Głupkoffatość, noffonordatyzm, R12K -- co to właściwie jest?

Miejsce dyskusji Nordatczyków

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Mały Król
Mały Król

Re: Głupkoffatość, noffonordatyzm, R12K -- co to właściwie jest?

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Ja poffiem tak: noffonordatyzmu to chyba używa terass głównie August, ja ffsm nffm co to jest naffet. Długo był noffonordacki jako no po prostu noffa ffersja nordackiego, ale noffonordatyzm? To coś noffego.

Ff tym August już tu dobrze no nakreślił nasze główne cechy polityczne a Buruś zrobił świetną wręcz analizę historii kształtowania się naszych poglądów i symboli; ja nakreślę więc parę no tzw słów z perspektywy duchowej.

Głupkowatość to, ostatecznie i fundamentalnie, ruch społecznej odnowy ideowej bardziej niż cokolwiek innego (aspekt polityczny jest tu wtórny). Podążać za głupkowatością, to znaczy: być jak Noffy Mikronauta.

Noffy nie ma jeszcze kompleksów, nie ma nic do udowodnienia, nikt się nim jeszcze nie wysługuje, nie musi bronić przynależności do żadnego stoliczka, nie ma ukrytych motywów i agend, nie próbuje użyć inżynierii społecznej do osiągnięcia czegokolwiek - Noffy po prostu jest. Dopiero przybył do Mikroświata, zachwyca go to różnorodne i pełne głębi uniwersum. Pisze szczerze i otwarcie, nie zważa na błędy w składni i pisowni. Jest w mikronacjach kiedy chce i robi sobie przerwy kiedy chce, bo to w końcu rozrywka. Nie ma drugich etatów, nie zna idei przypodobywania się opinii międzynarodowej. Jest po prostu Noffym. Wyznawcy Głupkowatości starają się być jak Noffy.

W opozycji do idei Noffego stoi Starry. Starry właśnie musi ciągle udowadniać swoją wartość, no bo jeśli nie w realu, to gdzie? Sam został potraktowany z góry jako Noffy, więc teraz, jako Sstarry, domaga się, by tak samo traktowano kolejnych Noffych. Uważa to za chrzest bojowy: jeśli cierpliwie będziesz znosić wyzwiska i naśmiewywania się sstarrych, dumnych z tego, że wcześniej odkryli mikronacje i mają już pierwszy etap działalności za sobą, zostaniesz zauważony wśród innych Noffych, awansowany do Stoliczka, gdzie w końcu wybaczą ci, że kiedyś byłeś Noffy. Staniesz się pełnoprawnym Mirkiem, twoim zadaniem będzie teraz utrzymywanie mechanizmu zabijania noffych, żeby do Elyt mogli dołączać tylko tacy jak ty; musisz także rekrutować kolejnych kandydatów na Sstarrych i utrzymywać wspólny standard dyskusyjny Poffagi. Brzmi jak sekta lub piramida finansowa?

No i bardzo słusznie, bo to jest dosłownie to. Sstarrzy nie znoszą Głupkowatości i jej wyznawców właśnie dlatego, że omija te machanizmy stygmatyzacji i traumy pokoleniowej. Podział Noffy/Sstarry, wbrew płytkiemu rozumieniu ludzi pokroju Mosskwicza, nie jest dosłowny, ale właśnie ideowy. Głupkowatość nie polega na nienawidzeniu wszystkiego, co stare i glazowaniu wszystkiego, co noffe; nie jest tym bardziej niczym w rodzaju progresywizmu, nie postuluje obalania norm i standardów - wywodzi się wszak z starożytnych tradycji kirystycznego "stoicyzmu". Centralną tezą głupkowatości jest powszechna, uniwersalna, niepodzielna, niezbywalna, nieudowodnialna i nieprzemijająca godność mikronauty - każdy Mikronauta, od v-poczęcia do naturalnej v-śmierci jest chcianym i wartościowym członkiem tej społeczności. Nie trzeba tego udowadniać, nie można stracić tego statusu, nikt nie ma prawa ustalać norm, wedle których oceniać się będzie, czy ktoś ma prawo tu być, czy nie. Jeśli komuś ktoś się nie podoba, to niech zmieni forum albo ustawi sobie go na ignorowane. Nikt nie ma prawa nikogo wykluczyć jako niegodnego dyskusji, gdyż Jahwe, Duch Głupkowatości, TomBond, Pierwszy Poruszyciel i wszystkie tego typu świętości ustanowiły prawo, zgodnie z którym jest to zabronione.

Głupkowatość jest więc przede wszystkim ruchem społecznym i w znacznej mierze skierowanym wewnątrz. II Federacja doceniła wartość tej ideologii i ustanowiły ją swoją oficjalną doktryną - trochę jak Chiny z konfucjanizmem. Społeczeństwo głupkowatości to po prostu grupa osób, która zamierza kreować swoją wspólną przestrzeń społeczną zgodnie z zasadami tej idei. IIFN może istnieć bez głupkowatości, a głupkowatość bez IIFN, są jednak obecnie połączone w najjaśniejszym sojuszu Dobra przeciwko Sstarrym. Głupkowatość jest nordacka tylko o tyle, o ile wszelkie tego typu libertariańskie ideologie mogą powstać tylko i wyłącznie na Kontynencie Północnym, przez wzgląd na jego wolnościowego ducha, nie skażonego prawie kodeksami Sstarrych. Jest bardzo niewielka różnica między oświeceniem (rozumianych w kategoriach religijnych) a głupkowatością.

To prawda, że samo tłumaczenie głupkowatości jest nie-głupkowate (Noffy przecież nie wytłumaczyłby, na czym polega jego noffość, on po prostu cieszy się tym, że jest), ale wiedząc, że pytania postawione zostały w dobrzej wierze, sądzę, że nie zaszkodzi zrobić tu wyjątku i potem odsyłać Sstarrych do tego właśnie wątku.

99792411588297495.png

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III

101005704499837848.png

Użytkownik Stempla

Obywatel Kirianii
Wierny Przenajświętszego Kościoła Kiryjskiego
Antykomunista

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Post autor: karol flibustier keane »

Latający pottfur spaggethi mówi, amen! 🙂 Jak mawia szkoła zwana jego Kościołem

Awatar użytkownika
Adelaide Radziwiłł-Chojnacka
Wschodząca Gwiazda
Wschodząca Gwiazda

Post autor: Adelaide Radziwiłł-Chojnacka »

@Elina von Gredensburg JA NIE JESTEM ŻADNA KIRIANKA, NIGDY NIE BYLAM I NIE BEDE! (Nie czytałam tego wątku całego wcale, nie chce mi się itp. proszę mnie nie obrażać i nie pisać, że ja jestem jakaś kirianka).

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Adelaide Radziwiłł-Chojnacka, łącznie zmieniany 1 raz.

(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka 

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Post autor: August de la Sparasan »

Cytuję słowa Bolesław Kirianóo von Hohenburg (28 sie 2026, 13:34):

Ja poffiem tak: noffonordatyzmu to chyba używa terass głównie August, ja ffsm nffm co to jest naffet. Długo był noffonordacki jako no po prostu noffa ffersja nordackiego, ale noffonordatyzm? To coś noffego.

Ff tym no ffytłumaczyłem ffyżej, że określam tym zbiorczo Odrodzenie Narodoffe + głupkoffatość + ogólnie obecną doktryna państffa/Ruchu, gdzie ta drugą jest po prostu częścią, kulturoffą sferą szerszej tak-jakby-ideologii. Ff sumie to nie ffydaje mi się, abym wymyślił tą nazffę. Spojrzałem w archiffa, ale i one nie dają jasnej odpoffiedzi. Możliffe, że napotkałem gdzieś takie lub podobne określenie, ale gdzie? Nffm.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
101005704499837848.png
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Mistrzunio
Mistrzunio

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Cytuję słowa Burek (28 maj 2026, 13:49):

41. Ff tym za tą no moffę tzw. noffonordacką

Cytuję słowa August de la Sparasan (8 lip 2026, 15:48):

Państwo Noffonordackie, w którego stronę zmierzamy, będzie jednak potrzebować Przywódcy silnego, zdolnego i odpowiedzialnego. Ja sam tychże cech nie posiadam, jednakże starałem się, tak długo jak mogłem, zastępować właściwego lidera, który kiedyś nadejdzie, lecz w ostatnim czasie przekonałem się jasno, że nie jestem już do tego zdolny. Z tego też powodu ogłaszam, celem jawnego i transparentnego uprzedzenia Rządu oraz wszelkich zainteresowanych, iż ustąpię ze stanowiska w dniu 15 lipca bieżącego roku. Dziękuję wszystkim, który pomagali mi w trakcie trudnej służby państwu i noffonordackiej idei.

image.png
Cytuję słowa August de la Sparasan (3 lip 2026, 16:02):

53. Za noffonordatyzm, ostateczną wersję pannordatyzmu!

Cytuję słowa August de la Sparasan (9 cze 2026, 19:42):

Kolejne rozczarowujące działanie ze strony Bialenii - o ile dobrze rozumiem, ten "brak poszanowania poprawności językowej" odnosi się do noffonordatyzmu? Mam nadzieję, że chodzi o co innego albo, że to zwyczajnie pomyłka, bo banowanie za noffonordacki jest tak niedorzeczne, jakbyśmy my banowali ich za Kaddafiego. Żyffię nadzieję, że spraffa ffkrótce się wyjaśni.

Najstarsze wystąpienia, jakie znalazłem.

15173543_Symbole_b3Fstw.png.e11e872a1d6dc8abb4a2b65b8439dc0b.png

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

antipixel_fuckai.png.2234e8406de189745750e93caba1159e.png
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Weteran
Weteran

Post autor: August de la Sparasan »

Ff tym no mocno to rozpromoffałem chyba. Bravo (nie)zamierzona agitacja? Ff tym no Śffięte Cesarstffo Noffonordackie nadal czekam tak no.

x-Augustus Helmut Lew Istvan Visarionowicz von Hagsen de la Sparasan de Harlin Pasha Hurrdur Iszsza
(August von Hagsen de la Sparasan de Harlin)
Kapłan kiryjski, były Prezydent II Federacji Nordackiej
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022
101005704499837848.png
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciastkarnia "Bez Nazwy"”