Andrzej Ordyński 780 Opublikowano Piątek o 19:51 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:51 Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie, Wielmożni Panowie Kongresmeni, Szanowni Obywatele i Mieszkańcy Nordaty! Jako siódmy obywatel Federacji Nordackiej staję dziś przed Kongresem, by prosić o udzielenie wotum zaufania dla mnie jako Premiera oraz dla powołanego przeze mnie rządu. Jeśli zostanie mi ono udzielone, stanę przed zadaniem niezwykle trudnym. Marazm instytucjonalny, problemy techniczne, spadek zaangażowania obywateli oraz rozwód z Imperium Nandyjskim. Nie jest to wymarzona sytuacja dla nowego Premiera. Nie jest ona jednak również beznadziejna. II Federacja Nordacka przez ostatnie dwa i pół roku udowodniła swoją stabilność. Pod względem swojej trwałości przebiła Unię Trzech Nordatów, I Federację Nordacką, BiaBroHas i wiele innych projektów integracyjnych. Nordata udowadnia, że współistnienie ponad podziałami jest możliwe, a narodowości Nordaty dorosły do etapu, kiedy są w stanie docenić przewagę współpracy ponad partykularyzmami. Stabilność to nie jedyny sukces II Federacji. Naszym osiągnięciem jest powstanie grupy lojalnych i wytrwałych obywateli. Naszą przewagą są nowoczesne systemy informatyczne (oczywiście dalej wymagające napraw i rozwoju), demokracja pluralistyczna oraz otwarta kultura. Jesteśmy państwem z solidnymi fundamentami, sięgającymi kilkanaście lat w głąb historii Nordaty. I mamy potencjał, by wspólnie iść ku jeszcze lepszej przyszłości. Jednak nie wszystko jest takie, jak byśmy sobie to życzyli. Oczekiwania mieszkańców Nordaty nie zostały spełnione w całej rozciągłości. Za główne zadanie swojego rządu uważam próbę zasypania tej szczeliny pomiędzy stanem faktycznym i stanem oczekiwań obywateli nordackich. W tym celu wybrałem ludzi, których uważam za profesjonalistów w swoich dziedzinach. Wspólnie dołożymy wszelkich starań, by stopniowo, taczka po taczce, zasypywać rów niezadowolenia i niespełnienia. Jak konkretnie chcemy działać? Mój rząd będzie gabinetem aktywnym, widocznym i regularnie komunikującym się z obywatelami oraz światem zewnętrznym. Będzie to rząd sprawny, składający się z ministrów, którzy realnie działają. W tym celu zracjonalizowana została liczba ministerstw. Pozostały jedynie resorty rzeczywiście działające, a nie tylko kreujące narrację urzędową. Za podstawę Federacji Nordackiej uważam jej obywateli. Dlatego zwrócimy się w stronę obywateli, a także tego, co dla nich najcenniejsze - różnorodnych regionów Federacji. Otrzymają one szansę na promocję oraz impuls do intensywniejszego działania. Podejmiemy także działania mające na celu zwiększenie liczby obywateli - opracujemy strategię promocji, przygotujemy program adaptacyjny dla nowych mieszkańców, a także położymy podwaliny pod odbudowę zaniedbanego szkolnictwa. Zwrócimy się także z wyciągniętą dłoniom ku państwom ościennym - naszym nordackim partnerom. Nordata ma wiele barw, nie chcemy zamykać naszego pannordatyzmu w granicach Nordackiej Unii Informatycznej. Jako, że na realizację postulatów będę miał jedynie dwa i pół miesiąca, nie chcę snuć tu nierealnych wizji i podawać "stu konkretów". Zapewniam jednak, że ze wszystkich sił dążyć będziemy do wszechstronnego rozwoju Federacji. Będziemy również poważnie brali pod uwagę realizację postulatów obywatelskich, do których zgłaszania serdecznie zapraszam. Przedstawienie składu rządu rozpocznijmy od Wicepremiera, który stanie na czele nowego ministerstwa, pełniącego kluczową rolę w mojej wizji działania Federacji - Ministerstwa Integracji Terytorialnej. Augusta de la Spasarana nie trzeba nikomu przedstawiać. To doświadczony i zasłużony obywatel naszego państwa. Tym razem stanie przed szeregiem istotnych zadań, z których najważniejsze będzie opracowanie strategii integracji terytorialnej. Opierać się ona będzie na wspólnych projektach, wydarzeniach i inicjatywach cyklicznych. Sztandarową inicjatywą Ministerstwa będzie Puchar Nordaty, czyli regularna klasyfikacja aktywności i zaangażowania w nordackich regionach. Drugim Wicepremierem, a także Ministrem Sprawiedliwości zostanie Henryk Ziemiański - mój znamienity poprzednik. Jego głównym zadaniem będzie przeprowadzenie audytu prawa Federacji w celu jego uproszczenia, aktualizacji i uproszczenia martwych przepisów. Już teraz zapowiadam, że skuteczności nie będziemy mierzyć ilością, lecz jakością. Nie będziemy prześcigać się w zgłaszaniu projektów ustaw, lecz gdy już będziemy się z takim projektem zwracać, będzie to inicjatywa przemyślana i dopracowana. Funkcję Ministra Spraw Zagranicznych powierzam Bolesławowi Kirianóo. Truizmem byłoby stwierdzenie, że sytuacja polityczna na kontynencie jest dynamiczna - mieszkamy wszak na Nordacie. Nowy-stary minister jest wytrawnym graczem, który potrafi w tej zmiennej sytuacji odnaleźć sens i skutecznie realizować interesy Federacji. Naszym priorytetem tradycyjnie będą państwa najbliższe nam cywilizacyjnie i geograficznie, takie jak Związek Winkulijski i Królestwo Hawilandu. Z sympatią i szacunkiem spoglądamy także na pozostałe państwa nordackie, także te, z którym relacje II Federacji nie zawsze były proste. Nasz rząd pozostanie otwarty na współpracę w obrębie kontynentu oraz poza nim. Mininistrem Spraw Wewnętrznych i Gospodarki zostanie Tadeusz Henrykowski. Podjęliśmy decyzję o połączeniu kilku ministerstw w jedno super-ministerstwo i powierzyć je osobie najbardziej kompetentnej. Zadaniem resortu będzie sprawowanie kontroli nad administracją państwową oraz wsparcie gospodarki narodowej. Od ministra oczekuję opracowania strategii funkcjonowania resortu, aby realnie i w przemyślany sposób działał na rzecz obywateli. Last but not least, w skład naszego gabinetu wejdzie Ministerstwo Przyszłości. Ministerstwo pod kierownictwem Damiano Robingrena zajmie się pracami koncepcyjnymi, których celem będzie zaplanowanie działać modernizujących Federację. W zakres kompetencji Ministerstwa wejdzie też reprezentacja Rządu Federacji w strukturach Nordackiej Unii Informatycznej oraz współorganizacja obrad Nordackiego Stołu. Nasz rząd postawi też na poprawę polityki informacyjnej. W tym celu powołałem Centrum Informacyjne Rządu na którego czele stanie Karol Keane, doświadczony i błyskotliwy dziennikarz. Działalność Centrum wymagać będzie współpracy całego rządu. Będziemy publikować regularne raporty z prac rządu oraz zorganizujemy kilka briefingów. Podejmiemy też działania mające na celu zwiększenie obecności Federacji Nordackiej w mediach społecznościowych. Nie osiągniemy tych celów bez zaangażowania Obywateli. Obywatele są nie tylko adresatami projektu pannordackiego, ale i jego wykonawcami. Mój gabinet oraz gabinety moich ministrów będą otwarte dla wszystkich, którzy zechcą podzielić się swoimi pomysłami, potrzebami i problemami. Nie chcę być premierem malowanym, który pokaże się od czasu do czasu przy okazji wygłaszania orędzi, premierem machającym do tłumu z wysokiej trybuny podczas świąt państwowych. Nie takiego premiera potrzebuje teraz nasza Federacja. Kształt Innej Nordaty może wyłonić się tylko w toku setek dłuższych i krótszych rozmów. Tych oficjalnych, tych przy Nordackim Stole oraz tych kuluarowych. Nie będziemy milczącym rządem, ale i od Was oczekujemy, że nie będziecie milczącymi obywatelami. Niech żyje Nordata! Niech żyją Nordaciarze! 1 5 Cytuj /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano Piątek o 20:38 Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:38 Panie Premierze, Szanowni Kongresmeni, Drodzy Obywatele! Na wstępie chciałbym podziękować za powołanie mnie na stanowiska Wicepremiera i Ministra Integracji Terytorialnej. Chciałbym się jednak przede wszystkim odwięczyć poprzez czyny, nie tylko słowa, tak, aby cała Nordata mogła zyskać w wyniku moich działań. Ministerstwo Integracji Terytorialnej jest pionierskim tego rodzaju urzędem i to, pozwolę sobie stwierdzić, nie tylko w skali Federacji, ale i Kontynentu Północnego. Wiąże się z tym trud i odpowiedzialność, jednak nie obawiam się ich. W najbliższym czasie chciałbym przedstawić obszerniejszą strategię integracji terytorialnej, o której wspominał już mój szacowny przedmówca. Na chwilę obecną istotna jest dla mnie organizacja logistycznych podstaw umożliwiających organizację Pucharu Nordaty, który będzie formą nagrodzenia tych regionów Federacji, które swoją ciężką pracą i aktywnością zapewniają dalsze trwanie naszego wspólnego państwa. Planuję także zaangażowanie obywateli rejonów w ramach wspólnej, acz dobrowolnej integracji, między innymi poprzez nowe święta ogólnonordackie, których nadal nam brakuje. Zamierzam naprawić stan szkolnictwa, w szczególności edukacji nowych obywateli. W tym miejscu zapowiadam, iż rozpocznę pracę nad przewodnikiem po Nordacie, objaśniającym niezaznajomionym funkcjonowanie i naturę Federacji, ale przydatny i dla obywateli o dłuższym stażu oraz gości zagranicznych. Chciałbym, aby powstał też państwowy odpowiednik nieużytkowanej już niestety Szkoły Podstawowej nr 1, niegdyś będącej pierwszym w kolejności działem naszego forum. Widzę w tej idei wielki potencjał, który niestety nie został wykorzystany - co też chcę zmienić. Nie chcę jednak zajmować dalej Państwa opisami, co zdziałam. Zamiast tego planuję działać, aby uczynić Nordatę jeszcze większą! 2 Cytuj NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Robingren 214 Opublikowano Piątek o 20:59 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:59 Panie Premierze, Wysoka Izbo, Przyjmuję to wyzwanie z pełną odpowiedzialnością i nie ukrywam z pewną satysfakcją. Bycie "wulkanem" to cenny atut, ale w polityce sztuką nie jest samo wybuchanie, lecz sprawienie, by ta lawa pomysłów użyźniła nordacką glebę, zamiast spalać to, co już zbudowaliśmy. Ministerstwo Przyszłości, którym mam zaszczyt kierować, nie będzie urzędem od bujania w obłokach. Chcemy wprowadzić do rządu logikę sukulencji: tak jak sukulent magazynuje zasoby i zachowuje pełną żywotność w trudnych warunkach, tak II Federacja Nordacka musi wykorzystywać swoje potencjały i pozostawać silna niezależnie od dyplomatycznych czy społecznych suszy. Moim absolutnym priorytetem jest zatrzymanie marnotrawstwa kapitału ludzkiego. Nie pozwolę, by nowi obywatele odbijali się od ścian czy, co gorsza, usychali z nudy. Nowy mieszkaniec Nordaty musi od pierwszego dnia poczuć, że trafił na grunt, na którym warto zapuścić korzenie. Już w najbliższych tygodniach, przedstawię Panu Premierowi oraz całej opinii publicznej raport, który będzie manifestem nowej ery II Federacji Nordackiej, w którym udowodnię, że Nordata jest gotowa na nowe twarze. Niech żyje Nordata! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano Piątek o 22:03 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano Piątek o 22:03 Centrum Informacyjne, Rządowe Centrum Informacyjne, nie ma bardziej mylnej nazwy do takiej (dla) instytucji do usług pięciu ministerstw i szefa rady ministrów, tego szóstego elementu, ale najważniejszego. To żadne kadzenie, tylko fakt, zwyczajny, goły i bezlitosny. Przewodniczący rady ministrów albo jest szefem, albo nie jest, bo nie ma natury szefa! Popatrzymy na premiera, to ewidentnie gość! Nie taki tam sobie gryzipiórek, profesorek i naukowiec z oddania zamiłowaniu, a gość! Widzi, słyszy i rozgląda się, a to dobre prognozy na kadencję, bo bez tego najlepiej wyposażone centra niczego nie zrobią, bo nic nie będzie się od nich chciało. Dlatego dzisiaj warto zastanowić się, czy ta formuła pięć plus jeden potrzebuje centrum, czy potrzebuje dotarcia do centrum?! Dotarcia do mysi i zainteresowania każdego mikronauty, do jego centrum życiowego, jakim jest zainteresowanie!!! I tak to róbmy, twardo stojąc po stronie Wielkiej Nordaty, ale zdobywając kolejne punty dla jej korzyści nie uszczuplając ich innym! Zadaniem nowym w tym pomyśle premiera jest uczynienie z informacji centrum i stosowanie do tego szukał wykonawców, dlatego miejmy nadzieję, że zbudowane zostanie centrum uniwersalne, śmiałe i dające dobre źródła dla wiadomości, pogłosek i opisów czynów! Dość (nie)kadzenia, bierzmy się! ...za czyny! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan 406 Opublikowano wczoraj o 12:56 NIO: 1609230033 NIO: 1609230033 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:56 Panie Premierze, Wysoka Izbo, Jako minister sprawiedliwości chcę w pierwszej kolejności rozruszyć Policję Nordacką, gdyż ta służba jest ostatnio mało aktywność. Trza zadbać o praworządność, żeby zmniejszyć ryzyko przestępstw. Moim marzeniem jest, aby Nordata stała się najbezpieczniejszym v-krajem. Mam w planach też reformę Kodeksu Karnego. 2 Cytuj Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI Arcybiskup achkovski Prymas II Federacji Nordackiej Wicepremier II Federacji Nordackiej Kongresman VIII Kadencji Minister sprawiedliwości Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa Hrabia Bari Baron Andalo Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol flibustier keane 69 Opublikowano wczoraj o 16:12 Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:12 Jakie kary będą za jazdę autem na trzeźwo? Nie przesadzicie z surowością i wprowadzonym hipotetycznie nakazem wypicia flaszki na oczach policjanta przed dalszą jazdą? 😮 Bo ostatnio zdrowie mi nie sprzyja ku popijaniu niczego więcej, jak soczków i polewek! Jak więc flaszkę samogonu duszkiem do dna bym ogarnął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi