkowicie żadnego sensu, gdyż jest to serce dawnego Imperium Brodryjskiego.

Ekscelencje,

Dziękuję za sprawną odpowiedź w sprawie stolicy. Czekamy jeszcze na odzew Białego Chana i zaczniemy finalizować sprawę naszej nowej prowincji stołecznej. Tutaj też jestem otwarty na propozycje nazwy, sam w głowie na ten moment mam "Specjalny Dystrykt Stołeczny ..." albo "Prowincja Stołeczna..." może macie coś lepszego? 

Teraz mam jasność sytuacji. Dziękuję, Niebiański Cesarzu. Cóż, tytuł Bo 伯 (hrabiego) też jest dobry. Może nie satysfakcjonujący, ale lepszy rydz niż nic 😂 😜 Czyli jednak przeprowadzka i niezłe przemeblowanie, z tego co widzę czytając mapę. Ciekawe, jak to będzie z armią?@Peetri Romanaav@Andrzej Ordyński

Opublikowano

Szanowny,
    Proszę nie sugerować się realowym nazewnictwem tytułów, bo takowe u nas nie występuje. Nie korzystamy także z realnego języka chińskiego, a z naszego nandyjskiego. Co do Imperialnych Sił Zbrojnych jako Imperator jestem Wielkim Marszałkiem i podejmuje prace nad budową naszej armii. Powoli, bo czas nie sprzyja, ale ciągle nad tym pracuję.

• Lubię to 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Wasza Imperatorska Mość,
    Ekscelencje,

Jeśli @Andrzej Ordyński nie ma obiekcji wobec całej tej idei, to ze swojej strony chciałbym zaproponować "Kompleks Stołeczny". Myślę, że też całkiem nieźle pasuje do klimatu Nan Di.

• Lubię to 1

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

2 godziny temu, Markus Wettin napisał:

Wasza Imperatorska Mość,
    Ekscelencje,

Jeśli @Andrzej Ordyński nie ma obiekcji wobec całej tej idei, to ze swojej strony chciałbym zaproponować "Kompleks Stołeczny". Myślę, że też całkiem nieźle pasuje do klimatu Nan Di.

Jestem za. Nazwa Kompleks Stołeczny jest nieoczywista, pasująca do klimatu i dobrze oddająca status stolicy.

2 godziny temu, Andrzej Ordyński napisał:

Czy Nowa Orda koniecznie musi nazywać się "prowincją"?

Nie, czemu? Jak już wspomniałem, jestem za tym, by Nowa Orda cieszyła się szczególnym statusem, który wyrażałby się m.in. w autonomii oraz w tym, że Nowa Orda miałaby Chana zamiast Namiestnika - mogłaby zatem bez problemu pozostać Chanatem. Założylibyśmy przy tym, że chanat jest traktowany jako prowincja autonomiczna.

• Kocham to! 2

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipshangu (Nan Di)

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

spacer.png

@Peetri Romanaav@Andrzej Ordyński

@Borys Zamycki@Markus Wettin

No cóż, szlachetny Niebiański Cesarzu. Trudne do zapamiętania tytuły wzięte z nieznanych ogółowi języków np. ugrofińskich, mogą utrudniać życie mieszkańcom Cesarstwa Nan Di oraz Nowej Ordy bez podręcznych notatek.

Dla nas i tak wszystko brzmi egzotycznie w sumie, a Nowa Orda jednak reprezentuje wątek nomadyczny, więc mam nadzieję, że szlachetny Biały Chan o nasze nazewnictwo wojskowe zawalczy.

Będziemy musieli się wziąć za rangi wojskowe Cesarstwa oraz Nowej Ordy jako mieszkańcy.

P.S Zastanawiam się, jaki jest w sumie stopień  podporządkowania naszej wojskowości jako Cesarstwa Nan Di oraz Nowej Ordy w ramach II FN?

Opublikowano

22 godziny temu, Andrzej Ordyński napisał:

Czy Nowa Orda koniecznie musi nazywać się "prowincją"?

Według mnie nie musi, tak jak właśnie powiedział Ekscelencja Zamycki. Zresztą jak już mówiłem na początku, osobiście poszedłbym bardziej narracyjnie, aby wzmocnić klimat Nan Di. W dalszym ciągu jestem zwolennikiem, aby na czele Nowej Ordy stał Chan, Starobrodrii Książę, a Nan Di np. Szogun. Status Nowej Ordy również będzie mógł zostać jasno określony w konstytucji.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

(-) Maarik Vettari

49 minut temu, Markus Wettin napisał:

Według mnie nie musi, tak jak właśnie powiedział Ekscelencja Zamycki. Zresztą jak już mówiłem na początku, osobiście poszedłbym bardziej narracyjnie, aby wzmocnić klimat Nan Di. W dalszym ciągu jestem zwolennikiem, aby na czele Nowej Ordy stał Chan, Starobrodrii Książę, a Nan Di np. Szogun. Status Nowej Ordy również będzie mógł zostać jasno określony w konstytucji.

Ogólnie się zgadzam z przedmówcą, choć co do Nan Di, to może po staremu - Niebiański Cesarz? 🙂

Opublikowano

2 godziny temu, Reza I Pahlavi napisał:

choć co do Nan Di, to może po staremu - Niebiański Cesarz?

Mam na myśli bardziej klimatyczny odpowiednik Namiestnika w Prowincji Nandyjskiej, ponieważ, o ile dobrze rozumiem, nie będzie nią zarządzał osobiście sam Niebiański Cesarz, który sprawuje władzę nadrzędną, a w trzech prowincjach Imperium ustanowi swoich "satrapów".

• Kocham to! 1

(-) Maarik Vettari

15 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Mam na myśli bardziej klimatyczny odpowiednik Namiestnika w Prowincji Nandyjskiej, ponieważ, o ile dobrze rozumiem, nie będzie nią zarządzał osobiście sam Niebiański Cesarz, który sprawuje władzę nadrzędną, a w trzech prowincjach Imperium ustanowi swoich "satrapów".

Teraz rozumiem, Szanownego 🙂

Szkoda, że "tetrarchia" nie wypaliła, częściowo z mojej winy, choć nie było mnie tylko półtora miesiąca.

Inna sprawa, że brak Anxi raczej mi dodał energii do działania niż obciął skrzydła 😉

Opublikowano

Szanowni,
    Ja nie miałem na myśli odbierać autonomii Nowej Ordy. Chciałem tylko i wyłącznie nazwać części składowe Imperium jako prowincje. Mielibyśmy np:

• Kompleks Stołeczny
    • Prowincja Nandyjska
    • Autonomiczna Prowincja Nowoordyjska

No i tutaj mielibyśmy opis każdej prowincji w Konstytucji np.:

• Kompleks Stołeczny jest to domena Imperatora, która bezpośrednio mu podlega
    • Prowincja Nandyjska jest zarządzana przez Namiestnika z nadania Imperatora.
    • Prowincja Starobrodryjska jest zarządzana przez Księcia z nadania Imperatora.
    • Autonomiczna Prowincja Nowoordryjska jest to zależna od Imperatora Nowa Orda z jej Chanem Andrzejem Ordyjskim. System sukcesji ustala Biały Chan na podstawie własnych decyzji rozporządzeń etc.

Co do samej armii. Nowa Orda nie ma Armii bo z tego co pamiętam porozumienie oddało nam obronę Nowej Ordy. Także stacjonuje tam armia nandyjska. Chciałbym, żeby tam były dwie dywizje zmechanizowane, ale ogarnę to jak skończymy pisać Ustawę Zasadniczą. 

• Wow 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

19 minut temu, Peetri Romanaav napisał:

Szanowni,
    Ja nie miałem na myśli odbierać autonomii Nowej Ordy. Chciałem tylko i wyłącznie nazwać części składowe Imperium jako prowincje. Mielibyśmy np:

• Kompleks Stołeczny
    • Prowincja Nandyjska
    • Autonomiczna Prowincja Nowoordyjska

No i tutaj mielibyśmy opis każdej prowincji w Konstytucji np.:

• Kompleks Stołeczny jest to domena Imperatora, która bezpośrednio mu podlega
    • Prowincja Nandyjska jest zarządzana przez Namiestnika z nadania Imperatora.
    • Prowincja Starobrodryjska jest zarządzana przez Księcia z nadania Imperatora.
    • Autonomiczna Prowincja Nowoordryjska jest to zależna od Imperatora Nowa Orda z jej Chanem Andrzejem Ordyjskim. System sukcesji ustala Biały Chan na podstawie własnych decyzji rozporządzeń etc.

Co do samej armii. Nowa Orda nie ma Armii bo z tego co pamiętam porozumienie oddało nam obronę Nowej Ordy. Także stacjonuje tam armia nandyjska. Chciałbym, żeby tam były dwie dywizje zmechanizowane, ale ogarnę to jak skończymy pisać Ustawę Zasadniczą. 

Dziękujemy za wyczerpującą odpowiedź, szlachetny Niebiański Cesarzu 👍 

Teraz mamy jasność sytuacji i jako nomadzi możemy odetchnąć z ulgą ✌️

Co do armii cesarskiej, to mamy nadzieję, że Biały Chan i ja, jako Arban, będziemy mieli wpływ na jej formowanie, szkolenie oraz dowodzenie.

Jeśli mogę się wypowiedzieć w sprawie nazewnictwa, to proponuję usunięcie zwrotu "Autonomiczny" z nazwy, gdyż naszym przyjaciołom z Azji, takim jak szlachetny Xongkoro Baturu, może się on wydać dość niezręczny i wręcz w stylu Orwella (są raczej przyzwyczajeni do tego, że użycie autonomii w prowincjonalnej nazwie zazwyczaj oznacza jej brak i dokonywaną siłą asymilację z rządzącą większością).

Opublikowano

5 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

"Gwardia Nowej Ordy wchodzi w skład Wielkiej Armii Cesarskiej. Jednocześnie Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie zobowiązuje się do obrony ziem Ordy, a także ich nienaruszalności."

A więc Gwardia Nowej Ordy wciąż istnieje, ale jako integralna część Wielkiej Armii Cesarskiej. 

W kwestii nazwy, rozumiem, że to kwestia drugorzędna, ale jednak chciałbym przypomnieć, że Nowa Orda jest państwem lennym, a nie prowincją.

• Kocham to! 1
    • Wow 1

4 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał:

"Gwardia Nowej Ordy wchodzi w skład Wielkiej Armii Cesarskiej. Jednocześnie Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie zobowiązuje się do obrony ziem Ordy, a także ich nienaruszalności."

A więc Gwardia Nowej Ordy wciąż istnieje, ale jako integralna część Wielkiej Armii Cesarskiej. 

W kwestii nazwy, rozumiem, że to kwestia drugorzędna, ale jednak chciałbym przypomnieć, że Nowa Orda jest państwem lennym, a nie prowincją.

Całkowicie się zgadzam ze stanowiskiem @Andrzej OrdyńskiBiałego Chana jako Arban oraz w sprawie Gwardii Nowej Ordy. Jego status czyni Białego Chana władcą lennym, a nie zwykłym gubernatorem.

Powstaje kwestia, czy formujemy w ramach tejże Gwardii NO dwie dywizje zmechanizowane, tak jak sobie życzy Niebiański Cesarz, czy inaczej ukształtujemy nasze nowoordyjskie siły zbrojne w ramach armii cesarskiej?

P.S Bagatur Xongkoro Baturu jest ostatnio zajęty przygotowaniami do wielkiego maratonu miejskiego w miejscu pochodzenia. Sondowałem go dzisiaj w sprawie planowanego przeze mnie przedsiębiorstwa i jego nazwy, ale nie dało się tego doradztwa lingwistycznego przełożyć na język polski (nie dam rady tego zapamiętać!).

To trochę tak, jak gdybym Włocha pytał o łacinę.

Opublikowano

Szanowni,
    Nie chcę być źle zrozumiany. Prowadziliśmy rozmowę, w której jasno powiedzieliśmy sobie, że chcemy utworzyć "Federację Imperialną" nie mniej widzę rozwiązanie jedno na zaistniałą walkę o nazewnictwo:

• Wszystkie części składowe będą nazywane w swój indywidualny, unikatowy sposób. Tj. Orda będzie Chanatem, Starobrodria Księstwem, a także Nan Di będzie księstwem. Pomniejszy podział administracyjny dla Ordy będzie taki jaki sobie Biały Chan zażyczy, natomiast oba księstwa będą dzieliły się na gubernie.
    • Armia zostanie przeformowana w Wielką Armię Imperialną. Składała będzie się z core, którym będą siły Nandyjskie, Gwardia Ordy, a także Pospolite Ruszenie Starobrodrii.

Co Szanowni myślą o tym? 

• Lubię to 2

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

12 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

a także Nan Di będzie księstwem

Również zgadzam się, że to jest bardzo dobre rozwiązanie, jednak mam pewne wątpliwości co do tego, czy Nan Di powinno być nazywane Księstwem. Jeśli mam być szczery, to trochę zmniejszy to różnorodność Nan Di, a także zmniejszy potencjał narracyjny. W mojej ocenie powinniśmy postawić na różnorodność. Kiedy Księstwo Starobrodrii/Starobrodryjskie brzmi zacnie, tak jakoś do Nan Di mi wgl. nie pasuje. Oczywiście, to tylko moja subiektywna opinia.  

• Lubię to 2

(-) Maarik Vettari

16 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Również zgadzam się, że to jest bardzo dobre rozwiązanie, jednak mam pewne wątpliwości co do tego, czy Nan Di powinno być nazywane Księstwem. Jeśli mam być szczery, to trochę zmniejszy to różnorodność Nan Di, a także zmniejszy potencjał narracyjny. W mojej ocenie powinniśmy postawić na różnorodność. Kiedy Księstwo Starobrodrii/Starobrodryjskie brzmi zacnie, tak jakoś do Nan Di mi wgl. nie pasuje. Oczywiście, to tylko moja subiektywna opinia.  

Dokładnie tak samo myślę i całkowicie się zgadzam! 🙂

Nan Di nie będące Cesarstwem, to nie to samo! 

Nadkrólestwo Nan Di, by brzmiało dziwnie 👀