Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie chcesz czytać całości posta, to przeczytaj TL;DR ukryte w spojlerze:

Spoiler

Pod adresem phpbb.nordata.org jest dostępne nowe forum. Możesz je przetestować. Jeśli użytkownicy potwierdzą, że nowe forum posiada wystarczająco dużo funkcji i jest bezpieczne, to będziemy mogli się na nie oficjalnie przenieść.

Są dwa style do wyboru: zeina i elegance. Jak chcesz, to weź udział w konkursie na szatę graficzną nowego forum - obrazki tła i nagłówka nie są na stałe, chyba że tak zostanie zadecydowane. Sprawdź obydwa style i używaj tego, który wolisz.

Zgłoś propozycje zmian, jeśli coś się nie podoba, coś jest niebezpieczne lub zepsute. 

@Obywatel Federacji @Obywatel Federacji - bez prawa wyborczego @Obywatel Ardemii @Obywatel Winkulii @Obywatel Magnifikatu @Obywatel Siyah 

NOWE FORUM JUŻ DZIAŁA. 

Działa, ale jeszcze nie przenosimy się na nie. Na razie udostępniam je do testów. Moim okiem jest już przyzwoicie - nie natknąłem się na żadne błędnie przekonwertowane posty, uszkodzone linki, niedziałające obrazki ani utracone formatowanie postów. Ale nie mam tyle czasu, co grupa 20+ osób, aby przetestować wszystko, co się da. Mądre będzie, jeśli przed oficjalnymi przenosinami wyłapiemy ewentualne problemy, w tym szczególnie związane z bezpieczeństwem forum. 

Zacznijmy od początku.

Dlaczego zmieniamy forum?

Obecnie korzystamy z oprogramowania Invision Community 4.7.24. Jest to oprogramowanie płatne. Licencja roczna kosztuje $89 miesięcznie. To nie jest koszt, na który stać naszą społeczność. W zeszłorocznej zbiórce zebraliśmy ponad 400 zł, które starczą nam na jakieś 3 lata opłacania hostingu i domeny. Te same pieniądze starczają na około półtorej miesiąca korzystania z tego forum. Nie muszę chyba mówić, że taki wydatek jest nieracjonalny.

Dlaczego phpBB?

Wybór nie był szeroki. Jako wirtualne państwo mamy konkretne, ścisłe wymagania oraz możliwości:

1. potrzebujemy hierarchicznej struktury działów,
  2. potrzebujemy rozbudowanego systemu grup i ich uprawnień,
  3. korzystamy ze hostingu współdzielonego - nie mamy takich możliwości, jak na VPSie.

Jedynka sprawia, że odpadają nam wszystkie płaskie fora, np. Flarum, gdzie zamiast działów i kategorii, każdy post jest na wierzchu i ma przypisany konkretny TAG. Dwójka wskazuje nam na MyBB oraz phpBB. Trójka wyklucza nam oprogramowania, które wymagają instalacji na VPSie albo dedykowanym serwerze. W ogóle nie patrzymy też na oprogramowania, których ostatnia aktualizacja miała miejsce 2 lata temu albo prawie nikt nie pisze dla nich pluginów i stylów.

Bolek i chyba wielu Nordatczyków jest uprzedzonych do MyBB, więc wybór padł na phpBB. To jest także jeden z najtrudniejszych silników, który mogliśmy wybrać do konwersji postów zapisywanych w czystym HTMLu. 

Migracja

Od rozpoczęcia rozmów na temat przenosin do opublikowania forum minęło kilka miesięcy. Musiałem napisać całkowicie spersonalizowany pod nas konwerter. Później całkowicie przepisać go, bo uznałem, że rezygnacja z edytora wizualnego nie wchodzi w grę. O co chodzi? W phpBB posty się pisze wstawiając znaczniki BBCode. Na naszym obecnym forum jest edytor WYSIWYG - w trakcie edycji modyfikujesz wizualnie wygląd i identycznie wygląda post po wysłaniu. Żadnego bawienia się w znaczniki. 

Tutaj też wchodzi moja kolejna praca - napisałem własny fork phpBB, który całkowicie pozbywa się z silnika BBCode i zastępujemy go CKEditorem 5. To upgrade nawet w stosunku do obecnego forum! Invision korzysta bowiem ze starszej wersji, CKEditora 4. Na nowym forum będziemy mieli lepszy edytor, niż jest tutaj, mimo że przechodzimy teoretycznie na archaiczny phpBB. Do tego zmodyfikowałem silnik o kilka usprawnień - np. używanie utf8mb4 zamiast utf8mb3 oraz kolorowe nicki (jak mamy obecnie). 

Zrobiłem też integrację pomiędzy pluginem Mentions z CKEditora 5 oraz wtyczką Mentions (paul999) do phpBB. Dzięki uprzejmości Sheldona mamy też wtyczkunię na reakcje.

Czego nie ma?

Wiem, że brakuje wielu funkcji: reputacji użytkowników, paska bocznego, miejsca na reklamy, paska z newsami, klubów, urzędu wniosków, kalendarza. To nie są rzeczy na tyle istotne, by dalej przeciągać nasze przejście na nowe forum. Większość z tych rzeczy zostanie zaimplementowana jako wtyczki łączące się z główną bazą danych - wtedy będziemy mieli identyczne newsy i reklamy na stronie głównej jak i na forum. Utworzenie instytucji w ewidencj instytucji będzie automatycznie tworzyć dział na forum i nadawać właścicielowi moderatora tego działu. Wnioski i prośby można bez problemu pisać jako posty na forum - nie trzeba do tego magicznych modułów (na razie). Kalendarz to już temat trzeciorzędny - fajna rzecz, ale ile realnie osób go sprawdzało regularnie?

Styl

Jeśli chodzi o stronę wizualną, to są dwa style dostępne. Lekko zmodyfikowane względem oryginału o podmianę ikon działów na obrazki działów. Elegance oraz zeina. Pierwszy jest bardziej w klimacie phpBB, a drugi przypomina bardziej obecne forum. W dalszym ciągu trwa konkurs na elementy graficzne nowego forum, ale jako solidne placeholdery dałem obecne logo NUI oraz tło strony głównej. Wygląda przyzwoicie. 

SEO

Postaram się sprawić, że stare linki pokroju forum.nordata.org/forum/776-nordacka-unia-informatyczna/ albo https://forum.nordata.org/profile/45844/ dalej będą działać. 

Kiedy przechodzimy na nowe forum?

Jak dostanę feedback co do obecnego stanu forum i zastosuję ewentualne poprawki, to zapytam Radę NUI o zielone światło na przeprowadzenie przenosin. Obecne forum zostanie zamknięte (brak możliwości pisania), a na nowe forum zostaną wgrane brakujące posty i grafiki, które pojawią się na Invision od teraz do czasu zamknięcia forum Invision. Następnie przepniemy domeny: forum.nordata.org będzie wskazywać na forum phpBB. 

Zapraszam do testowania i zgłaszania w tym wątku wszelkich problemów, zastrzeżeń, próśb, propozycji, rad, etc.

PHPBB.NORDATA.ORG

• Kocham to! 3

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

BRAVO FORUM - BRAVO HARLINBB - BRAVO ZULU. Już się no tzw zalogowałem, będę teraz bughuntować. Ciągle mam wrażenie, że nie dość glazujemy Harlina za ogrom pracy, który włożył w to tylko, by nasz Le Forumik nie został spisany wraz z swą całą historią na straty. DZIĘ-KU-JE-MY.

• Lubię to 2
  • Ogień! 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano (edytowane)

Śkoda że zmieńamy no te forum na nove v tim pźijpadku na inneho forum v ińóm linku na nojve, chćem na śtare na forum a nie nojve. - Śprecham odlamca Nórdaćkieho jejzićka v Sjód Kiriańov iz Uljeniu Koribjśkiemu

Edytowane przez Elina von Gredensburg
  • Wow 1

image.png.1a4e6e0f4ce00501cf9261be172ad036.png