• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
NAP
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Ludność Hawilandzka: kultura, pochodzenie itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Według Wielkiego Spisu Kultury Hawilandzkiej z 1 lipca 2022 r. Hawilandzczycy pochodzą z Orientyki, jednakże wyemigrowali do Nordaty. Ustalone mamy również, że religia Hawilandczyków to zdanie podzielone, historycznie jest to xywizm (religia starożytna Hawilandu), aktualnie jest to dzielone na rotriokatolicyzm, kiryzm i parę innych. Język Hawilandczyków to połączony język polski i islandzki, nazywany gwarą hawilandzką. Gwara hawilandzka dzieli się na mikrogwary, są to z kolei: gwara dolnohawilandzka, gwara icecoldańska oraz gwara postańska. Hawilandczycy według Spisu mają mieć również kuchnię Hawilandzką (inspirowaną realną kuchnią islandzką). Ten wątek będzie służył jako dodawanie nowych informacji o kulturze itd.

I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

1213.png

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Opublikowano

Postaram się je spisać w następnych dniach, a tymczasem dam też trochę info które znalazłem:

• W całej Nordacie, mieszka ok. 61 milionów Hawilandczyków (46M w Hawilandzie, 15M w innych państwach).
    • Najstarsze miasto w Hawilandzie to prawdopodobnie Miasta Gave i Jouv, które istniały pod innymi nazwami już za czasów Uhrainy itd.
    • Hawilandczycy mają podobne korzenie do ludów zamieszkujących Orientykę, Kiriańczyków oraz Voxlandczyków.
    • W Hawilandzie najbardziej popularną religią jest kiryzm (49% wyznania), później rotriokatolicyzm (23%), lutnizm (odpowiednik luteranizmu w Hawilandzie, 11%), atexuzm (7%), islacyzm (6%), buddhi (3%) oraz xywizm (1%)
    • Hawilandczycy lubią wódkę i wino (połączenie tych dwóch smaków również)

• Lubię to 1

I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

1213.png

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Opublikowano

Co do Hawilandzczyków, to dopiszę że 15 milionów w całej Nordacie i w całej Orientyce, nie tylko w Nordacie xD

1213.png

Opublikowano

Dodatkowe Info:

• Ogólnie w całym Mikroświecie jest 49 milionów rdzennych Hawilandczyków (61M posiadających korzenie hawilandzkie)
    • Ponad 30% osób w Hawilandzie posiadających pracę, pracuje w Mont Inc. (lub dorabia w Mont Inc.)
    • Starożytna Religia Hawilandzka, Xywizm, ma w Hawilandzie 3 kościoły Xywiskie, które mają łącznie 490 000 wiernych do tej pory (dane z listopada 2022 r). Xywizm to religia, która kładzie nacisk na rozwój osobisty i duchowy każdego człowieka. Wyznawcy Xywizmu wierzą, że każdy ma w sobie potencjał do osiągnięcia oświecenia i zbliżenia się do Absolutu - najwyższej siły, która rządzi światem. Głównym elementem praktyk religijnych w Xywizmie są medytacje, modlitwy i rytuały, które pomagają uzyskać wgląd w siebie i otworzyć się na boską energię. Xywizm nie posiada żadnej hierarchii duchowej ani kanonu świętych ksiąg, co oznacza, że każdy może indywidualnie odkrywać swoją drogę duchową.

Święta Hawilandzkie:

Święto Henryka I - 21 września

Boże Narodzenie - 24,25,26 grudnia

Święto Niepodległości - 19 czerwca, 20 czerwca

Święto Flagi - 17 czerwca

Dzień Kultury Hawilandzkiej - 11 listopada

Dzień Lualu - 7 sierpnia (Lualu - Dzień Poświęcenia)

Dzień Hawilandczyka - 10 sierpnia

Dzień Przyjaźni Hawilandzko-Kiriańskiej - 25 czerwca

Dzień Języka Hawilandzkiego - 22 czerwca

Święto Gorba (odzyskania Hawilandu) - 5 maja

1213.png

tutaj poprawiam dni:

• 1 stycznia - Nowy Rok
    • 19 czerwca - Święto Niepodległości
    • 20 czerwca - Dzień Proklamacji Niepodległości
    • 21 czerwca - Dzień Flagi Państwowej
    • 25 czerwca - Dzień Przyjaźni Kiriańsko-Hawilandzkiej
    • 26 czerwca - Dzień Konstytucji 26 czerwca
    • 21 listopada - Dzień Henryka I
    • 5 grudnia - Dzień Kiriańczyka
    • 24, 25, 26 grudnia - Boże Narodzenie (obchodzone pomimo braku oficjalnej religii państwowej)
    • 30 grudnia - Dzień Gorba
    • 31 grudnia - Sylwester
    • Kocham to! 1

Opublikowano

O, dzięki! Później dodam coś jeszcze

1213.png

• 3 tygodnie później...
    Opublikowano

13 minut temu, Aleksander von Kruk napisał:

Może wróćmy do tego i zróbmy dział o języku Hawilandzkim? 

dobry pomysł, zrobimy może jakiś słownik Hawilandzki? xD

1213.png

Gość Vladimir Agucko
    W dniu 19.02.2023 o 10:50, Tadeusz I Wielki napisał:

Święto Henryka I - 21 września

Dzień dobry w Unii, tak przy okazji. Chciałem się dowiedzieć czegoś więcej na temat tego Henia pierwszego. To jakiś król był? Czy dużo żon miał?

W dniu 21.02.2023 o 14:55, Aleksander von Kruk napisał:

1 stycznia - Nowy Rok

W dniu 21.02.2023 o 14:55, Aleksander von Kruk napisał:
    • 31 grudnia - Sylwester

Dobrze wiedzieć, kiedy się zaczyna, a kiedy kuńczy rok. ? 

Opublikowano

2 godziny temu, Vladimir Agucko napisał:

Dzień dobry w Unii, tak przy okazji. Chciałem się dowiedzieć czegoś więcej na temat tego Henia pierwszego. To jakiś król był? Czy dużo żon miał?

Dobrze wiedzieć, kiedy się zaczyna, a kiedy kuńczy rok. ? 

A no wiadomo xD, co do tego Henryka, to jest dawny narracyjny król (narracyjny pierwszy władca), ale narazie zbytnio info o nim nie ma

1213.png

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

Mam pytanko. Wedle historii, Hawilandczycy mają podobne korzenie do Kiriańczyków i Voxlandczyków... Pochodzą także z Orientyki. Gdzie więc umieścilibyście ich na tej liście?

https://forum.insulia.pl/viewtopic.php?p=316#p316

Jeśli jest taka wola Voxlandczyków i Kiriów, to możnaby było zrobić wspólną podrodzinę dla grupy voxlandzkiej, kiryjskiej i hawilandzkiej.

Edytowane przez Kamiljan de Harlin

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

4 godziny temu, Kamiljan de Harlin napisał:

Mam pytanko. Wedle historii, Hawilandczycy mają podobne korzenie do Kiriańczyków i Voxlandczyków... Pochodzą także z Orientyki. Gdzie więc umieścilibyście ich na tej liście?

https://forum.insulia.pl/viewtopic.php?p=316#p316

Jeśli jest taka wola Voxlandczyków i Kiriów, to możnaby było zrobić wspólną podrodzinę dla grupy voxlandzkiej, kiryjskiej i hawilandzkiej.

Cześć, Hawilandczycy według założeń, to potomkowie ludów Orientyckich i Nordackich, a więc dałbym Hawilandczyków do Podrodziny Slawian, i dodał grupę hawilandzką, w której znajdowali by się hawilandczycy i postańczycy.  Co do podrodzin, to aktualnie nie wiem, narazie bym ustalił tak jak pisałem wcześniej

1213.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Uwzględnię ją w aktualizacji spisu narodów.

• Lubię to 3

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

• 2 miesiące temu...
    Opublikowano

W dniu 4.06.2023 o 19:08, Voloslav von der Hov napisał:

Jak Król wróci to odświeżymy ?

Dobra, można odświeżać, już jestem ?

1213.png

• 5 tygodni później...
    Gość Roman Octopic

Dobra, a dynastia Tadeuszowska (idk jaka to jest nazwa) to są jakieś info o niej? Bo przez nią dotrzemy do Gorba, a w jego info jest sporo o hawilandczykach

Opublikowano

2 godziny temu, Roman Octopic napisał:

Ponawiam prośbę, + może poszukajmy coś z Archiwów Postańskich? tam coś jest o rodzinie Debrów, która była hawilandczykami 

Można poszukać, a co do prośby Henrykowskiej (bo tak się dynastia nazywa), to jutro spróbuje odkopać

1213.png

Opublikowano

Więc dynastia Henrykowiczów rozpoczyna się od Gorba I, który to w raz z Magdaleną (?) ożenili się i byli po prostu razem. Wtedy kiedy to ustalaliśmy, ustaliliśmy że Hawilandczycy są rodem pierwotnie wierzącym w xywizm, i do tej pory są teorie że skarb jest tutaj gdzieś zakopany. Hawilandczycy pochodzą z Orientyki i Nordaty (taki jakby miks 2 kontynetów), a dla porównania, Postańczycy są tylko z Orientyki. Za czasów Gorba Hawilandczycy stali się bardzo odważnym narodem, i chyba tyle.

Co do reszty dynastii:

Gorb + Magdalena = Henryk I

Henryk I + Joanna = Tadeusz I Wielki

Tadeusz + ? = Bolesław Lwie Serce

Bolesław Lwie Serce = nic

1213.png

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij