• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Obrady Rady NUI

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, Drodzy Radcy,

Jeśli pozwolicie, chciałbym, abyśmy zebrali się tutaj, w tej pięknej post-NKIstowskiej sali na obrady Rady Nordackiej Unii Informatycznej, tym samym wypełniając postanowienia przyjętego niedawno Traktatu o Nordackiej Unii Informatycznej. 

Zgodnie z punktem 1. artykułu 8. wyżej wymienionego traktatu, początkowy skład osobowy Rady przedstawia się następująco:

- Reprezentant Nan Di: @Andrzej Ordyński

- Reprezentant Winkulii: @Burek

- Reprezentant Federacji Nordackiej: moja skromna osoba, czyli August de la Sparasan.

• Lubię to 1
  • Kocham to! 1
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Obecnie istotne jest omówienie wypełnienia postanowień Traktatu o Nordackiej Unii Informatycznej, tj. pokrycie kosztów wywłaszczenia wymienionych w punkcie 3 art. 7 ww. traktatu:

"3. Z tytułu wywłaszczenia, o którym mowa w ust. 1, państwa-sygnatariusze wypłacą Kasparowi Waksmanowi, Kamiljanowi de Harlinowi oraz Sheldonowi Anszlusowi odszkodowania o łącznej wysokości co najmniej 50 000 (pięćdziesięciu tysięcy) nordów

Międzynarodowego Banku Pollinu lub równowartości tej kwoty w innych walutach, z czego przynajmniej 25 000 nordów MBP pokryje Skarb Państwa depozytariusza traktatu

– II Federacji Nordackiej, a przynajmniej 10 000 nordów MBP pokryje Skarb Państwa Monarchii Kiryjskiej."

Ze swojej strony jestem jeszcze w stanie poświęcić na ten cel do 3 tysięcy nordów z prywatnych środków, ale nadal pozostaje pewna ilość kwoty do pokrycia.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Czyli 35 tys. zostanie pokryte przez FN i MK. Pozostaje 15 tys. dla pozostałych podmiotów. Nan Di i Winkulia po połowie, czy mniejsze państwa narracyjne też się dołożą?

Opublikowano

• NIO: 2709210001

16 minut temu, Burek napisał:

Szanowni Państwo,

nie przewiduję żeby Winkulia miała cokolwiek tutaj płacić.

Wyskakuj z mamony, drugi raz nie będę powtarzał.

• Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

Hej chcesz coś z Avonu?

• Kocham to! 1

były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Szanowni, również nie jestem zachwycony kosztami, jednakowoż traktat podpisany został przez każdą z reprezentowanych tu stron, co raczej sugeruje wolę respektowania jego postanowień. Co od tego momentu zmieniło się w sytuacji Winkulii? Jest jakiś kryzys? Jeśli tak, możemy pomóc. 

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

33 minuty temu, Burek napisał:

Szanowni Państwo,

nie przewiduję żeby Winkulia miała cokolwiek tutaj płacić.

Kto nie płaci haraczu Waksmanowi, niechaj też nie ma działów na wspólnym forum.

Opublikowano
  •   Zaimki: nijakie

52 minuty temu, Waksman napisał:

Wyskakuj z mamony, drugi raz nie będę powtarzał.

To nie jest scena cyrkowa. Ale dziękuję makakowi za występ.

34 minuty temu, August de la Sparasan napisał:

Szanowni, również nie jestem zachwycony kosztami, jednakowoż traktat podpisany został przez każdą z reprezentowanych tu stron, co raczej sugeruje wolę respektowania jego postanowień. Co od tego momentu zmieniło się w sytuacji Winkulii? Jest jakiś kryzys? Jeśli tak, możemy pomóc. 

W traktacie nigdzie nie ma mowy o tym, żeby Winkulia miała pokrywać to "odszkodowanie".  Kwota 7500 nordów stanowi ponad ćwierć całego skarbu państwa, dodając do tego fakt że Winkulia nie ma możliwości generowania dochodu (w związku właśnie z przejściem na forum II FN) - zgodzenie się na to byłoby wyrazem nadzwyczajnej nierozsądności. Poza tym traktat nie został jeszcze nawet ratyfikowany przez Winkulię.

Opublikowano

44 minuty temu, Burek napisał:

Kwota 7500 nordów stanowi ponad ćwierć całego skarbu państwa

Zapomniałem wziąść pod uwagę kursy walut, więc doszło do pewnego braku precyzji. Kwota 7500 nordów (czyli 10800 tych marek leockich) to ponad dwie-piąte skarbu. Zgodzenie się na takie zubożenie państwa w ramach jakiejś odprawy zdawałoby się dla mojej pozycji tak skrajną nieodpowiedzialnością, że wręcz zachaczającą o zdradę stanu.

Opublikowano

Nan Di dysponuje obecnie majątkiem 150 nordów, co jest równe naszym miesięcznym dochodom. Płynność finansową odzyskamy więc za cztery lata. Uważam jednak, że warto było, żeby zakończyć faktyczną suwerenność Waksmana nad Nordatą.

Edytowane przez Andrzej Ordyński

Opublikowano

Nan Di jest zupełnie innym państwem niż Winkulia. Nan Di jest despotią. Wasza Wysokość może, w imieniu swojego koronowanego trupa (który zresztą zdążył już wziąść całe bogactwo państwa ze sobą w zaświaty - dlatego te 150 nordów) robić co Wam się podoba, wydawać pieniądze na co Wam się podoba i odłączać terytorium od państwa co Wam się podoba. Winkulia takim państwem nie jest, jako szef rządu odpowiadam nie tylko przed monarchą - ale i przed wspólnotą polityczną, w imieniu której sprawuję urząd. Nasza sytuacja jest kompletnie inna, nie ma większego sensu czynić w tej sprawie porównań.

Uważam, że Szanowny Minister Stanu, z całym szacunkiem, nieco przesadza. Bądź co bądź zebraliśmy się tutaj jako równi sobie sojusznicy.

• Lubię to 2
    NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

Opublikowano

3 godziny temu, Burek napisał:

To nie jest scena cyrkowa. Ale dziękuję makakowi za występ.

B00rek wstawaj...

1 godzinę temu, Andrzej Ordyński napisał:

warto było, żeby zakończyć faktyczną suwerenność Waksmana nad Nordatą.

Jaką suwerenność? Ja tylko ciupałem kod w php 😢

53 minuty temu, August de la Sparasan napisał:

Uważam, że Szanowny Minister Stanu, z całym szacunkiem, nieco przesadza. Bądź co bądź zebraliśmy się tutaj jako równi sobie sojusznicy.

Kobieta zmienną jest... Nie no ja się nie obrażę jak dostanę mniej, ale niesmak ze względu na niedotrzymanie warunków przyjętego traktatu przez państwo-stronę pozostanie. A podobno to Waksman chachmęci xd

Opublikowano

Jak trzeba będzie, to z prywatnej kieszeni wypłacę więcej niż te 7500 nordów. I tak nie mam na co wydawać. Pacta sunt servanda, chociaż najwyraźniej nie w Winkulii. 

• Kocham to! 1

Opublikowano

58 minut temu, August de la Sparasan napisał:

Tutaj - nie. Nie ma mowy o żadnej równości - w świetle art. 3-4 (zdaje się, że Premier II Federacji może i tak samodzielnie przegłosować wszystko co chce) czy art. 9-1  traktatu. Co jest oczywiście zrozumiałe.

16 minut temu, Waksman napisał:

B00rek wstawaj...

Podła kreaturo, rozmawiasz z przedstawicielem Związku Winkulijskiego.

24 minuty temu, Waksman napisał:

Kobieta zmienną jest... Nie no ja się nie obrażę jak dostanę mniej, ale niesmak ze względu na niedotrzymanie warunków przyjętego traktatu przez państwo-stronę pozostanie. A podobno to Waksman chachmęci xd

19 minut temu, Andrzej Ordyński napisał:

Pacta sunt servanda, chociaż najwyraźniej nie w Winkulii. 

Traktat nie został jeszcze przyjęty przez Winkulię. Podpis to jedynie wstępna zgoda, dokonana jak widać zbyt pochopnie przez niedoskonałe ciało reprezentujące Świętą Winkulię. Nie ma jeszcze ratyfikacji przez Króla, ani zgody Folkstagu na jej dokonanie. I jeśli będzie się próbować wymusić na Winkulii dokonanie samograbieży w geście jakiegoś rytualnego samoponiżenia - myślę, że nieprędko ona nastąpi.

Coraz bardziej żałuję, że pod presją podpisałem się tak nierozważnie pod tym dokumentem. Być może wypadek lotniczy miał być zbawiennym działaniem, który miał mnie przed tym powstrzymać. Na szczęście umowa nie została jeszcze ratyfikowana przez Winkulię.

Poza tym nigdzie nie jest napisane, że Winkulia musi wypłacić akurat 7500 nordów. Fakt, jeśli Winkulia przystąpiłaby do traktatu - to decyzja Rady mogłoby taką konkretnie kwotę narzucić.

Opublikowano

Zresztą - jeśli iść metodą jakiś kruczków prawnych, czytania zapisów - bo jak zobaczyłem coś tam o jakiś odszkodowaniach, jakieś liczby (przecież nie liczyłem czy się sumuję) to myślałem, że wszystko pokryje II Federacja i podpisałem - to zgodnie z art. 9-2 mam wątpliwości czy traktat w ogóle obowiązuje. Bo Winkulia go jeszcze nie ratyfikowała. Więc być może NUI w ogóle jeszcze nie istnieje a systemami informatycznymi dalej administruje NKI.

Opublikowano

7 minut temu, Burek napisał:

Podpis to jedynie wstępna zgoda

To po co odstawiasz tą szopkę i sam szargasz powagę państwa, które reprezentujesz? Z czym do ludzi, podła winkulijska kreaturo?1?!?!?!?!?!

1 minutę temu, Burek napisał:

Więc być może NUI w ogóle jeszcze nie istnieje a systemami informatycznymi dalej administruje NKI.

Bogu dzięki to nie Winkulia dyktuje stan faktyczny, tylko stan faktyczny sam siebie określa, a ten stan jest taki, czy się to koleżce podoba czy nie, NUI powstało, istnieje i działa, a w jej posiadaniu jest domena i serwer całego tego burdelu. Więc nie, zluzuj lejce - NKI już niczym nie administruje xd

• Kocham to! 1

Opublikowano

20 minut temu, Waksman napisał:

To po co odstawiasz tą szopkę i sam szargasz powagę państwa, które reprezentujesz? Z czym do ludzi, podła winkulijska kreaturo?1?!?!?!?!?!

Jaką szopkę? Tak, staram się niedopuścić do tego, żeby skarb Winkulii nie został wyczyszczony, zgodnie z interesem państwa jakie reprezentuję.

20 minut temu, Waksman napisał:

Bogu dzięki to nie Winkulia dyktuje stan faktyczny, tylko stan faktyczny sam siebie określa, a ten stan jest taki, czy się to koleżce podoba czy nie, NUI powstało, istnieje i działa, a w jej posiadaniu jest domena i serwer całego tego burdelu. Więc nie, zluzuj lejce - NKI już niczym nie administruje xd

Jaki jest stan faktyczny? Na forum, stronie, wszędzie - NKI (bo w jakim dziale się znajdujemy?) NUI ciężko gdzieś dojrzeć. Stan faktyczny jest raczej taki, że forum administruje pan Orjon Surma i jego porucznicy.

Edytowane przez Burek

Opublikowano

3 minuty temu, Burek napisał:

Jaką szopkę? Tak, staram się niedopuścić do tego, żeby skarb Winkulii nie został wyczyszczony, zgodnie z interesem państwa jakie reprezentuję.

Czyli przyznaje się kolega, że nie sprawdził zapisów, ślepo podpisał traktat który nakłada na sygnatariuszy obowiązek wypłaty odszkodowania za wywłaszczenie mojej skromnej osobie, koledze Harlinowi i koledze Anszlusowi, a teraz, jak się okazuje, że Winkulii na to nie stać - umywa ręce i zapiera się rękami i nogami? O tym trzeba było myśleć wcześniej, tak mi się wydaje, ale co ja tam.

I co teraz? Winkulia końcowo nie ratyfikuje traktatu? Tak mamy to rozumieć? Trzeba ustalić jakiś sensowny common ground, bo jak na razie przepychamy się bez sensu, a to nie o to chodzi, nieprawdaż?

• Kocham to! 1

Sądzę, że każda ze stron powinna się pohamować. Na chwilę obecną donikąd to nie prowadzi. W ostateczności brakującą kwotę możemy pokryć środkami ze źródeł niepaństwowych.

NordNET:

Discord:

101005704499822879.png

48 minut temu, Burek napisał:

Stan faktyczny jest raczej taki, że forum administruje pan Orjon Surma i jego porucznicy.

Pozwolę sobie się wypowiedzieć, skoro już mnie wywołano - nie mam żadnych uprawnień administracyjnych na forum i nawet nie chcę ich mieć. 

Opublikowano

6 godzin temu, August de la Sparasan napisał:

Sądzę, że każda ze stron powinna się pohamować. Na chwilę obecną donikąd to nie prowadzi. W ostateczności brakującą kwotę możemy pokryć środkami ze źródeł niepaństwowych.

To byłoby nieuczciwe w stosunku do Federacji Nordackiej, Monarchii Kiryjskiej i Imperium Nandyjskiego.

Poza tym, jeśli Winkulia nie jest państwem członkowskim NUI, to sugeruję wyprosić stąd osobę trzecią, która robi dymy.