Skocz do zawartości
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

In Transfiguratione Domini Nostri Jesu Christi

VI VIII MMXXVI A.D 

images(33).jpeg.f51c6b9347659f50e9b36cc543875bb6.jpeg

Dziś obchodzimy Przemienienie Pańskie. Punktualnie o godz. 9:00 z zakrystii wyszła procesja prowadzona przez turyfera z dymiącą kadzielnicą, za którym szli krucyferariusz z krzyżem i akolici ze świecami. Dalej podążali pozostali ministranci, diakoni oraz prezbiterzy. Na samym końcu kroczył Jego Książęca Wysokość arcybiskup Henryk Ziemiański-Wieniawa OSI, dzierżący w rękach pastorał i błogosławiący lud. Po dojściu do ołtarza chór odśpiewał dzisiejszy introit. 

Jako Kyriał była wykonywana Mała Msza Jazzowa. 

Po odśpiewaniu Ewangelii przez diakona Prymas zdjął manipularz i  wygłosił kazanie, którego wszyscy słuchali z uwagą. 

Cytat

101005704499835679_t.png.bc071a3c5ce1755f8295c1aadb75cf4c(4).png.ed60b2d9530b885d9e59ce31c976df8c.png

Umiłowani w Chrystusie Panu Siostry i Bracia,

Kogo słuchasz? Gdzie zazwyczaj przykładasz ucho? Jakimi słowami, jakimi treściami się karmisz?

Uczniowie na Górze Przemienienia, w obłoku, który w biblijnym rozumieniu jest intymną obecnością Boga, usłyszeli: „To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie!”. Bóg Ojciec daje nam najlepszy sposób na życie… słuchać Jezusa. Wsłuchiwać się w Niego. Przytulać ucho do Jego zakochanego serca. Karmić się Jego słowem i tym słowem, z tego słowa żyć.

Co mówi Jezus? „A Jezus zbliżył się do nich, dotknął ich i rzekł: Wstańcie, nie lękajcie się!”. Jakie to piękne. Przede wszystkim Jezus się zbliża. To On przychodzi do wszystkich naszych utrudzeń, które przygniatają nas do ziemi, które nas miażdżą. On przychodzi i dotyka. Dotyka naszej nędzy, słabości, kruchości, grzechu. I mówi „wstańcie”. Wstańcie z waszego poniżenia, z lęków, ze wstydu, z braku wiary w siebie. Wstańcie z biedy, nędzy, słabości. Powstańcie z waszych upadków. Ja tu jestem! Ja mogę cię podnieść!

„Nie lękajcie się!”. Nie uciekajcie, nie kulcie się w sobie, nie poddawajcie się zwątpieniu. Nie traćcie wiary, nie gódźcie się na przeciętność, na bylejakość. Nie dajcie sobie wmówić, że nie ma sensu, że nie warto.

Przecież Ja tu jestem! Jestem z tobą!

Więc… wstań! Nie lękaj się!

Źródło

Następnie kontynuowano liturgię, a dym kadzidła roznosił się po murach świątyni. 

images(34).jpeg.693b775c15d6c2648225cc94e2d7115e.jpeg

• Lubię to 1

Jego Eminencja mgr. net Henryk  Tymoteusz  książę  kardynał  Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

101005704499835679_t.png.bc071a3c5ce1755f8295c1aadb75cf4c.png

1260.png