Waksman 1 340 Opublikowano 18 Października 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 No to chłopaki decyzji potrzebuję, bo muszę wiedzieć co i komu pozmieniać w systemie 😛 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 510 Opublikowano 18 Października 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 To może @Albert Fryderyk de Espada obejmuje symboliczny stołek prezesa i przywództwo Frakcji Koribijskiej, a ja Republikańskiej? 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg Spiker Kongresu, Minister Spraw Zewnętrznych i Premier II Federacji Nordackiej "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 18 Października 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 5 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: To może @Albert Fryderyk de Espada obejmuje symboliczny stołek prezesa i przywództwo Frakcji Koribijskiej, a ja Republikańskiej? Brzmi jak rozwiązanie, które przyniesie wiele dobrego kontentu. Podobuje się mnie ❤️ 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 19 Października 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2024 22 godziny temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: To może @Albert Fryderyk de Espada obejmuje symboliczny stołek prezesa i przywództwo Frakcji Koribijskiej, a ja Republikańskiej? 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Femme Mystere 170 Opublikowano 29 Października 2024 NIO: 1609230032 NIO: 1609230032 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 (edytowane) Jezu, w końcu znalazłam ten wątek. Na tym forum nie jestem w stanie nic odszukać 🙂 Odkopałam ten wątek, ponieważ zaczęłam trochę bawić się w tym nowym systemie politycznym i zaczęło kłębić się w mojej głowie kilka istotnych pytań, a uznałam, że może i inni byliby zainteresowani odpowiedziami, więc zamieszczam je tutaj. 1. Czy wygrana w wyborach w tamtym systemie przekłada się na realne "rządzenie" w tej mikronacji, czy też służy wyłącznie celom czysto fabularnym? 2. Czy głosujemy również jako obywatele czy głosują tylko ci fikcyjni, których popracie uzyskaliśmy? 3. Jak często aktualizuje się poparcie dla partii? 4. Ile procent uzyskuje się za jednego posta w mini-forum? Edytowane 29 Października 2024 przez Femme Mystere 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 29 Października 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Femme Mystere napisał: 1. Czy wygrana w wyborach w tamtym systemie przekłada się na realne "rządzenie" w tej mikronacji, czy też służy wyłącznie celom czysto fabularnym? Tak przekłada się na realne funkcje, 3 godziny temu, Femme Mystere napisał: 2. Czy głosujemy również jako obywatele czy głosują tylko ci fikcyjni, których popracie uzyskaliśmy? Tylko narracyjni, 3 godziny temu, Femme Mystere napisał: 3. Jak często aktualizuje się poparcie dla partii? To tydzień, 3 godziny temu, Femme Mystere napisał: 4. Ile procent uzyskuje się za jednego posta w mini-forum? Absolutnie losowa rzecz, zależy jak sobie to zinterpretuje AI. Nawet pokuszę się o stwierdzenie że się ich nie uzyskuje ale i traci jak się powie coś nie tak. Edytowane 29 Października 2024 przez Albert Fryderyk de Espada 1 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 29 Października 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 8 godzin temu, Femme Mystere napisał: Czy wygrana w wyborach w tamtym systemie przekłada się na realne "rządzenie" w tej mikronacji, czy też służy wyłącznie celom czysto fabularnym? Oczywiście wygranie wyborów = zdobycie faktycznej władzy w kraju. To gracze sterują polityką w całej tej układance (jako postaci). 8 godzin temu, Femme Mystere napisał: Czy głosujemy również jako obywatele czy głosują tylko ci fikcyjni, których popracie uzyskaliśmy? Głosują obywatele wirtualni. W toku gry walczymy o poparcie procentowe dla swoich partii, czemu koresponduje wykres poparcia dla partii na stronie głównej systemu. Nie oznacza to jednak, że partia z największą ilością głosów wygra wybory na 100%. Podawane poparcie dla partii jest orientacyjne, a dokładna symulacja tego na kogo tak naprawdę obywatele oddadzą swoje głosy jest przeprowadzana dopiero przy wyborach. 8 godzin temu, Femme Mystere napisał: Jak często aktualizuje się poparcie dla partii? Jest aktualizowane co tydzień w niedzielę późnym popołudniem razem ze Stanem Państwa. 8 godzin temu, Femme Mystere napisał: Ile procent uzyskuje się za jednego posta w mini-forum? Zależy od tego jakie działania podejmie gracz. Wbrew temu co mówi kulega Albert nie jest to losowość. Model AI ma podane wszystkie aktualnie trwające wydarzenia, każdy post z Netoperka, mini-forum oraz Sejmu (włącznie z treścią projektów i głosowań) z ostatniego tygodnia. Na podstawie naszych działań, wypowiedzi i zachowań model przez dokładną ich analizę podaje jak zmieni się Stan Państwa oraz poparcie dla danej partii politycznej. Trudno jest więc ocenić ile zyskuje się za jednego posta, ale raczej mało, bo w wymiarze całego tygodnia jest to dość mało dla społeczeństwa 😛 Tak mi się wydaje przynajmniej 😂 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 29 Października 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Co się śmieszysz gamoniu @Waksman, napisałeś to samo co ja. Tylko ja zrobiłem to nieco bardziej bezpośrednio. 😄 1 1 AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 29 Października 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 15 minut temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Co się śmieszysz gamoniu @Waksman, napisałeś to samo co ja. Tylko ja zrobiłem to nieco bardziej bezpośrednio. 😄 Ja wiem Albercik, doceniam chęci 😛 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Femme Mystere 170 Opublikowano 30 Października 2024 NIO: 1609230032 NIO: 1609230032 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 (edytowane) Zatem... wystarczy umieć dobrze spamować, żeby potem otrzymać władzę w kraju? Jest to pewne zagrożenie. Widzę tu też pewien istotny problem. Bo jednak obserwując mikronacje nie od dziś wiem, że aktywnośc i atrakcyjnośc mikronacji w dużej mierze zależy od działań społecznych dla i między mikronautami. Mikronacja to budowanie państwa, w tym opisów i rozbudowywanie jej walorów estetycznych i fabularnych. To działania zakrojone na szeroką skalę, zresztą sami wiecie. Co wam będę tłumaczyła. Taka działalność kręci się na obecnym forum. I tu jest pewnego rodzaju rozdwojenie, bo ktoś spamując dowolne pierdolety w systemie AI może zdobywać władzę i nie robić nic pożytecznego. A osoba, która chciałabny robić i robi dużo dla państwa na tym forum, nie ma z tego absolutnie nic. I nie mówię, że w mikronacje bawi się dla władzy w danej mikro, ale gdyby założyć, że chce się mieć dobrą władzę w kraju, która jest aktywna na wszystkich polach, to ... no sami rozumiecie, że jest to rozdźwięk. Więc... według mnie albo jednak złączyć fora albo należałoby zastanowić się nad innym rozwiązaniem. Może udałoby się skomunikować system AI z forum tak, żeby automatycznie nietoperek publikował jakieś aktywności ludzi na tym forum? Acha no i np. wykupywanie reklam na bannery też nie ma zastosowania politycznego, bo ludzie nie głosują tylko wirtualne ludki. Edytowane 30 Października 2024 przez Femme Mystere 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 5 Listopada 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 Zasadnicze pytanie jako że wybory mamy za sobą będziemy chcieli wdrażać proponowany przeze mnie podział aktów prawnych na te narracyjne oraz te które będą realnie stanowić prawo? AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 5 Listopada 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 W dniu 30.10.2024 o 14:31, Femme Mystere napisał: Zatem... wystarczy umieć dobrze spamować, żeby potem otrzymać władzę w kraju? Jest to pewne zagrożenie. Nie do końca. Nie każde "dobre" w naszym mniemaniu działanie będzie tak samo dobrze odebrane przez społeczeństwo, którego zachowanie symuluje AI. Więc nie, nie uważam, że spamowanie to zagrożenie. Poza tym na razie nie wiemy jakby się to skończyło, bo mamy i za mało graczy, i za mało osób, które spamują. W dniu 30.10.2024 o 14:31, Femme Mystere napisał: Taka działalność kręci się na obecnym forum. I tu jest pewnego rodzaju rozdwojenie, bo ktoś spamując dowolne pierdolety w systemie AI może zdobywać władzę i nie robić nic pożytecznego. A osoba, która chciałabny robić i robi dużo dla państwa na tym forum, nie ma z tego absolutnie nic. I nie mówię, że w mikronacje bawi się dla władzy w danej mikro, ale gdyby założyć, że chce się mieć dobrą władzę w kraju, która jest aktywna na wszystkich polach, to ... no sami rozumiecie, że jest to rozdźwięk. Tak jak wcześniej - pierdoletami władzy się nie zdobędzie, co raczej zostało udowodnione przez ostatnie wybory. Nie uważam też, że rozdwojenie się na dwa fora to duży problem - to forum jest centrum dyskusji poza-narracyjnych nie obejmujących sobą bezpośrednich działań dotyczących państwa. Według mnie, tutaj jest raczej miejsce na jakieś opisy miast, wydarzenia nie-narracyjne, debaty i dyskusje o nowych pomysłach i rzeczach bieżących nie będących częścią systemu AI. W dniu 30.10.2024 o 14:31, Femme Mystere napisał: Acha no i np. wykupywanie reklam na bannery też nie ma zastosowania politycznego, bo ludzie nie głosują tylko wirtualne ludki. To jest w fazie rozwoju. Docelowo ma być tak, że wykupywanie reklam w systemie będzie pozwalało na dotarcie do większej grupy odbiorców, właśnie tych narracyjnych. Załóżmy, że ta strona to taka platforma dyskusji dla polityków, na którą zaglądają ci wirtualni obywatele. Jak zobaczą reklamę, zaczną patrzeć, i być może dołożą procenty do poparcia partii, która taką reklamę wystawiła. 17 godzin temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Zasadnicze pytanie jako że wybory mamy za sobą będziemy chcieli wdrażać proponowany przeze mnie podział aktów prawnych na te narracyjne oraz te które będą realnie stanowić prawo? Tak, zdecydowanie musimy to rozdzielić. Wszystkie ustawy, rozporządzenia i inne dokumenty dotyczące systemu AI, tzn. regulacji cen, płacy minimalnej, budżetu i tak dalej powinniśmy publikować w DU obecnym na mini-forum (bo to są ustawy kluczowe w symulacji). Dokumenty, które nie dotyczą systemu AI (np. regulujące jego działanie i inne) powinniśmy publikować w DU II Federacji, żeby uniknąć konfliktów. 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert Fryderyk de Espada 1 056 Opublikowano 6 Listopada 2024 NIO: 2908210003 NIO: 2908210003 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 15 godzin temu, Waksman napisał: Tak, zdecydowanie musimy to rozdzielić. Wszystkie ustawy, rozporządzenia i inne dokumenty dotyczące systemu AI, tzn. regulacji cen, płacy minimalnej, budżetu i tak dalej powinniśmy publikować w DU obecnym na mini-forum (bo to są ustawy kluczowe w symulacji). Dokumenty, które nie dotyczą systemu AI (np. regulujące jego działanie i inne) powinniśmy publikować w DU II Federacji, żeby uniknąć konfliktów. Ma sens. Teraz pytanie czy faktycznie chcemy wypełniać te narracyjne ustawy artykułami czy upraszamy wedle moich założeń że np. ustawa X obniży bezrobocie o 4% ale obniży ekologię o 5%? Chociaż z drugiej strony można zrobić i tak i tak bo efekt finalnie chyba i tak będzie zakładał iż dana ustawa doda X i odejmie Y więc sama treść może być ale również bez niej by się obeszło. AFdeEspada@nordnet.fn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 6 Listopada 2024 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2024 2 godziny temu, Albert Fryderyk de Espada napisał: Ma sens. Teraz pytanie czy faktycznie chcemy wypełniać te narracyjne ustawy artykułami czy upraszamy wedle moich założeń że np. ustawa X obniży bezrobocie o 4% ale obniży ekologię o 5%? Chociaż z drugiej strony można zrobić i tak i tak bo efekt finalnie chyba i tak będzie zakładał iż dana ustawa doda X i odejmie Y więc sama treść może być ale również bez niej by się obeszło. Zdecydowanie nie. My nie możemy w tak bezpośredni sposób wpływać na wskaźniki Stanu Państwa. My musimy te proste ustawy zapewnić treścią, np. "Art. 1. Podnosi się minimalną płacę dla sektora publicznego do XX Ꞥ" - coś w ten deseń. Wtedy model będzie mógł dokładniej i lepiej przeprowadzić symulację, bo to AI kontroluje Stan Państwa w całości, a nie my. Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi