Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Dworek Mendonigów Klasyczny dworek szlachecki w środkowej Abachazji, na wschód od Zupaburga, wybudowany w XVII wieku przez skirianizowanego Abachaza Paula Mendoniga dla niego i jego rodziny. Mendonigowie przekazywali sobie tę posiadłość z pokolenia na pokolenie, służąc rodzinie, a potem stanowiąc nawet tło wydanej w 1824 przez Elslava Gyróoa powieści obyczajowej "Buszując w kredensie". Ród nie dożył tego jednak momentu, a przynajmniej nie w majętności, gdyż jako wierny jenerałowi Käłłasowi, a potem dwojgu władców z dynastii Hohenburgów którzy zakończyli okres niepodległego Królestwa Kirianii został w następujących po tych wydarzeniach czasach Cesarstwa Abachazji wywłaszczony, a nieruchomość przekazano wiernym ideowo abachazkim Batawkenigom. Jeśli chodzi o Mendonigów, zostali porozdzielani po całym kraju, choć przyjmuje się, że to właśnie od jednego z nich wywodzi się (po kądzieli) Borys Yahua, przyszły przywódca Zrywu 1912. Batawkenigowie byli w posiadaniu dworku aż "do końca", to znaczy: do czasu rozliczeń abachazkiego establishmentu przez nowe władze Kirianii w latach 10. i 20. XX wieku. Wtedy to wściekły lud wtargnął i wyrżnął większą część rodziny, a następnie ucztował w posiadłości przez parę dni, póki z małej wsi Kyrieeleste w pobliżu nie przybył w końcu oddział policyjny i nie przywrócił porządku. Dworek przeszedł na państwo; to w nim w 1935 schronił się premier "na wylocie", Nikkołajy Svalny, gdy afera wolnopostarska trwała w kraju w najlepsze. O dziwo - w przeciwieństwie do większości pobliskich zabudowań - Dworek Mendonigów miał nie ucierpieć zbytnio w czasie nadchodzących, niespokojnych lat, trwając pewnie w czasie Wielkiej Wojny Wirtualnej, Wojny Domowej Dytova, a potem osiemnastoletniego okresu rządów reżimu Jenerała Siarkova, podupadając raczej z powodu niedbałości, niż w wyniku jakichkolwiek starć. Z czasem III Republika udostępniła go w latach 80. do urządzania eventów kulturowych i lokalnego balu noworocznego, przejściowo posiadali go również Brodziccy. Na początku XXI wieku, gdy pogrążone w anarchii państwo broniło resztek swoich zdobyczy, dworek został przejęty przez lokalnego watażkę, pokonanego wraz z wieloma innymi w 2021, wraz z odrodzeniem Kirianii przez nachistycznych jenerałów. Dworek posiada piętro, dwanaście sypialni, dwie jadalnie, dwa pokoje dzienne, cztery łazienki, graciarnię, bawialnię, piwniczkę (możliwe że również katakumby), biuro i liczne pomieszczenia dla służby. Znajduje się tu również wiele legendarnych wręcz dzieł sztuki i przedmiotów, jak np. oryginał "Buszującego w kredensie", krajowej sławy obraz "Ewa w dniu ślubu" w jednej z sypialni, czy biurko, za którym siedział Svalny. Dworek jest obecnie wystawiony na sprzedaż. 2 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 10 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: "Ewa w dniu ślubu" w jednej z sypialni 😳 10 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Dworek jest obecnie wystawiony na sprzedaż. Panie, a ile pan za niego chcesz? /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 30 minut temu, Andrzej Ordyński napisał: Panie, a ile pan za niego chcesz? 499,99Ꞥ. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 8 minut temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: 499,99Ꞥ. Co tak drogo, kapitaluchu okrutny? A Ewunia w dniu ślubu będzie wliczona w cenę? 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 1 minutę temu, Andrzej Ordyński napisał: Co tak drogo, kapitaluchu okrutny? Po wnikliwej ocenie Pańskich zdolności finansowych Monarchia orzekła, że po nakradzeniu się do woli na Bastionie zdecydowanie Pana na to stać. Zresztą to i tak promka, dla nienordaciarzy podwajamy ceny. 2 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał: A Ewunia w dniu ślubu będzie wliczona w cenę? Obraz - oczywiście. Ewunię, dzień i ślub trzeba będzie sobie ogarnąć samemu, ale z takim nabytkiem nie powinno to być przesadnie trudne. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Po wnikliwej ocenie Pańskich zdolności finansowych Monarchia orzekła, że po nakradzeniu się do woli na Bastionie zdecydowanie Pana na to stać. Zresztą to i tak promka, dla nienordaciarzy podwajamy ceny. A może Skarb Państwa Konfederacji Stanów Arcadii zakupi dworek a potem sprzeda mi go za symbolicznego norda? 2 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Obraz - oczywiście. Ewunię, dzień i ślub trzeba będzie sobie ogarnąć samemu, ale z takim nabytkiem nie powinno to być przesadnie trudne. Czyli mam rozumieć, że Monarchia Kiriów udzieli mi stosownych gwarancji? /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 1 minutę temu, Andrzej Ordyński napisał: A może Skarb Państwa Konfederacji Stanów Arcadii zakupi dworek a potem sprzeda mi go za symbolicznego norda? Niestety, nie sprzedajemy nieruchomości obcym państwom-krzakom, zwłaszcza takim, w którym jakieś dziwne maupy występują. Mogłyby się przedostać do nas. Myślę jednakowoż, że nikt się nie zezłości, jeśli Skarb Państwa Konfederacji Stanów Arcadii postanowi wypłacić obywatelowi Ordyńskiemu rentę za jego zasługi w kwocie będącej równowartością 499,99Ꞥ, a ów postanowi ją natychmiastowo spożytkować. 3 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał: Czyli mam rozumieć, że Monarchia Kiriów udzieli mi stosownych gwarancji? Możemy zagwarantować organizację dnia oraz ślubu. Ewuni nie. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Hm, jakby co to ja tanio sprzedam letnią rezydencję saganowską w Amatorii (o ile jeszcze ją w sumie mam, dawno się tam nie zapuszczałem). Ogólnie polecam, ma dach, stoi, chyba nawet się nie gibie, solidna zagraniczna robota. 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 1 minutę temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Niestety, nie sprzedajemy nieruchomości obcym państwom-krzakom, zwłaszcza takim, w którym jakieś dziwne maupy występują. Mogłyby się przedostać do nas. Myślę jednakowoż, że nikt się nie zezłości, jeśli Skarb Państwa Konfederacji Stanów Arcadii postanowi wypłacić obywatelowi Ordyńskiemu rentę za jego zasługi w kwocie będącej równowartością 499,99Ꞥ, a ów postanowi ją natychmiastowo spożytkować. Zwołam jednoosobowe spotkanie zarządu, który rozważy powyższy wniosek. 2 minuty temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Możemy zagwarantować organizację dnia oraz ślubu. Ewuni nie. A za stosowną dopłatą do gwarancji? 2 minuty temu, August de la Sparasan napisał: Hm, jakby co to ja tanio sprzedam letnią rezydencję saganowską w Amatorii (o ile jeszcze ją w sumie mam, dawno się tam nie zapuszczałem). Ogólnie polecam, ma dach, stoi, chyba nawet się nie gibie, solidna zagraniczna robota. Dziękuję za propozycję, ale preferuję raczej architekturę profesjonalną, a nie amatorską. /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Teraz, Andrzej Ordyński napisał: Dziękuję za propozycję, ale preferuję raczej architekturę profesjonalną, a nie amatorską. Ale to budowali Sarmaci... sam zlecałem. NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2 minuty temu, Andrzej Ordyński napisał: A za stosowną dopłatą do gwarancji? Nie. 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Teraz, August de la Sparasan napisał: Ale to budowali Sarmaci... sam zlecałem. To nie wszystkie budynki w Amatorii są amatorskie? Niektóre są sarmackie? Raczej nie chciałbym kupować budynku z piątą kolumną w pakiecie. 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Teraz, Andrzej Ordyński napisał: To nie wszystkie budynki w Amatorii są amatorskie? Niektóre są sarmackie? Raczej nie chciałbym kupować budynku z piątą kolumną w pakiecie. No ten jeden jest, dlatego tak tanio. Sagan płakał, jak sprzedawał. NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Teraz, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: Nie. On chciał prezydentem być, śmiechu warte. Wziąłbyś przykład z pana Batyra i zajął się trochę stręczycielstwem. 😭 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 14 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 7 minut temu, Andrzej Ordyński napisał: On chciał prezydentem być, śmiechu warte. Wziąłbyś przykład z pana Batyra i zajął się trochę stręczycielstwem. 😭 https://forum.nordata.org/topic/1906-willa-henryka-ziemiańskiego-w-achkovie/?tab=comments#comment-24284 2 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 16 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia No dobrze. Zdecydowałem się na zakup. Na jaki rachunek powinienem wykonać przelew? 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Antyamatoryzm, kurde... słyszą słowo Amatoria, już im nie pasuje... nie no, nie mogę, niech to, nie da się robić ględzenie Ewe Novak style bez bluzgów! NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 16 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 9 minut temu, August de la Sparasan napisał: Antyamatoryzm, kurde... słyszą słowo Amatoria, już im nie pasuje... nie no, nie mogę, niech to, nie da się robić ględzenie Ewe Novak style bez bluzgów! Drugą nieruchomość też chętnie nabędę. Kto bogatemu zabroni. 😛 1 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 16 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 20 minut temu, Andrzej Ordyński napisał: No dobrze. Zdecydowałem się na zakup. Na jaki rachunek powinienem wykonać przelew? NO881746. Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2 godziny temu, Andrzej Ordyński napisał: Drugą nieruchomość też chętnie nabędę. Kto bogatemu zabroni. 😛 O, i to jest hojna postawa. Czemu nie tak od razu... znaczy... Nasz klient nasz pan! NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 16 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 57 minut temu, August de la Sparasan napisał: O, i to jest hojna postawa. Czemu nie tak od razu... znaczy... Nasz klient nasz pan! Czemu nie od razu? Zawsze muszę najpierw trochę pomarudzić. Akurat Kolega powinien mnie w tej materii zrozumieć. 😛 1 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 16 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 3 godziny temu, Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał: NO881746. /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 16 Stycznia Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 15 minut temu, Andrzej Ordyński napisał: Czemu nie od razu? Zawsze muszę najpierw trochę pomarudzić. Akurat Kolega powinien mnie w tej materii zrozumieć. 😛 Ajajaj, racja. To argument, którego nie mogę podważyć. 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 1 136 Opublikowano 16 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 13 minut temu, Andrzej Ordyński napisał: Wszedł Pan w posiadanie Dworku Mendonigów. Bravo Andrzej! (kliknij dla lepszej jakości) 1 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi