Instytut Statystyczny rusza z nowym sondażem wyborczym, dotyczącym wyborów parlamentarnych. Oczywiście odpowiedzi są anonimowe.
Sondaż wyborczy
- Henryk Ziemiański
- Mentor
Sondaż wyborczy
- Użytkownik Usunięty 233511
- Maszyna do postów

- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Mały Król

Re: Sondaż wyborczy
- Kamiljan de Harlin
- Mistrzunio

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

- Markus Wettin
- Przewodnik
Szkoda, że w sondażu mogą brać udział wszyscy, a nie wyłącznie obywatele. Niemniej jednak wygląda na to, że szykuje się wyrównana walka.😀
(-) Maarik Vettari
- Mały Król

- Markus Wettin
- Przewodnik
(-) Maarik Vettari
- Mały Król

- Markus Wettin
- Przewodnik
Będziemy reformować. Chyba że ktoś mi wytłumaczy, jaka w tym jest logika? 🤔 No bo rozwiązanie dość mocno nietypowe.
(-) Maarik Vettari
- Andrzej Ordyński
- Mentor
Celem jest zapewne zachęcenie nie-obywateli do udziału w życiu politycznym Federacji.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
- Borys Zamycki
- Profesjonalista
Jaką wartość ma taki udział nie-obywateli w życiu politycznym Federacji? Tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, iż warunki uzyskania obywatelstwa FN nie są nadmiernie restrykcyjne - podobnie zresztą jak w większości v-państw.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū
- Kamiljan de Harlin
- Mistrzunio
Jaką wartość ma taki udział nie-obywateli w życiu politycznym Federacji? Tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, iż warunki uzyskania obywatelstwa FN nie są nadmiernie restrykcyjne - podobnie zresztą jak w większości v-państw.
Chyba że ktoś mi wytłumaczy, jaka w tym jest logika? 🤔 No bo rozwiązanie dość mocno nietypowe.
Rezydentom przysługuje siła głosu znacząco osłabiona w stosunku do siły głosu obywateli. Nadanie rezydentom czynnego prawa wyborczego było uzasadniane obniżeniem progu wejścia do nordackiej społeczności, gratyfikacja aktywności rezydentów i poszerzenie grona osób, o który głos mogą zabiegać partie polityczne. Polityka nordacka kiedyś była zabetonowana przez fakt, że każdy obywatel był członkiem jednej z dwóch partii i wyniki wyborów były znane już przed ich ogłoszeniem - wystarczyło sprawdzić, która partia ma więcej członków. Rezydenci mieli rozstrzygać sytuacje patowe, mając przy tym minimalny wpływ na politykę jako jednostka (osłabiona moc głosu).

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

- Markus Wettin
- Przewodnik
Obecnie chyba sytuacja w kraju się zmieniła na lepsze i ten system można uznać za relikt przeszłości. Jeśli komuś nie chce się złożyć wniosku o obywatelstwo, to moim zdaniem nie powinien mieć prawa do decydowania o losach Federacji. Nie pasuje mi to ani narracyjnie, ani logicznie. Zwłaszcza że w ten sposób na losy państwa może wpływać zagranica, a to nigdy nie jest zbyt bezpieczne, nawet w minimalnym stopniu.
(-) Maarik Vettari