Andrzej Ordyński 782 Opublikowano 13 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Szanowni, stało się. Wszyscy wiedzą co, chociaż na forum niemal nic konkretnego na ten temat nie napisano. Chciałoby się napisać, że "atmosfera niekończących się konfliktów, nieporozumień, nienawiści – sieje spustoszenie psychiczne" i byłoby w tym pewna racja. Wychodzimy, nie wychodzimy, izolujemy się, integrujemy się, tylko ziajtowaliśmy. Wszyscy uczestniczący w różnych konfach discordzikowych zdążyli się tym zmęczyć i zniechęcić. No i w końcu stało się, "ostrzeżenia" doczekały się realizacji. Wszystko to zostało przeprowadzone w nietaktowny sposób, bez informowania efeńskich partnerów, których jeszcze przed chwilą zapewniano o woli pozostania i przedstawiano plany na wspólną przyszłość. Czuję się winny, chociaż nie byłem i nie jestem czynnikiem decyzyjnym. Czuję się rozdarty, ponieważ posiadam dwa obywatelstwa i w tym momencie wymagałyby one ode mnie stanięcia po dwóch różnych stronach barykady. Nie wiem jak inni, ale ja traktowałem ideę pannordatyzmu poważnie. I dalej traktuję, chociaż mój dotychczasowy świat zostaje rozerwany. Nie potrafię zmieniać światopoglądu co tydzień, chociaż być może jest to pewna ułomność charakteru i niedostosowanie do życia w mirkoświecie. Deklaruję, że zamierzam zachować obywatelstwo Federacji Nordackiej i kontynuować działalność, chociaż, co jasne, będzie to ode mnie wymagało zmiany formuły działalności. Mam w planach kupno dworku w Abachazji, o czym już rozmawiałem z władzami Monarchii. W co jeszcze się zaangażuję? To kwestia otwarta, muszę znaleźć sobie nowe zajęcie. Trzymam oczywiście kciuki za powodzenie Bialenii i za Nan Di. Znam dobrze uczestników tych projektów, dobrze im życzę. W związku z tym rozdarciem pomiędzy krajem w którym działałem ponad 10 lat i krajem, który przyjął mnie gościnnie rok temu, nie planuję wypowiadać się na temat stosunków efeńsko-bialeńskich, ani publicznie komentować różnych działań różnych osób. Ja - zostaję. 1 2 /-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński Premier II Federacji Nordackiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 498 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Czyli jednak doszło do tego, czego oczekiwało się (ale zdecydowanie nie wyczekiwało od dłuższego czasu). Szkoda, że teraz i jeszcze większa szkoda, że w ten sposób. Nie chcę teraz się wypowiadać, co sądzę na ten temat, może później. Niemniej dziękuję w imieniu swoim i innych, za podanie tej informacji. Dowodzi to niewątpliwie odwagi do wyłamania się z tłumu, wyjścia z "zamkniętego kręgu" (nie pierwszego w FN i nie ostatniego niestety). Dziękuję również za wolę pozostania. Chyba nadchodzący trudne czasy. A może już nadeszły. Ze swojej strony deklaruję gotowość udzielenia wszelkiego potrzebnego wsparcia, także wsparcia, jakiego potrzebowałbym ode mnie władze Federacji. Muszę tylko trochę odreagować te ponure wieści. Może w tym czasie nasi nandyjscy partnerzy wezmą sobie Jego Ekscelencję Rektora Ordyńskiego, choćby zbierając w sobie dość odwagi cywilnej, by ogłosić wszystkim to, co zostało już postanowione. Raz jeszcze dziękuję. I pozdrawiam 2 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Wettin 201 Opublikowano 13 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Osobiście również nie mam zamiaru rezygnować z obywatelstwa, ponieważ nie mam ku temu żadnego powodu. Przez ostatnie miesiące mocno zidentyfikowałem się z tym miejscem i naprawdę bardzo polubiłem ludzi, którzy je tworzą. Nadal stoję na stanowisku, cytując klasyka, że "wszyscy jesteśmy ulepieni z tej samej gliny" i że zarówno Efeńczycy, jak i Bialen-brodrio-nandyjczycy są tym samym materiałem ludzkim. Przy zapewnieniu odpowiednich warunków (a tego zabrakło) moglibyśmy wspólnie bardzo efektywnie koegzystować. Moim osobistym marzeniem jest to, abyśmy kiedyś doczekali Nordackiego Bastionu i nie musieli się rozbijać na kilka forów (choć to pewnie kolejna utopia). Historia potoczyła się jednak inaczej i musimy się z tym pogodzić. Mam szczerą nadzieję, że uda się uniknąć konfliktów personalnych, a obie społeczności będą się przenikać i wzajemnie napędzać poprzez różnorodne inicjatywy. Apeluję, abyśmy nie dali się podpuścić różnym podżegaczom oraz aby wszyscy odnaleźli się w nowej rzeczywistości i spróbowali wyciągnąć z niej coś pozytywnego. Nie walczmy ze sobą, bo to nie ma sensu. Życzę nam, abyśmy Święto Nordaty mogli świętować w zgodzie, przyjaźni i braterstwie. Choć jeśli zaraz dostaniemy persona non grata, to także będzie dla mnie zrozumiałe. Tyle ode mnie. 1 (-) Maarik Vettari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peetri Romanaav 753 Opublikowano 13 Stycznia Zaimki: męskie Zaimki: męskie NIO: 2611220030 NIO: 2611220030 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Szanowni, Pozwolę sobie skierować parę słów do Was wszystkich, zarówno tej "lepianki" jak to ładnie określił Marcus, a także do efeńczyków, czy jak ja to lubię mówić EfEńczyków. Nie jest to łatwe, ale ktoś musi ponieść winę za to co się w tym miejscu wydarzyło i wszyscy dobrze wiedzą, że jest to moja wina i to ja podjąłem ostateczny ruch w kierunku utworzenia II Republiki Bialeńskiej. Dawne sentymenty do mocarstwa naszego kontynentu po prostu pchnęły mnie do tej, a nie innej decyzji. Tak jak powiedział to August, wszyscy mamy swoje jakieś zamknięte kręgi i każdy prowadzi różne dziwne mniej lub bardziej rozmowy. W naszym przypadku nie było inaczej i My takie prowadziliśmy. Dlaczego akurat teraz? Mimo zapewnień? Temat Bialenii po raz kolejny przewijał się podczas naszych rozmów i myśleliśmy, że to tylko i wyłącznie coś co złapie naszą 4-kę Nandyjczyków, którzy sobie coś uroili. Okazało się, że jednak jest nas o wiele więcej, którzy chcieliby powrotu Bialenii. Jestem naprawdę kimś, kto nie lubi pustego gadania i wie jak to się zwyczajnie kończy, także nie wiele myśląc powiedziałem chłopakom, aby Ci stworzyli konwersację grupową i zaczęliśmy działać. Tak, to ja jestem tym kto przybił gwóźdź do trumny i to ja odpowiadam za to co się stało przy woli moich współobywateli. Zrobiłem coś co w moim mniemaniu było odpowiednie, chociaż bolesne dla Was. Obywatelstwa również się nie zrzekam tak jak moi przedmówcy. Nie mniej będę chciał renegocjować traktat o uznaniu naszych państw, tj. II Federacji Nordackiej i Imperium Nandyjskiego, bo pewnie jak się domyślacie i Nasze państwo będę chciał odebrać. Mam nadzieję, że kiedyś mi to wybaczycie i wrócimy kiedyś do normalnych rozmów. Pozdrawiam Was naprawdę z całego serca i trzymajcie się chłopaki. 1 Peetri Romanaav Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych. p.romanoff@meil.nan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi