Ewe Novak 42 Opublikowano 2 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia W Guberni Repujerskiej w Górach Kozarskich rośnie bardzo ważna roślina dla nie tylko całego Repujerstanu ale i całego Westlandu. Roślina która towarzyszy nierozłącznie od wieków stołom i domom Repujersakich rodzin w Anszanie, Zahjani, Krajinie i Barradzie. Tutaj w Kozarsku, gdzie aktualnie jesteśmy, rosną jej największe uprawy z racji wyjątkowego mikroklimatu tego miejsca. Staramy się unikać monokultur i stosować permakulturowe zasady oparte na ochronie środowiska naturalnego. Z liści drzewa Kanomu od wieków wytwarza się tabakę, alkohole, kremy i słodycze. Tabaka Tabaka jest najłatwiejszym przetworem z liści Kanomu. Wystarczy wysuszyć liście w suchym i zaciemnionym miejscu, a następnie dokładnie zmielić w moździerzu do ziół. Tabaka z Kanomu ma właściwości psychostymulujące lecz jednocześnie anksjolityczne i neuroprotekcyjne. Badania z Instytutu Medycznego w Los Alexos wykazały poprawę funkcji poznawczych, pamięci i poprawę snu u osób które zażywały Kanom przez 4 tygodnie. Działa już po 10 minutach i utrzymuje je przez 5 godzin z uwagi na dużą biodostępnośc sposobu zażycia. Tabaka z Kanomu jest znana już od starożytności. Stosowana była w nocnych polowaniach, długich wędrówkach po Repujerskich górach oraz przez górników w ciemnościach. Kanomem oczyszczano wodę z toksyn stosująć herbatę z gorącej wody. Alkohole Istnieją dwa rodzaje alkoholu sporządzanego z Kanomu: nalewka (kilata) i wino (apada). Nalewka jest prostym i amatorskim wytworem, choć wytwarzany przemysłowo. Wystarczy zalać słoik z zmielonymi(!) liściami spirytusem spożywczym z cukrem. Nalewki robione z sklepowych tabak są uważane za niedobre. Następnie należy wystawić je na słońce na okres co najmniej 3 miesięcy, wstrząsając co tydzień słoik. Im dłużej dojrzewa nalewka, tym bardziej jest szlachetna. Prawdziwym rarytasem jest na przykład 30 letnia nalewka z Kanomu. Drugim i nieco bardziej zaawansowanym wytworem jest wino z Kanomu. Do jego wytworzenia należy zebrać dużą ilość liści a następnie zrobić z nich moszcz (ugniatając). Wlewamy je do naczynia, a następnie dodajemy syrop cukrowy i drożdże. Przebiega wtedy proces fermentacji. Po zaprzestaniu pracy drożdży klarujemy i wino jest gotowe. Różne marki mają swoje własne przepisy, jednak najlepiej jest zrobić je sobie w domu. Napoje alkoholowe z Kanomu posiadają te same właściwości co tabaka niemniej alkohol upośledza myślenie i klarowność osądu dlatego nie zaleca się picia więcej niż 2 kieliszków nalewki z Kanomu na miesiąc i najlepiej gdyby było to w jakieś święto. Słodycze i kremy z Kanomu Słodycze nie są bezpośrednie robione z Kanomu, jednak popularny jest smak samego Kanomu. Kremy z Kanomu mają właściwości oczyszczające skórę oraz przeciwbakteryjne dzięki temu jest stosowana w leczeniu chorób skór. Dzieci lubią lody o smaku Kanomu i bardzo im smakują. Ciastka też są fajne. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 900 Opublikowano 2 Sierpnia Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia @Ewe Novakjest opcja zamówienia zapasu słodyczy kanomowych przez Pałac? Cytuj Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi