Periodyzacja dziejów Nordaty

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Re: Periodyzacja dziejów Nordaty

Post autor: August de la Sparasan »

Istotnie dość poetyckie nazwy. Nie uważam tego za wadę, rzecz jasna, choć nie wiem, czy się przyjmą. Abstrahując jednak od nazw, rozumiem że to rok 2008 został uznany za rok powstania Nordaty? Domyślam się, że z tamtego okresu nie ocalało wiele źródeł.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
101005704499837848.png
Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Post autor: Andrzej Ordyński »

A takie Odrodzenie i Oświecenie to nie są poetyckie nazwy? I jakoś się przyjęły. Czy się przyjmą to zależy od nas, czyli osób piszących o historii. Jak odpowiednio często będziemy ich używać, to się przyjmą. 😉

Ten 2008 to tak o napisałem, nic nowego nie udało się ustalić.

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (17 wrz 2025, 19:56):

Ten 2008 to tak o napisałem, nic nowego nie udało się ustalić.

Trochę szkoda, ale nic dziwnego, skoro czasem nawet dostęp do archiwów z roku 2019 jest niemożliwy, a co dopiero mówić o "mitycznym" roku 2008. Chociaż dobrze byłoby obchodzić Dzień Powstania Kontynentu Nordackiego (nazwa rzecz jasna trochę absurdalna), ale jednak tutaj zdani jesteśmy jedynie na umowne daty.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
Discord:
101005704499837848.png
Awatar użytkownika
Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein »

@Andrzej Ordyńskikopnij mnie tak w przyszłym tygodniu bym zaczęła pisać jakieś wspomnienia na te tematy.
Jak spojrzymy na mapę Pela Nandera 31.12.2012:
https://drive.google.com/file/d/1h2N5Mo3mIzp7q6BqSC4Tb1jHMevR5znN/view

To z kilkoma mam związki (czy to powód do dumy to kontrowersyjna kwestia). Wanadolezja to na pewno coś co chciałabym opisać bo z tych yoyonacji to do niej mam ogromy sentyment. W Burbonii też się było więc trzeba jakiś materiał historyczny zdać. Na pewno Siedmiogród jako chyba najbardziej sensowny z projektów też zasługuje na opisanie, z tym, że tu znam osoby z którymi można skonsultować pamięć więc wartość wyższa.

photo_2026-07-23_19-50-46.jpg.df2689b20790e7eccc7090f5cd9547a1.jpg

(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lihtenštán
Nie ważne gdzie jestem, pamiętam kim jestem - Teutonką!
Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam!

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Każde świadectwo się przyda. Trzeba spisywać, póki się pamięta. Ja tego nie robiłem zawczasu i do teraz sobie (przynajmniej w niektórych przypadkach) czynię wyrzuty. Ogólnie jestem ciekaw tej Wanadolezji, jako, że była na terenie Nordaty, gdzieś w dzisiejszym Magnifikacie.

P. S. Taka dygresja, zauważyłem, że na wymienionej mapie środkowa Nordata oznaczona jako Rohan jest pusta, z nielicznymi wyjątkami jak tajemnicze miasto Edoras, które chyba leży na terenie obecnej Monarchii Kiryjskiej (mogę się mylić). Może czas na drobne wykopaliska w tych okolicach.

Ostatnio zmieniony 18 wrz 2025, 0:41 przez August de la Sparasan, łącznie zmieniany 1 raz.
Discord:
101005704499837848.png
Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Burek »

Cytuję słowa August de la Sparasan (17 wrz 2025, 22:38):

Ogólnie jestem ciekaw tej Wanadolezji, jako, że była na terenie Nordaty, gdzieś w dzisiejszym Magnifikacie.

Jak się okazuje - forum Wanadolezji nadal istnieje - www.wanadolezja.fora.pl. Jak widać (również w przypadku Nowalu, Parlandii, jednego z forum Santanii i Burgii) Żyd z fora-pe-el jest bardzo solidnym usługodawcą.

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (17 wrz 2025, 19:46):

Czwarta epoka to Rozdroże — lata 2020–2023. Kryzys idei integracyjnych, rozpad I Federacji, lokalne projekty i napięcia pomiędzy nimi. Insulia, Winkulia, Muratyka, Brodria, Bialenia i wiele innych państw — wszystko to składa się na obraz kontynentu szukającego kierunku. „Rozdroże” to nazwa sygnalizująca napięcie, ale i możliwości. To moment, w którym można pójść w różne strony i każda decyzja ma konsekwencje.

Ten okres chyba można przede wszystkim zdefiniowac jako utworzenie i umocnienie się tożsamości istniejących do dzisiaj. W zasadzie mam wątpliwości czy można w 2023 postawić cenzurę z epoką współczesną - jeśli tak to raczej przez wzgląd na upadek Bialenii a nie na powstanie II Federacji Nordackiej, którą ciężko uznać ostatecznie za projekt znacząco inny niż e.g. Winkulia, Voxland, dawna Insulia. To w gruncie rzeczy ta sama liga. Ciężko uznać połączenie się kilku demograficznych liliputów w normalne-średnie-funkcjonujące państwo za coś rewolucyjnego.

Ostatnio zmieniony 06 paź 2025, 7:20 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Burek (6 paź 2025, 04:35):

Jak widać (również w przypadku Nowalu, Parlandii, jednego z forum Santanii i Burgii) Żyd z fora-pe-el jest bardzo solidnym usługodawcą.

Idealna sytuacja dla badaczy przeszłości. W sumie nigdy nie słyszałem o awarii fora.pl, a w dodatku jeszcze są cokolwiek ekonomiczne... Może będzie trzeba się tam kiedyś przenieść 😄

Cytuję słowa Burek (6 paź 2025, 04:35):

Ciężko uznać połączenie się kilku demograficznych liliputów w normalne-średnie-funkcjonujące państwo za coś rewolucyjnego.

Nie zapominajmy, że mamy kryzys - demograficznie Patrząc to liliputy są teraz "normalnymi", średnimi państwami.

Discord:
101005704499837848.png
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Mentor
Mentor

Post autor: Andrzej Ordyński »

Wydaje się jednak, że, przynajmniej w porównaniu z innymi państwami nordackimi, Federacja Nordacka od 2023 roku jest sprawnie działającym państwem i wiodącą siłą na kontynencie. Czy ten ład międzynarodowy długo się utrzyma, to zupełnie inna sprawa, ale póki co jest to fakt.

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej

Awatar użytkownika
Ewe Novak
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Ewe Novak »

ja przeszlam do historii i mi to wystarczy... duzo zrobilam jako Aleksander Novak./

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Cytuję słowa Ewe Novak (6 paź 2025, 17:52):

ja przeszlam do historii i mi to wystarczy... duzo zrobilam jako Aleksander Novak./

Wprawdzie nie tego dotyczyła dyskusja, ale miło, że tu zaglądasz. Jest szansa na wielki powrót?

Discord:
101005704499837848.png
Awatar użytkownika
Burek
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Burek »

Cytuję słowa August de la Sparasan (6 paź 2025, 12:02):

Nie zapominajmy, że mamy kryzys - demograficznie Patrząc to liliputy są teraz "normalnymi", średnimi państwami.

Sytuacja od 2023 nie zmieniła się na tyle, żeby dokonywać tutaj jakiejś reklasyfikacji.

Cytuję słowa Andrzej Ordyński (6 paź 2025, 16:42):

Wydaje się jednak, że, przynajmniej w porównaniu z innymi państwami nordackimi, Federacja Nordacka od 2023 roku jest sprawnie działającym państwem i wiodącą siłą na kontynencie. Czy ten ład międzynarodowy długo się utrzyma, to zupełnie inna sprawa, ale póki co jest to fakt.

Wiodąca siłą - demograficznie, aktywnościowo? No tak, choć to nie mówi wiele. Politycznie? Erm... od tego roku... powiedzmy. Z tą sprawnością to bym nie przesadzał, ale nie ma tragedii.

Po prostu nie widzę żeby była to jakaś nowa-jakość™. No ale, prawda, że ciężko to oceniac ze współczesnej perspektywy. Ale po przemyśleniu - 2023 to jednak dobra cenzura - w związku z zamknięciem Bialenii, wyrwaniem Voxlandu przez lisicę, powstaniem bastioniku, powstaniem neoefenu. Biorąc pod uwagę to wszystko - to tak.

Cytuję słowa Ewe Novak (6 paź 2025, 17:52):

Ale Panna jest jego curką, nie? Bo już nic nie rozumiem... no ale no - tak, Winewa był Wielkim-Człowiekiem™.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nordacki Uniwersytet Państwowy im. Pela Nandera”