• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

II Sesja Keisarnoud

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

W dniu 28.05.2025 o 20:29, Peetri Romanaav napisał:

Cóż, mogę usiąść i zacząć pisać. Wrócimy do rozmowy, a raczej do głosowania jak wszystko będzie gotowe. 

Wasza Imperatorska Mość,

Jak mają się prace nad konstytucją? Biorąc pod uwagę wszechobecną realiozę, może jesteśmy jakoś w stanie podzielić się obowiązkami?

• Lubię to 1

(-) Maarik Vettari

• 1 miesiąc temu...
    Opublikowano

• NIO: 2611220030

Dobrze odkopuję temat naszej II Sesji Keisarnoud. Wybaczcie za moją bardzo długą nieobecność i nieaktywność.

Wiedząc, że często zdarza mi się zniknąć na dłuższy czas proponuję, abyśmy powołali Jego Ekscelencję @Andrzej Ordyńskina Regenta. Będzie on mógł dalej za mnie prowadzić wszystkie działania Imperatora do momentu mojego powrotu w przypadku kolejnego nagłego ataku realiozy. 

Co do Konstytucji to prosiłbym Cię Andrzeju jeśli masz oczywiście czas i chęci, aby przedstawił szkic. 

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
    Minister Sportu w rządzie Bolesława Kirianóo von Hohenburga
    II Prezydent IV Republiki Muratyki
    Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

7 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

Dobrze odkopuję temat naszej II Sesji Keisarnoud. Wybaczcie za moją bardzo długą nieobecność i nieaktywność.

Wiedząc, że często zdarza mi się zniknąć na dłuższy czas proponuję, abyśmy powołali Jego Ekscelencję @Andrzej Ordyńskina Regenta. Będzie on mógł dalej za mnie prowadzić wszystkie działania Imperatora do momentu mojego powrotu w przypadku kolejnego nagłego ataku realiozy. 

Co do Konstytucji to prosiłbym Cię Andrzeju jeśli masz oczywiście czas i chęci, aby przedstawił szkic. 

Witamy serdecznie, Niebiański Cesarzu i uważamy, że kandydatura Białego Chana na stanowisko Regenta jest wręcz idealna, więc z radością przyjmujemy tą nominację! 🙂 😉

Opublikowano

Szanowny,
    To jeszcze nie jest oficjalna nominacja na stanowisko. Nie mniej bardzo się cieszę z tak pozytywnego odbioru propozycji tego kandydata. Postaram się na dniach przedłożyć propozycję ustawy zasadniczej i tam będzie kwestie Regenta. 

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav
    Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Już parę godzin temu próbowałem odpowiedzieć, ale na forum po raz kolejny nie dało się wrzucić posta, więc powtórzę jeszcze raz. 

Dziękuję za zaufanie, ale chciałbym zaproponować, by nasz regent-kanclerz był nominowany przez Keisarnoud i zatwierdzany przez Imperatora. Dzięki temu nasze życie polityczne uzyska element zmienności, a nasi obywatele zyskają realny wpływ na funkcjonowanie państwa. 

• Kocham to! 1

Opublikowano

34 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał:

Już parę godzin temu próbowałem odpowiedzieć, ale na forum po raz kolejny nie dało się wrzucić posta, więc powtórzę jeszcze raz. 

Dziękuję za zaufanie, ale chciałbym zaproponować, by nasz regent-kanclerz był nominowany przez Keisarnoud i zatwierdzany przez Imperatora. Dzięki temu nasze życie polityczne uzyska element zmienności, a nasi obywatele zyskają realny wpływ na funkcjonowanie państwa. 

Możemy nawet rozegrać to w ten sposób, aby Regent-Kanclerz czy też posłużę się nandyjskim Retsikantsel mógłby być wypierany przez Keisarnoud na kadencje 3/4 miesięczne, aby polityka miała odrobinę świeżości. Nie mniej dopóki nie mamy uregulowanej sytuacji prawnej co sądzisz Biały Chanie, aby objąć to stanowisko i zostać pierwszym? 

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

8 minut temu, Andrzej Ordyński napisał:

Imperatorowi się nie odmawia. 😉

Znamy się bardzo długo i bardzo dobrze, dlatego wiem że jako "beton partyjny" będziesz idealnym kandydatem na to stanowisko. Nie znam drugiej tak doświadczonej osoby, która pomoże mi w tym wszystkim, a wydaje mi się, że wszyscy obywatele Imperium są podobnego zdania. Tj. @Reza I Pahlavi, @Markus Wettin, @Borys Zamycki.

• Kocham to! 2

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

KONSTYTUCJA NAJJAŚNIEJSZEGO IMPERIUM NANDYJSKIEGO

PREAMBUŁA
    My, narody powstałe na gruzach Imperium Brodryjskiego, naszej wspólnej macierzy, w duchu jedności i przetrwania, ustanawiamy niniejszą Konstytucję Najjaśniejszego Imperium Nandyjskiego, aby zagwarantować porządek, pokój oraz wspólną przyszłość wszystkich ludów zjednoczonych pod berłem Najjaśniejszego Imperatora.

ROZDZIAŁ I — O IMPERIUM

Art. 1 [Tożsamość]

1. Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie jest dobrowolnym związkiem państw lennych, które złożyły hołd Najjaśniejszemu Imperatorowi.

2. Imperium jest dziedzicem Imperium Brodryjskiego oraz Cesarstwa Nan Di i kontynuuje ich duchowe oraz polityczne dziedzictwo.

Art. 2 [Stolica]
    Stolicą Imperium jest Aleksanark Romanaavkud.

Art. 3 [Symbolika]
    Flaga, herb i inne symbole rozpoznawcze Najjaśniejszego Imperium Nandyjskiego zostaną określone w osobnym Edykcie Cesarskim.

ROZDZIAŁ II — WŁADZA NAJWYŻSZA

Art. 4 [Imperator]

1. Najjaśniejszy Imperator jest najwyższym władcą Imperium, sprawującym władzę wykonawczą, ustawodawczą oraz sądowniczą.

2. Imperator jest głową państwa, Cesarzem Nan Di i Najwyższym Opiekunem wszystkich lenn.

3. W razie niezdolności do sprawowania władzy, obowiązki Imperatora przejmuje Regent.

Art. 5 [Regent]

1. Regent jest osobą powoływaną do tymczasowego sprawowania prerogatyw Najjaśniejszego Imperatora w przypadku:

• choroby, uwięzienia lub innej trwałej przeszkody uniemożliwiającej sprawowanie władzy;

• dobrowolnego przekazania uprawnień przez Imperatora;

• śmierci Imperatora – do czasu intronizacji następcy.

2. Regent zostaje powołany przez Imperatora w Edykcie Regencyjnym.

3. W przypadku braku Edyktu Regencyjnego, Regenta wybiera Eisarnoud większością 2/3 głosów.

4. Regent wykonuje wszelkie obowiązki Imperatora z wyjątkiem:

• zmiany Konstytucji,

• detronizacji Imperatora,

• nadawania lub odbierania tytułów szlacheckich dziedzicznych.

5. Kadencja Regenta kończy się z chwilą powrotu Imperatora do władzy lub objęcia tronu przez następcę.

Art. 6 [Keisarnoud]

1. Keisarnoud jest organem doradczym i legislacyjnym wspierającym Najjaśniejszego Imperatora w rządzeniu Imperium i regulowaniu stosunków lennych.

2. Skład, tryb działania i kompetencje Eisarnoudu określa Edykt Cesarski.

Art. 7 [Władza ustawodawcza]

1. Władza ustawodawcza przysługuje Najjaśniejszemu Imperatorowi, wspomaganemu przez Keisarnoud.

2. Akty prawne mają moc obowiązującą po ich ogłoszeniu w formie Edyktu Cesarskiego.

Art. 8 [Władza sądownicza]

1. Najwyższym organem władzy sądowniczej jest Sąd Imperialny, powoływany przez Imperatora w porozumieniu z Keisarnoudem.

2. Do czasu jego powołania, funkcje sądownicze wykonuje bezpośrednio Imperator.

ROZDZIAŁ III — LENNA I ICH STATUS

Art. 9 [Lenna]

1. Państwa lenne Imperium zachowują autonomię wewnętrzną, jednak uznają supremację Najjaśniejszego Imperatora.

2. Każde lenno funkcjonuje na podstawie indywidualnej umowy lennej zawartej z Imperatorem.

Art. 10 [Zakaz ceł]

1. Wszystkie lenna są członkami Wielkiej Przestrzeni Gospodarczej Imperium.

2. Zakazane są wszelkie umowy celne między lennami, które nakładają cła lub bariery handlowe.

ROZDZIAŁ IV — BEZPIECZEŃSTWO I OBRONA

Art. 11 [Imperialne Siły Zbrojne]

1. Obrona Imperium spoczywa na Imperialnych Siłach Zbrojnych, które składają się z:

• Imperialnych Wojsk Lądowych

• Imperialnych Sił Powietrznych,

• Imperialnej Marynarki Wojennej,

• Imperialnych Wojsk Przeznaczenia Strategicznego,

• Imperialnych Sił Specjalnych.

2. Zwierzchnictwo nad wojskiem sprawuje Najjaśniejszy Imperator lub Regent.

3. Naczelne dowództwo powierzane jest Wielkiemu Marszałkowi, mianowanemu przez Imperatora.

Art. 12 [Obowiązek obrony]
    Każde lenno i jego mieszkańcy mają obowiązek wspierać obronę Imperium w razie zagrożenia jego integralności.

ROZDZIAŁ V — OBYWATELE I PRAWO

Art. 13 [Obywatelstwo]

1. Obywatelstwo cesarskie przysługuje wszystkim mieszkańcom lenn uznanych przez Imperatora.

2. Prawa i obowiązki obywateli określane są przez Edykty Cesarskie oraz niniejszą Konstytucję.

ROZDZIAŁ VI — ZMIANA KONSTYTUCJI I POSTANOWIENIA KOŃCOWE

Art. 14 [Zmiana Konstytucji]

1. Konstytucja może zostać zmieniona wyłącznie przez wspólną decyzję Najjaśniejszego Imperatora i Keisarnoudu.

2. W przypadku regencji, zmiany Konstytucji wymagają zatwierdzenia przez co najmniej 3/4 członków Keisarnoudu.

Art. 15 [Wejście w życie]
    Niniejsza Konstytucja wchodzi w życie z chwilą jej ogłoszenia przez Najjaśniejszego Imperatora lub uprawnionego Regenta.

Szanowni,
    postanowiłem napisać od rana bardzo okrojoną wersję Konstytucji Imperium. Pozwolę się odnieść do dwóch spraw, które mnie de facto bardzo mocno zastanawiają, czy jest sens tego, aby tak to wyglądało, a mianowicie;

• Keisarnoud - pozostawić to jako jedyny organ władzy ustawodawczej, czy będziemy utrzymywali połączone działanie Imperatora i Keisarnoudu.
    • Regent - na ten moment zapisałem, że pełni władzę do powrotu Imperatora. Macie pomysł na zapis dotyczący kadencji Regenta? 

Poza tym pozwolę sobie zacząć pisać tytuły po nandyjsku dla spójności. Retsikantsel - Regent-Kanclerz. 😉

• Kocham to! 2

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Opublikowano

Wasza Imperatorska Mość! Wasze Ekscelencje!

Ogólnie popieram przedłożony projekt Konstytucji. Pozwolę sobie wnieść kilka uwag i spostrzeżeń:

• Struktura Imperium
    Godzinę temu, Peetri Romanaav napisał:

Art. 1 [Tożsamość]

1. Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie jest dobrowolnym związkiem państw lennych, które złożyły hołd Najjaśniejszemu Imperatorowi.

2. Imperium jest dziedzicem Imperium Brodryjskiego oraz Cesarstwa Nan Di i kontynuuje ich duchowe oraz polityczne dziedzictwo.

Dodałbym tu kolejne dwa ustępy o następującej treści:

3. Kolebką Imperium Nandyjskiego jest Cesarstwo Nan Di, które jest zarządzane przez Najjaśniejszego Imperatora.

4. Najjaśniejszy Imperator może wydzielać na terenie Cesarstwa Nan Di posiadłości lenne oraz ustanawiać inne formy zarządu nad częściami Cesarstwa Nan Di.

Chodzi o to, byśmy z jednej strony wprowadzili rozróżnienie między państwami lennymi a samym Cesarstwem jako takim, a z drugiej strony rozróżnili między pastwami lennymi a lennami nadawanymi przez Imperatora obywatelom. Z kolei pod określeniem inne formy zarządu kryją się urzędy takie jak: namiestnik, mer, burmistrz itp., które póki co u nas nie funkcjonują, ale niewykluczone, że w przyszłości mogą być powoływane.

• Ciągłość i sukcesja władzy

To bardzo ważna rzecz, która musi być uregulowana. Proponuję następujący zapis:

Art. 4 [Imperator]

1. Najjaśniejszy Imperator jest najwyższym władcą Imperium, sprawującym władzę wykonawczą, ustawodawczą oraz sądowniczą.
    2. Imperator jest głową państwa, Cesarzem Nan Di i Najwyższym Opiekunem wszystkich lenn.
    3. W razie niezdolności do sprawowania władzy, obowiązki Imperatora przejmuje Regent.
    4. Imperator ustanawia sukcesję tronu w drodze edyktu.
    5. Po opróżnieniu tronu imperatorskiego, następca Najjaśniejszego Imperatora jest wyłaniany w sposób określony w edykcie Imperatora o sukcesji tronu.
    6. Nowy Najjaśniejszy Imperator jest wybierany przez Keisarnoud większością 2/3 głosów w następujących przypadkach:
    • nieustanowienie przez poprzedniego Najjaśniejszego Imperatora sukcesji tronu,
    • niezdolność do objęcia tronu lub zrzeczenie się prawa do tronu przez wszystkie osoby wskazane w edykcie o sukcesji.

• Regent
    1 godzinę temu, Peetri Romanaav napisał:

Regent - na ten moment zapisałem, że pełni władzę do powrotu Imperatora. Macie pomysł na zapis dotyczący kadencji Regenta? 

Myślę, że nie ma sensu wprowadzać kadencji jako takiej. Możemy po prostu uznać, że Regent może pełnić władzę w kraju przez maksymalnie 12 miesięcy, a po tym okresie musi przekazać władzę następcy Imperatora. Dodatkowo możemy też wprowadzić instytucję zrzeczenia się regencji w okresie nieobecności Imperatora.

Proponuję następujący zapis:

Art. 5 [Regent]

1. Regent jest osobą powoływaną do tymczasowego sprawowania prerogatyw Najjaśniejszego Imperatora w przypadku:

• choroby, uwięzienia lub innej trwałej przeszkody uniemożliwiającej sprawowanie władzy;
    • dobrowolnego przekazania uprawnień przez Imperatora;
    • śmierci Imperatora – do czasu intronizacji następcy.

2. Regent zostaje powołany przez Imperatora w Edykcie Regencyjnym.

3. Regenta wybiera Keisarnoud większością 2/3 głosów w następujących sytuacjach:

• brak Edyktu Regencyjnego,
    • niezdolność do sprawowania władzy przez Imperatora połączona z ustąpieniem Regenta lub nieobecnością Regenta w kraju trwającą co najmniej miesiąc.

4. Regent wykonuje wszelkie obowiązki Imperatora z wyjątkiem:

• zmiany Konstytucji,
    • detronizacji Imperatora, z zastrzeżeniem Art. 5 ust. 6 Konstytucji
    • nadawania lub odbierania tytułów szlacheckich dziedzicznych.

5. Kadencja Regenta kończy się z chwilą powrotu Imperatora do władzy lub objęcia tronu przez następcę.

6. W przypadku gdy Najjaśniejszy Imperator jest niezdolny do sprawowania władzy w sposób ciągły przez 12 miesięcy, Regent w ciągu miesiąca stwierdza opróżnienie tronu imperatorskiego i inicjuje wszelkie przewidziane prawem procedury w celu przekazania władzy prawowitemu następcy Najjaśniejszego Imperatora.

• Władza ustawodawcza i źródła prawa
    2 godziny temu, Peetri Romanaav napisał:

Keisarnoud - pozostawić to jako jedyny organ władzy ustawodawczej, czy będziemy utrzymywali połączone działanie Imperatora i Keisarnoudu

Według mnie, władza ustawodawcza powinna być zarówno w rękach Keisarnoudu, jak i Imperatora.

Przy okazji warto pochylić się nad źródłami prawa i hierarchią aktów prawnych w Imperium. Proponuję następujący zapis w Art. 7

3. Hierarchia aktów prawnych w Najjaśniejszym Imperium Nandyjskim jest następująca:

1. Konstytucja
    2. Umowy międzynarodowe wiążące Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie
    3. Umowy lenne zawarte indywidualnie między Imperatorem a państwami lennymi
    4. Edykty Cesarskie
    5. Ustawy przyjęte przez Keisarnoud
    6. Akty prawa miejscowego

• Sądownictwo
    Godzinę temu, Peetri Romanaav napisał:

Art. 8 [Władza sądownicza]

1. Najwyższym organem władzy sądowniczej jest Sąd Imperialny, powoływany przez Imperatora w porozumieniu z Keisarnoudem.

2. Do czasu jego powołania, funkcje sądownicze wykonuje bezpośrednio Imperator.

Dodałbym tu ustęp 3. o następującej treści:

Cytat

3. Najjaśniejszy Imperator korzysta z prawa łaski wobec osób skazanych prawomocnym wyrokiem Sądu Imperialnego.

Nie spodziewam się, by taki zapis miał zostać kiedykolwiek wykorzystany, ale przyznanie Imperatorowi prawa łaski wydaje mi się jak najbardziej na miejscu.

• Kocham to! 2

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipshangu (Nan Di)

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

spacer.png

Opublikowano

21 godzin temu, Borys Zamycki napisał:

Myślę, że nie ma sensu wprowadzać kadencji jako takiej. Możemy po prostu uznać, że Regent może pełnić władzę w kraju przez maksymalnie 12 miesięcy, a po tym okresie musi przekazać władzę następcy Imperatora. Dodatkowo możemy też wprowadzić instytucję zrzeczenia się regencji w okresie nieobecności Imperatora.

Właśnie podczas ostatniej debaty z Andrzejem niestety kanałami prywatnymi doszliśmy do wniosku, że urząd rotacyjny mógłby wprowadzić wiele świeżości do polityki w naszym kraju. Nie jest to jakieś super działające bo jest nas raptem 5-ciu obywateli, ale jednak wydaje mi się, że np;

- Regent Zamycki - postawił by na rozwój opisów lenn, bardzo dokładną działalność firm państwowych etc.
    - Regent Ordyński - rozpoczął by prace nad oświatom, kierownictwo nad etnarchatami etc.
    - Regent Wettin - zaczął by pracować nad sądownictwem prawem karnym etc.
    - Regent Pahlavi - zaczął by program zasiedlania Imperium za pomocom swoich realowych środków przekazu etc.

Każdy z nas ma inną wizję i każdy mógłby ubarwić nasz kraj w inny sposób. Regent byłby kimś na wzór zastępcy Imperatora, a zarazem Kanclerza. 

Nie spodziewam się, by taki zapis miał zostać kiedykolwiek wykorzystany, ale przyznanie Imperatorowi prawa łaski wydaje mi się jak najbardziej na miejscu.

To akurat bardzo ładne uzupełnienie. Zawsze może się przydać zapis o prawie łaski.

3. Hierarchia aktów prawnych w Najjaśniejszym Imperium Nandyjskim jest następująca:

1. Konstytucja
    2. Umowy międzynarodowe wiążące Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie
    3. Umowy lenne zawarte indywidualnie między Imperatorem a państwami lennymi
    4. Edykty Cesarskie
    5. Ustawy przyjęte przez Keisarnoud
    6. Akty prawa miejscowego

To bardzo ważne, cieszę się że zwróciłeś na to uwagę. 

1. Imperator ustanawia sukcesję tronu w drodze edyktu.
    2. Po opróżnieniu tronu imperatorskiego, następca Najjaśniejszego Imperatora jest wyłaniany w sposób określony w edykcie Imperatora o sukcesji tronu.
    3. Nowy Najjaśniejszy Imperator jest wybierany przez Keisarnoud większością 2/3 głosów w następujących przypadkach:
    • nieustanowienie przez poprzedniego Najjaśniejszego Imperatora sukcesji tronu,
    • niezdolność do objęcia tronu lub zrzeczenie się prawa do tronu przez wszystkie osoby wskazane w edykcie o sukcesji.

Rzeczywiście kwestia sukcesji jest bardzo ważna. Można by było raz na zawsze rozwiązać kwestię dziedziczenia i ominąć wszystkie problemy w wypadku stałej realiozy. 

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

Witam serdecznie Niebiańskiego Cesarza oraz Szanownych 🙂

Cieszę się, że prace nad Konstytucją Imperium ruszyły.

Oczywiście, ilu nas jest, tyle wizji funkcjonowania państwa i lenn.

Co do realowych środków oddziaływania na nowe osoby, to zapał jest, ale wkradł się niespodziewanie czynnik w postaci cenzury w pewnym ważnym gospodarczo państwie w Azji, co według moich rozmówców może im znacznie utrudnić mikronacyjne życie u nas. 

Niektórzy, najchętniej by działali w Nan Di, gdyby była wyłącznie na X, ale to oczywiście czystej wody utopia...

Mam pomysł, żeby wprowadzić do Konstytucji zapis o powstaniu oficjalnego profilu Imperium Nan Di na portalu X, co ułatwi pozyskiwanie nowych osób, a przynajmniej dobra promocja, że w ogóle jesteśmy, zawsze się przyda.

Wiele osób zwyczajnie o nas nie wie, ale dzięki temu się dowie 🙂 😉

Opublikowano

9 minut temu, Reza I Pahlavi napisał:

Niektórzy, najchętniej by działali w Nan Di, gdyby była wyłącznie na X, ale to oczywiście czystej wody utopia...

Całkowite przeniesienie się na X to rzeczywiście utopia, ale moglibyśmy się tam zaktywizować! 

• Kocham to! 1

6 minut temu, Andrzej Ordyński napisał:

Całkowite przeniesienie się na X to rzeczywiście utopia, ale moglibyśmy się tam zaktywizować! 

Cieszę się, że się zgadzamy, Biały Chanie! :))

Takie przenosiny to w razie czego problemy ze spamem i możliwe kopanie się z koniem o prawa autorskie, gdyby wkroczyli kiedyś prawnicy Elona Muska (tak, niektórzy myślą o takich sprawach nawet w mikronacjach!) XD

Opublikowano

Szanowny @Reza I Pahlavi,
    jeżeli Szanowny jest przekonany do tego, że działanie platformy X może zwiększyć zasięgi i poprawić działanie naszego państwa. Może jednak warto, aby Szanowny założył oficjalny profil Imperium Nandyjskiego, w którym promowane byłby posty i to co się dzieje w kraju? Wydaje mi się to dobra inicjatywa. Może pojawi się tutaj jakaś nowa persona, która wzbogaci nasz wachlarz możliwości? Kto wie.

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

15 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

Szanowny @Reza I Pahlavi,
    jeżeli Szanowny jest przekonany do tego, że działanie platformy X może zwiększyć zasięgi i poprawić działanie naszego państwa. Może jednak warto, aby Szanowny założył oficjalny profil Imperium Nandyjskiego, w którym promowane byłby posty i to co się dzieje w kraju? Wydaje mi się to dobra inicjatywa. Może pojawi się tutaj jakaś nowa persona, która wzbogaci nasz wachlarz możliwości? Kto wie.

Szczerze mówiąc, myślę o tym, szlachetny Niebiański Cesarzu @Peetri Romanaav ! To by nam dało nowe możliwości, a przynajmniej zachęciło wahających się, by dołączyć do nas :)) 

P.S Czy Niebiański Cesarz myśli może o przyłączeniu do nas Wolnej Republiki Eesti może, bo to państwo, jeśli w ogóle jeszcze działa na Nordacie, ma podobną do implementowanej obecnie przez Niebiańskiego Cesarza u nas w Cesarstwie Nan Di koncepcji ugrofińskiej?! 😉

Może warto namówić osobę tam działającą, żeby się do nas przyłączyła? XD

Opublikowano

Nie mam tego w planach. Nie mniej jeśli myślicie o tym profilu na X poważnie to możecie działać Szanowny. Będziemy czekali na efekty. 

Co do samej Eestii nie wiem czy Szanowny Bolesław będzie chciał przyłączyć swój kraj do naszego Imperium. 

• Kocham to! 1

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

W dniu 27.07.2025 o 23:41, Peetri Romanaav napisał:

Nie mam tego w planach. Nie mniej jeśli myślicie o tym profilu na X poważnie to możecie działać Szanowny. Będziemy czekali na efekty. 

Co do samej Eestii nie wiem czy Szanowny Bolesław będzie chciał przyłączyć swój kraj do naszego Imperium. 

Rozumiem ✌️ 

Zawsze można spróbować go namówić, Niebiański Cesarzu 🙂

Myślę o czymś w rodzaju "przedszkola" na X dla nowych chętnych z Azji na początek, żeby sprawdzić czy prócz zapału potrafią pisać na temat, zanim się ich puści na żywioł XD

Coś takiego było dla nowych w Anno 1191, grze PBF czy czymś w rodzaju mikronacji historycznej o średniowieczu pod koniec XII stulecia i na początku XIII wieku i to działało, bo pozwalało sprawdzić umiejętności pisarskie chętnego.

Moim zdaniem, najbardziej obiecujący jest znający polski pewien Kazach, ale ma coś do muzułmanów w realu, więc mogą być kwasy lub całe teksty do usuwania, żeby Regentowi się nie nudziło XDDD

Opublikowano

W dniu 29.07.2025 o 16:06, Reza I Pahlavi napisał:

Rozumiem ✌️ 

Zawsze można spróbować go namówić, Niebiański Cesarzu 🙂

Myślę o czymś w rodzaju "przedszkola" na X dla nowych chętnych z Azji na początek, żeby sprawdzić czy prócz zapału potrafią pisać na temat, zanim się ich puści na żywioł XD

Coś takiego było dla nowych w Anno 1191, grze PBF czy czymś w rodzaju mikronacji historycznej o średniowieczu pod koniec XII stulecia i na początku XIII wieku i to działało, bo pozwalało sprawdzić umiejętności pisarskie chętnego.

Moim zdaniem, najbardziej obiecujący jest znający polski pewien Kazach, ale ma coś do muzułmanów w realu, więc mogą być kwasy lub całe teksty do usuwania, żeby Regentowi się nie nudziło XDDD

W takim razie Szanowny mógłby zająć się zarówno profilem jak i jego Cenzurą. 🙂

Wracając jednak do meritum. Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe konkluzje dotyczące naszej pracy nad Konstytucją?

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

101005704499826378.png

5 godzin temu, Peetri Romanaav napisał:

W takim razie Szanowny mógłby zająć się zarówno profilem jak i jego Cenzurą. 🙂

Wracając jednak do meritum. Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe konkluzje dotyczące naszej pracy nad Konstytucją?

Mogę tak zrobić, choć raczej miałem na myśli bezpieczeństwo forum Imperium, Niebiański Cesarzu 😂

Wysłałem wiadomość do kandydatów na X wczoraj i jeden odpowiedział, że wyśle e-mail i albo nie wiedział już, że chodzi o post na forum, albo miał na myśli, że wysłał aplikację o rejestrację postaci, ale nikt mu nie potwierdził 🤔😅 Wykasowałem przypadkowo wcześniejsze wiadomości do nich na X i sam już nie wiem, czy to był @Xongkoro Baturu czy druga osoba chętna 🤭 

• 1 miesiąc temu...
    Opublikowano

Obywatele Imperium Nandyjskiego, Z dumą ogłaszam zakończenie II sesji Keisarnoud — wydarzenia, które zapisze się złotymi zgłoskami w dziejach naszego państwa. W trakcie obrad dokonaliśmy dwóch przełomowych aktów.

Po pierwsze, uchwaliliśmy Konstytucję Imperium Nandyjskiego, nadając naszemu państwu formalne ramy ustrojowe, które będą fundamentem jego dalszego rozwoju. Po drugie, w oparciu o postanowienia nowej Konstytucji, wybraliśmy pierwszego Chengxianga, otwierając nowy rozdział w historii władzy wykonawczej i administracyjnej Imperium.

Sesja ta była nie tylko forum dyskusji, ale także symbolem naszej zdolności do wspólnego działania, budowania instytucji i wyznaczania kierunku, w którym zmierza Nan Di.

Dziękuję wszystkim uczestnikom za zaangażowanie, mądrość i wykazanie się odpowiedzialnością za wspólnotę. II sesja Keisarnoud zostaje oficjalnie zamknięta. Niech jej dorobek będzie inspiracją dla przyszłych działań. 

Edytowane przez Andrzej Ordyński
    • Lubię to 1