• Kocham to! 3
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Skład Prezydium Partii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

•   Zaimki: dowolne

Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny .

Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem.

Po rezygnacji tow. Novaka i Harlina Prezydium liczy obecnie dwie osoby. Jest to sprzeczne z podpunktem 2 artykułu 15 Konstytucji naszego państwa ("W Prezydium zasiada nieparzysta liczba członków Partii, nie mniejsza niż 3 i nie większa niż 7."). Grupa nasza nie jest więc w stanie obradować zgodnie z prawem. Zachęcam do zgłaszania się do Prezydium. Jeśli obecna sytuacja się utrzyma, trzeba będzie podjąć radykalne kroki, aby przywrócić poprawne funkcjonowanie państwa.

Towarzysz zostanie przyjęty do Prezydium, gdy tylko przestanie nawoływać do obalenia władzy socjalkapitalistycznej i destabilizować relacje z sąsiednią Muratyką. Rozumiem wielkie i szczytne intencje, ale podjęty przez towarzysza quasi-terrorystyczny sposób działania jest absolutnie nie do przyjęcia. Kryzys polityczny nie musi oznaczać przemocy politycznej.

• Kocham to! 2

Swymi działaniami nalegam, by zmienić politykę kraju, i by działając w interesie najwyższym Westlandu, wreszcie zacząć działać w kierunku integracji z Kiriami, co więcej, ustanawiając Chanat Kugarski na zachodzie kraju. Dlatego wysuwam propozycję J.E Przewodniczącemu Partii,

iż w zamian za:

1. dostąpienie mojej osoby do Prezydium Partii z gwarancją że nie zostanę z Prezydium już więcej wyrzucony 

2. gwarancją wysokiej autonomii Chanatowi Kugarskiemu wraz z własnymi formacjami paramilitarnymi oraz, oraz rządem i prawem sądowniczym w stolicy w Xiasongu

3. zmianą polityki kraju: pomocą wszelkimi możliwymi dopuszczalnymi środkami Kugarom w Muratyce, większą integracją z Kiriami w Doctrinie i w Kirianii, budową własnej westlandzkiej silnej armii oraz rozmieszczenie jej w Doctrinie oraz w Marsylii na wyspie Vox. Kieruję się tutaj interesami mieszkańców Westlandu dyskryminowanymi: Kugarami oraz interesem, by Kiriowie byli silni w świecie Nordaty, w szczególności w jej środkowej części, i jest to polityka ekspansjonistyczna, nie będę ukrywać. 

Jeśli Zacny Przewodniczący pójdzie na zgodę, rozkażę natychmiast rozwiązać Kiryjską Milicję Ludową i oddać ją w ręce Wojska Westlandzkiego, co jak mniemam, jest w interesie wszystkich, by zapanowała jedność wszystkich Westlandczyków i Kiryjczyków. Przeproszę również publicznie za nieporozumienia i zamieszki. 

Towarzyszu Novak,

Jakkolwiek rad bym nie był z Towarzysza chęci do nawiązania dialogu, warunki stawiane przez Towarzysza nie są możliwe do spełnienia.

Po pierwsze absolutnie każdy członek Prezydium może być z niego usunięty za zgodą odpowiednich organów (a Towarzysz, przypominam, sam złożył dymisję).

Secundo - Konstytucja naszego państwa, w której procesie tworzenia Towarzysz sam uczestniczył, mówi jasno już na wstępie, iż Państwo Westland jest państwem unitarnym - o "szerokiej autonomii" jakiegokolwiek podmiotu nie może być zatem zwyczajnie mowy.

Co do warunku ostatniego - próby doprowadzenia do końca integracji z Kirianią trwają bezustannie, a Towarzysz sam aktywnie w nich uczestniczył, niedawno przedkładając Prezydium swój projekt traktatu z tymże państwem, który został odrzucony w demokratycznym głosowaniu, z czego zaakceptowaniem ma Towarzysz, jak mniemam, problem.

Wszystkim nam zapewne zależy na pojednaniu, ale Towarzysz swoimi działaniami w kraju i za jego granicami w tym niestety nie pomaga - tak jak wywieranie presji. Konflikt nie jest nikomu na rękę, ale jeśli zajdzie potrzeba, Westland będzie się bronić - a wtedy z terrorystami nie będziemy już negocjować.

• Kocham to! 1

W takim bądź razie mam ostateczną propozycję. Z tych trzech warunków skreślam dwa, i zostawiam jedynie pierwszy -  dostąpienie mojej osoby do Prezydium Partii z gwarancją że nie zostanę z Prezydium już więcej wyrzucony. Jeśli pójdzie Towarzysz na zgodę, przyrzekam na kościół Kiryjski że będę wierny obecnej władzy. W przeciwnym jednak razie - jako Ojciec-Założyciel Westlandu - będę musiał się zastosować środki desperacji, gdyż członkostwo w Prezydium to moja godność. 

Edytowane przez AleksanderNovak
    • Lubię to 1

Opublikowano
  •   Zaimki: on/jego

Ale czemu w takim razie Tow. zrezygnował z własnej godności?

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych
    i Premier II Federacji Nordackiej

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Kto pana zmusił? Czy ktoś próbował wpływać na pana decyzje pod groźbą przemocy?

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych
    i Premier II Federacji Nordackiej

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

3 godziny temu, AleksanderNovak napisał:

W takim bądź razie mam ostateczną propozycję. Z tych trzech warunków skreślam dwa, i zostawiam jedynie pierwszy -  dostąpienie mojej osoby do Prezydium Partii z gwarancją że nie zostanę z Prezydium już więcej wyrzucony. Jeśli pójdzie Towarzysz na zgodę, przyrzekam na kościół Kiryjski że będę wierny obecnej władzy. W przeciwnym jednak razie - jako Ojciec-Założyciel Westlandu - będę musiał się zastosować środki desperacji, gdyż członkostwo w Prezydium to moja godność. 

Jak już mówiłem, powrót towarzysza do Prezydium jest jak najbardziej możliwy, ale wyłącznie po rozwiązaniu KML i zaprzestaniu prowokowania kugarskiego separatyzmu w Westlandzie i Muratyce. Gwarancji natomiast, powtarzam, dać nie mogę - członek Prezydium jest jak każdy inny urzędnik i może zostać odwołany, jeśli zajdzie taka potrzeba. Po towarzysza ekscesach oczekiwanie specjalnego traktowania pod groźbą "zastosowania środków desperacji" wydaje się być cokolwiek niestosowne.

Po przemyśleniu sprawy, niniejszym rozwiązuję KML i rozkazuję wszystkim jej członkom oddanie się w ręce służb Wojsk Westlandzkich. Publicznie także przepraszam za spowodowanie niestabilności w Państwie Westland i terrorze jaki sprowadziłem. Nic jednakowoż nie oczekuję tym razem. 

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

W dniu 23.08.2024 o 14:14, August de la Sparasan napisał:

Towarzysz zostanie przyjęty do Prezydium, gdy tylko przestanie nawoływać do obalenia władzy socjalkapitalistycznej i destabilizować relacje z sąsiednią Muratyką. 

Jako obiecałem, tak i dotrzymuję słowa, skoro tow. Novak skończył z wątpliwymi moralnie i prawnie działaniami, proszę czuć się przyjętym do Prezydium.

• Lubię to 1