Komisja ds. Reformy Sądownictwa
- Markus Wettin
- Przewodnik
- August de la Sparasan
- Weteran
Re: Komisja ds. Reformy Sądownictwa
Popieram koncept, referendum będzie bardziej wiążące, istotniejsze, kampania wokół nabije nam trochę postów. Choć oczywiście trzeba zorganizować to prawnie.

- Albert Fryderyk de Espada
- Mały Król

To ja bym proponował już z kolei realizację tego referendum gdyż od dłuższego czasu nie pojawiło się więcej propozycji zmian jakie miałyby zostać wprowadzone.
- Kamiljan de Harlin
- Mistrzunio
"Czy jesteś za powołaniem urzędu asesora w formie przedstawionej przez Kamiljana Harlina w dniu 10 czerwca br.?", "Czy jesteś za zniesieniem wymogu apolityczności sędziów?" oraz "Czy Sędzia Najwyższy powinien pobierać wynagrodzenie?" (Opcje do wyboru byłyby oczywiście "tak" bądź "nie").
- Bez zmian
- Bez zmian
- Czy jesteś za ustanowieniem wynagrodzenia dla Sędziego Najwyższego?
- Czy jesteś za zniesieniem wymogu posiadania obywatelstwa przez Sędziów?
- Czy jesteś za tym, aby pełnienie urzędu asesora nie wymagało obywatelstwa nordackiego?
Jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodawania, to zapraszam. Osoby posiadające inicjatywę ustawodawczą mogą wnioskować o przeprowadzenie referendum, więc w sumie wystarczy nam wniosek jednego Kongresmena? Ale mimo to proponuję podjąć uchwałę.
Art. 1.
Kongres II Federacji Nordackiej zleca Federalnej Komisji Wyborczej rozpisanie referendum ogólnokrajowego.
Art. 2.
W referendum padnie pięć pytań, na które z osobna obywatel będzie mógł odpowiedzieć TAK albo NIE, albo zrezygnować z odpowiedzi.
Art. 3.
Pytania referendalne będą następujące:
- Czy jesteś za powołaniem urzędu asesora w formie przedstawionej przez Kamiljana Harlina w dniu 10 czerwca br.?
- Czy jesteś za zniesieniem wymogu apolityczności sędziów?
- Czy jesteś za ustanowieniem wynagrodzenia dla Sędziego Najwyższego?
- Czy jesteś za zniesieniem wymogu posiadania obywatelstwa przez Sędziów?
- Czy jesteś za tym, aby pełnienie urzędu asesora nie wymagało obywatelstwa nordackiego?
Art. 4.
Kongres znowelizuje prawo nordackie w taki sposób, aby zrealizować wolę Suwerena wyrażoną w wynikach referendum.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

- Kamiljan de Harlin
- Mistrzunio
Otwieram głosowanie nad przyjęciem uchwały. Zakończy się 28 czerwca o godzinie 21:26 albo po oddaniu głosu przez wszystkich uprawnionych.
Karta do głosowania
Uchwała Kongresu o rozpisaniu referendum ws. reformy sądowniczej
August de la Sparasan:
Kamiljan de Harlin: ZA

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

- August de la Sparasan
- Weteran
Cytat:Karta do głosowania
Uchwała Kongresu o rozpisaniu referendum ws. reformy sądowniczej
August de la Sparasan: ZA
Kamiljan de Harlin: ZA

- Kamiljan de Harlin
- Mistrzunio
Głosowanie zakończyło się w związku z oddaniem głosu przez wszystkich uprawnionych. Kongres podjął uchwałę przez aklamację.
Wpisałem ją jako Spiker do Dziennika Prawnego.
Zapraszam do dalszej dyskusji, jeśli nawinie się jakiś temat.