Szczerze? wszyscy mają to w dupie i ja też powoli zaczynam

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Szczerze? wszyscy mają to w dupie i ja też powoli zaczynam

Post autor: Damiano Robingren »

Słuchajcie, ja już naprawdę nie mam siły udawać, że wszystko jest na dobrej drodze.

Mam wrażenie że to mi najbardziej zależy na promocji i na tym, żeby do II FN w ogóle ktoś nowy przychodził. I wiecie co? Patrzę na ten wątek od rana i widzę tylko jeden wątek, który się toczy: ". I toczy się od dwóch godzin ze wszystkimi emocjami, kurwami, obwinianiem się kto partaczy hosting, kto jest winny opóźnienia posta o 15 sekund itd. Serio emocje normalnie jak na jakiejś kurwa wojnie.

A wiecie co jest w tym wszystkim najsmutniejsze? Nikt nie założył tematu o promocji. Co jak ktoś nowy wejdzie i zobaczy wątek o lagującym forum jako najgorętszy temat tego forum i zero widocznych inicjatyw, gdzie rzeczywiście można cokolwiek robić to przecież po 90 sekundach wyjdzie i już nigdy nie wróci. I to jest właśnie efekt tego wszystkiego, że robimy z siebie taki hermetyczny klub kumpli, którzy wolą się kłócić o hosting i opóźnianie postów niż realnie pomyśleć, jak ściągnąć kogokolwiek młodego, aktywnego skądkolwiek.

Ja powiem krótko: Jeśli komuś naprawdę zależy na tym, żeby II FN nie stała się kolejnym cmentarzyskiem mikronacyjnym z 12 aktywnymi politykami i 0 nowymi twarzami – to niech ktoś w końcu założy ten cholerny temat o promocji i rekrutacji. Nie "plan na rok", nie "wstępne przemyślenia", tylko konkrety: gdzie piszemy, do kogo i jakie teksty. Bo jak dalej będziemy tak "dyskutować" o forum, a promocja będzie leżeć trupem to za rok nadal będziemy się zastanawiać "dlaczego nikt nie przychodzi". Ja naprawdę nie chcę być już jedynym idiotą, który co chwile rzuca pomysłami na promocje naszego kraju jak nikomu poza mną i może jeszcze trzema osobami nie zależy to szczerze po chuj to wszystko ciągnąć?

Ostatnio zmieniony 31 sty 2026, 21:36 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Re: Szczerze? wszyscy mają to w dupie i ja też powoli zaczynam

Post autor: karol flibustier keane »

Całkiem ładny wstęp do tematu! Co wiec proponujesz w promocji?

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Post autor: Andrzej Ordyński »

Promocja to temat konieczny, tutaj pełna zgoda. Ale dalej podtrzymuję opinię, którą wyraziłem już na obradach Rady Ministrów - najpierw trzeba mieć dokąd zapraszać. A tutaj, jak widać, nikt nie poczuwa się do odpowiedzialności za główny środek komunikacji. Rząd nie ma na niego żadnego wpływu, główny administrator umywa ręce, Rada NUI działa jednoosobowo i nielegalnie.

Zapraszać kogoś do domu, gdzie dach przecieka, a nikt z lokatorów nie poczuwa się do odpowiedzialności?

Cytuję słowa Damiano Robingren (31 sty 2026, 20:33):

po chuj to wszystko ciągnąć?

Podobne pytanie i mi się nasuwa. Jeżeli nikt nie potrafi zapewnić funkcjonowania najważniejszego miejsca publicznego - o co tutaj chodzi? Jak nie potrafię zbudować prostego boiska, nie tworzę drużyny sportowej. Promocja niewiele tu pomoże, bo jak ktoś przyjdzie się zapisać, i tak zobaczy to krzywe boisko.

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Post autor: karol flibustier keane »

Słuchajcie, a może tak informatyka jakiego tu załapać, coby nam potrafił pisać fajne apki do umieszczania w róznych miejscach sieci?

Andrzeju nie tak ponuro! To dobre miejsce, tylko są drobne niedogodności, ale te znikną kiedyś.

Ostatnio zmieniony 31 sty 2026, 21:47 przez karol flibustier keane, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (31 sty 2026, 20:41):

Zapraszać kogoś do domu, gdzie dach przecieka, a nikt z lokatorów nie poczuwa się do odpowiedzialności?

Andrzej, masz stuprocentową rację. Zapraszać ludzi do domu z dziurawym dachem, gdzie nikt nawet nie chce wziąć wiadra i łatki to proszenie się o kłopoty. Nikt rozsądny nie zostanie w takim miejscu na dłużej. Tylko jeśli dach nigdy nie zostanie naprawiony, przez monotonię i brak nowych twarzy to nikt weźmie za niego odpowiedzialności. Po prostu boję się że możemy nie doczekać momentu kiedy nasz dach sam się naprawi.

Jeżeli nikt nie potrafi zapewnić funkcjonowania najważniejszego miejsca publicznego - o co tutaj chodzi?

Teoretycznie jedynym miejscem którego funkcjonowanie jesteśmy w stanie nawet przywrócić to discord. Po co więc zmuszać nowych do walki z forum od pierwszej minuty? Przecież i tak 90% promocji idzie przez Discorda. Czekanie na "naprawione forum" zanim zaczniemy kogokolwiek ściągać, to po prostu kolejny sposób na nic nierobienie.

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Cytuję słowa karol flibustier keane (31 sty 2026, 20:46):

Słuchajcie, a może tak informatyka jakiego tu załapać, coby nam potrafił pisać fajne apki do umieszczania w róznych miejscach sieci?

Ostatnio kiedy ściągałem tutaj informatyka to zdążył założyć własną AI-nacje...

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Burek »

[...]Rada NUI działa jednoosobowo i nielegalnie.

O chuj chodzi.

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Cytuję słowa karol flibustier keane (31 sty 2026, 20:38):

Całkiem ładny wstęp do tematu! Co wiec proponujesz w promocji?

Dziwnie się składa ale napisałem dzisiaj swoje uwagii do planu promocji BRD. Myślę że to całkiem dobry początek

Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Burek »

Kiedyś była reklama (przy okazji) na twitterku, najbardziej chyba aktywny profil ze wszystkich mikronacji i nic to nie dalo - pare osob weszlo na discord, ale nikt ostatecznie na forum...

Awatar użytkownika
Daniel Krak
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Daniel Krak »

Płatne reklamy.  W sensie w ten spsoób promuje się większośc podmiotów, niezależnie czy publicznych czy prywatnych czy ngosów

Ostatnio zmieniony 01 lut 2026, 10:01 przez Daniel Krak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Mentor
Mentor

Cytuję słowa Daniel Krak (1 lut 2026, 08:54):

Płatne reklamy.  W sensie w ten spsoób promuje się większośc podmiotów, niezależnie czy publicznych czy prywatnych czy ngosów

rozmawiałem z kilkoma osobami które stosunkowo nie dawno działały w Sarmacji i problem z tymi reklamami jest w gruncie rzeczy bardzo prosty bo były one zazwyczaj tworzone przez osoby nieposiadające odpowiednich kompetencji do kierowania tego typu projektem. Z tego, co mi wiadomo to jedna z ostatnich płatnych reklam w Sarmacji wyglądała mniej więcej w ten sposób:

image.png

Raczej nie trzeba tłumaczyć dlaczego taka forma promocji okazała się nieskuteczna :?

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Cytuję słowa Damiano Robingren (1 lut 2026, 13:28):

rozmawiałem z kilkoma osobami które stosunkowo nie dawno działały w Sarmacji i problem z tymi reklamami jest w gruncie rzeczy bardzo prosty bo były one zazwyczaj tworzone przez osoby nieposiadające odpowiednich kompetencji do kierowania tego typu projektem. Z tego, co mi wiadomo to jedna z ostatnich płatnych reklam w Sarmacji wyglądała mniej więcej w ten sposób:

Raczej nie trzeba tłumaczyć dlaczego taka forma promocji okazała się nieskuteczna :?

Zrobiłem w 1 minutę lepszą reklamę. IMO PEAK. Skibidi:

reklama_FN.jpg.4506ae3e2bdde3fd6c146148b47426e8.jpg
15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Jak coś to zrzekam się praw autorskich do obrazka i pozwalam nieodpłatnie wykorzystywać go w celach promocyjnych.

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
Elina von Gredensburg
Przewodnik
Przewodnik

Post autor: Elina von Gredensburg »

Moim zdaniem trzeba reklamę stworzyć bardzo profesjonalnie, w tym powiem ja jestem bardzo doświadczonym grafikiem ale u mnie obowiązuję prawa autorskie. W tym mówiąc "główny administrator umywa ręce" trzeba wymienić tego administratora w tym trzeba to zreformować tą stanowisko, w tym jak by była na stowisku Głownego Administratora bym wspomogła rząd i innych obywateli 

image.png.1a4e6e0f4ce00501cf9261be172ad036.png
Awatar użytkownika
Daniel Krak
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Daniel Krak »

Cytuję słowa Damiano Robingren (1 lut 2026, 13:28):

image.png

Cytuję słowa Kamiljan de Harlin (1 lut 2026, 13:37):

Zrobiłem w 1 minutę lepszą reklamę. IMO PEAK. Skibidi:

reklama_FN.jpg.4506ae3e2bdde3fd6c146148b47426e8.jpg

Obie są na tym samym poziomie. Może nawet gorsza jest Harlina xD

Moim zdaniem w promocji mikronacji kluczowa jest precyzyjna targetyzacja i dobre słowa kluczowe (np. political fiction, geofiction, RPG, nation-building, hackathon — szczególnie jeśli projekt ma element open source code; wszystko zależy od tego, kogo faktycznie chcecie przyciągnąć). Szeroka reklama zwykle przepala budżet i daje martwe konta, atrakcyjna wizualnie klikniecia.

Reklama nie powinna być agresywna — w przypadku micro najlepiej zadziałac może Native Advertising, czyli estetyczny, informacyjny komunikat o projekcie, a nie „sprzedaż”. Obowiązkowy jest prosty i jasny CTA, np. „Zarejestruj się teraz”.

Założenia kampanii

Kanały:

• Google Ads (search + discovery)

• Meta Ads (zainteresowania: RPG, geofiction, political fiction)

• ewentualnie Reddit / niszowe fora (manualnie)

Budżet testowy:
200–300 zł / miesiąc (mniej nie ma sensu, więcej na start niepotrzebne)

CPC (koszt kliknięcia):

• realistycznie: 0,10–0,30 zł

• przy dobrym targetowaniu możliwe zejście bliżej dolnej granicy

Ruch:

• 300 zł / 0,20 zł CPC ≈ 1500 kliknięć

Konwersja i „zysk” w obywatelach

Konwersja klik → rejestracja:

• bez optymalizacji: 2–3%

• z krótką ścieżką + Social Login (Google / Discord + można się zastanowić nad dodaniem innych autoryzacji😞 5–8%

1500 kliknięć → 75–120 rejestracji

Konwersja rejestracja → aktywny obywatel:

• dla społeczności online: 20–40%

• pod warunkiem:

• dobrego onboardingu

• dobrego mentoringu

• szybkiego kontaktu z nowym graczem

15–40 realnych, aktywnych obywateli / miesiąc - podwojenie popualcji federacji w 2-3 miesiące.  

https://kustosz.stempel.org.pl/1032/101005704499835344.mp4

Ostatnio zmieniony 01 lut 2026, 18:46 przez Daniel Krak, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Promocja i angażowanie nowych mieszkańców”