• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Wniosek o zbadanie zgodności działań obywateli z przysięgą (D. Robingren)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Szacowny Najwyższy Sądzie Federalny,

Zgodnie z art. 6. ust. 2. Kodeksu Cywilnego II Federacji Nordackiej z dnia 12.03.2024 zwracam się z prośbą o kontrolę zgodności działań Obywateli Damiano Robingrena ze złożoną przez nich przysięgą obywatelską, w brzmieniu: "Przyrzekam jako obywatel II Federacji Nordackiej strzec jej integralności terytorialnej, przestrzegać jej prawa, wierność przyświęcającej jej ideom i dbać o dobro nordackiego społeczeństwa." Zachodzi bowiem podejrzenie, że niedawne działania, w których uczestniczył, to jest planowanie naruszenia integralności terytorialnej II Federacji Nordackiej, domniemane złamanie prawa Nordaty, całkowity brak wierności przyświęcającym jej ideom i działanie wbrew dobru nordackiego społeczeństwa wbrew konsultacji z nim, mogą być wyrazem krzywoprzysięstwa. Uprzejmie proszę o zajęcie się sprawą.

Prezydent II Federacji Nordackiej

August van Hagsen de la Sparasan de Harlin 

• Kocham to! 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499837848.pngWierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego

100505667931998453.png

Velke Mesto Achkov, dnia 7 kwietnia 2026 roku

Z A R Z Ą D Z E N I E

Zarządzam, co następuje:

1. Na podstawie wniosku Prezydenta II Federacji Nordackiej Augusta de la Sparsana, wszczynam postępowanie w sprawie sprawdzenia zbadania zgodności działań obywatela Damiano Robingrena ze złożoną przez niego przysięgą obywatelską.
    2. Wątpliwości wnioskodawcy budzą działania obywatela Damiano Robingrena, które mogły godzić  w integralność terytorialną II Federacji Nordackiej, jej prawo i społeczeństwo oraz stojące u jej podstaw ideały.

3. Nadaję sprawie następującą sygnaturę: ZP 1/26.

4. Wyznaczam SN Piotra Jankowskiego na Przewodniczącego składu orzekającego.

DW: @August de la Sparasan @Damiano Robingren

(-) Piotr Jankowski
    Sędzia Najwyższy II FN

• Kocham to! 2

piotr@mail.vox

image.png.c1a42a2791c001105e2315f333dc6455.png100464293790614696.png 1021.png 

100505667931998453.png

Velke Mesto Achkov, dnia 8 kwietnia 2026 roku

Z A R Z Ą D Z E N I E

Zarządzam, co następuje:

1. Wzywam Prezydenta II Federacji Nordackiej do niezwłocznego przedstawienia dowodów konkretnych działań, które naruszyły każdy z wyszczególnionych we wniosku elementów złożonej przez obywatela przysięgi.
    2. Wyznaczam czas na przedstawienie odpowiedzi do godziny 10:00 dnia 8 kwietnia 2026 roku.

DW: @August de la Sparasan 

(-) Piotr Jankowski
    Przewodniczący składu orzekającego

• Lubię to 2

piotr@mail.vox

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

Z przyczyn realnych i przez ilość materiału dowodowego wnioskuję o wydłużenie czasu na składanie dowodów.

NordNET:

Discord:

100505667931998453.png

Z A R Z Ą D Z E N I E

Zarządzam, co następuje:

1. Na wniosek Prezydenta II Federacji Nordackiej, z uwagi na wysoki stopień skomplikowania sprawy, przedłużam czas na przedstawienie odpowiedzi przez rezydenta II Federacji Nordackiej Augusta de la Sparsana do godziny 22:00 dnia 8 kwietnia 2026 roku.

DW: @August de la Sparasan 

(-) Piotr Jankowski

• Kocham to! 2

piotr@mail.vox

Opublikowano

Wysoki Sądzie, 

Dziękuję za przychylenie się do mojego wniosku. Przedstawiam dowody, uzyskane z identycznych źródeł jak w sprawie Obywatela Waksmana-Dëtera.

101005704499837668.png

Tu widzimy plany podziału Achkova przez Obywatela Robingrena po secesji Muratyki (jasny zmian działania przeciw integralności terytorialnej Nordaty).

101005704499837669_t.jpg

Te same plany snute przez tego samego Obywatela na publicznym serwerze II Federacji Nordackiej/teraz serwerze IV Republiki Muratyki.

101005704499837670.png

Tutaj Obywatel dopuszcza możliwość "szponcenia" przy uzyskaniu informatycznych dostępów do forum (działanie wyraźnie przeciw dobru Federacji i jej Obywateli).

101005704499837672_t.jpg

101005704499837673_t.jpg

101005704499837675_t.jpg

Wczorajsze wielokrotne komentarze Obywatela, ówczesnego Premiera o "końcu Nordaty i idei pannordackiej" - wyraźne zaprzeczenie postawie obywatelskiej.

101005704499837676_t.jpg

Tu żartobliwy komentarz Obywatela, jasno świadczący, że jest on świadomy, iż dążenie do wystąpienia Muratyki ze struktur FN nie jest zgodne z interesem państwa nordackiego, któremu jako obywatel i (wówczas) Premier powinien był służyć.

101005704499837677_t.jpg

Już kilka dni temu, około 3 kwietnia, Obywatel pisał o "byciu przygotowanym na rozpad" II Federacji Nordackiej.

101005704499837678_t.jpg

Tu Obywatel przyznaje do ściągnięcia z Sarmacji słupów wyborczych na ostatnie wybory do Kongresu, dzięki których zdobył władzę. Pragnę przypomnieć, że jest on również Przewodniczącym Federalnej Komisji Wyborczej.

101005704499837679_t.jpg

Obywatel autentycznie zdawał się wierzyć, że wyjście Muratyki z Nordaty spowoduje jej upadek i cieszył się z tego.

101005704499837680_t.jpg

Tu mamy publiczną deklarację bycia "ostatnim Premierem" wygłoszoną przez Obywatela.

101005704499837681_t.jpg

Plany nieskruszonego Obywatela na przyszłość.

Tu Obywatel nazywa swoją formację polityczną, Ligę Innowacji Strategicznych (LIS) "Ligą Innowacyjnych Secesji".

https://muratyka.pl/index.php

Obecnie Obywatel Robingren działa na forum IV Republiki Muratyki, istniejącej całkowicie poza systemami informatycznymi II Federacji Nordackiej, której Muratyka jest prowincją, co jest jawną secesją.

Poniżej treść projektu tymczasowej ustawy zasadniczej, którą Obywatel zamierzał wprowadzić po usunięciu z urzędu VII Prezydenta Federacji Nordackiej.

Ustawa Zasadnicza z dnia XX marca 2026 r

Ustawa Zasadnicza z dnia XX marca 2026 r.

Preambuła

Mając na względzie potrzebę usprawnienia działania najwyższych władz państwowych, do czasu uchwalenia nowej Konstytucji II Federacji Nordackiej, stanowi się, co następuje:

Rozdział 1

Zasady ogólne

Artykuł 1.

Ustrój II Federacji Nordackiej opiera się na trójpodziale podziale władzy. Organem Państwa w zakresie władzy ustawodawczej jest Kongres, w zakresie władzy wykonawczej Prezydent i Rada Ministrów, a w zakresie władzy sądowniczej Najwyższy Sąd Federalny.

Rozdział 2

Kongres

Artykuł 2. Kongres wybierany jest w wyborach tajnych, bezpośrednich, powszechnych i proporcjonalnych.Kadencja Kongresu wynosi 120 dni od dnia zebrania się na posiedzenie inauguracyjne.Pracami Kongresu kieruje Spiker Kongresu tworzący Prezydium Kongresu.

Artykuł 3. Kongres uchwala ustawy: zwykłe, specjalne i konstytucyjne, a także ratyfikuje umowy międzynarodowe.Inicjatywa ustawodawcza przysługuje Prezydentowi, Radzie Ministrów i członkom Kongresu.

Rozdział 3

Prezydent

Artykuł 4. Prezydent wybierany jest przez Naród w wyborach tajnych, bezpośrednich i powszechnych na 150-dniową kadencję. Ta sama osoba może pełnić urząd maksymalnie przez dwie kadencje z rzędu.Prezydent jest zwierzchnikiem Zjednoczonych Sił i w razie zagrożenia dba o bezpieczeństwo państwa.

Artykuł 5. Prezydent rozpatruje ustawy uchwalone przez Kongres w ciągu 3 dni.Prezydent ma prawo weta wobec ustaw zwykłych, które Kongres może odrzucić większością specjalną.

Rozdział 4

Rada Ministrów

Artykuł 6. Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną oraz kieruje całością administracji rządowej.W skład Rady Ministrów wchodzą: Premier, Wicepremierzy oraz Ministrowie.

Artykuł 7. Prezydent desygnuje Premiera, a dotychczasowa Rada Ministrów podaje się do dymisji.Desygnowany Premier formuje Radę Ministrów i musi uzyskać wotum zaufania od Kongresu, wyrażone bezwzględną większością głosów.Kongres może wyrazić Rządowi konstruktywne wotum nieufności bezwzględną większością głosów, co skutkuje dymisją Rządu i powołaniem nowego Premiera wskazanego w uchwale.

Rozdział 5

Ustrój Terytorialny

Artykuł 8.Terytorium II Federacji Nordackiej dzieli się na państwa stowarzyszone, wspólnoty autonomiczne, prowincje oraz dystrykty.Regiony autonomiczne mają prawo do ustanawiania prawa lokalnego i posiadania własnych organów władzy, z zachowaniem nadrzędności prawa federalnego.

Rozdział 6

Przepisy przejściowe i końcowe

Artykuł 9.

Z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy traci moc Konstytucja II Federacji Nordackiej z dnia 20 lipca 2024 roku, z wyjątkiem:

Rozdziału II (Prawa i obowiązki osób), który pozostaje w mocy jako "Federalna Karta Praw i Obowiązków" do czasu uchwalenia nowej Konstytucji.Rozdziału VI (Wymiar sprawiedliwości), który obowiązuje do czasu uchwalenia nowej ustawy o Najwyższym Sądzie Federalnym.

Artykuł 10.

Organy władzy państwowej wybrane lub powołane przed wejściem w życie niniejszej Konstytucji pełnią swoje funkcje do końca kadencji, na które zostały wybrane, jednakże ich kompetencje i wzajemne relacje od dnia dzisiejszego reguluje niniejsza ustawa.

Artykuł 11.

Przepisy Konstytucji są skuteczne wraz z publikacją aktu w Dzienniku Praw.

• Kocham to! 1
    • Haha 1
    NordNET:

Discord:

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

Ogłaszam, że przekazałem w tej sprawie już wszystkie dowody, jakie zamierzałem przekazać.

• Lubię to 1
    NordNET:

Discord:

100505667931998453.png

Z A R Z Ą D Z E N I E

Zarządzam, co następuje:

1. Wzywam obywatela Damiano Robingrena do złożenia wyjaśnień dotyczących przedstawionych przez Prezydenta II Federacji Nordackiej sytuacji.
    2. Wyznaczam czas na przedstawienie odpowiedzi do godziny 14:00 dnia 11 kwietnia 2026 roku.

DW: @Damiano Robingren

(-) Piotr Jankowski

• Lubię to 1
    • Kocham to! 1

piotr@mail.vox

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

z całym szacunkiem dla Wysokiego Sądu pragnę w sposób rzeczowy i zgodny z prawdą odnieść się do przedstawionych zarzutów. Moje wypowiedzi i działania nigdy nie miały na celu naruszenia integralności terytorialnej II Federacji Nordackiej ani zaprzeczenia mojej postawy obywatelskiej. Wręcz przeciwnie, bo zawsze kierowałem się troską o dobro wspólne Federacji, jej stabilność i przyszłość.

Chciałbym poniżej przedstawić wyjaśnienia do każdego z zarzutów.

1. Nie było żadnego działania przeciw integralności terytorialnej Nordaty. Koncepcja była wyłącznie jedną z wielu luźnych propozycji dotyczących ewentualnego podziału struktur w celu zwiększenia contentu i aktywności po obu stronach. Nie powstały żadne realne plany, nie podjęto żadnych działań ani nie rozpoczęto ich realizacji. Cały "wielki plan" o którym mowa, pozostał w sferze czysto teoretycznej i jak Wysoki Sąd sam może stwierdzić nigdy nie doczekał się jakiegokolwiek urzeczywistnienia.

2. to samo co w jedynce

3. Był to żart, taka zwykła uwaga rzucona na grupie, która przedstawia scenariusz czysto teoretyczny, który nigdy nie został zrealizowany. Nie doszło więc do jakiegokolwiek działania na szkodę Federacji ani jej obywateli.

4. Cóż wyrażam tu wyłącznie moje osobiste przekonanie, że idea pannordacka w pierwotnej formie już raczej do nas nie powróci. Określenia takie jak "ostatni Premier" czy "ostatni rząd" były moim subiektywnym i mocno uproszczonym sposobem opisania sytuacji, w której moim zdaniem byliśmy ostatnim rządem przed nieuniknioną (jak się wówczas wydawało) secesją IV Republiki Muratyki. Było to luźne gadanie (a w zasadzie takie nawet plejkowanie) pozbawione jakiejkolwiek mocy prawnej i w żadnym razie nie stanowiło zaprzeczenia mojej postawy obywatelskiej.

