• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Okres świąteczno-noworoczny w Arctiq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

•   Zaimki: męskie

Cały świat obchodzi właśnie wyjątkowy czas w roku - okres świąteczno-noworoczny. Nie inaczej jest w Arctiq. Tutaj, okres ten nosi nazwę Biały Niedźwiedź. Biały Niedźwiedź to powszechne, arktyjskie określenie na czas między 19 grudnia a 1 stycznia. Dla pogrążonego w surowej zimie i ciemności Arctiq, Biały Niedźwiedź jest długo wyczekiwanym i licznie obchodzonym okresem nadziei i radości z przebywania w gronie bliskich.

Lokalne obchody tzw. "Nocy Białego Niedźwiedzia", Bożego Narodzenia i Sylwestra, gromadzą nie tylko miejscowych, ale także licznych turystów zza granicy - głównie z Nordaty. W tym roku, na Białego Niedźwiedzia przyjechała rekordowa liczba gości, w większości z Nan Di i FN. Co skłania Nandyjczyków i Nordaciarzy, by w samym środku zimy udać się w tak mroźne i pozornie niegościnne miejsce, jakim jest Polarktyka? Zapytaliśmy o to samych zainteresowanych:

• Bolsaar z Wiecznego Miasta: Tutaj mogłem przeżyć białe święta i będę mógł przeżyć białego sylwestra, jak w dzieciństwie.
    • Laihno z Nonsark: Mój brat był tu latem jako wolontariusz i opowiadał mi, że są tu przepiękne krajobrazy, a Arktyjczycy bardzo polubili nas, Nandyjczyków. Teraz, gdy mam za sobą kilka dni pobytu w Kooplyq, mogę powiedzieć jedno - mój brat miał w 100% rację.
    • Thomas z Achkova: Zawsze chciałem zobaczyć na żywo renifery. A ponieważ nasz zakład nie pracuje między świętami a Nowym Rokiem, zdecydowałem się właśnie teraz odwiedzić Arctiq.
    • Aleksana z Portu Dostojewsk: Nigdy nie byłam tak daleko na północ. Przyleciałam tu z czystej ciekawości, bo lubię zwiedzać nowe miejsca. Decyzja została podjęta bardzo spontanicznie - 18 grudnia. Ostatecznym argumentem "za" były prognozy, które wskazywały na bezchmurną pogodę.

Prognozy rzeczywiście się sprawdziły. Za sprawą wyżu, mamy bezchmurną, bezwietrzną, mroźną aurę. Takie warunki sprawiły, że wczoraj można było zaobserwować zorzę polarną.

spacer.png

Zorza polarna zaobserwowana wczoraj o godzinie 17:10 na północ od Ilekyq

Skąd w ogóle nazwa "Biały Niedźwiedź"?

W bardzo dawnych czasach, gdy nordacka stopa nie stanęła jeszcze na tych ziemiach, Arktyjczycy świętowali najdłuższą noc w roku jako Noc Białego Niedźwiedzia. Jej nastąpienie było momentem symbolicznym - od teraz bowiem, dni stawały się coraz dłuższe, co dawało nadzieję na ustąpienie surowej zimy i nastanie wiosny. Wierzono również w magiczne właściwości tej nocy i dlatego miały miejsce w czasie jej trwania różne rytuały szamanistyczne.

Gdy Batawowie w średniowieczu zaczęli kolonizację i chrystianizację Arctiq, podjęto próbę zastąpienia obchodów pogańskiej "Nocy Białego Niedźwiedzia" obchodami Bożego Narodzenia. Działania te przyniosły dość zaskakujący efekt. Dziś bowiem znaczna większość Arktyjczyków - bez względu na wyznanie - obchodzi zarówno Noc Białego Niedźwiedzia, jak i Boże Narodzenie.

• Paalu Aappiler z Navutyq: U nas w Arctiq, 1/3 mieszkańców wierzy w Chrystusa, kolejna 1/3 wierzy w lokalne duchy i bóstwa, a pozostała 1/3 nie wierzy w ogóle lub jest wyznawcami niszowych religii. Dlatego od dawna wyznajemy zasadę, że "święto mojego sąsiada jest też moim świętem". Każdy Arktyjczyk oczywiście przywiązuje inną wagę duchową do Nocy Białego Niedźwiedzia i do Bożego Narodzenia, ale uroczyste traktowanie obu tych świąt jest tym, co łączy każdego z nas, bez względu na wyznanie.  No i oczywiście mamy jeszcze Sylwestra. Tak właśnie narodził się Biały Niedźwiedź, rozumiany jako okres między 19 grudnia a 1 stycznia.

spacer.png

Świąteczne dekoracje we wsi Tutketa

Edytowane przez Borys Zamycki
    • Kocham to! 2

(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

spacer.png