Łukasz Benedykt Skrzynecki 68 Opublikowano 25 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 25 Maja Próbując bardziej zaangażować się w życie Monarchii poszukiwałem pola na jakim mógłbym budować swoją aktywność. Nie ukrywam, że największą satysfakcje dostarcza mi narracja związana z rozwojem gospodarczym oraz budowaniem sił zbrojnych. W naszym państwie funkcjonuje od 3 listopada 2024 organizacja paramilitarna Straż Krucjaty. Niestety nikt do tej pory nie rozwinął szerzej tego tematu. Lokalne siły zbrojne na pewno wpłynęłyby pozytywnie na Monarchię. Przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Niestety informacji o tej organizacji jest niewiele. W swoim wniosku Imperator nakreślił zadania jakie ma spełniać Straż Krucjaty. Poznaliśmy też wytyczne dowództwa Zjednoczonych Sił co do liczebności i wyposażenia SK. Takie szczegóły na pewno mogą już budować jakieś wyobrażenie o SK, ale nie wystarczają one do tego, aby ta organizacja mogła normalnie funkcjonować. Przede wszystkim należałoby określić dokładną organizację jednostek, zasady powoływania do służby, zbudować zaplecze szkoleniowe i logistyczne oraz pomyśleć nad herbem oraz umundurowaniem. Czy coś z tych rzeczy zostało do tej pory zrobione? Być może są gdzieś zakopane na dyskach jakieś informacje, które byłby przydatne do budowania Straży Krucjaty. Zachęcam do dyskusji i przedstawienia swoich przemyśleń na ten temat. 2 JE Łukasz Benedykt Skrzynecki herbu Kozioł Klon @Artur Kardacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August de la Sparasan 342 Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja Wedle mojej wiedzy Straż Krucjaty istnieje, przynajmniej na papierze. Ale czy w praktyce? Nie wiem. Może to jeden z tych zapomnianych projektów. Choć jeśli istnieje, zapewne musi czerpać z dziedzictwa Aleksandra Novaka, który wielkim fanem sfery militarnej był i po nim oraz po wojnach domowych musiało pozostać mnóstwo sprzętu wojskowego. Aczkolwiek proszę mnie nie uznawać za szczególnie wtajemniczonego w sprawę SK, gdyż, przyznam, wolę służyć kiryjskiej Krucjacie w inny sposób, toteż nie interesowałem się omawianą formacją. 1 NordNET: augustdelasparasan@nordnet.fn Discord: August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg 900 Opublikowano 27 Maja Zaimki: męskie Zaimki: męskie Udostępnij Opublikowano 27 Maja Ja także wiem niewiele więcej niż zostało umieszczone w wniosku do Głównodowodzącego Espady, być może @Ewe Novak zachowała jakieś notatki po ojcu. W założeniu miała być to bojówka niejako reprezentacyjna, uczestnicząca a także zabezpieczająca kolejne wydarzenia rangi państwowej w Monarchii, natomiast zawsze można rozszerzyć ich działalność. 1 Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan w Winkulii jako Mikołaj III "Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi