• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

[8] Spotkanie wyborcze w Kanugradzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Tuż po 23:00 w Kanugradzie w stowarzyszonym z II Federacją Nordacką Związku Winkulijskim pod nocnym niebem rozpoczął się wiec wyborczy Koalicji Konserwatywnej.

- Sojusznicy! Cieszę się, że mogę Was powitać nie tylko tutaj, fizycznie, ale i jako obywateli kraju, który niedawno stowarzyszył się z II Federacją Nordacką. Jestem Bolesław Kirianóo von Hohenburg (w ZW jako Mikołaj III) i jestem liderem Koalicji Konserwatywnej - partii, która od ponad dwóch lat buduje dobrobyt i potęgę II Federacji. Nie ma co się unosić w jakichś samozachwytach, ale fakty mówią same za siebie - to kolejne rządy KK przeprowadziły Federację przez pierwsze, bardzo trudne miesiące istnienia zjednoczeniowego państwa nordackiego, zbudowały podwaliny pod system polityczny i krok po kroku wprawną dyplomacją zdobyły dla II FN uznanie międzynarodowe. Wykonując codzienną, mrówczą, często niewidoczną pracę zbudowaliśmy miejsce, które jest nie tylko centrum aktywności w naszej bańce, ale również atrakcyjną ofertą dla osób nieco "z zewnątrz", czego dowodem jest stowarzyszenie Nan Di w lutym i z Waszą Ojczyzną, z Winkulią parę dni temu. Sporą część tego, co wczoraj mówiłem Nandyjczykom mogę z powodzeniem również odnieść do Was. Zresztą - Winkulia została nawet wczoraj wspomniana, więc polecam się zapoznać!

Pod względem światopoglądowym prezentujemy osobistą postawę konserwatywną i zachowujemy dystans do nagłych rewolucji obiecujących nowy, wspaniały świat, czym wielokrotnie uchroniliśmy II Federację od nieprzemyślanych pomysłów, których autorzy i tak się później z nich wycofali, ale jednocześnie nie boimy się zmian, jeśli przeprowadzane są z głową - przykład pierwszy z brzegu, zmieniliśmy Ordynację Wyborczą na życzenie opozycji, ale nasza oferta wciąż jest nie do przebicia dla wyborców. 

Tutaj przychodzi jednak druga część naszej tożsamości - głęboko wierzymy w wolność tak jednostki, jak samorządów; Centrala za naszych rządów zachowuje zdrowy balans pomiędzy egzekwowaniem swoich uprawnień względem regionów a świętymi prawami prowincji i wspólnot autonomicznych do samorządności i (po pomyślnym referendum) secesji, a państw stowarzyszonych do anulowania owego stowarzyszenia. Jesteśmy zdecydowanymi zwolennikami ekstremalnej wolności słowa, która czyni Nordatę różną i wyjątkową na tle Mikroświata. 

Wierzę, że II Federacja ze względu na swoje wartości założycielskie (mówiłem o tym tutaj) swoje przeznaczenie odnajdzie jako państwo jednoczące sporą część Kontynentu Północnego w ramach swojej społeczności w takiej formie i w takim stopniu, jak tego będą sobie życzyły części składowe - nie każdy musi być prowincją, nie każdy chce być państwem stowarzyszonym. To wszystko zależy od mieszkańców danego regionu, a my tę wolę będziemy głęboko respektować. 

II Federacja Nordacka jest wyjątkowym państwem, Pannordata jest wyjątkową społecznością, a Winkulia jest jej wyjątkową częścią, jeśli tylko na to pozwolicie. Jeśli postawicie krzyżyk przy liście nr 3 Koalicji Konserwatywnej do Kongresu VII kadencji, opowiecie się za stronnictwem posiadającym swoje poglądy i dającym przestrzeń do posiadania przeciwstawnych, beznadziejnie zakochanym w idei wolności regionów i braku zamordyzmu z Centrali, gotowym do współpracy w rządzie czy poza nim z każdym, kto ma odpowiednie chęci i kompetencje, ale gotowym również postawić na swoim jeśli chodzi o podstawowe federacyjne wartości. Takim, które sukcesywnie od dwóch lat buduje markę Nordaty na arenie międzynarodowej, tworząc sojusze z całym wolnym światem. Wasz wybór - wasz krzyżyk.

Wybory już bardzo niedługo, a wielu z Was wciąż nie nabyło obywatelstwa nordackiego. Radzę zrobić to jak najszybciej, nawet nie po to, żeby zagłosować na KK (do czego zachęcam), ale w ogóle po to, aby skorzystać ze swojego świętego prawa obywatelskiego. Następna okazja będzie dopiero za parę miesięcy, gdzie, jak mam nadzieję, do wyborów stanie liczna reprezentacja winkulijska. Dopiero co się stowarzyszyliśmy, jak będzie tylko czas pokaże, ale wiedzcie, że jesteście kolejną, równie wartościową cegiełką Zjednoczonej Nordaty Zwycięskiej, którą chcemy budować wspólnie z Wami. Dziękuję - Po tych słowach zszedł ze sceny, kończąc wieczorny wiec.

DW: (w zastępstwie @obywatel Winkulii, którego jeszcze nie ma) @Artur Kardacz@Alfred Fabian von Tehen-Dżek@Erik Otton von Hohenburg@Burek@Mateusz Żmigrodzki@Franciszek von Hohenburg-Karandziej@Henryk Wespucci

• Lubię to 1
    • Nie lubię tego! 1

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Że niby mam wnioskować o obywatelstwo, które już miałem przed przejściem na nowe forum? Nie żeby coś, ale Winkulii nigdy nie opuściłem, byłem tutaj, jestem tutaj, będę tutaj. Kto mi zabrał obywatelstwo?! Gdzie moje obywatelstwo ja się pytam? 

Opublikowano

19 minut temu, Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał:

Że niby mam wnioskować o obywatelstwo, które już miałem przed przejściem na nowe forum? Nie żeby coś, ale Winkulii nigdy nie opuściłem, byłem tutaj, jestem tutaj, będę tutaj. Kto mi zabrał obywatelstwo?! Gdzie moje obywatelstwo ja się pytam? 

Ups, wkradł się błąd. Chodziło oczywiście o obywatelstwo nordackie, już poprawiłem.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
    w Winkulii jako Mikołaj III

Użytkownik StemplaObywatel KirianiiWierny Przenajświętszego Kościoła KiryjskiegoAntykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"