• Lubię to 1
  • Kocham to! 5
  • Haha 1
  • Wow 1
  • Zły 1
Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...
Muratycka Agencja Prasowa
  • NordFind — Federalna Wyszukiwarka
    Wpisz frazę, aby zobaczyć podpowiedzi.

Wielka Debata Gospodarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  •   Zaimki: męskie

Drodzy Obywatele,

Zasiadając dziś przy naszym Nordackim Stole, jako Wasz Premier, chcę poruszyć kwestię naprawy i kierunku rozwoju naszego kraju. Sercem każdego wirtualnego państwa jest aktywność jego obywateli, a nic tak nie determinuje tej aktywności, jak mądrze zaprojektowana gospodarka.

Chcę na samym wstępie złożyć jasną deklarację: Ministerstwo Gospodarki będzie skrupulatnie realizować zadania i kierunki rozwoju, które wspólnie wypracujemy w toku tej właśnie debaty.

Aby nasza dyskusja była merytoryczna i oparta na wnioskach płynących z wieloletniej historii wirtualnych państw, przygotowałem jakiś czas temu wraz z kiklkoma osobami kilka kluczowych filarów, nad którymi MUSIMY się pochylić:

1. Konieczność kooperacji

Miałem przyjemność analizować wiele nowych form prowadzenia wirtualnego państwa (głównie te przeprowadzane w grze Roblox lub po prostu na Discordzie) zauważyłem jedno groźne zjawisko: indywidualistyczną pętlę produkcji. Jeżeli w naszym nowym systemie pojedynczy obywatel będzie w stanie samodzielnie zdobyć surowce, wytworzyć produkt i zaspokoić wszystkie swoje potrzeby, nie będzie miał żadnego powodu do interakcji z innymi. Aby II Federacja Nordacka tętniła życiem, musimy zaprogramować system w taki sposób, aby wymuszał on pewną społeczną pętlę produkcji. Osiągnięcie zaawansowanych celów gospodarczych musi wymagać współpracy, handlu, a najlepiej działań między wieloma obywatelami, co naturalnie wykreuje silne relacje polityczne i społeczne.

2. Czym tak naprawdę jest nasz wirtualny pieniądz?

Budując nowy system, musimy mieć świadomość, że mikronacyjny pieniądz nie ma żadnej materialnej wartości i jest zaledwie skryptualnym wpisem w bazie danych. Błędem jest postrzeganie grubości wirtualnego portfela wyłącznie jako miary czasu poświęconego na klikanie czegoś w systemie. Prawdziwą i jedyną efektywną rolą naszego pieniądza powinno być działanie w charakterze aktywatora, który zachęca obywateli do twórczej działalności, kreatywności i budowania narracyjnej przestrzeni naszego państwa. System informatyczny musi nagradzać jakość, a nie tylko bezmyślną systemową rutynę.

3. Funkcja splendacyjna zamiast sztucznego przymusu

Lekcje z upadku historycznych systemów gospodarczych (przykładowo sarmackiego Syriusza) pokazują, że gospodarka musi mieć sens. Kluczowe jest stworzenie funkcji splendacyjnej, dzięki której nabywanie i zużywanie wirtualnych dóbr będzie podnosiło obywatelowi jego status. Tylko to wywoła trwały popyt. Musimy za to kategorycznie odrzucić wprowadzanie mechanizmów przymusowej konsumpcji czyli przykładowo zmuszania do regularnego kupowania jedzenia tylko po to, by utrzymać naszą postać przy życiu, ponieważ takie rozwiązania są nieatrakcyjne i zabijają grywalność całego systemu.

4. Wolny rynek i poszanowanie własności

Jeżeli system gospodarczy ma odnieść sukces, musi unikać modelu centralnie sterowanego, czyli głównie monopoli, gdyż jest to zagrożenie dla wolnego rynku i szybko staje się niezwykle jałową formą rozrywki. Ponadto myśląc nad rozwiązaniami, musimy zagwarantować bezpieczeństwo własności, żeby drastyczne kroki, takie jak nacjonalizacja własności prywatnej bez odszkodowań, nie kończyły się zniszczeniem całej gospodarki i ucieczką obywateli.

Zapraszam Was zatem do dyskusji przy Nordackim Stole. Odpowiedzmy wszyscy na pytanie jakie gałęzie przemysłu powinny znaleźć się w kodzie aby naturalnie wymuszały współpracę między obywatelami? Jakie wirtualne dobra powinny być ostatecznym celem dla wszystkich naszych Nordaciarzy? No i jak zautomatyzować system, aby zdjąć z nas żmudne obowiązki, ale pozostawić miejsce na grę dyplomatyczno-ekonomiczną?

Drodzy Obywatele,

Szanowni Państwo,

Panie Premierze,

Panowie Ministrowie,

Jako minister gospodarki sądzę, iż nie może być dyskusji o związanych z nią zagadnieniach bez danych. Dla niejednego mogą się one wydać nieciekawe lub też zwyczajnie nudne i w żadnym razie nie winię za to odbiorcy. Jednocześnie zarazem mogą to być w mojej opinii dobrą podstawą formułowania osądów o obecnym stanie istotnej części państwa, jaką jest gospodarka. Zatem pozwolę sobie przedstawić krótko owe informacje.

Dochód w Międzynarodowym Banku Pollinu (MBP) od dnia 1 marca do 29 marca włącznie wyniósł razem 2545 nordów,

jego wyłącznym źródłem w tym okresie była aktywność użytkowników forum, a

największy pojedynczy dochód z aktywności jednej osoby jednego dnia wyniósł 285 nordów - wygenerowała go Elisa Prakopenka (to nazwisko, pod którym zarejestrowana jest w systemie STEMPEL).

Wydatków nie odnotowano.

Stan rachunku Skarbu Państwa Federacji Nordackiej (N0261009) w MBP wynosi na dzień dzisiejszy (30.03.26) 10 115,27 norda (17 297,11 mikro).

Kurs norda w MBP wynosi dziś 1,71 micro (spadek o 0,01 micro w stosunku do dnia poprzedniego, 29.03.26). 

Od 21.02.26 nasza waluta jest najsilniejszą w całym MBP.  Najwyższy kurs norda w ciągu ostatnich 30 dni to 2,1 micro, od tego momentu spada z wyjątkiem dni 25-27.03.26, kiedy utrzymywał się na poziomie 1,75 micro.

Konkurują z nami dwie waluty - klubeck (skrót EWK, Kotlina Edelweiss, kurs na dziś - 1,69 micro) oraz libert (skrót SRP, Księstwo Sarmacji, kurs na dziś - 1,66 micro).

Informacje o stanie środków II Federacji Nordackiej w EndoBanku niestety nie były dla mnie dostępne.

Tu też kończę mój mini-raport.

• Kocham to! 1
    NordNET:
    augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:
    August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

101005704499822879.png

Opublikowano

18 godzin temu, August de la Sparasan napisał:

Drodzy Obywatele,

Szanowni Państwo,

Panie Premierze,

Panowie Ministrowie,

Jako minister gospodarki sądzę, iż nie może być dyskusji o związanych z nią zagadnieniach bez danych. Dla niejednego mogą się one wydać nieciekawe lub też zwyczajnie nudne i w żadnym razie nie winię za to odbiorcy. Jednocześnie zarazem mogą to być w mojej opinii dobrą podstawą formułowania osądów o obecnym stanie istotnej części państwa, jaką jest gospodarka. Zatem pozwolę sobie przedstawić krótko owe informacje.

Dochód w Międzynarodowym Banku Pollinu (MBP) od dnia 1 marca do 29 marca włącznie wyniósł razem 2545 nordów,

jego wyłącznym źródłem w tym okresie była aktywność użytkowników forum, a

największy pojedynczy dochód z aktywności jednej osoby jednego dnia wyniósł 285 nordów - wygenerowała go Elisa Prakopenka (to nazwisko, pod którym zarejestrowana jest w systemie STEMPEL).

Wydatków nie odnotowano.

Stan rachunku Skarbu Państwa Federacji Nordackiej (N0261009) w MBP wynosi na dzień dzisiejszy (30.03.26) 10 115,27 norda (17 297,11 mikro).

Kurs norda w MBP wynosi dziś 1,71 micro (spadek o 0,01 micro w stosunku do dnia poprzedniego, 29.03.26). 

Od 21.02.26 nasza waluta jest najsilniejszą w całym MBP.  Najwyższy kurs norda w ciągu ostatnich 30 dni to 2,1 micro, od tego momentu spada z wyjątkiem dni 25-27.03.26, kiedy utrzymywał się na poziomie 1,75 micro.

Konkurują z nami dwie waluty - klubeck (skrót EWK, Kotlina Edelweiss, kurs na dziś - 1,69 micro) oraz libert (skrót SRP, Księstwo Sarmacji, kurs na dziś - 1,66 micro).

Informacje o stanie środków II Federacji Nordackiej w EndoBanku niestety nie były dla mnie dostępne.

Tu też kończę mój mini-raport.

Kurs norda na poziomie 1,71 micro i dotychczasowe utrzymanie pozycji najsilniejszej waluty w MBP to dobra wiadomość ale lekki spadek i brak wydatków sugerują że pieniądz krąży słabo wewnątrz systemu...