Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) Paw Szmaragdowy - nazywany również Pawiem Koribijskim to gatunek pawia występujący wzdłuż wybrzeża morza Valhalskiego w zachodniej Koribi. Licznie występujące tam lasy liściaste w połączeniu z ciepłym klimatem spowodowanym przez ciepłe prądy morskie tworzą naturalne środowisko występowania tego niezwykłego ptaka. jest to bardzo piękny ptak. Całość upierzenia jest utrzymana w metalicznych, połyskujących zieleniach, oraz brązowym podbrzuszem a każde pióro zakończone czarnym prążkiem, co całościowo daje wrażenie drabiniastego prążkowania. Czub na głowie występujący u samców jest sztywny, stoi niemalże pod kątem 90stp. Skóra poniżej oczu jest naga, koloru niebiesko-żółtego u samców oraz bronzowo-zielonego u samic. Pióra okrywające skrzydła są ciemnozielono, a długie pióra skrzydeł są kasztanowe. Ogon jest podobny do tego, z którego słynie Paw królewski będący najbardziej znanym gatunkiem pawia, z tą różnicą, iż u tych ptaków ogon jest ciemniejszy i mieni się na złoto, na całej swojej długości. Samica pawia szmaragodwego Samiec pawia szmaragdowego Paw ten stał się zwierzęciem narodowym Koribi i pojawia się między innymi na Godle Koribijskiego Ulenu oraz między innymi na fladzie królewskiej zawdzięczając to swojemu wyjątkowemu wyglądowi. Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez Albert Fryderyk de Espada 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Kiedyś widziałem takiego w naturalnym środowisku. Złożyło się idealnie, bo akurat rozłożył ogon. No przepięknie to wyglądało ?? Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 13 minut temu, Waksman napisał: Kiedyś widziałem takiego w naturalnym środowisku. Złożyło się idealnie, bo akurat rozłożył ogon. No przepięknie to wyglądało ?? Ho ho ho, No to miał szanowny spore szczęście żeby spotkać go na wolności, paw szmaragdowy jest bowiem gatunkiem narażonym i objętym szczególną ochroną. Na wolności co prawda występuje ich spora liczba ale wolą się one trzymać z dala od ludzi więc spotkanie takowego to nie lada szczęście. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Cóż, mi się udało przy okazji wycieczki po Koribi którą odbyłem bodajże w tamtym roku? Przechadzaliśmy się przez dość gęsty las liściasty na południe od Buczka, w którym natrafiliśmy na dużą polanę. Uprzednio kryjąc się w krzakach ujrzeliśmy dwa dorodne samce pawia koribijskiego. Akurat jak nakierowałem na jednego swoją lornetkę to rozłożył swój ogon. Jeszcze raz powtórzę - widok nie z tej ziemi! Nie pamiętam tylko czy udało mi się wtedy zrobić zdjęcie... Mam nadzieję, że coś znajdę w swojej galerii ? 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi