Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korona Wyrtlandii, wraz z całym Protektoratem i stowarzyszonym z nim Newgeńskim Królestwem Noffolandu z niezrozumieniem i niedowierzaniem przypatruje się ostatnim zmianom w powszechnie uznanej za standard mapie Mikroświata autorstwa Ronona Dexa. Poczynione w niej zmiany, a w szczególności całkowite oddanie ziem Noffolandu uzurpatorskiemu państwu tzw Elderlandu, wskrzeszonego tylko z czystego psoogrodnictwa musi budzić nasz sprzeciw - tym bardziej, że uprzednio p. Dex zdawał się na dobrej drodze do zrozumienia obu stron i rozpoznania, że - niezależnie od jego sympatii - Noffoland nie może tak po prostu "zniknąć". A jednak, chyba może.

Noffoland zawsze był otwarty na dialog z osobami identyfikującymi się jako Elderlandczycy. To że do negocjacji ostatecznie jeszcze nie doszło - z wielu powodów, również takiego, że niedawno wysunięte ich roszczenia do ziem już od dłuższego czasu przez nas zajmowanych nie okazała się naszym priorytetem - nie daje nikomu prawa do arbitralnego usunięcia istniejącego organizmu państwowego i wstawienia w jego miejsce państwa-wydmuszki, i to przy zmianie granic. Same rozmowy na Bastionie trwały 1-2 dni, to niewystarczająco żeby wszystkie strony miały w ogóle szanse się wypowiedzieć.

Równie zaskakujące jest to, że strona siyaska okazała się zgodzić na ugodę, zgodnie z którą Noffoland zostanie zastąpiony Elderlandem. To Wyrtlandia i Noffoland pozwoliły muzułmanom się tam w ogóle osiedlić i dały im te tereny w zamian za walkę w terenie ramię w ramię z Protektoratem. Teraz zaś Siyah i Faradon odpłacają się za szczerą przyjaźń i pomoc brakiem zainteresowania swoim partnerem i sojusznikiem. Sprawia to, że rozumiemy tym lepiej słowa Mango Neffgena, który miał ponoć raz powiedzieć: "Poza głupkowatością nie ma zbawienia".

Podsumowując, usunięcie Noffolandu po poprzednich zapewnieniach o neutralności, obiektywności i rozumieniu rozszczeń obu stron jest jakimś absurdem. Noffoland był tu przed tym pożal się Jahwe "odrodzonym" "starrolandem" i będzie tu na długo po nim, gdy jego obywatele wrócą już do domów spokojnej starości. Żądamy przywrócenia sytuacji politycznej na głównej wyspie Elderlandu/Noffolandu tak, jak było to na poprzedniej wersji mapy.

• Haha 1
  • Cringe 2
  • Ogień! 2

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.pngUżytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Opublikowano

Wypraszam sobie. To właśnie na wezwanie kartografa Ronona Dexa wzywałam władze Wyrtlandii i FN do stawienia się na Bastionie. Wyrtlandia całkowicie pomijana dzięki mnie została ustawiona jako trzecia strona konfliktu. 

Powierzono mi zadanie aby dyplomatycznie obronić Al-Faradon. Z zadania się wywiązałam. Na moje zaproszenie do rozmowy nie odpowiedziała ani strona Elderlandzka ani Wyrtlandzka. 

• Lubię to 2
  • Wow 1

Alfarun_kalifat_godlo.webp.9b5ffe1969ba860ea76ebffe4cb30508.webpYasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.webp.1aff4cfae15ed391da37c4d50f58c68a.webpFAR-1.webp.73ac1a5b5bea98d3b370c56acf66b2a7.webpAlfarun_kalifat_flag.webp.fc9bb6067061a2d8ed876f155bd2cc93.webp

Opublikowano

Jeśli Wyrtlandia chcę coś zrobić to razem z WSS dołączył do wojny przeciwko Elderlandowi. 

Jeśli nie to znaczy, że oddają te tereny bez próby obrony swojego terytorium. 

• Lubię to 1
  • Smuteczek 1

Salim Emre, syn Barhira az Ruzmari-Zentawi-Emre i Yasmin an Zentawi-Emre. Dziedzic Siyah, Al-Faradon, Al-Rajn i Al-Farun. 

Flaga-1561116550.png.203d18081bd41bf9b4270e0176fc7143.png