• Lubię to 1
  • Kocham to! 4
  • Wow 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

[WAKSMAN2025] Umprëc - Kolebka idei, miasto początków

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

• NIO: 2709210001

Waksmanbus wtoczył się wczesnym rankiem na Plac Krawędziowy w Ampraczy, otoczony kamienicami pamiętającymi jeszcze czasy ZSRM. Biało-czarny autokar zatrzymał się tuż obok dawnej Sali Zgromadzeń Ludowych. Tłum zgromadzony na placu przywitał Waksmana gromkimi okrzykami. Ludzie krzyczeli - "Waksman dla Muratyki!" "Silni, bo razem!". Niektórzy zgromadzeni, szczególnie starsi mieszkańcy, ściskali z dumą znaczki z dwoma czarnymi krzyżami.

W końcu z autokaru wyszedł on, ubrany prosto, ale z godnością, sam Waksman. Zanim wszedł na podwyższenie, przez chwilę zatrzymał się, patrząc na czerwone dachy Ampracza - miasta, które stworzyło kalkilizm i którego duch, jak głosił plakat kampanijny, "nigdy nie zgasł, tylko czekał na nową formę".

W końcu Waksman wszedł na podest i rozpoczął przemawiać:

Cytat

Hej Ampraczo!
    Drodzy mieszkańcy,

Stoimy dzisiaj na bruku, po którym chodzili nasi dziadkowie, wierząc, że można zbudować sprawiedliwe i silne państwo. I zbudowali - choć los później nim wstrząsnął.

Dziś wracamy do tej idei, nie z nostalgią, ale z rozumem. Kalkilizm to nie przeszłość - to przyszłość. Demokracja kalkilistyczna to wspólnota, która nie ucieka od odpowiedzialności. To władza, która nie chowa się w pałacach, tylko przychodzi na place, dworce, targowiska.

Dlatego przybywam dziś nie jako obietnica, ale jako zobowiązanie. Że jeśli mnie wybierzecie, to rząd będzie tu, z Wami. Co miesiąc, słuchając, pytając odpowiadając.

Potwierdzeniem tego, że jesteśmy w stanie to osiągnąć niech będzie dzisiaj z nami obecny działacz ampracki - @Leszek Ebe. Leszek przez lata rozwijał Ampracz i jego okolice w porozumienia z rządem, któremu przewodziłem. To idealny dowód na to, że się da! Z tego miejsca również pragnę ci Leszku podziękować za obecność i pracę, jaką włożyłeś w to miasto. Twoja pomoc jest nieoceniona!

Wierzę w Waszą mądrość. Wierzę, że Muratyka nie potrzebuje ani eksperymentów, ani krzyków. Potrzebuje jedności, i odwagi. Tą odwagą dzielę się z Wami dzisiaj w miejscu, gdzie wszystko zaczęło. Niech Ampracz ponownie stanie się światłem dla całej republiki!

Silni, bo razem!
    Dziękuję państwu!

Po przemówieniu Waksman zszedł ze sceny i udał się do tłumu, aby porozmawiać z mieszkańcami. Pierwszą osobą do której podszedł był @Leszek Ebe, którego ciepło i serdecznie powitał - "Witaj Leszku! Jak dobrze znowu cię widzieć po tylu latach! Co u ciebie słychać? Przejazdem w Ampraczy czy na stałe?" - uśmiechnął się.

• Kocham to! 2

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png

Opublikowano

101005704499829134.jpg

Tak też uważnie słuchałem przemówienia. Byłem zadowolony, że zauważono moje wysiłki w Ampraczy, którą rozwijałem i dbałem za swojego czasu gdy byłem burmistrzem tego miasta. Piękne czasy. Gdy już pan szanowny Kaspar Waksman zszedł ze sceny i podszedł do mnie, to oczywiście serdecznie go powitałem.

