• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Plan rozwojowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2611220030

Nandyjczycy,
    Bracia i siostry,

Od jakiegoś czasu żyjemy na forum Federacji Nordackiej, co wpływa bardzo pozytywnie na naszą stabilność systemową, o której wiele nie mogliśmy powiedzieć na forum Bastionu, bowiem jako administrator z wielkim bólem przyznaję, że nie byłem najlepszy. Tutaj przy współpracy z Jego Ekscelencją @Waksmanmamy o wiele większe możliwości.

Dlatego wychodzę do Was z ogromną prośbą i zaufaniem, aby zrobić pierwszy poważny plan rozwojowy, a mianowicie zmienić oblicze naszego kraju. Tutaj pojawiają się moje punkty, które zarówno z Wami obywatele jak i sam podjąłem pod debatę i uważam, że powinniśmy do nich przejść jak najszybciej jest to możliwe:

• Ukończenie budowy naszej nowej stolicy Aleksanark Romaanavkud, która ma być symbolem nowego początku naszego państwa.
    • Desinoizacja naszego państwa - jako że obraliśmy ugrofińsko-germanosko-słowiańską drogę jako nasze nowe nandyjskie "JA", powinniśmy teraz przejść do stopniowej nandycyzacji przestrzeni publicznej. Używanie naszych nandyjskich imion, zmiana nazw miejscowości, nowe nazewnictwo dla gór, lasów, rzek, mórz i oceanów. Skończmy z dostosowywaniem się do otoczenia, a dostosujmy je do nas.
    • Integracja nordacka - jako Imperator zgadzam się na częściową integrację naszego kraju z Federacją Nordacką, lecz nigdy nie poprę całkowitej integracji na zasadzie prowincji. Odpowiedź jest prosta, bowiem nasi obywatele stanowią nowe "serce" aktywności Federacji i jej całego forum.
    • Integracja uniwersytetów - uważam, że integracja naszej Cesarskiej Szkoły Pułkowej i uczelni wyższych Federacji Nordackiej przyniesie nam ogrom pożytku, niżeli działalność samemu dla siebie.
    • Silna Armia - budowa silnej armii, która pozwoli nam na zabezpieczenie naszych interesów. Swoją drogą co uważacie, aby szlachta nandyjska musiała odbyć jakiś okres czasu w służbie naszej ojczyzny? Korpus oficerski byłby wtedy wyznacznikiem prestiżu. Tutaj też pojawia się analogia do nieistniejącego Marszałka Piłsudskiego i jego armii składającej się z inteligencji, nie tylko wojskowych ale także poetów, geodetów, politologów itd.
    • Kodeks Romanowa - Zbiór zasad i praw w Imperium Nandyjskim. Mimo, że  jesteśmy monarchią absolutną warto by było opracować na modłę neoaleksandryzmu oświecony zbiór praw i zasad naszego państwa, co pozwoli nam się nazywać "państwem prawa".
    • Pakt Bundżadarski - Nasz sojusz stracił swój sens, rozumiem że niestety przez jego znikomą aktywność nie ma on sensu, dlatego pozostaje nam rozwiązać ten sojusz i znaleźć nowe sojusze. Tutaj chciałbym zwrócić się ku Akhovowi, który może nam zapewnić nowe możliwości.

Zapraszam do debaty @Obywatel Nan Di

• Lubię to 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
    Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga
    II Prezydent IV Republiki Muratyki
    Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

55 minut temu, Peetri Romanaav napisał:
    • Desinoizacja naszego państwa - jako że obraliśmy ugrofińsko-germanosko-słowiańską drogę jako nasze nowe nandyjskie "JA", powinniśmy teraz przejść do stopniowej nandycyzacji przestrzeni publicznej. Używanie naszych nandyjskich imion, zmiana nazw miejscowości, nowe nazewnictwo dla gór, lasów, rzek, mórz i oceanów. Skończmy z dostosowywaniem się do otoczenia, a dostosujmy je do nas.
    •  

Nie mam nic przeciwko zmianie nazw geograficznych na zgodne z opracowywanym językiem nandyjskim, natomiast niezbyt rozumiem czym jest droga "ugrofińsko-germańsko-słowiańska". Myślę, że powinniśmy po prostu dążyć do budowy własnej oryginalnej kultury. Moim zdaniem kultura chińska była dobrym punktem wyjścia, pasującym do naszego położenia geograficznego...

58 minut temu, Peetri Romanaav napisał:
    • Integracja nordacka - jako Imperator zgadzam się na częściową integrację naszego kraju z Federacją Nordacką, lecz nigdy nie poprę całkowitej integracji na zasadzie prowincji. Odpowiedź jest prosta, bowiem nasi obywatele stanowią nowe "serce" aktywności Federacji i jej całego forum.
    •  

Oczywiście to Wasze Imperatorskoje Wieliczestwo wyznacza kierunki polityki zagranicznej. Nie wiem jednak, czy w mikroświecie można poważnie mówić "nigdy". Na ten moment na pewno jest zbyt szybko, ale nie wiemy, co wydarzy się za rok lub dwa. 

Nandyjczycy bez wątpienia stali się istotną częścią społeczności, natomiast nie popadajmy w przesadę. Wiodąca rola wciąż należy do mieszkańców Muratyki i Imperium Kiriańskiego (prezydent, premier, wszyscy kongresmeni, NKI).

Co do pozostałych punktów - pełna zgoda. 

Opublikowano

16 minut temu, Andrzej Ordyński napisał:

1. Nie mam nic przeciwko zmianie nazw geograficznych na zgodne z opracowywanym językiem nandyjskim, natomiast niezbyt rozumiem czym jest droga "ugrofińsko-germańsko-słowiańska". Myślę, że powinniśmy po prostu dążyć do budowy własnej oryginalnej kultury. Moim zdaniem kultura chińska była dobrym punktem wyjścia, pasującym do naszego położenia geograficznego...

2. Oczywiście to Wasze Imperatorskoje Wieliczestwo wyznacza kierunki polityki zagranicznej. Nie wiem jednak, czy w mikroświecie można poważnie mówić "nigdy". Na ten moment na pewno jest zbyt szybko, ale nie wiemy, co wydarzy się za rok lub dwa. 

Nandyjczycy bez wątpienia stali się istotną częścią społeczności, natomiast nie popadajmy w przesadę. Wiodąca rola wciąż należy do mieszkańców Muratyki i Imperium Kiriańskiego (prezydent, premier, wszyscy kongresmeni, NKI).

Pozwolę sobie Prześwietny Chanie, ponumerować sprawy tutaj poruszone i się do nich odnieść w kolejności:

Ad.1. Nie mam tutaj na myśli niszczenia tego cośmy już wypracowali do tej pory. Nie mniej chodzi mi po prostu o nandyzację przestrzeni publicznej. Nie chcę kopiować realowych nazw, ale ktoś powiedział, że nasze język jest językiem germańskim czy coś takiego na discordzie. Postanowiłem to naprostować, a dalej będę mówił o tym, że jest on nandyjski.

Ad.2. Oczywiście, nigdy się nie mówi nigdy. Nie mniej dopóki jesteśmy stabilnym społeczeństwem wolałbym zachować jak największą niezależność w stosunku do naszych partnerów. Czy to źle jeśli będziemy tak blisko jak niegdyś Brodria i Bialenia? Przecież taka wspólna egzystencja na jednym forum to tylko i wyłącznie nowe możliwości, których nie mielibyśmy gdybyśmy żyli w jednym kraju. 🙂

Oczywiście odniosę się do Jego Ekscelencji @Bolesław Kirianóo von Hohenburg, który robi kawał dobrej i oczywiście nie mam nic do innych obywateli Federacji Nordackiej, tylko chciałem podkreślić jak ważnym "ogniwem" czy też "spoiwem" zrobiliśmy się tutaj. Poniekąd tchnęliśmy nowe życie w efeńskie życie.

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Ogólnie zgadzam się z założeniami Planu Rozwojowego. Pozwolę sobie skomentować te punkty, w których mam do powiedzenia coś więcej, niż że się zgadzam.

7 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

Ukończenie budowy naszej nowej stolicy Aleksanark Romaanavkud, która ma być symbolem nowego początku naszego państwa.

Jak najbardziej. Na uroczyste przeniesienie stolicy moglibyśmy wybrać jakąś symboliczną datę, np. przesilenie letnie (21.06). Do tego czasu, ukończyć budowę i mieć już pierwszych mieszkańców.

Desinoizacja naszego państwa - jako że obraliśmy ugrofińsko-germanosko-słowiańską drogę jako nasze nowe nandyjskie "JA", powinniśmy teraz przejść do stopniowej nandycyzacji przestrzeni publicznej.

Za - z zaznaczeniem, że pierwiastek ugrofiński ma dominować nad słowiańskim i germańskim. Zmianę toponimów na nandyjskie należałoby według mnie rozpocząć od największych miast i widziałbym to głównie w formie wprowadzenia nandyjskich końcówek i ortografii do już istniejących nazw miejsc. Nie byłbym tu jednak radykalny - część obecnych nazw można zostawić. Co więcej - dopuściłbym w pewnym stopniu "chiński pierwiastek" i nie pozbywał się go całkowicie. Chińskie elementy mają jednak podporządkowywać się nandyjskiej gramatyce, która już zaczyna nabierać kształtów.

Integracja uniwersytetów - uważam, że integracja naszej Cesarskiej Szkoły Pułkowej i uczelni wyższych Federacji Nordackiej przyniesie nam ogrom pożytku, niżeli działalność samemu dla siebie.

Za, jednak powinniśmy unikać zbytniej biurokratyzacji i regulacji. Warunkiem integracji powinna być swoboda w działaniach naukowych dla obywateli nandyjskich.

Swoją drogą co uważacie, aby szlachta nandyjska musiała odbyć jakiś okres czasu w służbie naszej ojczyzny?

Ciekawa koncepcja, ale jak wyglądałoby jej wykonanie w praktyce? Każdy nandyjski szlachcic miałby obowiązek wykonania jakiejś pracy dla wojska i/lub fabularnego odbycia przeszkolenia?

6 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

ktoś powiedział, że nasze język jest językiem germańskim czy coś takiego na discordzie

Ktokolwiek tak powiedział, pomylił nas chyba z Winkulią lub ś.p. Abachazją - te rzeczywiście mają germańskie języki. Fakt, w języku nandyjskim są pewne germańskie elementy, ale one są uzasadnione tym, że Nan Di miało w historii kontakty handlowe z Winkulią i pojawiały się zapożyczenia - podobnie jak w realowym polskim pojawiały się zapożyczenia z niemieckiego.

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipshangu (Nan Di)

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

spacer.png

Opublikowano

Wasza Imperatorska Mość,

Zgadzam się z założeniami planu rozwojowego i nie mam żadnych zastrzeżeń. Ze swojej strony chciałbym jedynie odnieść się do poszczególnych jego punktów.

9 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

Ukończenie budowy naszej nowej stolicy Aleksanark Romaanavkud, która ma być symbolem nowego początku naszego państwa.

Tu bym nadał nawet status priorytetowy. Jako naród nandyjski wspólnie podjęliśmy się bardzo ambitnego przedsięwzięcia, jakim jest budowa nowej stolicy. Zdaję sobie sprawę, że pisanie rozbudowanych postów narracyjnych jest czasochłonne, ale musimy ten temat doprowadzić do końca. Wasza Cesarska Mość mógłby rozważyć zorganizowanie przetargu, może jakieś bratnie ekipy budowlane z Federacji Nordackiej również by dołożyły cegiełkę do budowy tego miejsca? Może również Przenajświętyszy Kościół Kiryjski by zechciał wybudować tam swoją świątynię? Warto zaprosić wszystkich do wspólnej zabawy i pracy na rzecz budowy serca Imperium Noealeksandryjskiego. 

Desinoizacja naszego państwa - jako że obraliśmy ugrofińsko-germanosko-słowiańską drogę jako nasze nowe nandyjskie "JA", powinniśmy teraz przejść do stopniowej nandycyzacji przestrzeni publicznej. Używanie naszych nandyjskich imion, zmiana nazw miejscowości, nowe nazewnictwo dla gór, lasów, rzek, mórz i oceanów. Skończmy z dostosowywaniem się do otoczenia, a dostosujmy je do nas.

Zgodnie z tym, co już wyraziłem wcześniej - w pełni popieram upowszechnienie języka nandyjskiego. Dwujęzyczne działy na naszym forum, zmiany nazw miast i reszty nadadzą bardzo fajnego klimatu. Niestety, na ten moment nie zamierzam zmieniać swoich personaliów na nandyjskie, ponieważ działam również w Księstwie Sarmacji, gdzie pełnię również funkcję ambasadora FN. Nie chcę wprowadzać zamieszania, występując w obu miejscach pod różnymi personaliami.

Integracja nordacka - jako Imperator zgadzam się na częściową integrację naszego kraju z Federacją Nordacką, lecz nigdy nie poprę całkowitej integracji na zasadzie prowincji. Odpowiedź jest prosta, bowiem nasi obywatele stanowią nowe "serce" aktywności Federacji i jej całego forum.

Tutaj w zupełności się zgadzam. Obecny układ bardzo fajnie funkcjonuje i dobrze się sprawdza w mojej ocenie. Niech Nandyjczycy i mieszkańcy Federacji pozostaną równorzędnymi partnerami – świetnie się uzupełniamy i wzajemnie napędzamy. Nie ma co tutaj grzebać.

Integracja uniwersytetów - uważam, że integracja naszej Cesarskiej Szkoły Pułkowej i uczelni wyższych Federacji Nordackiej przyniesie nam ogrom pożytku, niżeli działalność samemu dla siebie.

To także prawda. Stworzenie jednej dobrze prosperującej uczelni wyższej jest ciężkim zadaniem, co nawet widać na przykładzie Sarmacji. Dlatego trzeba scalić to wszystko pod jednym szyldem. Jeśli zależy nam nad zachowaniem pamięci o Cesarskiej Szkole Pułkowej, to możemy spróbować stworzyć narracyjny wydział np. Wydział Szkoły Pułkowej . 

Silna Armia - budowa silnej armii, która pozwoli nam na zabezpieczenie naszych interesów. Swoją drogą co uważacie, aby szlachta nandyjska musiała odbyć jakiś okres czasu w służbie naszej ojczyzny? Korpus oficerski byłby wtedy wyznacznikiem prestiżu. Tutaj też pojawia się analogia do nieistniejącego Marszałka Piłsudskiego i jego armii składającej się z inteligencji, nie tylko wojskowych ale także poetów, geodetów, politologów itd.

To bardzo ciekawy pomysł. Jeśli Imperator ma już wstępną wizję, jak mogłoby to wyglądać, z przyjemnością poznam więcej szczegółów. Myślę, że to może być świetna zabawa i zdecydowanie warto zorganizować coś takiego.

Kodeks Romanowa - Zbiór zasad i praw w Imperium Nandyjskim. Mimo, że  jesteśmy monarchią absolutną warto by było opracować na modłę neoaleksandryzmu oświecony zbiór praw i zasad naszego państwa, co pozwoli nam się nazywać "państwem prawa".

To koniecznie. Niestety pod względem prawnym Nan Di wypada dość słabo. Dlatego w pełni popieram ten pomysł, do którego możemy spróbować wykorzystać Eisarnoud. Wreszcie będzie okazja, aby go zaktywizować. Warto w najbliższej przyszłości zwołać jego obrady.

Pakt Bundżadarski - Nasz sojusz stracił swój sens, rozumiem że niestety przez jego znikomą aktywność nie ma on sensu, dlatego pozostaje nam rozwiązać ten sojusz i znaleźć nowe sojusze. Tutaj chciałbym zwrócić się ku Akhovowi, który może nam zapewnić nowe możliwości.

I to także prawda. W mojej opinii, współpracę militarną warto w dużej mierze zacieśnić z Federacją Nordacką. Może jakieś wspólne ćwiczenia? Co do paktów, to chyba najrozsądniej będzie włączyć się proces odświeżania Paktu Achkovskiego i na tym się skupić. 

Reasumując, wszystkie założenia są słuszne i w pełni możliwe do wykonania. Więc jeśli poświecimy wspólnie trochę czasu, to spokojnie damy radę. 

(-) Maarik Vettari

Opublikowano

15 godzin temu, Borys Zamycki napisał:

Ciekawa koncepcja, ale jak wyglądałoby jej wykonanie w praktyce? Każdy nandyjski szlachcic miałby obowiązek wykonania jakiejś pracy dla wojska i/lub fabularnego odbycia przeszkolenia?

W sumie moglibyśmy zrobić to na modłę z Kotliny. Chociaż ja widzę możliwość trochę inną, niżeli taką żeby każdy dobywał służbę. Uważam, że "Game masterem" byłbym ja i dawałbym rekrutom zadania, przez które powiększali by zasób swojej wiedzy, żeby trochę im przybliżyć funkcjonowanie wojska. Wybitne opisy zdarzeń to raczej domena większych działań, niż służba. Pracuję powoli nad tym i zobaczę co i jak dalej.

12 godzin temu, Markus Wettin napisał:

Zgodnie z tym, co już wyraziłem wcześniej - w pełni popieram upowszechnienie języka nandyjskiego. Dwujęzyczne działy na naszym forum, zmiany nazw miast i reszty nadadzą bardzo fajnego klimatu. Niestety, na ten moment nie zamierzam zmieniać swoich personaliów na nandyjskie, ponieważ działam również w Księstwie Sarmacji, gdzie pełnię również funkcję ambasadora FN. Nie chcę wprowadzać zamieszania, występując w obu miejscach pod różnymi personaliami.

Tak jak powiedziałem podczas prywatnej rozmowy. Nie zmieniajcie swoich personaliów, a jedynie używajcie ich w opisie, żeby każdy "chłonął" to co opracowaliśmy jako język. Pamiętaj, że jeśli zaczniemy tłumaczyć tytuł itd., a ktoś będzie miał to wszystko w opisie to koniec końców, ktoś zajrzy, albo zapyta co to. 😉

13 godzin temu, Markus Wettin napisał:

To koniecznie. Niestety pod względem prawnym Nan Di wypada dość słabo. Dlatego w pełni popieram ten pomysł, do którego możemy spróbować wykorzystać Eisarnoud. Wreszcie będzie okazja, aby go zaktywizować. Warto w najbliższej przyszłości zwołać jego obrady.

*Keisarnoud

W końcu zacznie spełniać swoje założenie jako rady doradczej Imperatora. Ogólnie uważam, że fajnie by było gdyby zaczął się nam wkradać element parlamentaryzmu, bo buduje to tak naprawdę wszelkie wspólnoty.

13 godzin temu, Markus Wettin napisał:

I to także prawda. W mojej opinii, współpracę militarną warto w dużej mierze zacieśnić z Federacją Nordacką. Może jakieś wspólne ćwiczenia? Co do paktów, to chyba najrozsądniej będzie włączyć się proces odświeżania Paktu Achkovskiego i na tym się skupić. 

Szkolenia, manewry i innego rodzaju aktywności bardzo mocno stymulują aktywność wszelkich wojskowych porozumień. Sądzę, że i w tym wyjdzie nam to na dobre jak do niego dołączymy i zaczniemy w nim aktywnie uczestniczyć. Im bardziej bierni będziemy tym mniej pożytecznym sojusznikiem będziemy. 

• Lubię to 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png