Wniosek o wotum nieufności

Moderator: Moderator w Winkulii

Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Wniosek o wotum nieufności

Post autor: Artur Kardacz »

Cytuję słowa Bolesław Kirianóo von Hohenburg (29 mar 2026, 18:51):

Bądźmy łagodni. Tak, Premier Trinitz wydawał czasami dziwne i niezrozumiałe dla mnie decyzje (zwłaszcza parę miesięcy temu, teraz raczej nie), ale odwoływanie go za parę nieistotnych rzeczy sprzed paru miesięcy to jakiś absurd. Nie odwołamy premiera-widmo który nic nie robi i tylko blokuje rozwój (np. mnie za mojej kadencji jako MS), ale odwołamy tego, co próbuje, co angażuje, co podejmuje śmiałe decyzje w nadziei na zmianę. Odwołajmy jedyną osobę, dzięki której jeszcze nie rzuciłem tego wszystkiego w cholerę, widząc zerowe (do niedawna) zainteresowanie obywateli. Tak, odwołajmy jedną z ostatnich osób która się tu regularnie udziela i utrzymuje państwo, po to, żeby JE Erik lub Artur mogli tu przyjść i ponarzekać na sprawy, o których się orientują z wielomiesięcznym wyprzedzeniem, a które nawet wtedy nikogo nie obchodziły. Z całym szacunkiem i moją prywatną sympatią, ale jakoś nie widzę rzeczywistości, w której któraś z WE na dłuższą metę bierze odpowiedzialność za Rząd Królewski w wielkim 2026.

Stateczkigate to już w ogóle hit, denerwować się o narracyjny pościk który urozmaica narrację wojskową. Tak, bo jesteśmy tak dumni z naszej regularnie używanej armii, że nawet jeden but nie może pozostać niewyczyszczonym. Gdyby struktury gniły (a gniją, bo od dawna nie mamy dowódcy tylko p.o., bo nie ma zainteresowanego khandydata) po cichu a władze udawałyby, że wszystko git, to byłoby dobrze. Ale, że władze wprowadzają realizm, że w dużej armii rozwalonej na wiele izolowanych terytoriów bez obsadzonego dowódcy pojawia się nieco korupcji, to jest już nie do wybaczenia. Zamiast w odpowiedzi na narracyjny pościk zrobić narracyjny pościk o protestach przed gmachem Rządu, domagajac się zajęcia tamtą sprawą, chcemy używać realnych środków, których nie używamy w de facto żadnej innej sytuacji - nie rozumiem tego.

Inne oskarżenia mają nieco więcej sensu, ale i tak niewiele. Jakoś tak się zdarza, że wszędzie, gdzie niby Burek zamknął nam szansę na współpracę, okazuje się, że ową szansą są jednostki wyalienowane, z którymi układać się nie da - czy to Rosko, czy głośna część Nandyjczyków. Jak to się dzieje, że akurat z takimi typami zadziera Burek, złośliwiec jeden, z którymi i tak nie sposób nie zadrzeć?

Podsumowując, uważam, że można i należy nakierowywać barona VON TRINITZA na właściwe tory, ale odwołanie to zdecydowanie zbyt ostry środek w tym celu.

Nie wierzę w to co czytam.

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Burek »

Ad Wespuccio: Nie można mówić o "nieuprawnionym wtargnięciu", chyba? Pozyskana własność nie należała również do Socjalistycznej Republiki Volkianu, tylko do Królewskich Sił Zbrojnych. Moim zdaniem próba wmieszania w sprawę statków kwestii volkiańskiej nie jest podstawne.

Ostatnio zmieniony 29 mar 2026, 21:30 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Profesjonalista
Profesjonalista

Nieuprawnionego wtargnięcia nie było, defraudacja była (ale kto by się nią przejmował, w końcu REALIZM). Wycofajmy ten wniosek, bo Burek dobrą robotę robi. Aktywny jest.

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Zgadzam się z przedmówcą.

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Proponuję:

1. Odwołać barona Burka von Trintza z urzędu premiera, oddać mu jednak w kierowanie resort spraw wewnętrznych i nadać symbolicznie teke wicepremiera.

2. Zachować stanowiska dla wszystkich dotychczasowych ministrów.

3. Spisać wspólny program zmian konstytucji i w polityce wewnętrznej - według mnie skrócenie kadencji rządu do 4 miesięcy obniży temperaturę sporów politycznych i emocje z kolejnym wybranym rządem.

4. Odbudowa armii, bardziej przejrzysta gospodarka finansowa.

5. Wybór nowego ministra stanu - niekoniecznie mnie.

6. Dokonanie zadośćuczynienia za dotychczasowe afery - wystosowanie przeprosin dla wojska,  Volkianu, rządu FN...

Myślę, że jest to dobry kompromis na początek.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Abstrahując od tej sprawy, to skrócenie kadencji jest czymś do rozważenia.

Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Profesjonalista
Profesjonalista

Ponownie wnoszę o skrócenie debaty i przejście do głosowania.

#PrzywróćmyNormalność

#PreczZGłupkami

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Jak ktoś jeszcze poprze, a nikt się nie sprzeciwi, to skrócę

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Popieram.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

To jutro skrócę, jak ktoś chce debatować to niech do tego czasu zgłosi sprzeciw

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Erik przedstawił sensowny kompromis, który całkowicie do mnie przemawia. Wspólnymi siłami burkiści i nie-burkiści będą w stanie wyrwać Winqulię z letargu.

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Zamykam debatę i wyznaczam głosowanie nad projektem uchwały do 5 kwietnia włącznie.

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Głosuję przeciff.

Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Profesjonalista
Profesjonalista