A witam ciebie serdeczny kolego Kasparze! Kupę lat! No ja to słuchaj to nawet firmę rozwijam! Nie zapomniałem o korzeniach i właśnie prowadzę firmę Ampraczen-Koribien Cars i jak się domyślasz nazwa nie jest przypadkowa. Udało mi się nawet sprzedać samochody, czy to dla Damiano Robingren, czy to dla Augusta de la Sparasana, a nawet wyobraź sobie że sprzedałem 2 samochody dla samego Króla Skarlandu! Tak, dobrze słyszysz, król Skarlandu Norbet de Calatan był chętny i kupił i teraz korzysta z nich dla swoich celów. A skoro o Auguście też mowa, to moja firma współpracuje z Utopia S.A. , z firmą Atlas której właścicielem jest pan szanowny Albert Fryderyk de Espada i oczywiście też z moim ojcem, a konkretnie z jego mleczarnią Molkerei Kuhlächeln - Zakłady Mleczarskie. Także no biznes się rozwija, a i organizuję Mistrzostwa Wyścigowe Nordacko-Edelweisskie Grand Tour! No bardzo mi się podoba. Ale dość o mnie. A jakie ty masz plany na siebie kolego Kasparze? 

• Kocham to! 1

Opublikowano

2 minuty temu, Leszek Ebe napisał:

A witam ciebie serdeczny kolego Kasparze! Kupę lat! No ja to słuchaj to nawet firmę rozwijam! Nie zapomniałem o korzeniach i właśnie prowadzę firmę Ampraczen-Koribien Cars i jak się domyślasz nazwa nie jest przypadkowa. Udało mi się nawet sprzedać samochody, czy to dla Damiano Robingren, czy to dla Augusta de la Sparasana, a nawet wyobraź sobie że sprzedałem 2 samochody dla samego Króla Skarlandu! Tak, dobrze słyszysz, król Skarlandu Norbet de Calatan był chętny i kupił i teraz korzysta z nich dla swoich celów. A skoro o Auguście też mowa, to moja firma współpracuje z Utopia S.A. , z firmą Atlas której właścicielem jest pan szanowny Albert Fryderyk de Espada i oczywiście też z moim ojcem, a konkretnie z jego mleczarnią Molkerei Kuhlächeln - Zakłady Mleczarskie. Także no biznes się rozwija, a i organizuję Mistrzostwa Wyścigowe Nordacko-Edelweisskie Grand Tour! No bardzo mi się podoba. Ale dość o mnie. A jakie ty masz plany na siebie kolego Kasparze? 

"Nawet nie wiesz, z jaką radością słucham tej historii - cieszę się, że ci się wiedzie! I ja sam będę musiał kupić od ciebie w końcu jakiś samochód, ten co mam to już stary i mało chodziwy... A co ja zamierzam? Cóż, muszę postawić ten burdel na nogi, jeśli wygram. To jest teraz dla mnie najważniejsze. Jak będziesz chciał mi pomóc, to wiesz gdzie mnie szukać!" - zaśmiał się - "Dobrze Leszku, dziękuję ci za spotkanie. Muszę lecieć, Opacz czeka!"  po tych słowach kandydat pożegnał się z @Leszek Ebe oraz pozostałymi zgromadzonymi, a następnie wsiadł do Waksmanbusa i obrał kurs na Opacz...

Waksmanbus.png

• Kocham to! 1

SYoeTe3.png 100505667931999071.png
    Kaspar Venir Waksman-Dëter
    Pierwszy Towarzysz Kalkilistycznej Partii Federacji
    były: V Prezydent II Federacji Nordackiej, I i III Prezydent UTN, wielokrotny Minister Spraw Wewnętrznych UTN i I FN, V, VI i VII Prezydent III Republiki Muratyki, Prokurator Generalny w I Federacji Nordackiej, Pierwszy Towarzysz Związku Socjalistycznych i Kalkilistycznych Republik Muratyckich, I Prezydent IV Republiki Muratyki, Marszałek Wielki Sejmu Muratyckiego

Muratyka1.png Kalkilista.png