Noffe same se wezmo, spoko czaszka!
Traktat Nordacki - czy jest szansa utworzenia i współpracy?
- Edward Teague
- Entuzjasta
- Yasmin an Zentawi-Emre
- Kontrybutor
Re: Traktat Nordacki - czy jest szansa utworzenia i współpracy?

Yasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun.

- Thomas von Lisendorff
- Uczeń
Bardzo trafne i ciekawe odpowiedzi. Nie ukrywam że ma to wielki sens i przybliża do współpracy.
Dziękuję za tak obszerne i merytoryczne stanowisko. Bardzo cieszy mnie, że idea rozpoczęcia dialogu spotkała się z życzliwym przyjęciem.
Pragnę podkreślić, że moją intencją nie było tworzenie organu, który decydowałby o istnieniu państw czy narzucał rozwiązania dotyczące granic. Wręcz przeciwnie , zależy mi na stworzeniu forum współpracy, konsultacji i wymiany doświadczeń pomiędzy państwami Nordaty.
Twoja propozycja, aby kwestie kartograficzne opierały się na konsultacjach i dobrych praktykach, a nie na mechanizmach kontroli, wydaje się bardzo interesującym kierunkiem. Podobnie zgadzam się, że warto uprościć strukturę przyszłego Traktatu, unikając powielania zagadnień i eksponując rozwój Nordaty jako jego nadrzędny cel.Szczególnie cieszy mnie zgodność naszych poglądów w zakresie wspierania współpracy gospodarczej, kulturalnej i naukowej. To właśnie na tych płaszczyznach możemy stosunkowo szybko osiągnąć konkretne efekty, budując zaufanie pomiędzy państwami kontynentu.
Twoje propozycje z pewnością zostaną uwzględnione podczas dalszych prac nad koncepcją Traktatu. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się wypracować dokument, który będzie akceptowalny dla wszystkich zainteresowanych państw i stanie się fundamentem trwałej współpracy na Nordacie.
@Barhir az R-Z-Emre Dziękuję Ci za deklarację, nie mniej wielu przywódców wolałoby neutralne forum do rozmow. Proponuję neutralne forum np. Bastion lub forum Rusowii ( gdzie jestem Cesarzem).
Do FN przybyłem aby rozmawiać z przywódcami państw na tym forum, i tak samo odwiedzam innych przywódców i z nimi rozmawiam.
@Bolesław Kirianóo von Hohenburg, @Tarsycjusz Operar, @Barhir az R-Z-Emre jestem przekonany i wierzę w to, że uda nam się dojść do wspólnego stanowiska.
Propozycja Terencjusza wydaje mi się być bardzo ciekawa,dlatego proszę abyście odnieśli się do niej.
/-/Thomas von Lisendorff
Wiceprezydent oraz Minister Kultury i Sportu Republiki Bialeńskiej, Cesarz Imperium Rusowii

- Barhir az R-Z-Emre
- Wschodząca Gwiazda
Zgadzam się na konsultacje na forum Bastionu.
Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata.
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Mały Król

Bastion to nie neutralne forum. Ileśmy się nasłuchali szykan ze strony jego administracji to nawet sstarry nie zliczy. Forum rusowii jest OK. Odniosę się do propozycji kolegi Operara w możliwie bliskim czasie.
- Erik Otton von Hohenburg
- Profesjonalista
Może warto byłoby rozważyć zakaz lokowania się nowych państw na Nordacie przez okres następnych 69 lat? (Bądźmy wspaniałomyślni i nie żądajmy okresu 70 lat od śmierci autora, po których w Polsce wygasają prawa autorskie.) Koniec końców sam kontur Nordaty jest najpewniej przedmiotem prawa autorskiego i jako taki podlega ochronie prawnej, nie mówiąc już o tradycjach i kulturze państw które zdążyły się ulokować na każdym skrawku Nordaty w ciągu jej burzliwej historii i które również mogą takiej ochronie podlegać - taka luźna sugestia z mej strony...
- Mały Król

Może warto byłoby rozważyć zakaz lokowania się nowych państw na Nordacie przez okres następnych 69 lat? (Bądźmy wspaniałomyślni i nie żądajmy okresu 70 lat od śmierci autora, po których w Polsce wygasają prawa autorskie.) Koniec końców sam kontur Nordaty jest najpewniej przedmiotem prawa autorskiego i jako taki podlega ochronie prawnej, nie mówiąc już o tradycjach i kulturze państw które zdążyły się ulokować na każdym skrawku Nordaty w ciągu jej burzliwej historii i które również mogą takiej ochronie podlegać - taka luźna sugestia z mej strony...
No to może żeby się nie narażać na podobne nieprzyjemności w ogóle odpuśćmy sobie z lokowaniem się państw koło siebie... Może każde mikro mogłoby mieć własny kontynent... W własnym uniwersum... Na własnym komputerze... Żeby nie rozzłościć żadnego starego. Co myślicie?
- Samira Al-Nassr
- Odkrywca
Proponuję na 67 lat, żeby było zabawnie.
- Barhir az R-Z-Emre
- Wschodząca Gwiazda
Wycofuje swoje poparcie dla wyżej wymienionych idei.
Nie będę dyskutował z państwem, które porzuciło prawo wolności narodów dla wspólnego grabienia ziemii, stojąc ramię w ramię z Sarmacją.
Wielki Sułtanat Siyah nie jest zainteresowany żadną współpracą proponowaną tu wcześniej.
Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata.
- Thomas von Lisendorff
- Uczeń
W związku z niepowodzeniem mojego projektu, uważam temat za zamknięty.
Nie mniej, dziękuję Wszystkim za udział w rozmowach.
Pozdrawiam.
/-/Thomas von Lisendorff
Wiceprezydent oraz Minister Kultury i Sportu Republiki Bialeńskiej, Cesarz Imperium Rusowii

- Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein
- Profesjonalista
Ja też jestem przeciwko regulowaniu lokacji państw na kontynencie. Nie widzę potrzeby. A jest to zaprzeczenie zwyczaju jakim kontynent rządził się od początku. I chyba tak źle na tym nie wyszliśmy?
Dosłownie to.
Polityka zagraniczna ostatnio to albo kabarecik albo machanie swoją pałką przez "mocarzy - bo mają dużo postów poważnych".
*wstaw mem iluzja wyboru*
Nordata od początku była 'śmieciowym' kontynentem luźnych yoyonacji - no i zajebiście.
Jeśli Republika Bialeńska chce traktatów z regulacją terenu to polecam na inny kontynent bardziej na południe lub południowy wschód się udać. Przynależność Bialenii i "Anatolii" do Nordaty jest uznaniową decyzją w danym momencie powziętą i można ją cofnąć.

(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!
- Mały Król

Dosłownie to.
Polityka zagraniczna ostatnio to albo kabarecik albo machanie swoją pałką przez "mocarzy - bo mają dużo postów poważnych".
*wstaw mem iluzja wyboru*
Ff tym no nie rozumiesz, ff tym oni no nie robią imperializmu, oni chronią przed imperializmem. W sensie, oni robią imperializm, żeby ktoś inny nie zrobił imperializmu, ale ich imperializm jest lepszy, bo nie chce być imperializmem, ale musi być, żeby jakiś inny imperializm nie był imperializmem na tych samych pikselach na których ich imperializm jest imperializmem, dzięki czemu te piksele są tak napraffdę no tzw FFOLNE od imperializmu. Rozumiesz?
Nordata od początku była 'śmieciowym' kontynentem luźnych yoyonacji - no i zajebiście.
Jeśli Republika Bialeńska chce traktatów z regulacją terenu to polecam na inny kontynent bardziej na południe lub południowy wschód się udać. Przynależność Bialenii i "Anatolii" do Nordaty jest uznaniową decyzją w danym momencie powziętą i można ją cofnąć.
Bialenia może pewnego dnia odpłynąć i przysunąć się bliżej Vaarlandu? 😳
- Burek
- Mistrzunio
Generalnie to autor pomysłu się z niego wycofał, więc jest o czym jeszcze w tej sprawie gadać?
- Mały Król

- Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein
- Profesjonalista

(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!