• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Posiedzenie Inauguracyjne Kongresu VIII Kadencji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Wysoka Izbo,

jako Spiker-Senior, mam zaszczyt otworzyć niniejszym pierwsze, inauguracyjne posiedzenie Kongresu VIII Kadencji.

Z tego miejsca pragnę pogratulować Szanownym Kolegom uzyskania mandatów Kongresmana. Życzę nam wszystkim, by najbliższe 4 miesiące upłynęły pod znakiem spokojnej, owocnej pracy na rzecz naszej nordackiej wspólnoty.

Pierwszym punktem posiedzenia jest złożenie przez Kongresmenów-Elektów przysięgi o treści: 

Ja, [imię i nazwisko], z woli narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Do przysięgi można dołączyć formułę religijną.

Ja, Borys Zamycki, z woli narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję.

Proszę o złożenie ślubowania Kongresmenów-Elektów @Burek i @Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan

Edytowane przez Borys Zamycki
    • Kocham to! 3

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

spacer.png

Ja, Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan, z woli narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy jedyny i wszyscy święci. 

• Lubię to 1
    • Kocham to! 2

Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI 

Arcybiskup achkovski 

Prymas II Federacji Nordackiej

Premier II Federacji Nordackiej 

Kongresman VIII Kadencji 

Minister sprawiedliwości 

Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

heniu_prymas.png.5434ce5e4e8a4edfff1bd20fd1f908be.png

1260.png

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

Ja, Burek von Trinitz, z woli narodu wybrany Kongresmanem przysięgam sumiennie spełniać obowiązki przedstawiciela narodu, realizować dane Suwerenowi obietnice i stać na straży powagi urzędu, jaki piastuję. Do przysięgi można dołączyć formułę religijną.

• Lubię to 1
    • Kocham to! 2

Opublikowano

Dziękuję Szanownym Kolegom za złożenie przysięgi.

Kolejnym elementem posiedzenia jest wybór Spikera. Proszę osoby chętne o zgłaszanie swoich kandydatur. Czas na zgłaszanie kandydatur to 24 godziny, tj. do środy 17.12, godz. 9:30. Czas może być skrócony, jeżeli każdy z Kongresmenów złoży deklarację co do swojego kandydowania.

DW: @Burek @Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan

• Lubię to 3

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

spacer.png

Opublikowano

Wysoka Izbo,

w wyznaczonym czasie została zgłoszona jedna kandydatura.

Zgodnie z art. 4 Regulaminu Kongresu, odstępujemy od głosowania nad kandydaturą, zaś Spikerem zostaje JE @Burek von Trinitz.

Przekazuję nowemu Spikerowi dalsze prowadzenie posiedzenia.

• Lubię to 1

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

spacer.png

Opublikowano

Przechodzimy do głosowania nad wotum zaufania dla premiera-desygnata. Proszę premiera arcybiskupa o wygłoszenie expose i przedstawienie składu rządu.
    • Lubię to 1

file_00000000bcb072469bf1439660658045.png.b7c90f6dd3eecd857e443b5998196472.png

Szczęść Boże Wysokiej Izbie,

Już po raz kolejny przychodzi mi przemawiać na tej mównicy. Teraz po bardzo długiej przerwie znów zagościłem w Kongresie. Exposé moje będzie nie krótkie, ale rzeczowe.

Planuję zrealizować wiele inicjatyw, których mi się nie udało zrealizować w przeszłości. Mowa przede wszystkim o zorganizowaniu Szczytu Integracji Nordackiej, co już zadeklarował kandydując na urząd prezydenta w 2023 roku, ale z przyczyn od nas niezależnych nie doszło to do skutku.

Chcę być premierem wszystkich Nordaciarzy. Choć dzieli nas różnica poglądów, każdy będzie mógł ze mną porozmawiać. Premier musi być otwarty na ludzi. I ja chcę być właśnie takim szefem rządu. Będę gotów współpracować z każdym krajem, który poda nam dłoń. Zapowiadam też, że w połowie stycznia odwiedzę Związek Winkulijski. 

Teraz przejdę do przedstawienia mojego rządu:

Wicepremierem i ministrem spraw zewnętrznych zostanie Bolesław Kirianóo von Hohenburg. Jest to mój przyjaciel od lat i osoba z charakterem. Gdyby nie on, nie byłoby II Federacji.  Ma w sobie dużą charyzmę i wiele pozytywnych cech w sobie. Dlatego powołałem go na te urzędy.

Drugim wicepremierem, ministrem spraw wewnętrznych, a także ministrem transportu będzie Borys Zamycki. Jest to bardzo wyjątkowy nandyjczyk, który sprawdził się dobrze w rządzie mojego poprzednika. Dlatego jeszcze niech się wykaże w moim rządzie.

Na ministra sprawiedliwości powołuję Markusa Wettina. On, podobnie jak Borys, sprawdził się w rządzie Augusta. Ma pełen potencjał do działania i głowę pełną pomysłów, dlatego też został ministrem.

Ministrem gospodarki i rolnictwa mianuję  Tadeusza Henrykowskiego. To krótka piłka. Tadek od początku II Federacji Nordackiej aktywnie działa w polityce i bez niego Nordata nie byłaby Wielką. Ponadto, ceniąc jego doświadczenie na tym urzędzie, znów go powołałem

Na ministra religii i  kultury powołałem samego siebie. To przez moje zasługi podpisano w sierpniu konkordat z Rotrią. Chcę działać na rzecz każdej religii, nie tylko Kościoła Rotryjskiego. Wszak Bóg każe nam miłować bliźniego swego, jak siebie samego. Takimi wartościami się kieruję.

Ministrem promocji i rozwoju mianuję Damiano Robingrena. Ten niezwykły człowiek ma w sobie niezwykłą pasję, jaką jest kosmos. Powierzam mu bardzo odpowiedzialne zadanie, jakim jest promocja II Federacji Nordackiej. Nasz kraj trzeba promować na różne sposoby. Trzeba przyciągnąć ludzi do siebie. To bardzo trudne zadanie, jeśli chodzi o ostatnie miesiące. Liczę, że minister Robingren sprosta temu zadaniu.

Kochani, zapraszam was do współpracy. Jak już podkreśliłem, jestem otwarty na wszelkie propozycje, uwagi. Razem zbudujemy wielką, silną i stabilną Nordatę. To jak, pomożecie? Niech Bóg błogosławi II Federację Nordacką. 

• Kocham to! 4

Arcybiskup achkovski 

Kongresman VIII Kadencji 

Minister sprawiedliwości 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

1260.png

Opublikowano

Nadszedł czas na pytania do premiera zanim przejdziemy do głosowania. Proszę o zadawanie pytań i odpowiedzi do 20 grudnia.

• Lubię to 2

Opublikowano

Czas na pytania dobiegł końca. Przechodzimy do głosowania nad wotum zaufania, które potrwa do 23 grudnia godz. 22:30.

Cytat

Czy jesteś za udzieleniem wotum zaufania Radzie Ministrów Henryka Ziemiańskiego de Harlina?
    ZA []
    PRZECIW []
    WSTRZYMUJĘ SIĘ []

@Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan@Borys Zamycki

Edytowane przez Burek
    • Lubię to 1

Opublikowano

Czy jesteś za udzieleniem wotum zaufania Radzie Ministrów Henryka Ziemiańskiego de Harlina?
    ZA [X]
    PRZECIW []
    WSTRZYMUJĘ SIĘ []

• Lubię to 1

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

spacer.png

Opublikowano

Czy jesteś za udzieleniem wotum zaufania Radzie Ministrów Henryka Ziemiańskiego de Harlina?
    ZA [X]
    PRZECIW []
    WSTRZYMUJĘ SIĘ []

• Lubię to 1

ZA [X]

PRZECIW []

WSTRZYMUJĘ SIĘ []

• Lubię to 1

Arcybiskup achkovski 

Kongresman VIII Kadencji 

Minister sprawiedliwości 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

1260.png

Opublikowano

Jako, że każdy uprawniony oddał głos - głosowanie zostaje zakończone (art. 8-5 regulaminu Kongresu). Kongres jednomyślnie wyraził wotum zaufania dla rządu Henryka Ziemiańskiego. W związku z tym, na podstawie artykułu 7. regulaminu Kongresu zamykam posiedzenie inauguracyjne.

Edytowane przez Burek
    • Lubię to 1

Gość
    Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Udostępnij