Emma...okej...
Pytanie
- Włodzimierz Molotin
- Weteran
- Robert Drenin
- Weteran
Re: Pytanie
To zatem teraz Towarzyszu, mogę powiedzieć z radością, że możemy używać podchlorynu sodu, jako substancji odkażającą wodę w basenach. A posiadając kwas siarkowy, możemy roztwór w basenie bardziej zobojętnić, gdyby okazało się, że woda w basenie nabrała bardziej alkalicznego odczynu przez podchloryn sodu.
Natomiast niezbędny nam jest Towarzyszu plastik. Bez polimerów, to tak średnio trochę ruszymy z technologią. Jednakże wiele rzeczy na szczęście można otrzymać z samej ropy naftowej. Przy samej pirolizie ropy naftowej, możemy otrzymać eten, propen oraz olefiny.
Brzmi świetnie, zwłaszcza, że to jest kolejny krok niezbędny, do osiągnięcia pierwszych plastików (np: polietylen lub politereftalan etylenu).
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Włodzimierz Molotin
- Weteran
- Robert Drenin
- Weteran
Towarzyszu!
Mam trochę smutne wieści, albo przynajmniej na ten moment trochę może być tak, że z produkcją staniemy, gdyż do produkcji politereftalanu etylenu potrzebujemy glikol etylowy, który możemy otrzymać z reakcji tlenku etylenu z wodą oraz potrzebny nam jest kwas tereftalowy . O ile glikol etylowy możemy otrzymać w wyniku szeregu reakcji, gdzie chlor mieszamy z wodą otrzymując HCl i HOCl, a następnie wprowadzany jest eten, który reaguje z tymi substancjami, tworząc 2-chloroetanol. Następnie roztwór tej substancji możemy poddać działaniu NaOH i w ten sposób otrzmymamy chlorek sodu, wodę i nasz docelowy tlenek etylenu.
Z kolei kwas tereftalowy można otrzymać poprzez katalityczną reakcję p-Ksylenu. O ile p-Ksylen możemy otrzymać, jak że nie inaczej, z samej ropy naftowej, to jego przeróbka już jest problematyczna. Potrzebujemy kwasu octowego, ale przede wszystkim potrzebujemy katalizatorów, w postaci soli kobaltu, manganu i bromków. A tego jeszcze niestety nie posiadamy.
Z kolei jeśli chodzi o polietylen, to go moglibyśmy utworzyć, gdyby nie brak związków chromu, tytanu lub nadtlenków.
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Włodzimierz Molotin
- Weteran
- Robert Drenin
- Weteran
Dobrze Towarzyszu.
Mam nadzieję, że wkrótce wrócimy z mocnym przytupem, bo towary z Brodri nie pójdą na marne i to bardzo nie pójdą. Może niekoniecznie wystarczą na masową produkcję, ale do celu, który jest niezbędny w ostatnim czasie, to spokojnie starczy.
Jednakże do sedna Towarzyszu. Jesteśmy w stanie wykonać politereftalan etylenu oraz polietylen.
Towarzysz Robert Drenin
- Włodzimierz Molotin
- Weteran
- Robert Drenin
- Weteran
Tia, nie wiem akurat, czy to najlepszy wątek, ale skoro tutaj rozmawialiśmy już o plastiku, to moglibyśmy dalej w to iść.
Nie wiem, jak Towarzysz, ale skoro teraz centralne planowanie w Brodrii należy do Związku Kolektywistycznych Republik Rad, to myślę, że moglibyśmy sprowadzać Towary normalnie i rozpocząć tam produkcję tego, co nie mamy, a przynajmniej wydobycie rzadkich metali. Wtedy już możemy rozpocząć produkcję masową plastiku.
Towarzysz Robert Drenin