August de la Sparasan 140 Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Dasz bór, dzień dobry. Niedawno zgłosiłem się w wyborach do Kongresu. A zatem sądzę, że właściwym byłoby chociaż udawanie, że robię jakąś kampanię. A więc zacznijmy. Moje hasło: Nie liczę na wasze głosy. Dlaczego? Bo jeśli mnie nie wybierzecie, to nic się nie stanie. A jeśli wybierzecie? Cóż, też wiele nie stracicie. Kandyduję, by zwrócić uwagę Państwa, po raz kolejny, na potrzebę reformy systemu sądownictwa. Więc zapewne po ewentualnym wyborze zajmę się właśnie tym (oprócz innych spraw kongresowych). Czego nie obiecuję? Buchania aktywnością, przesadnego entuzjazmu, wielkich afer parlamentarnych. Z czyjego ramienia kandyduję? Ze swojego własnego wątłego ramienia. Nie zamierzam się przyłączać do jakiejkolwiek partii; prędzej stworzę własną, jeśli zaistnieje taka konieczność. Kampanię prowadzę z Taskasu, bo to piękny (a ostatnio niezasłużenie zaniedbany) rejon westlandzki, a zatem kiryjski. Co dalej? Do 24 kwietnia (lub krócej) będę tu sobie odpowiadał na pytania. Wszelkie. Ale przy podchwytliwych będę ostentacyjnie wredny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiljan de Harlin 529 Opublikowano 12 Kwietnia Zaimki: dowolne Zaimki: dowolne Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Dasz bór! Koalicja Konserwatywna również dostrzega palącą potrzebę reformy systemu sądownictwa. Obecny stan możemy opisać jako brak systemu... Wszakże sądy nie działają z powodu krytycznych wakatów. Mamy spore zainteresowanie polityką wśród Obywateli, ale to jednocześnie przekłada się na to, że nie ma spośród aktywnych osób człowieka niezaangażowanego politycznie, który mógłby przejąć obowiązki Sędziego Najwyższego. Patologią obecnego systemu jest brak możliwości złożenia odwołania, apelacji ani skargi kasacyjnej od wyroku. Zapewniam Pana, że będę zabiegać o taką reformę, która ustanowi te mechanizmy. Co więcej, braki kadrowe trzeba uzupełnić asesorami - quasi-sędziami. Asesorzy nie musieliby być apolityczni i mogliby orzekać w sprawach. Z tym że tylko w tych sprawach, w których mogą zachować bezstronność, to znaczy pełnione funkcje i wygłaszane opinie nie czynią danej osoby de facto jedną ze stron w sprawie. Moje pytanie jest wobec powyższego następujące: w jaki sposób Pana wizja reformy różni się od wizji konserwatystów? Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny . Mer Gaudium, były Prezydent Buletarku, b. Wiceprezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu,b. zarządca Kościoła Antywirtualnego, b. Dowódca Volkiańskiej Armii Ludowej, b. Prezydent Federacji Nordackiej, b. Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej, Przewrotowiec Lipcowy, Lojalista Sierpniowy, unijczyk sercem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 140 Opublikowano 12 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia W dniu 12.04.2025 o 13:23, Kamiljan de Harlin napisał: Moje pytanie jest wobec powyższego następujące: w jaki sposób Pana wizja reformy różni się od wizji konserwatystów? Rozwiń Cele mamy istotnie bardzo podobne, jeśli na to chciał Szanowny Pan zwrócić uwagę. Natomiast aby wypowiedzieć się o różnicach w ich realizacji musiałbym najpierw poznać konkrety na ten temat ze strony Koalicji Konserwatywnej. Wtedy mógłbym powiedzieć z pełną świadomością: moja wizji różni się bądź nie. Na razie musiałbym oceniać trochę w ciemno, więc chwilowo mówię tylko: ostateczny cel mamy bardzo podobny. Poza tym, jeśli to nie kłopot, chciałbym zadać kontrpytanie, bo przyznam, że pierwszy raz słyszałem o planie reformy sądowniczej ze strony KK. Skoro KK była dotąd obecna w Kongresie (nawet sam Szacowny Premier do niej należy) i miała, jak wnioskuję z Pana wypowiedzi, ściśle ustalony plan tejże reformy sądowniczej, czemu nie podjęła żadnych kroków, by go wdrożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi