Rozmowy w porcie

Miejsce dyskusji wszelakich

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Re: Rozmowy w porcie

Post autor: Peetri Romanaav »

Cytuję słowa Waksman (25 maj 2025, 17:43):

Problem w tym, że EndoBank jest bankiem komercyjnym z siedzibą w Stołecznym Mieście Achkovie, który świadczy usługi wyłącznie w nordach nordackich. Na tą chwilę nie przewidujemy wielowalutowości. Nie widzę jednak sensu w reaktywacji jakiejkolwiek starej waluty, skoro wszyscy jesteśmy w strefie norda. Lepiej budować jedną, wspólną i silną walutę, niż się rozdrabniać.

Szanowny Panie Prezydencie,

Rozumiem, że ma Pan na uwadze fakt o którym możemy mówić w formie niejako wzmocnienia Federacji Nordackiej. Nie mniej same statystyki mówią za siebie, że nasz wkład w aktywność tego forum nie jest znikomy, a powiedziałbym wręcz znaczny.

image.png

Statystyki mówią same za siebie. W pierwszej 5-tce mieszkańców tego forum to nandyjczycy zajmują 3 na 5 miejsc, dlatego chciałbym abyśmy byli Szanowani jako partner, a nie wasal. Jeżeli nie ma możliwości wprowadzenia nowej waluty oczywiście to zrozumiem, nie mniej proszę zwracać uwagę na to jak ważni jesteśmy dla całości "Unii".

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (26 maj 2025, 16:35):

Mikroświatowy Instytut Pokoju, w którym dekadę temu byłem adiunktem, proponuje spotkanie małych mikronacji (liczących do 5 osób).

https://forum.bastionpollin.pl/viewtopic.php?p=9434&sid=9bf6cd8dcbb9c80c9939b4f7bf864fce#p9434

Nan Di jest odrobinę zbyt duże, ewentualnie za zgodą @Peetri Romanaavmógłbym wybrać się jako chan Nowej Ordy (która wciąż pozostaje mikronacją, choć stowarzyszoną i nie w pełni suwerenną). Moim zdaniem to ciekawy pomysł. Małe, klimatyczne państwa dodają mikroświatowi kolorytu. Niewykluczone, że to one stanowią przyszłość mikroświata (upodobnienie się Pollinu do Micry to jedna z rozważanych wizji przyszłości). Warto zwrócić na nie większą uwagę.

Szanowny Biały Chanie,

Nie mam nic przeciwko. Wasza obecność na tym spotkaniu wpłynie nie tylko na samą Ordę, ale i Imperium, a każdy krok w ramach którego będziemy promowali nasz kraj uważam za jak najbardziej potrzebne.

Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Przewodnik
Przewodnik

Post autor: Markus Wettin »

Cytuję słowa Peetri Romanaav (26 maj 2025, 17:41):

Rozumiem, że ma Pan na uwadze fakt o którym możemy mówić w formie niejako wzmocnienia Federacji Nordackiej. Nie mniej same statystyki mówią za siebie, że nasz wkład w aktywność tego forum nie jest znikomy, a powiedziałbym wręcz znaczny.

Zawsze możemy uznać w obiegu dwie waluty. Nord daje nam bank, giełdę i inne systemy, niestety waluta nandyjska to tylko narracja. W sumie można by też pomyśleć o czymś na wzór strefy euro i uczynić z norda międzynarodowy środek płatniczy. Ciekawe czy jakieś kraje byłyby potencjalnie zainteresowane.

(-) Maarik Vettari

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Post autor: Andrzej Ordyński »

Rubel może być pieniądzem kolekcjonerskim. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaprojektować monety i banknoty.

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Markus Wettin (26 maj 2025, 19:04):

Zawsze możemy uznać w obiegu dwie waluty. Nord daje nam bank, giełdę i inne systemy, niestety waluta nandyjska to tylko narracja. W sumie można by też pomyśleć o czymś na wzór strefy euro i uczynić z norda międzynarodowy środek płatniczy. Ciekawe czy jakieś kraje byłyby potencjalnie zainteresowane.

Ja nie mówię, że nie mamy korzystać z tego co zapewnia nam Federacja i jej systemy administracyjne. Nie mniej, chciałem tylko podkreślić fakt, że nie jesteśmy tutaj tylko i wyłącznie zbieraniną ludzi, którzy są lennem. Doskonale rozumiem Prezydenta Waksmana i jego podejście do kwestii Imperium Nandyjskiego, bo też bym chciał, żeby moje państwo było największe. Bronię po prostu naszego nandyjskiego "ja".

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (26 maj 2025, 19:23):

Rubel może być pieniądzem kolekcjonerskim. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaprojektować monety i banknoty.

Może być, owszem. Nie mniej możemy zawsze korzystać z wielu walut.

Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Cytuję słowa Peetri Romanaav (26 maj 2025, 21:28):

Doskonale rozumiem Prezydenta Waksmana i jego podejście do kwestii Imperium Nandyjskiego, bo też bym chciał, żeby moje państwo było największe. Bronię po prostu naszego nandyjskiego "ja".

Ja nie odniosłem wrażenia, by prezydent Waksman w jakikolwiek sposób gasił aspiracje Nan Di. Przyjęcie wspólnej waluty nie ograniczy naszej suwerenności, tym bardziej, że gospodarka w naszym kręgu kulturowym (bialeńsko-brodryjskim) zawsze była narracyjna, a nie oparta na jakichś systemach.

Możemy po prostu przyjąć, że narracyjnie posługujemy się rublami, które przeliczają się 1 do 1 na nordy. Możemy zaprojektować nawet wizerunki monet i banknotów.

Natomiast w systemie niech już są nordy, dla wygody i prostoty.

Ja w ogóle myślę, że nie ma sensu szukać problemów tam, gdzie ich nie ma. Czasami wystarczy odrobina dobrej woli i kreatywności, żeby wyjść na swoje. 🙂

Ostatnio zmieniony 27 maja 2025, 11:21 przez Andrzej Ordyński, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Przewodnik
Przewodnik

A co sądzicie o inicjatywie Ekscelencji de Zayma? Jak już pisałem na forum Bastionu - to może mieć naprawdę spory potencjał. Pollin jest pełen różnych kilkuosobowych państw, ale jeszcze więcej jest wszelkiego rodzaju samorządów, prowincji czy państw zależnych, które moim zdaniem mogłyby być zainteresowane udziałem w takim projekcie. Taka inicjatywa mogłaby pomóc w ich aktywizacji poprzez różne formy współpracy.

(-) Maarik Vettari

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Dosłownie napisałem o tym w tym wątku 21 godzin temu. 😛

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Przewodnik
Przewodnik

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (27 maj 2025, 14:18):

Dosłownie napisałem o tym w tym wątku 21 godzin temu. 😛

A faktycznie, umknęło mi gdzieś. 😅 Nie zmienia to jednak faktu, że Ekscelencja de Zaym poparł zaproponowane przez nas zmiany - co bardzo cieszy. Teraz trzeba będzie przemyśleć, kto będzie reprezentował Nan Di: czy Ty jako Chan Nowej Ordy, czy wyznaczymy jednego wspólnego przedstawiciela dla Nan Di, czy jeszcze inaczej. Na razie wygląda na to, że musimy poczekać na więcej szczegółów.

(-) Maarik Vettari

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

A Nan Di kwalifikuje się jako małe państwo?

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Przewodnik
Przewodnik

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (27 maj 2025, 18:28):

A Nan Di kwalifikuje się jako małe państwo?

"I liczba 5 też może być płynna... jak jest 6 mieszkańców, też powinniśmy go przyjąć."

Z tego wnioskuję, że tak, więc nie powinno być problemu.

(-) Maarik Vettari

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

W sumie jesteśmy małym dużym państwem. Fajnie by było jakbyś mógł Andrzeju reprezentować zarówno Ordę jak i Nan Di.

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Nie ma sprawy, będę monitorował sytuację. 😉

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (28 maj 2025, 19:01):

Nie ma sprawy, będę monitorował sytuację. 😉

Daj znać jak będzie wiadomo, czy coś ugramy. 😉

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

101005704499828571.jpg

Ciekawostka. W maju czterema najaktywniejszymi mieszkańcami FN okazali się Nandyjczycy. Oby tak dalej, chociaż rozpoczynająca się letnia pogoda nie sprzyja siedzeniu przed kąkutrem. 😉

Natomiast w ogólnym rozrachunku miniony miesiąc nie był dobry dla FN. W kwietniu zajęliśmy pierwsze miejsce, a w maju dopiero piąte (za Dreamlandem, Rotrią, Sarmacją i RON).

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Weteran
Weteran

Andrzeju, oczywiście nie jest to nasz szczyt możliwości. Pamiętam, że w czasach świetności Republiki Bialeńskiej potrafiliśmy wysypać około 20/30 merytorycznych postów w ciągu dnia, a nie miesiąca. Często gęsto w tamtych czasach młodzi mieszkańcy miesięcznie robili sami około 100 postów! Mimo, że był IRC, potem Discord, a i tak wszyscy klepali taką robotę.

Nie mniej dumny jestem z naszego narodu, że to My jesteśmy topką tej Federacji. Może kiedyś przyjdzie nasz moment na bycie u władzy w tym kraju i wprowadzimy trochę "starych" rozwiązań, czyli trochę świeżości dla naszych młodszych kolegów.

Propo jeszcze usprawiedliwień mojej niskiej aktywności, to tak jak mówiłem kurs podoficerski, dużo delegacji i tak to wygląda... No i wiadomo sesja incoming. Hahaha

Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gospoda pod Czerwonym Smokiem”