Traktat Nordacki - czy jest szansa utworzenia i współpracy?

Miejsce dyskusji Nordatczyków

Awatar użytkownika
Thomas von Lisendorff
Uczeń
Uczeń

Traktat Nordacki - czy jest szansa utworzenia i współpracy?

Post autor: Thomas von Lisendorff »

Szanowni Przywódcy Państw Nordaty,

jako Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej pragnę zaprosić Państwa do otwartego dialogu i wspólnej dyskusji nad możliwością opracowania oraz zawarcia Traktatu Nordackiego.

Uważam, że nadszedł odpowiedni moment, aby zastanowić się, czy państwa naszego kontynentu są gotowe do zacieśnienia współpracy i stworzenia wspólnych zasad regulujących najważniejsze kwestie dotyczące Nordaty. Nie chodzi o ograniczanie suwerenności któregokolwiek z państw, lecz o wypracowanie przejrzystych reguł opartych na wzajemnym szacunku, partnerstwie i dobrej woli.

Proponowany Traktat ma stworzyć przejrzyste ramy współpracy w zakresie między innymi:

• lokacji nowych państw na Kontynencie Nordaty,
  • zmian granic oraz gospodarowania ziemiami niczyimi,
  • pokojowego rozwiązywania sporów,
  • współpracy dyplomatycznej, gospodarczej, kulturalnej i naukowej,
  • konsultacji w sprawach bezpieczeństwa oraz wspólnych inicjatyw służących rozwojowi Nordaty np. Dni Nordaty.

Na obecnym etapie nie przedstawiam gotowych rozwiązań. Chciałbym przede wszystkim poznać opinie, oczekiwania i propozycje wszystkich zainteresowanych państw. Jestem przekonany, że tylko otwarta dyskusja i wspólna praca pozwolą stworzyć dokument, który będzie służył całej Nordacie.

Serdecznie zapraszam do udziału w rozmowach oraz przedstawienia swoich stanowisk. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje szansa na stworzenie Traktatu Nordackiego i rozpoczęcie nowego etapu współpracy na naszym kontynencie.

Ostatnio zmieniony 19 lip 2026, 17:00 przez Thomas von Lisendorff, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa formatowania

/-/Thomas von Lisendorff 

Wiceprezydent oraz Minister Kultury i Sportu Republiki Bialeńskiej, Cesarz Imperium Rusowii 

100505667931999078.png
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Mały Król
Mały Król

Re: Traktat Nordacki - czy jest szansa utworzenia i współpracy?

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Szanowny,

przepraszam że tak bezceremonialnie i bez wstępów, ale chciałbym od razu coś zaznaczyć, żeby potem nie było złudzeń. Abstrahując od samej kwestii takiego Traktatu, dwa pierwsze punkty tematów, które proponuje się, by on regulował, są dla nas nieakceptowalne - lokowanie noffych państw i zmiany granic regulowane jakąś Radą to absurd. Plz, nie zróbmy sobie tego kuku który zrobił sobie Vaarland. Kto rozdziera szaty w kwestii braku wolnego miejsca na Nordacie, niech sam rzuci własne piksele - na pewno każdy z nas znalazłby parę takich, których nie musimy koniecznie posiadać.

Co do reszty propozycji, oddaję głos pozostałym Nordaciarzom.

Ostatnio zmieniony 14 lip 2026, 21:26 przez Bolesław Kirianóo von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.
99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.png

Użytkownik Stempla

Obywatel Kirianii
Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Antykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Salim Emre
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Salim Emre »

Ostateczną decyzję podejmie mój ojciec ale jestem przekonany, że Wielki Sułtanat Siyah jest gotowy do podpisania takiego traktatu.

Jesteśmy zwolennikami aby decyzję geograficzne odnośnie mapy były zatwierdzane wewnątrz Rady Nordaty.

Salim Emre, syn Barhira az Ruzmari-Zentawi-Emre i Yasmin an Zentawi-Emre. Dziedzic Siyah, Al-Faradon, Al-Rajn i Al-Farun.

Flaga-1561116550.png.203d18081bd41bf9b4270e0176fc7143.png
Awatar użytkownika
Adelaide Radziwiłł-Chojnacka
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Post autor: Adelaide Radziwiłł-Chojnacka »

Cytuję słowa Salim Emre (14 lip 2026, 19:14):

Ostateczną decyzję podejmie mój ojciec ale jestem przekonany, że Wielki Sułtanat Siyah jest gotowy do podpisania takiego traktatu.

Jesteśmy zwolennikami aby decyzję geograficzne odnośnie mapy były zatwierdzane wewnątrz Rady Nordaty.

Eee… Najpierw by go trzeba było spisać, żeby go podpisać.

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka 

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Burek »

Cytuję słowa Bolesław Kirianóo von Hohenburg (14 lip 2026, 19:05):

Kto rozdziera szaty w kwestii braku wolnego miejsca na Nordacie, niech sam rzuci własne piksele - na pewno każdy z nas znalazłby parę takich, których nie musimy koniecznie posiadać.

A ktoś to robi?

Ostatnio zmieniony 14 lip 2026, 21:27 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mały Król
Mały Król

Cytuję słowa Burek (14 lip 2026, 19:26):

A ktoś tak twierdzi?

Pies kolegi podobno coś takiego usłyszał. Nie będę rzucać nazwisskami, niech te osoby same się ujawnią przez szlachetne oddawanie pikseli dla potrzebujących.

99792411588297495.png

101005704499837848.png

Użytkownik Stempla

Obywatel Kirianii
Antykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Derya Öztürk
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Derya Öztürk »

Cytuję słowa Thomas von Lisendorff (14 lip 2026, 19:00):

Szanowni Przywódcy Państw Nordaty,
jako Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej pragnę zaprosić Państwa do otwartego dialogu i wspólnej dyskusji nad możliwością opracowania oraz zawarcia Traktatu Nordackiego.
Uważam, że nadszedł odpowiedni moment, aby zastanowić się, czy państwa naszego kontynentu są gotowe do zacieśnienia współpracy i stworzenia wspólnych zasad regulujących najważniejsze kwestie dotyczące Nordaty. Nie chodzi o ograniczanie suwerenności któregokolwiek z państw, lecz o wypracowanie przejrzystych reguł opartych na wzajemnym szacunku, partnerstwie i dobrej woli.

Proponowany Traktat ma stworzyć przejrzyste ramy współpracy w zakresie między innymi:
* lokacji nowych państw na Kontynencie Nordaty,
* zmian granic oraz gospodarowania ziemiami niczyimi,
* pokojowego rozwiązywania sporów,
* współpracy dyplomatycznej, gospodarczej, kulturalnej i naukowej,
* konsultacji w sprawach bezpieczeństwa oraz wspólnych inicjatyw służących rozwojowi Nordaty np. Dni Nordaty.

Na obecnym etapie nie przedstawiam gotowych rozwiązań. Chciałbym przede wszystkim poznać opinie, oczekiwania i propozycje wszystkich zainteresowanych państw. Jestem przekonany, że tylko otwarta dyskusja i wspólna praca pozwolą stworzyć dokument, który będzie służył całej Nordacie.
Serdecznie zapraszam do udziału w rozmowach oraz przedstawienia swoich stanowisk. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje szansa na stworzenie Traktatu Nordackiego i rozpoczęcie nowego etapu współpracy na naszym kontynencie.

Bravo Zulu.

Awatar użytkownika
Yasmin an Zentawi-Emre
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Yasmin an Zentawi-Emre »

Wielki Sułtanat Siyah jest gotowy do rozmów, do wspólnego dialogu.

Alfarun_kalifat_godlo.webp.9b5ffe1969ba860ea76ebffe4cb30508.webp

Yasmin an Zentawi-Emre Sułtanka Wielkiego Sułtanatu Siyah, Wezyrka Al-Faradon, Pani wszystkich karków, służka Wielkiego Meczetu, Imperatorka Wschodu i Zachodu, prawowita władczyni Nordaty Muzułmańskiej. Druga żona Barhira. Córka Aymana Zentawi. Dziedziczka Al-Rajn i Al-Farun.

Flaga-1561116550.webp.1aff4cfae15ed391da37c4d50f58c68a.webp
FAR-1.webp.73ac1a5b5bea98d3b370c56acf66b2a7.webp
Alfarun_kalifat_flag.webp.fc9bb6067061a2d8ed876f155bd2cc93.webp
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Cytuję słowa Bolesław Kirianóo von Hohenburg (14 lip 2026, 19:28):

Pies kolegi podobno coś takiego usłyszał. Nie będę rzucać nazwisskami, niech te osoby same się ujawnią przez szlachetne oddawanie pikseli dla potrzebujących.

To byłem ja, oddałem Klindię i Noklezję. Część już została nawet skonsumowana przez Drację dzięki nordackiej myśli dyplomatycznej.

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
Mały Król
Mały Król

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (14 lip 2026, 20:51):

To byłem ja, oddałem Klindię i Noklezję. Część już została nawet skonsumowana przez Drację dzięki nordackiej myśli dyplomatycznej.

No dosłownie, to Harlin i Repulijski najbardziej dbali o przestrzeń życiową rasy Nordaciarzy.

99792411588297495.png

101005704499837848.png

Użytkownik Stempla

Obywatel Kirianii
Antykomunista

Awatar użytkownika
Iwan Paliwow
Uczeń
Uczeń

Post autor: Iwan Paliwow »

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (14 lip 2026, 20:51):

Dracja potwierdza i bardzo dziękuje

Awatar użytkownika
Barhir az R-Z-Emre
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Post autor: Barhir az R-Z-Emre »

Wielki Sułtanat Siyah jest otwarty na wszelką współpracę. Potwierdzam gotowość do podjęcia decyzji na szczeblu międzynarodowym antypixeloimperialistycznym.

Barhir az Ruzmari-Zentawi-Emre, Sułtan Siyah, Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu, prawowity władca Nordaty Muzułmańskiej. Tyran pikseli. Syn Ahmeda-Hamasa, wnuk Ahmeda, prawnuk Ertana i praprawnuk Fazila. Mąż swojej pierwszej żony Eliny i drugiej żony Yasminy. Ojciec syna Salima, dziedzica i przyszłego władcy mikroświata.

Awatar użytkownika
Thomas von Lisendorff
Uczeń
Uczeń

Post autor: Thomas von Lisendorff »

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Każdy zna wasze wzajemne stosunki z Muratykat.

Nie mniej w realu w takich organizacjach jak Unia czyli ONZ również zdążają się kłótnie i właśnie.

Mimo wszystko wszyscy w twych organizacjach trwają i są. Warto rozmawiać, spróbować stworzyć coś mimo podziałami.

@Barhir az R-Z-Emre Dziękuję Suktanie za chęć przystąpienia do negocjacji o Traktacie.

@Tarsycjusz Operar Chciałbym również zaprosić do rozmów Magnifikat i poznać jego zdanie.

Ostatnio zmieniony 19 lip 2026, 17:02 przez Thomas von Lisendorff, łącznie zmieniany 1 raz.

/-/Thomas von Lisendorff 

Wiceprezydent oraz Minister Kultury i Sportu Republiki Bialeńskiej, Cesarz Imperium Rusowii 

100505667931999078.png
Awatar użytkownika
Salim Emre
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Salim Emre »

Skoro stosunki z Muratyką są napięte to właśnie taką rozmowa może być dobrym rozwiązaniem by złagodzić spory.

Salim Emre, syn Barhira az Ruzmari-Zentawi-Emre i Yasmin an Zentawi-Emre. Dziedzic Siyah, Al-Faradon, Al-Rajn i Al-Farun.

Flaga-1561116550.png.203d18081bd41bf9b4270e0176fc7143.png
Awatar użytkownika
Derya Öztürk
Kontrybutor
Kontrybutor

Post autor: Derya Öztürk »

Zaproponuje aby spotkanie przywódców państw Nordaty odbyło się w Siyah. Będzie to przyjazny gest ze strony Sułtana.

Ostatnio zmieniony 15 lip 2026, 10:00 przez Derya Öztürk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciastkarnia "Bez Nazwy"”