Piotr Romanow 304 Opublikowano 9 Stycznia 2022 NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 2 minuty temu, Waksman napisał: Z ciekawości - w muratyckim miasta kończące się na "-gród" mają końcówkę "-sio". Czy analogicznie taka zasada będzie istniała w azymuckim czy może masz na to jakiś inny pomysł? Aktualnie takiej reguły nie ma, ale mam zamiar podzielić, że końcówki polskie będą się odmieniały na konkretne końcówki azymuckie. ? Piotr Grigoriewicz Romanow II Prezydent IV Republiki Muratyki Marszałek Wielki Sejmu II kadecji Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Czekam w takim razie na jakiś ładny schemacik ? Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Tak apropo nowych słów, to w związku z reaktywacją AEJ: Elektrownia - Elektr?ne Azymucka Elektrownia Jądrowa - Az?mut??ş ?tom?ne Elektr?ne Mam nadzieję, że ci to podpasuje @Piotr Romanow ? 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Romanow 304 Opublikowano 6 Grudnia 2022 NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Na czym stanęliśmy? Czy dalej są chęci rozwoju tego języka? Ktoś coś? Piotr Grigoriewicz Romanow II Prezydent IV Republiki Muratyki Marszałek Wielki Sejmu II kadecji Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Ja mogę pomóc, ale muszę odświeżyć wiedzę na ten temat i ogarnąć, czy my coś w końcu ustaliliśmy konkretnie. Może @Andrzej Płatonowicz Ordyński nam pomoże? ? Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Płatonowicz Ordyński Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Jak mi ktoś streści, co już jest ustalone i jakie są założenia to spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Romanow 304 Opublikowano 6 Grudnia 2022 NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Ogólnie to język jest jakąś dziwną mieszanką j.tureckiego i j.słowiańskich, a przynajmniej jest taki zamysł. Parę rzeczy było ustalonych wcześniej jak; Cytat Az?mut? ?lfabet?ş - Alfabet Azymucki Aa ?? - wymawiane jak aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg - wymawiane jak gh ?? - wymawiane jak g (twardo) Hh I? - wymiawiane jak y ?i Jj Kk Ll Mm Nn ?? - wymawiane jak yn Oo Pp Rr Ss Şş - wymawiane jak sz Tt Uu Üü - wymawiane jak uj Ww Zz Žž - wymawiane jako ż W planach jest wprowadzenie jeszcze cyrylicy, bo czemu nie? ? Cytat Magaz?ş - Sklep Bank?ş - Bank Swetn?ra - Lampa Fall?ra - Fala Rul?mr - Koło Lej?mr - Światło Już po zmianach parę słów, które wcześniej były na szybko opisane. Cytat Dzień dobry - Horoş de?r Dobry wieczór - Horoş vech?r Dobranoc - Horoşlun?ra Cześć - Ük?m Witaj - V?tam Do zobaczenia - K o?ladžen? Żegnaj - Žara Powitania pożegnania i wtedy też pomyślałem nad wprowadzeniem znaku Č č w miejsce ch, bo i tak czyta się to jak cz i można by było sobie ułatwić pisanie jak w j.rosyjskim gdzie istnieje znak zamiast pisania sza, czy szcza. ? Cytat Tytuły Szlacheckie - Je?n?ş/Je?n?ra - Szlachcic/Szlachcianka - Baron?ş/Baron?ra - Baron - Wizehrab?ş/Wizehrab?ra - Wicehrabia/Wicehrabina - Ü?er?ş/Ü?er?ra - Junkier - Hrab?ş/Hrab?ra - Hrabia/Hrabina - Ejrhrab?ş/Ejrhrab?ra - Landgraf - V?şhrab?ş/V?şhrab?ra - Wysoki Hrabia - Erkhrab?ş/Erkhrab?ra - Wielki Hrabia - Duch?ş/Duch?ra - Książe/Księżna - Erkduch?ş/Erkduch?ra - Wielki Książe/Wielka Księżna - Kne?ş/Kne?ra - Dostojny Książe/Dostojna Księżna - Kon??ş/Kon??ra - Arcyksiążę/Arcyksiężna - Kaisar?ş/Kaisar?ra - Książe krwi królewskiej/Księżna krwi królewskiej - Bojar?ş/Boja?ra - Król/Królowa - Sultan?ş/Sultan?ra - Cesarz/Cesarzowa Urzędy Cywilne - Prez?dent?ş - Prezydent - Kanzlar?ş - Kanclerz/Premier - M?n?st?ş - Minister - ?eneral?ş Governat?r? - Generał Gubernator - Sejmar ?şah - Marszałek Sejmu - Sejmar Peur? - Poseł Sejmu Cytat Parę imion męskich Maz?p Petr?ş Hajmr?ş ?aşpar Kaswehr Fahrüd J?z?f ?leksandreş ?mraş Miasta Azymuckie Sarajsk - Şara?sk Nowakowo - Nowagarad Nowa Broskwa - N?wa Broskwaş Azymut - Az?mut? Astańsk - Astüsk Nadchładzice - Uprad?cz? Noworadomsk - N?woradmarkş No i propozycja Herr Waksmana, którą zaakceptowałem osobiście. ? Elektrownia - Elektr?ne Azymucka Elektrownia Jądrowa - Az?mut??ş ?tom?ne Elektr?ne Co dalej proponujecie? Bo nie wiem na czym stanąłem i jak dalej pchać w język. Chciałbym, żeby był on "rozmowny", żebyśmy mogli np. usiąść na discordzie i porozmawiać w tym języku, czy można byłoby pisać posty po nowoazymucku w azymutii, dałoby to zajebisty klimat tego miejsca, a może i nawet jakieś metro Azymutia? Kto wie. ? 1 Piotr Grigoriewicz Romanow II Prezydent IV Republiki Muratyki Marszałek Wielki Sejmu II kadecji Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Płatonowicz Ordyński Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Podoba mi się to, co dotychczas ustalono. Jak się język rozwinie, to moglibyśmy go też używać do ceremonii w Cerkwi Plateńskiej jako języka liturgicznego. ? Wymyślanie nowych słów będzie względnie łatwe (chociaż może być czasochłonne), natomiast ważna jest też odmiana przez przypadki oraz czasy. Masz na to jakiś pomysł? P.S. Oznaczajcie mnie, jak coś do mnie piszecie, bo mogę przegapić (ostatnio taka aktywność w mirkoświecie, że nie daję rady przeglądać wszystkiego xD) Edytowane 6 Grudnia 2022 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Romanow 304 Opublikowano 6 Grudnia 2022 NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Godzinę temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał: Podoba mi się to, co dotychczas ustalono. Jak się język rozwinie, to moglibyśmy go też używać do ceremonii w Cerkwi Plateńskiej jako języka liturgicznego. ? Wymyślanie nowych słów będzie względnie łatwe (chociaż może być czasochłonne), natomiast ważna jest też odmiana przez przypadki oraz czasy. Masz na to jakiś pomysł? P.S. Oznaczajcie mnie, jak coś do mnie piszecie, bo mogę przegapić (ostatnio taka aktywność w mirkoświecie, że nie daję rady przeglądać wszystkiego xD) Jeszcze jak! Liturgia w Nowoazymuckiej mowie? Jestem na tak. Jeszcze nie mam pomysłu na odmianę przez przypadki i całą tą dalszą budowę języka, ale postaram się coś opracować na dniach. ? Piotr Grigoriewicz Romanow II Prezydent IV Republiki Muratyki Marszałek Wielki Sejmu II kadecji Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 11 godzin temu, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał: Jak się język rozwinie, to moglibyśmy go też używać do ceremonii w Cerkwi Plateńskiej jako języka liturgicznego. ? Panie, to jest genialne! Cerkiew nabyła by wtedy wartość tak oryginalną, że normalnie nie mogę! Jestem jak najbardziej za ? 9 godzin temu, Piotr Romanow napisał: Jeszcze nie mam pomysłu na odmianę przez przypadki i całą tą dalszą budowę języka, ale postaram się coś opracować na dniach. Ja muszę jakoś przestawić w głowie wymyślanie słów bazowanych na językach germańskich, na wymyślanie słów bazowanych na językach tureckich XD. Aktualnie po pracach nad muratyckim nie jestem w stanie wyprzeć z głowy tych muratycko-brzmiących słów ? Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Płatonowicz Ordyński Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 5 minut temu, Waksman napisał: Ja muszę jakoś przestawić w głowie wymyślanie słów bazowanych na językach germańskich, na wymyślanie słów bazowanych na językach tureckich XD. Aktualnie po pracach nad muratyckim nie jestem w stanie wyprzeć z głowy tych muratycko-brzmiących słów ? Najważniejsze, że dużo umlautów w jednym i drugim języku, więc wymowa muratyckiego i nowoazymuckiego będzie podobna xD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Teraz, Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał: Najważniejsze, że dużo umlautów w jednym i drugim języku, więc wymowa muratyckiego i nowoazymuckiego będzie podobna xD. Przepraszam bardzo, jak się w muratyckim te umlauty ogarnie, co wcale nie jest takie trudne jak się wydaje, to potem jest tylko z górki XD Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Romanow 304 Opublikowano 7 Grudnia 2022 NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 A bo w nowoazymuckim jest tak cholernie ciężkie, że Boże pomiłuj. ? Piotr Grigoriewicz Romanow II Prezydent IV Republiki Muratyki Marszałek Wielki Sejmu II kadecji Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Romanow 304 Opublikowano 20 Grudnia 2022 NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Cytat Az?mut? ?lfabet?ş - Alfabet Azymucki Aa ?? - wymawiane jak aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg - wymawiane jak gh ?? - wymawiane jak g (twardo) Hh I? - wymiawiane jak y ?i Jj Kk Ll Mm Nn ?? - wymawiane jak yn Oo Pp Rr Ss Şş - wymawiane jak sz Tt Uu Üü - wymawiane jak uj Ww Zz Žž - wymawiane jako ż To ja proponuje dalej wprowadzenie litery Čč, która będzie odpowiadała dźwiękowi cz. Żeby nie pisać ch i cz itd., moim zdaniem dużo ładniej będzie wyglądała pisownia tego języka. ? Piotr Grigoriewicz Romanow II Prezydent IV Republiki Muratyki Marszałek Wielki Sejmu II kadecji Były Prezydent Uleński Azymuckiego Ulenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waksman 1 340 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zaimki: on/jego Zaimki: on/jego NIO: 2709210001 NIO: 2709210001 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 W dniu 20.12.2022 o 14:25, Piotr Romanow napisał: To ja proponuje dalej wprowadzenie litery Čč, która będzie odpowiadała dźwiękowi cz. Żeby nie pisać ch i cz itd., moim zdaniem dużo ładniej będzie wyglądała pisownia tego języka. ? Jak najbardziej, jeszcze jak. To jedna z moich ulubionych literek 1 Kaspar Venir Waksman-Dëter były: I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi