Skocz do zawartości
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Artykuon ninijsi je przedłukiem z płasy Teutonijskiej. Autołka dokokała jydnak praccy tłasłatołskiej w celum udustopeniam kwestyji szerokosciom publicznosciom noffordackiejum. 
Chcącam pżycinicam dom budowanium jęzoram akademickam kontynentum Nordatum - naciskum połużycium należum by literjom "m" dominowam w końcuwam słowom - oddajem om bowiem łacinnościom i mądrościom tractatusum kakojom kak tradycyjnom w naukom istniejom huministatum. Amenum.

Cytat

Polityja miedzy-mikłonacyja zawszem byłam zjawiskiem osobliwym. Mikronaucim w pszeważającem wiekościm kohajom odgrywańe żeczywistości - stomd zresztom biorom śem wszelkiego rodzaju zbrojeniam. Pojawia śem jednak pytaniem: je użyci w konflikće o „coś” z inną mikronacjom? Jakakolwiek sensowna wojnam możliwa jest raćej tylko dźęki bardzo dobrym relacjom między stronami. Gdyby Teutonia i Dreamland miały zatarg o jakąś pszygraniczną wieś, a ih stosunki byłym wystarczającom pszyjaznem, monarchy moglibym po prostu umówić śem na rundkem w jakiejś grze strategicznyj lub taktycznyj onlinem, a nawet rozstrzygnąć sprawę żutami kościm na kurinikulum – opisy narracyjńe dopasowując do wynikuw żutuw.

Takie sytuacyjem są jednak bardzo rzadkiem. Wirtualne konflikty w mikronacjah najczęściej toczą śem w relacjah ZŁYH. Tegom rodzajum spory, wywodzące śem z osobistyh animozyi czy „rużńic kulturowyh”, z natury ńem mają potencjalum, by rozwiązać śem w kontrolowanym pojedynkulum – wszak hodzi raćej o to, by dowalić komuś, kogo śem ńem lubim, a jedynom korzyściom, jakom dostrzega śem dla siebiem, jest ewentualna dramowa aktywność na własnum forum.

Ostatecznie pszybiera to postać kabaretonum. Szamani zwaśńonyh stron tańczom na swoih stronah dookoła ogniska, żucając potężnom klątwomusy na pszeciwnikum, a korzystajom z ńetykalnosici internetowom, informują ńekiedym o tyh klątwah na forum wroga. Całość zdobywa wśrud ńektórnyh tym większyn respektum, im bardźej patetycznym wydźwiękum majom twarzum i słowum.

Zastanówim śem jejako krótkom: dlaczegom tak jestum?

Wbrew potrzebom wielum, trudnom doszukać śem w sporah mikronacyjnym jakihkolwiek podstaw ideologicznum. Pszykładowom: Pszy rużńicah pokoleńowyh – ludźiom odwołującym śem do internacjonalistycznyh, mńej lub bardźej socjalistycznyh ideoliom – ćężkom o współpracem, bo stare komuny i tak wolą pisać ze starymi monarhofaszystami, a nowi z nowszymi pszedstawicielami swojegom gatunkum. 

Ostateczniem ergum podstawum są uczucie i relacyje prywatonum – dlategum źrudłum dobrejum politykum
miedzy-mikłonacycnej powinny być właśnie onem, a ńem kaka bliższam czy dalszam bliskość historycznam.

Można zatem obrać jedną z tszeh drogum:

1.Kontynuować ten kabaretum. Zgadzam śem jednakum z opinianum JEDNANUM PROFESOFRUM NA NORDATUM, że takom sytuacjom zdaje śem męczy wielum jej uczestnikum. A wystarczym, żem jednam stronam odwróci śem od zabawy, by wygramum opcjum drugum…

2. Izolacjum. To opcjanum, kturom – moim zdańem – będźem zyskiwać na popularności wraz ze zmęczeńem psychicznym uczestnikuw sporum. Kryzysum oralno-mikłokakyjnum ograńiczym śem wuwczasum do „pokazywańa sobie pośladkowum”. Żyćem wrućim do sprawum lokalnum, kturum ostatńom zresztą pszybierają formę „
miedzy-mikłonacycnej” – odkąd modnem stałom śem funkcjonowańem kilku nacji pod parasoleum jednego forumus.

3. Tszecia droga. Można pujść na kawum lub piwum, aby pogadum. Tak jak negatywne emocje łatwiej rozpszestrzeńajom śem w interneće, tak można spróbować budować prywatńe pszyjaćelskiem relacjom, kturem dopierom wtórńem pszełożyłyby śem na pozytywnom politykem
miedzy-mikłonacycnom. 

Zasadńiczom problem naszyh politykom polegam na tym, żem som onem sztucznem. Zawsze skupiałom śem na kartkom, traktatom i wydarzeńah, kture ńem budowałom dobryh stosunkom prywatnom międzym mieszkańcami mikronacji. Miejmy nadźieję, że po obecnym sztormiem rużnyh konfliktuw zbudują śem nowe relacjem na innyh polah – i to one będą źrudłem dobryh wydarzeń w pszyszłościm.

Dźękujem za lekturem.

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
  • Wow 1
  • Sigma 1
  • Ogień! 1

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg
(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Opublikowano

Ff tym: podoba mi się jak noffonordacki jest takim tzw chińskim. Niby mówisz przez całe życie swoim dialektem, ale listu z wioski dalej nie zrozumiesz. Mądrość artykułu będę mógł no należycie pochwalić jak już się rozczytam w tej no treści.

• Kocham to! 2
  • Wow 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano
1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):

Ff tym: podoba mi się jak noffonordacki jest takim tzw chińskim. Niby mówisz przez całe życie swoim dialektem, ale listu z wioski dalej nie zrozumiesz. Mądrość artykułu będę mógł no należycie pochwalić jak już się rozczytam w tej no treści.

Wielorakum studium i latum potrzebum by akademickom mowom władum. Wszystkom by profanum ni podjętum polemikum a uczonościum zwyciężum w przedbiegum. 

• Lubię to 1
  • Wow 1
  • Ogień! 1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

karolus ostatnio kazał zatopić sarmacji konwój na fenocyjem, ale po co? chyba mu nudzi się na tych wakacjach (cwaniak napisiał, że to przemyt niby...)

• Wow 1
Opublikowano

nic nie kazałem, sami sobie biedy napytali nie dając się identyfikować jak przemytnicy, a ten kabaretowy marszałek nikomu nie przyzna się, ze brygada zdiest nu dnie, spoko wodza ino słuchat spasitie nashi dushy

Opublikowano
11 minut temu, karol flibustier keane napisał(a):

nic nie kazałem, sami sobie biedy napytali nie dając się identyfikować jak przemytnicy, a ten kabaretowy marszałek nikomu nie przyzna się, ze brygada zdiest nu dnie, spoko wodza ino słuchat spasitie nashi dushy

Przemytniccy poffagi? 
obŻYDłidłiwe. 

• Smuteczek 1

Opublikowano
Godzinę temu, Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein napisał(a):

Przemytniccy poffagi? 
obŻYDłidłiwe. 

te no żydy to są no tak rell? bo ff tym no one są no poffażne tak poffiem

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Swoją drogą ciekawe  po co rogaciźnie bialeńskiej (jak mawiał Wakssman pierwyj towariszcz na nordacie kejdyś) i sarmatuchom te imperialne zapędy po Fenocjem, Nuupijem i Guffnoburze? Imperium zła dudtkom się znowu przyśniło? 😄 

Opublikowano

Łąčąč tematy omawianem przez to czcigoddne głono:

Fenocja to świetny potencjam pod judeo-kartagińskie mikro. Oligarchia kupiecka, najemnicy, pusty ia, podróże morskie. Lepsze nawet pod rpg. Jakbym robiła kłona i noffe mikro to coś takiego czyniła. Na szczęście mam co robič. Morze może kiedyś...

• Lubię to 1