5. Cóż no odpowiadając na pytanie referendalne Waksmana, posłużyłem się żartem nawiązującym do manipulacji pytaniem referendalnym przez Prawo i Sprawiedliwość w 2023 roku. Był to żart kontekstowy i pozbawiony jakiegokolwiek wpływu na przebieg referendum. Nie cieszyłem się z ewentualnego odejścia Muratyki, a wręcz przeciwnie bo sam przecież przeprowadziłem z Waksmanem rozmowy głosowe w których odradzałem mu secesji i robiłem wszystko co w mojej mocy by IV Republika Muratyki pozostała w Federacji.

6. Tutaj akurat materiał dowodowy przytoczony przez Pana Prezydenta został wyrwany z kontekstu. Konwersacja pochodzi z okresu referendum niepodległościowego w Monarchii Kiryjskiej, a stwierdzenie, że rząd był przygotowany na ewentualne wyjście Kirianii, nie jest niczym dziwnym bo przecież każdy odpowiedzialny rząd posiada plany awaryjne na wypadek najgorszego scenariusza no to chyba logiczne że przygotowanie się na jakąś ewentualność nie oznacza jednocześnie jej popierania.

7. Cała ta moja wzmianka była jednym wielkim żartem i jedyną rzeczywistą aktywnością w trakcie kampanii wyborczej było legalne lobbowanie czyli działanie w pełni zgodne z prawem II Federacji Nordackiej. Nigdy nie dopuściłbym się, ani nie dopuściłem do ściągania jakichkolwiek słupów a już w ogóle z Sarmacji. Sugestia taka jest pozbawiona jakichkolwiek podstaw.

8. Tak uważałem (i w sumie nadal uważam), że wyjście Muratyki, czyli państwa założycielskiego znacząco osłabi II Federację Nordacką i zmieni jej charakter. Nie cieszyłem się też z tej perspektywy a mój styl pisania bywa bezpośredni i dosadny, jednak w rzeczywistości podjąłem konkretne działania, by do secesji nie dopuścić bo przecież rozmawiałem osobiście z Waksmanem. Efekt tych działań jest znany ale to nie zmienia faktu, że moje intencje były zawsze pro-federacyjne.

9. tutaj to samo co pisałem w punkcie czwartym

10. Żart o leżeniu i mojego odpoczynku w Edelweiss oraz mem o "skakaniu po państwach" (wymyślony swoją drogą przez Bolka) to chyba dosyć klasyczny humor. Do dziś bawi mnie to i nigdy nie widziałem w nim niczego niewłaściwego no to po prostu zwykły żart i nic więcej.

11. ... to zwykły żart no ludzie kochani

12. Nie działam na forum IV Republiki Muratyki bo nie napisałem tam ani jednego posta. Weryfikacja przez system Stempel odbyła się bardzo dawno temu, jeszcze przed jakimikolwiek planami secesji. W dodatku żaden system informatyczny poza NUI nie czyni automatycznie z obywatela secesjonisty czego dowodem jest chociażby porównanie tej sytuacji do mojego własnego systemu pogodowego (mikroGRUcast) stworzonego przecież bez wiedzy NUI...

13. Tymczasowa ustawa zasadnicza została przeze mnie przygotowana na wyraźne zlecenie Pana Prezydenta w okresie planów secesyjnych Kirianii. Była to jedna z narzędzi mojej ówczesnej Rady Ministrów, mająca na celu przygotowanie się na ewentualny kryzys i umożliwienie bardzo głębokiej reformy państwa. Pan Prezydent osobiście doradzał treść niektórych zapisów. Ustawa nigdy nie weszła w życie dzięki porozumieniu z Kirianią oczywiście i z tego co się orientuję to nie stoi ona w żadnej sprzeczności z prawem federalnym.

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

Jeśli można, chciałbym odnieść się raz jeszcze do sprawy.

NordNET:

Discord:

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

Prezydent August de la Sparasan w poście z 8 kwietnia o godz. 16:31 wyraźnie zrzekł się dalszego przedstawiania dowodów, pisząc dosłownie:

Cytat

Ogłaszam, że przekazałem w tej sprawie już wszystkie dowody, jakie zamierzałem przekazać.

W związku z tym wszelkie jego późniejsze wypowiedzi nie mogą być traktowane jako materiał dowodowy. Mając na uwadze kompletność materiału oskarżyciela oraz moje punktowe wyjaśnienia, wnoszę o oddalenie wniosku w całości.

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

Nie zamierzam już przedstawiać dowodów. Zamiast tego chcę się odnieść do wypowiedzi Obywatela Robingrena.

NordNET:

Discord:

100505667931998453.png

Velke Mesto Achkov, dnia 13 kwietnia 2026 roku

Z A R Z Ą D Z E N I E

Zarządzam, co następuje:

1. Zezwalam @August de la Sparasan na przedstawienie wyjaśnień dotyczących wypowiedzi @Damiano Robingren.
    2. Wyznaczam czas na przedstawienie odpowiedzi do godziny 20:00 dnia 14 kwietnia 2026 roku.

(-) Piotr Jankowski

piotr@mail.vox

W dniu 11.04.2026 o 14:10, Damiano Robingren napisał:

Mając na uwadze kompletność materiału oskarżyciela oraz moje punktowe wyjaśnienia, wnoszę o oddalenie wniosku w całości.

Oddalam.

Wobec obywatela @Damiano Robingren nie wysunięto oskarżenia i @August de la Sparasan nie występuje w tym wypadku w roli oskarżyciela. Dodatkowo, gdyby pojawiły się jakiekolwiek nowe materiały dowodowe lub istotne okoliczności strony winny je zaprezentować.

piotr@mail.vox

Opublikowano

Wysoki Sądzie,

Ewidentnie główna linia obrony Obywatela to "to był tylko ziajt". Wygodne, bo przecież z żartu nie trzeba się tłumaczyć. Można zrobić wszystko, a potem ogłosić, że to żart. Czy zatem żart ten ciągnie się do teraz? Blokowanie urzędów jak Kongres i Federalna Komisja Wyborcza - to żart? Żart z Nordaty. Ona go wybrała, on zakończy jej żywot. Ponadto Obywatel Robingren zwyczajnie kłamie, twierdząc, że nie działa na forum IV Republiki Muratyki. Wystarczy spojrzenie na ich - tak to już określajmy - forum, by widzieć, że działa tam i jest jednym z dwóch filarów tego nowego państwa. Ale skoro Obywatel de facto zrezygnował z obrony na rzecz twierdzenia, że to wszystko to żart, to ja zrezygnuję z dalszego "oskarżenia go". Sam się dostatecznie pogrążył własnymi działaniami i widać to jasno i wyraźnie.

Dziękuję, tyle ode mnie.

NordNET:

Discord:

Opublikowano
  •   Zaimki: dowolne

•   Zaimki: dowolne

Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze: wnioskodawca nie przedstawił moim zdaniem dowodów jednoznacznie wskazujących na to, że działania Premiera Robingrena były sprzeczne ze złożoną przez niego przysięgą obywatelską. 

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.pngArcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png

Opublikowano

2 godziny temu, August de la Sparasan napisał:

Blokowanie urzędów jak Kongres i Federalna Komisja Wyborcza - to żart? Żart z Nordaty.

Ja niczego nie blokuję, to że nic się w tych instytucjach nie dzieje to nie jest moja wina, ja osobiście pracując z Panem straciłem jakiekolwiek poczucie współodpowiedzialności wobec tychże instytucji i raczej nie zamierzam w nich się udzielać bardziej aktywnie 

Ponadto Obywatel Robingren zwyczajnie kłamie, twierdząc, że nie działa na forum IV Republiki Muratyki. Wystarczy spojrzenie na ich - tak to już określajmy - forum, by widzieć, że działa tam i jest jednym z dwóch filarów tego nowego państwa.

No akurat to że jestem związany z IV Republiką Muratyki chyba nie stoi obecnie w sprzeczności z przysięgą obywatelską, bo tak jak już mówiłem to nie ja doprowadziłem do secesji i jednocześnie próbowałem robić dużo by móc jej zapobiec, teraz jest moja kontynuacja aktywności w jak się okazuje niepodległym kraju, no ale czy to źle? Czy to źle, że jestem lojalny wobec państwa w ramach którego rozpoczynałem swoje v-życie na nordacie? To przecież nie jest moja wina że teraz doprowadzili do secesji, a wszystkie stanowiska muratyckie zostały przeze mnie nabyte przed całą tą awanturą

Sam się dostatecznie pogrążył własnymi działaniami i widać to jasno i wyraźnie.

mogę dosłownie powiedzieć to samo o wielu osobach a ich nie pozywam

• Nie lubię tego! 1

Opublikowano

Wysoki Sądzie 

Były Obywatel Damiano Robingren postanowił oszczędzić pracy wymiarowi sprawiedliwości. Dalsze procedowanie tej sprawy byłoby w mojej opinii bezcelowe, toteż wycofuję swój wniosek.

NordNET:

Discord: