• Kocham to! 4
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

•   Zaimki: męskie

Oryginalny autor: August de la Sparasan

Oryginalne miejsce publikacji: Marsylijski Uniwersytet Ludowo-Biznesowy

Oryginalna data publikacji: 05.05.2021

Ponieważ ze względu na dzisiejszą rocznicę Rewolucji 4 maja wszystkich naszło na wspominki, postanowiłem porozwodzić się nieco nad pewnym okresem w historii. Konkretnie upadkiem Barcji. Rzecz jasna nie chcę jednak zabierać pracy Voxlandzkiemu Instytutowi Historycznemu, dlatego postanowiłem głównie zgrupować fakty. Z tego wyszło mi kalendarium, które przedstawiam poniżej.

4 stycznia 2020 - Aleksander Novak przedstawia po raz pierwszy propozycję unii Republiki Związkowej Barcji z Secesyjną Republiką Westland

10 stycznia 2020 - W Barcji przedstawiona zostaje uchwała w sprawie zajść w ZPViW, opatrzona komentarzem Anny Schmeut:
    "10 stycznia na jednym z kanałów publicznych Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu, doszło do personalnego ataku na jednego z obywateli nie piastujacych żadnych publicznych funkcji na dyplomatę bartyjskiego, przebywającego tam z wizytą negocjacyjną w sprawie podpisania Konwencji Konigberskiej, która to miałą pomóc w rozwoju Westlandu i Voxlandu jako suwerennego bytu!", odnoszącym się do wyrzucenia Karla Hohenberga z serwera discord ZPViW. Uchwała zostaje przyjęta następnego dnia

20 marca 2020 - W Barcji przedstawiono ustawę o ograniczeniu ZPViW. Zostaje ona przyjęta po sześciu dniach

5 kwietnia 2020 - Joahim von Ribertrop pod imieniem Thomas Maler rozpoczyna misję w Barcji

29 kwietnia 2020 - August de la Sparasan kanclerzem Barcji

1 maja - początek protestów przeciwko centralizacji w Barcji

7 maja - przedstawienie projektu Paktu Antybartyjskiego przez SRW

18 maja - Barcja Właściwa ogłasza niepodległość, niedługo potem to samo czyni Pruskie Wolne Państwo Sambia. Następnego dnia dochodzi do ich zjednoczenia w Wolne Państwo Prusy

19 maja - Kanclerz August de la Sparasan ogłasza rozwiązanie Republiki Związkowej Barcji, rozpoczyna się rewolucja na Śląsku

2 czerwca 2020 - wybory nowego prezydenta Barcji

10 czerwca 2020 - Euphrosina Kass, główna oponentka rozpadu Barcji, ogłasza swoje odejście z Barcji

Oczywiście wiele dat mogłem pominąć, jednakże jest to jedynie zarys. Zachęcam zatem do dyskusji, a zarazem żywię nadzieję, że to kalendarium wspomoże tworzenie pełnoprawnych już opisów tych wydarzeń.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych
    i Premier II Federacji Nordackiej

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"